امنترین ارزهای جهان کداماند؟ آیا سرمایهگذاری در این ارزها سودآور است؟
همه از پول خوششان میآید و دوست دارند ثروتمند باشند. مخصوصا افرادی که پول چندانی در دستوبالشان نیست همیشه میگویند اگر فلانقدر پول داشتم، میدانستم چگونه آن را بیشتر کنم. به نظرتان کار آسانی است؟ فرض کنید مبلغی پول در اختیار دارید و هیچ برنامهای برای سرمایهگذاری آن ندارید. اگر همینطور دست روی دست بگذارید، روزبهروز از ارزش پولتان کم میشود. پس باید به فکر آن باشید که از کاهش ارزش پولتان جلوگیری کنید. گزینههای سرمایهگذاری فراوانی پیش روی شما هستند که هر یک خوبیها و بدیهایی دارند. در این میان سرمایهگذاری روی ارز یکی از جذابترین گزینههای ممکن است. اگر امنترین ارزهای جهان را بشناسید، میتوانید مقصد مناسبی برای سرمایهگذاری ارزی خود پیدا کنید. اما امنترین ارزهای جهان کداماند؟ این سوالی است که سعی کردهایم در این مقاله از توان تحلیل، به آن پاسخ دهیم.
- امنترین ارزهای جهان برای سرمایهگذاری ارزی کداماند؟
- ارزهایی با پتانسیل ثبات بالا
- انواع روشهای سرمایهگذاری در بازار ارز خارجی
- مزایا و معایب سرمایهگذاری با خرید ارزهای خارجی
- نکاتی که در خصوص سرمایهگذاری روی ارز باید در نظر داشته باشید
- نرخ سود سرمایهگذاری روی ارز در ایران
- رویکرد رو به جلو در سرمایهگذاری روی ارز
- آیا امنترین و باثباتترین ارزهای جهان واقعا وجود دارند؟
- برای حفظ ارزش پول چه سرمایهگذاریهای دیگری میتوان کرد؟ ۱
- جمعبندی
- سوالات متداول به همراه پاسخهای کوتاه
امنترین ارزهای جهان برای سرمایهگذاری ارزی کداماند؟
شاید بتوان گفت امنترین ارزهای جهان معمولا با سود عمدهای همراه نیستند. دست کم با سرمایهگذاری روی سهام ممتاز و سطح بالا میتوانید سود آن را دریافت کنید اما آیا در ارزها همیشه این امکان وجود دارد؟ همچنین ارزها در دید بسیاری از افراد به دلیل نوسانات زیاد (در پی بروز وقایع داخلی و خارجی) گزینههای مطمئن و امنی برای سرمایهگذاری به شمار نمیروند.
اما وقتی از پایداری ارزها حرف میزنیم منظورمان چیست؟ در حقیقت پایداری به آن معناست که نرخ ارز با گذشت زمان حفظ شود و دستخوش نوسانات زیادی نشود. یعنی نرخ مبادله ارز محفوظ خواهد ماند. این ارزها در شرایطی که باقی ارزها در حال افت ارزش هستند، همچنان میتوانند ارزش خود را حفظ کند. با توجه به این تعریف، نمیتوان گفت هر ارز قدرتمند و گرانقیمتی لزوما باثبات هم خواهد بود. همین ثبات، امنیت ارزها را به همراه خواهد داشت. با این تفاسیر، با پولم خود چه ارزی بخریم که سود کنیم و از امنیت آن خیالمان جمع باشد؟ در ادامه تعدادی از امنترین و پایدارترین ارزهای حال حاضر اقتصاد دنیا که میتوانند گزینهی خوبی برای سرمایهگذاری ارزی باشند، معرفی شدهاند.
فرانک سوئیس (Swiss Franc)
در میان پایدارترین ارزهای جهان باید اسم فرانک سوئیس را در ردیف اول قرار دهیم. نماد این ارز CHF است. نرخ مبادله فرانک سوئیس ۱.۱۲ دلار آمریکا و ۰.۹۳ یوروست. فرانک پول رسمی کشورهای سوئیس و لیختناشتاین است.
سوئیس با تکیه بر اقتصاد قدرتمند و سیستم بانکی پیشرفتهاش توانسته است فرانک را به یکی از امنترین ارزهای جهان تبدیل کند. متوسط نرخ تورم سالانه در این کشور از چند سال قبل چیزی در حدود ۰.۶ است. این واحد پولی با طلا رابطه مستقیمی دارد.
بانک ملی سوئیس در سالهای اخیر اقدام به جداسازی فرانک سوئیس از یورو و افزایش نرخ بهره کرده ست. دو عاملی که این ارز را پرهزینه و سرمایهگذاری روی آن را سخت کرده است.
ین ژاپن (Japanese Yen)
ارز بعدی JPY یا ین ژاپن است. نرخ مبادله آن با دلار ۰.۰۰۹۶ و با یورو ۰.۰۰۷۹ است.
شاید پیش خودتان بگویید ارز به این ضعیفی را چطور میتوان که در فهرست امنترین ارزهای جهان قرار داد. حالا به دلایل ما برای این کار گوش کنید: نخست آن که ژاپن به رغم بدهیهای ملی بالایی که دارد، قادر به نگهداری طولانیمدت نرخ تورم در سطحی پایین بوده است. دلیل دوم آن است که پس از دلار و یورو، ژاپن سومین ارزی است که در بازار بسیار معامله میشود. افزون بر این مسئله، ژاپن در میان کشورهایی که بیشترین ذخایر طلای جهان را دارند، در رده هشتم قرار دارد.
در زمانهایی که سرمایهگذاران از وضعیت نامشخص بازارها رنج میبرند، بارها دیده شده که وجوه خود را به ین تبدیل کردهاند. این مسئله موجب افزایش مازاد حساب جاری ین میشود و این ارز را به یکی از امنترین ارزهای جهان تبدیل میکند. این ارز همچنین از نوسانات بازارهای جهانی در امان است. قدرت ین ژاپن نشان از آشفتگی ارز در بازار جهانی دارد.
کرون نروژ (Norwegian Krone)
اقتصاد شکوهمند نروژ ارز این کشور را نیز بینصیب نگذاشته است. نرخ مبادله این ارز که با نماد NOK شناخته میشود برابر است با ۰.۱۱۷ دلار آمریکا و ۰.۰۹۷ یورو.
میبینید که کرون را نمیتوان یک ارز گرانقیمت دانست. با این همه میتوان با خیال راحت آن را در فهرست امنترین و پایدارترین ارزهای جهان قرار داد. چرا؟ چون نروژ از معدود کشورهای دنیاست که بدهی خالص ندارد. یعنی این کشور برای بازپرداخت بدهیهایش نیاز به وام گرفتن ندارد.
مسئله جالب دیگری که در مورد کرون نروژ خودنمایی میکند، این است که این ارز به ارزهای دیگر وابسته نیست. یعنی نه ارتباطی با یورو دارد و تحت تاثیر نوسانهای جهانی است. البته نمیتوان این مسئله را دلیلی برای ثبات این ارز دانست اما به هر طریق میتواند مهر تاییدی باشد بر روند این کشور در جهت حمایت از پول ملی و تقویت آن. البته از آن جا که این کشور ذخایر نفتی فراوانی دارد، ممکن است که این مسئله نوسانات غیرمنتظرهای را در ارز این کشور رقم بزند.
کرون سوئد (Swedish Krona)
کرون سوئد که با نماد SEK مبادله میشود، در دسته باثباتترین ارزهای جهان قرار میگیرد. نرخ تبدیل کرون به دلار ۰.۱۱۹ و به یورو ۰.۰۹۹ است.
از جمله دلایلی که باعث میشود این ارز را باثبات بپنداریم، سیاستهای این کشور در راستای ثبات نرخ مبادله این ارز است. به این نکته جالب هم توجه کنید که سوئد به رغم این که یکی از اعضای اتحادیه اروپا است، حاضر نشد از ارز ملیاش به نفع منافع یورو دست بردارد.
یوروی اروپا (European Euro)
نرخ EUR به دلار برابر است با ۱.۲۱ دلار آمریکا. یورو پس از دلار آمریکا مقام دوم ارز ذخیره جهانی را در اختیار دارد.
حتی اگر برای یورو نوساناتی در نظر بگیریم، باز هم میزان ذخایر طلا در منطقه اتحادیه اروپا و اثر ارز بر صنایع و بازارهای مختلف موجب پایداری و ثبات آن میشود.
دلار سنگاپور (Singapore Dollar)
نرخ مبادله دلار سنگاپور (SGD) برابر است با ۰.۷۵ دلار آمریکا و ۰.۶۲ یوروی اروپا. دلار سنگاپور اکنون در میان ارزهای قابل معامله در جهان رتبه سیزدهم را به خود اختصاص داده است. این ارز یکی از پرارزشترین ارزهای منطقه آسیا و اقیانوسیه است.
سنگاپور برای حفظ ثبات واحد پولی خود رویکرد جالبی دارد. سازمان پول این کشور نرخ مبادلات بینالمللی ارز را دنبال میکند. هر زمان که لازم باشد ارز را به مسیر درست هدایت کند، در این فرایند مداخله خواهد کرد. همین مسئله این کشور را به مرکز اصلی تجارت و بانکداری آسیا تبدیل کرده است.
دلار آمریکا (United States Dollar)
هر دلار آمریکا (USD) برابر است با ۰.۸۳ یورو. دلار آمریکا نخستین ارز ذخیره جهانی است و
دلار آمریکا در طول تاریخ هیچگاه با کاهش ارزش مواجه نبوده است. با اینهمه آن را در صدر این فهرست قرار نداریم. چرا؟
در سالهای اخیر دلار آمریکا پرتبادلترین و محبوبترین واحد پولی جهانی شناختهشده بوده است. این دلار دیگر استاندارد طلا را کنار گذاشته و آنقدر طلا در جهان وجود ندارد که بتوان برای هر دلار پشتوانهای از طلا ذخیره کرد. اگرچه استاندارد طلا در بسیاری از کشورها دیگر پایه سیستم پولی به شمار نمیرود، با این همه هنوز هم افراد بسیاری این معیار را عاملی مهم برای تعیین ثبات یک ارز میدانند.
دلار آمریکا محبوب است اما فشار بازارهای جهانی و محلی همواره بر روی آن حس میشود. این ارز را نمیتوان خیلی هم باثبات دانست اما در زمانهای مشخصی، پایداری خوبی از خود نشان داده است. زمانی که کشورها ارز ملی خود را درگیر تورم میبینند، برای پوشش زیانهای احتمالی به سراغ دلار آمریکا میروند. مبادلات ارزی با دلار آمریکا همیشه یک سرمایهگذاری قابل اعتماد به شمار رفته است.
به علاوه ارزش بیشتر ارزهای خارجی با توانایی مقاومت آنها در برابر دلار سنجیده میشود. در برخی کشورها دیده شده است که به منظور تقویت تجارت بینالملل، ارزش ارز ملی در برابر دلار کاهش پیدا کرده است. همچنین در بیشتر موارد پول ملی قوی در اقتصادی که به سرمایهگذاریهای خارجی دلارمحور تکیه دارد، مضر و زیانآور قلمداد میشود.
دلار استرالیا (Australian Dollar)
نرخ تبدیل دلار استرالیا (AUD) به دلار آمریکا ۰.۷۷ دلار و به يورو ۰.۶۴ یورو است. استرالیا و جزایر مجاور آن از این واحد پولی استفاده میکنند. گردش ارز مسئله مهمی است که محبوبیت دلار استرالیا را رقم زده است.
استرالیا به دلیل موقعیت جغرافیاییاش از قارههای بزرگ جدا شده است. ثبات ارز این کشور به دلیل سیستم پایدار و مطمئن دولت و نرخ پایین بیکاری است. در این میان بانک مرکزی استرالیا با نظارت بر چاپ اسکناسهای جدید و معرفی آنها در صورت لزوم، نقش مهمی را بر عهده دارد.
به عنوان یک مسئله این نکته را در نظر بگیرید که دلار استرالیا نوعی ارز کالایی (کامودیتی) نیز به شمار میرود. چرا که محصولات کشاورزی، نفت و مواد اولیه مخصوص صنایع شیمیایی از جمله کالاهایی هستند که این کشور به دنیا عرضه میکند. پرداخت هزینه این کالاها با پول ملی استرالیا آسانتر است.
پوند استرلینگ انگلستان (British Pound Sterling)
نرخهای تبدیل پوند برابر است با ۱.۳۶ دلار آمریکا و ۱.۱۳ یوروی اروپا. این ارز که پول رسمی بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی است در دسته ارزهای تقریبا پایدار قرار میگیرد.
بسیاری از توریستها نرخ پوند انگلستان را گران و ناعادلانه تلقی میکنند و سرمایهگذاران ارزی، این ارز را یک گزینه مهم برای سرمایهگذاری میدانند. از سال ۲۰۱۹ این ارز در رتبه چهارم ارز ذخیره جهانی قرار گرفته است.
پس از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، سرمایهگذاران انتظار دارند که ارز این کشور علاوه بر مسائل سیاسی از عوامل دیگری نیز متاثر شود. مبادلات تجاری این کشور در دوران پس از خروج نشانگر ثبات این ارز خواهد بود. پس باید منتظر ماند و دید آیا پس از این شاهد توسعه این ارز خواهیم بود یا خیر.
دلار کانادا (Canadian Dollar)
نرخهای تبدیل دلار کانادا (CAD) عبارت است از: ۰.۷۹ دلار آمریکا و ۰.۶۵ یوروی اروپا.
باور رایج در خصوص این ارز این است که به دلیل مجاورت جغرافیایی کانادا با آمریکا و حجم زیاد واردات از این کشور، دلار کانادا بسیار متاثر از دلار آمریکاست. از سال ۲۰۱۳ این واحد پولی به عنوان پنجمین ارز جهانی ذخیره در نظر گرفته شده است.
زلوتی لهستان (polish zloty)
نرخ تبدیل این ارز به یورو برابر است با ۰.۲۶ دلار آمریکا و ۰.۲۲ یورو. هرچند سرمایهگذاری روی این ارز کمی غیرمعمول است؛ اما برخی از سرمایهگذاران به خاطر بدهیهای ملی اندک لهستان این ارز را خریداری میکنند.
قوت و قدرتمندی اقتصاد لهستان عامل دیگری است که موجب استقبال از این ارز میشود. اقتصاد لهستان بر پایه تقاضای داخلی حرکت میکند که این مسئله موجب میشود ارز این کشور در برابر نوسانات ارزی در سراسر اروپا ایمن بماند.
ارزهایی با پتانسیل ثبات بالا
در ادامه هم نگاهی خواهیم داشت به ارزهایی که پتانسیل ثبات بالا را دارا هستند. چرا که تغییرات سیاسی و اقتصادی مانع از آن میشود که بخواهیم در لیستی به امنترین یا پایدارترین ارزهای جهان بسنده کنیم. این فهرست ممکن است در آینده دستخوش تغییر شود.
دلار نیوزلند (New Zealand Dollar)
نرخهای تبدیل دلار نیوزلند (NZD) برابر است با ۰.۶۹ دلار و ۰.۵۹ یورو. این ارز واحد پول رسمی نیوزلند است. همچنین در جزایر کوک که مستقل از نیوزلند هستند و با آن ارتباطی آزاد دارند نیز پذیرفته شده است.
دلار نیوزلند از جمله هشت ارز رایج در بازار فارکس است. همین مسئله موجب میشود بتوان آن را یکی از امنترین و مطمئنترین پولهای جهان دانست. همچنین به لحاظ ارز کالایی نیز دلار نیوزلند میتواند بسیار سودآور باشد. تغییرات و نوسانات این ارز با طلا و نفت ارتباط دارد. دلار استرالیا بر واحد پول نیوزلند اثر میگذارد؛ چرا که این کشور بزرگترین شریک تجاری نیوزلند محسوب میشود.
به دلیل آن که طرح پرنده کیوی روی سکههای یک دلاری این ارز نقش بسته است، دلارهای نیوزلند را با نام کیوی میشناسند. این پرنده نماد ملی این کشور است.
کرون چک (Czech Koruna)
کرون چک (CZK) نرخهای تبدیلی به این شرح دارد: ۰.۰۴۵ دلار آمریکا و ۰.۰۳۸ یورو.
کشور جمهوری چک با در اختیار داشتن یکی از بالاترین نرخهای رشد تولید ناخالص داخلی اقتصادی نسبتا قوی دارد. همچنین نرخ پایین بیکاری در این کشور نیز به ثبات پول ملی آن میافزاید.
جمهوری چک از سال ۲۰۰۴ عضو اتحادیه اروپاست ولی استفاده از یورو را تصویب نکرده است و از واحد پولی ملی خود استفاده میکند. تنظیم ارز این کشور به عهده بانک ملی جمهوری چک است.
کرون دانمارک (Danish Krone)
هر کرون دانمارک (DKK) برابر است با ۰.۱۶ دلار آمریکا و ۰.۱۳ یوروی اروپا. این واحد پولی، پول رسمی دانمارک و همچنین گرینلند و جزایر فارو است.
جالب آن که سکههای دانمارکی در جزایر فارو استفاده میشوند اما آنها اسکناسهای مخصوص به خود را دارند. یک تصور غلط در مورد کرون جزایر فارو رواج دارد که افراد آن را یک واحد پولی مستقل میدانند. حال آن که واحد پول این کشور همان کرون دانمارک با طراحی خاص است.
دانمارک هم مشابه نروژ و سوئد یکی دیگر از اعضای اتحادیه اروپاست که هنوز یورو را به عنوان واحد پولش قبول نکرده و از ارز ملی خود استفاده میکند. با این حال، این واحد پولی به یورو نزدیک است و با سیستم مکانیزم نرخ ارز اتحادیه اروپا مشابهت دارد. بانک مرکزی این کشور بر پشتیبانی از پول ملی متمرکز است و کارشناسان معتقدند که کرون دانمارک روندی صعودی دارد و در دسته ارزهای باثبات قرار میگیرد.
انواع روشهای سرمایهگذاری در بازار ارز خارجی
سرمایهگذاری در بازار ارز کار آسانی نیست. این کار نیازمند شناخت این بازار و آشنایی با شیوههای سرمایهگذاری است. برای سرمایهگذاری در بازار ارز خارجی میتوانید از بسترهای زیر استفاده کنید:
- فارکس: بازار ارز خارجی یا فارکس را میتوان بزرگترین بازار مالی دنیا قلمداد کرد. اگر به رقم معاملات روزانه این بازار نگاهی بیندازید، مطمئنا با ما در این مسئله موافقت خواهید کرد. چهار تریلیون دلار! در این بازار فعالان زیادی وجود دارند: بانکها، شرکتها و صندوقهای سرمایه گذاری، شرکتهای تجاری و سرمایهگذاران حقیقی. این بازار ۲۴ ساعته نقطهای است. در این بازار شاهد معامله جفت ارزهایی مانند یورو/دلار (EUR / USD) هستیم. همین مسئله باعث میشود که معاملهگران به پیشبینی روند صعودی یک ارز مشخص با توجه به روند نزولی ارز متناظر آن بپردازند. قیمت بازار یا نرخ ارز، قیمت فروش آنها را تعیین میکند.
- بازار آتی ارز: قراردادهای آتی که روی ارزهای خارجی منعقد میشوند، گزینه دیگری برای سرمایهگذاری در بازارهای ارز خارجی هستند. در این قراردادها، ارزهای مشخصی در آینده با قیمت و حجمی مشخص معامله میشوند.
- اختیار معاملاتی ارز خارجی: قراردادهای اختیار معاملاتی در بازار ارز نیز وجود دارند. این قراردادها حق خرید یا فروش مقداری ثابت و مشخص از ارزی مشخص را در قیمت و تاریخی مشخص در آینده به صاحب قرارداد اعطا میکنند.
- صندوقهای قابل معامله در بورس: در بازارهای بینالمللی صندوقهای قابل معاملهای وجود دارند که دارایی پایه آنها ارز است. برخی از این صندوقها روی یک واحد پولی متمرکز هستند و در برخی دیگر مجموعهای از ارزها در سبد سهام صندوق نگهداری میشود.
- گواهی سپرده: گواهی سپرده نیز در برخی از بازارهای مالی ارائه میشود و معاملهگران میتوانند سرمایهگذاری روی ارز را از این طریق انجام دهند.
مزایا و معایب سرمایهگذاری با خرید ارزهای خارجی
ارزهای برخی از کشورها بدون پشتوانه هستند. مثل دلار و یورو. اگر در کشور صاحب ارز رشد یا بحران اقتصادی یا تورم رخ دهد، شاهد تغییراتی در ارزش پول خواهیم بود. مثلا کشورهای ونزوئلا، ترکیه و سایر کشورهای جهان در طول تاریخ با چنین مسئلهای مواجه شدهاند. آنها بحرانهای مالی را پشت سر گذاشتهاند. بحرانهایی که افت ارزش پول آنها را به دنبال داشته است. همین مسئله یکی از ریسکهای سرمایهگذاری روی ارز را نشان میدهد. حتی امنترین ارزهای جهان هم در معرض خطر سقوط قرار دارد.
البته اگر بتوانید روی ارز کشورهایی که رشد اقتصادی خوبی برای آنها پیشبینی میشود، سرمایهگذاری کنید، میتوانید سود خوبی به دست آورید. در کشورهایی که سیستم اقتصادی پایدار نیست، در صورت بروز نوسانهای بزرگ، دارایی شما هم میتواند تغییر کند.
نکاتی که در خصوص سرمایهگذاری روی ارز باید در نظر داشته باشید
اگر سرمایهگذاری در بازار ارز را انتخاب کردهاید، باید به چند نکته توجه کنید تا ریسکها و مخاطرات موجود را به کمترین حد ممکن کاهش دهید.
قابلیت نقدشوندگی
به قابلیت نقدشوندگی بالای ارزها دقت کنید. مثلا شاید رشد اقتصادی یک کشور بالا باشد، اما شاید هنگام فروش به مشکل بخورید. چرا که پیدا کردن مشتری مناسب برای داراییتان کار آسانی نیست. در نهایت مجبور میشوید ارز خود را ارزانتر بفروشید.
قیمت ارز
اگر ارزی که روی آن سرمایهگذاری میکنید، گرانقیمت باشد، حاشیه سود کمی نصیبتان خواهد شد. در سمت مقابل خرید ارزهایی با قیمت پایینتر و در حجمهای بالا، در صورت کاهش یا افزایش اندک هم میتوانند که حاشیه سود خوبی را برای شما به همراه داشته باشند. مثلا اگر ۱۰ واحد ارز ۱۰ هزارتومانی بخرید و به قیمت ۱۰,۱۰۰ تومان بفروشید، سود کمی خواهید داشت. اما اگر ۱۰۰۰ واحد ارز را به قیمت هر واحد ۱۰۰ تومان بخرید، در صورتی که هر ارز را ۱۱۰ تومان بفروشید سود بیشتری در مقایسه با حالت قبلی به دست خواهید آورد.
نوسان ارز
به نوسان ارزها توجه کنید. ارزی مانند یورو در مقایسه با ارز دلار نوسانهای بیشتری را به خود میبییند. به همین دلیل میتواند در برهههایی از زمان سود یا زیان بیشتری برای شما داشته باشند.
اصالت ارز
باید روشهای بررسی اصالت ارزها را در دستور کار قرار دهید. چرا که همیشه امکان خرید ارز تقلبی وجود دارد. به ویژه اگر اطلاعاتتان در این زمینه کافی نباشد، احتمال وقوع چنین مسئلهای زیاد است. در نتیجه به جای سود کردن، زیان خواهید کرد.
سال چاپ و مقادیر ارز
اگر ارزهای خارجی را در مقادیر خرد یا اسکناسهای درشت خریداری کنید، شاهد تفاوت قیمت خواهید بود. حتی ممکن است سال چاپ اسکناس نیز در قیمت ارز موثر باشد. پس این مسائل را پیش از خرید و سرمایهگذاری روی ارز مدنظر قرار دهید.
ارزهای همتراز
اگر به هر دلیلی امکان خرید ارزهای رایجی مانند یورو و دلار را ندارید، میتوانید به سراغ ارزهای همتراز آنها بروید؛ ارزهایی که معمولا به دلیل حساسیتهای کمتر، خرید و تهیه آنها آسانتر است.
هدف زمانی
سرمایهگذاری روی بازار ارز نیازمند تعیین هدف زمانی است. باید مشخص کنید که میخواهید به صورت کوتاهمدت در بازار ارز سرمایهگذاری کنید، یا میانمدت و بلندمدت. باید توقع خود را از بازار مشخص کنید. اگر چندان با این بازار آشنایی ندارید ولی قصد سرمایهگذاری در آن را دارید، دورههای بلندمدتتر گزینههای مناسبتری هستند.
بیشتر بخوانید
ارزش برابری ارزها
هنگام انتخاب و خرید ارز به ارزش برابری آنهاتوجه کنید. رشد اقتصادی کشورهای صاحب ارز را در نظر بگیرید تا بتوانید در امنترین ارزهای جهان با خیالی آسوده سرمایهگذاری کنید.
کنترل دولت
برخی از ارزها در بازار بورس مبادله میشوند. این مسئله لزوما موجب نمیشود که آن ارزها را برتر یا مطمئنتر بدانیم چرا که تجربه ثابت کرده ارزهایی که در حاشیه بازار مبادله میشوند در بسیاری از موارد سوددهی بیشتری برای سرمایهگذاران داشتهاند. دولتها بازار ارزهای اصلی را به طرق گوناگون کنترل میکنند و در پی جلوگیری از نوسانات شدید هستند. حتی دولتها گاهی نرخ ارزها را به صورت تصنعی پایینتر نگه میدارند.
خرید از صرافیهای معتبر
اولین قدم برای سرمایه گذاری روی ارز، مراجعه به صرافیهای معتبر و رسمی است. احتمال خرید ارزهای تقلبی یکی از ریسکهای سرمایهگذاری روی ارز است که همیشه در این بازار وجود دارد. همچنین نرخ کارمزد را نیز مدنظر داشته باشید که در کوتاهمدت میتواند سوددهی شما را تحتالشعاع قرار دهد.
خرید در قیمتهای پایین
معمولا هدف سرمایهگذاران این است که دارایی را در قیمتهای پایین خرید کنند و در قیمتهای بالا بفروشند. اما عموم مردم به محض مشاهده افزایش تقاضا برای خرید ارز (که خود موجب افزایش قیمت آن میشود) شروع به خرید میکنند. همین مسئله در بسیاری از موارد نه تنها موجب سودآوری آنها نمیشود، بلکه موجب ضرر و زیان نیز خواهد شد.
نرخ سود سرمایهگذاری روی ارز در ایران
در دهه هشتاد در کشورمان تقریبا تمام ارزها در برابر واحد پول ما یعنی ریال افزایش قیمت داشتند. همین مسئله نشانگر وجود تورم در اقتصاد ایران است. این مسئله سرمایهگذاری در بازار ارز را در بلندمدت سودآور جلوه میدهد. اما نرخ متوسط رشد ارزش ارزهای مختلف را در این دهه چیزی بین پنج تا ۱۶ درصد بوده است. در همین برهه نرخ تورم معادل ۱۵.۶ درصد بوده است. آنچه میتوان از این اعداد برداشت کرد این است که در این دوران حتی در بهترین حالت هم با ورود به این بازار سرمایهتان حفظ میشد و نمیتوانستید سود واقعی کسب کنید.
در همین برهه سپردهگذاری در بانک سودآوری بیشتری را نصیب سرمایهگذار میکرد. البته که سرمایهگذاری کوتاهمدت در بازار ارز و استفاده از نوسانات آن میتوانست منجر به کسب سودی بیشتر شود اما باید ریسک بالای این کار را پذیرفت. همچنین این کار تخصص و تجربه بالایی را میطلبد.
زمانی که به دنبال سرمایهگذاری روی ارز خاصی هستید باید میزان سرمایه خود را در نظر بگیرید. باید ببینید که با این سرمایه در چه بازار دیگری امکان سرمایهگذاری دارید. به این ترتیب هزینه فرصت را نیز در نظر گرفتهاید. همچنین دقت کنید که نباید تمام سرمایه خود را برای خرید یک ارز هزینه کنید. درست است که اگر قیمت آن ارز بالا برود سود خوبی نصیبتان خواهد شد. اما جایی برای احتمال ضرر و زیان نیز بگذارید. پذیرش ریسکهای این چنین را نمیتوان نشانی از تبحر در معاملهگری دانست. بلکه برعکس ناشی از عدم تجربه سرمایهگذار است.
رویکرد رو به جلو در سرمایهگذاری روی ارز
بیایید کاری به نرخ روزانه ارز نداشته باشیم و با رویکردی رو به جلو گام برداریم. دلار آمریکا در حال حاضر به معمایی برای سرمایهگذاران تبدیل شده است. البته که چنین نگرشی ناشی از دلایل منطقی است. دلایلی مانند افزایش نرخ بهره.
بانک مرکزی اروپا در سال ۲۰۱۶ تصمیم گرفت که ۱.۱۶ تریلیون دلار اوراق قرضه بخش دولتی و خصوصی را خریداری کند. چنین اتفاقی در وهله اول در اقتصادهای بزرگتری نظیر آلمان، فرانسه و ایتالیا صورت میگیرد. آلمان را که کنار بگذاریم، منطقه اروپا در آن برهه با نرخ بالای بیکاری دستبهگریبان بوده است. در واقع هدف از تزریق پول به اقتصاد، کمک به این شرایط دشوار بود. به هر طریق این مسئله نمیتوانست کمکی به یورو در برابر دلار کند.
بانک ژاپن هم خریدهای اوراق قرضه دولتی را سالانه افزایش داده بود. ژاپنیها در چند سال اخیر با کاهش قیمتها در پیکار بودند. متاسفانه آنها هنوز درک نکرده بودند که این کاهش را نمیتوان متوقف کرد. به ویژه آن که قدیمیترین مصرفکنندگان دنیا را داشته باشید. این تلاشها هم به ین در برابر دلار کمکی نکرد.
آیا امنترین و باثباتترین ارزهای جهان واقعا وجود دارند؟
سوال این جاست که آیا ارزی وجود دارد که بتوان با اطمینان روی آن سرمایهگذاری کرد؟ پاسخ این سوال بسیار کوتاه است: خیر. دلیل این پاسخ آن است که عملکرد ارزها متاثر از فاکتورهای متفاوتی است. همین مسئله موجب شده است سرمایهگذاری روی ارز و انتخاب یکی از آنها کار آسانی نباشد؛ ارزی که بتواند با برتری قاطع تمام ارزهای دیگر را شکست دهد.
ما در دنیایی زندگی میکنیم که سرعت بخش جداییناپذیر آن است و اکنون شرایط دشواری را سپری میکنیم. اما ممکن است هر زمان این وضعیت تغییر کند. شاید روزگاری تنها یک واحد پولی وجود داشته باشد که بتوان در میان ارزهای جهان آن را امنترین و پایدارترین دانست.
چه کسی می داند، شاید روزی فقط یک واحد پولی داشته باشیم که به اندازه کافی پایدار باشد و همه تردیدها را در مورد قابل اعتماد بودن ارز از بین ببرد. پس منطقی است که نمیتوان فهرستی دائمی را از این ارزها منتشر کرد. بهتر آن که برای سرمایهگذاری روی ارز به فاکتورهای مهم دیگری توجه کنیم و تنها به ثبات یا قدرت ارزها دقت نداشته باشیم.
برای حفظ ارزش پول چه سرمایهگذاریهای دیگری میتوان کرد؟
حالا که تمام زوایای سرمایهگذاری روی ارز را بررسی کردیم، بد نیست گوشه چشمی داشته باشیم به سایر روشهای حفظ ارزش دارایی. به هر حال مهم است در شرایطی که تورم روزبهروز قدرتمندتر و پول ملی ضعیفتر میشود، بتوانیم کاری کنیم که داراییهایمان مقابل چشممان از دست نرود.
در چنین شرایطی بسیاری از مردم ریال را به منابع دیگری تبدیل میکنند که باثباتتر است. مثل کالاهای سرمایهای. آنها پول خود را به طلا، سکه، ارز، ارز دیجیتال و حتی مسکن و خودرو تبدیل میکنند. اما هرچه مردم بیشتر به سمت این بازارها هجوم میبرند، التهاب در آن بسترها افزایش پیدا میکند. نتیجه آن که بازار پر میشود از قیمتهای غیرواقعی عجیب و غریب که سر به فلک کشیدهاند.
اما سرمایهگذاری در هر بازاری از جمله بازار طلا، سکه، خودرو و ارز کار آسانی نیست. تجربه میخواهد، زمان میخواهد، حوصله و صبوری میخواهد. با این همه باید دست به کاری زد و با تکیه بر آن در حفظ ارزش دارایی کوشید. حالا ببینیم چه روشهایی برای این کار وجود دارند که میتوان روی آنها حساب ویژهای باز کرد.
بازار سرمایه
مگر میشود این روزها حرف از سرمایهگذاری زد و اسم بورس را اول لیست ننشاند؟ بورس همیشه یکی از نخستین بازارهایی است که مردم برای سرمایهگذاری حرفهای سراغ آن میروند. کسی برای ضرر کردن سراغ این بازار نمیرود؛ اما متاسفانه عدم آگاهی کافی، موجب رقم خوردن همین اتفاق تلخ میشود. سود حاصل از معاملات بازار بورس میتواند دارایی شما را چند برابر کند؛ اما از سویی دیگر میتواند پولهای شما را بگیرد و دیگر پستان ندهد!
به همین خاطر بسیاری از افراد، برای کاهش ریسکها، سرمایهگذاری غیرمستقیم را انتخاب میکنند. صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی میتوانند به کمک افرادی بیایند که چندان با بازار بورس آشنا نیستند. با انتخاب این راه سرمایهگذاران تازهکار میتوانند با خیال راحتتری به حفظ ارزش دارایی خود بپردازند.
بیشتر بخوانید
بازار مسکن
آنها که به شیوههای سنتی گذشته سرمایهگذاری میکنند بازار مسکن را گزینهای بهتر و امنتر برای سرمایهگذاری میدانند. شاید هم درست تصور کنند. به هر حال افراد زیادی از این طریق اقدام به سرمایهگذاری میکنند و ارزش پولشان را حفظ میکنند. مشکل این روش آن است که برای ورود به این عرصه باید سرمایه هنگفتی داشته باشید. همچنین به این مسئله هم فکر کنید که سرمایهگذاری در این بازار همیشه مشکل نقدشوندگی گره خورده است. اما اگر بخواهید یک سرمایهگذاری بلندمدت و مطمئن داشته باشید، باید بگوییم دست روی گزینه مناسبی گذاشتهاید.
سپرده بانکی
از قدیم مطرحترین روش سرمایهگذاری، سپردهگذاری در بانک بوده است. الان شاید به دلیل کم شدن سودهای سپرده بانکی، این گزینه دیگر مطرحترین روش نباشد ولی همچنان افراد زیادی به سود کم ولی مطمئن این روش قانعاند. سپردهگذاری در بانک مثل بازار مسکن نیست. یعنی هرچقدر مبلغ اولیهتان بیشتر باشد سود بیشتری هم نصیبتان میشود. مشکل نقدشوندگی هم در این روش به چشم نمیخورد.
اما مشکل بزرگ این روش آن است که در شرایط تورمی جامعه، سپردهگذاری چندان که باید مانع از کاهش ارزش پول نمیشود. در واقع نرخ سپرده بانکی همیشه از نرخ تورم عقبتر بوده است. همین مسئله باعث شده است که در کشورمان اشتیاق برای سپردهگذاری کمتر شود.
سرمایهگذاری در طلا
سرمایهگذاری روی طلا قدمت زیادی دارد. این کالای گرانبها توسط بانکهای مرکزی یا دولتها کنترل میشود. بازار سکه و طلا از جهاتی با بازار ارز مشابهت دارد. اگر بخواهیم طلا را با ارزی مثل دلار مقایسه کنیم، شاید بتوان گفت وضعیت طلا بهتر است اما سرمایهگذاری در این بازار هم مشکلاتی دارد. مسئله نقدشوندگی و نگهداری از این دارایی همیشه دغدغهآفرین بوده است. البته روشهایی هم هستند که به صورت ترکیبی ارائه میشوند. مثل سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا.
ارز دیجیتال
این روش جدیدتر از دیگر گزینههاست. مخصوصا سرمایهگذاری روی رمزارز بیت کوین اکنون بسیار رایج است. ورود به بازار ارز دیجیتال هم مانند بازار بورس نیازمند تجربه است. به هر حال افتوخیزهای فراوانی در این بازار به چشم میخورد. همانقدر که میتوان از این بازار سود فراوانی کسب کرد، احتمال ضرر و زیان نیز در آن بالا است و به همین دلیل است که هر کسی جرات ورود به این بازار را پیدا نمیکند.
جمعبندی
آشنایی با امنترین ارزهای جهان باعث میشود که بتوانیم سرمایهگذاری بهتری روی ارز داشته باشیم. با این همه، مسئلهای که وجود دارد، این است که بازار ارز از نوسانهای داخلی و خارجی متاثر است. همین مسئله موجب میشود که نتوانیم با اطمینان روی یک ارز مشخص سرمایهگذاری کنیم. با این همه کشورهایی مانند نروژ و سوئیس در طول زمان ثابت کردهاند که ارز پایداری دارند. یعنی واحد پول این کشورها با گذشت زمان و در پی نوسانات مختلف سیاسی-اقتصادی چندان دستخوش تغییر نمیشود. در هنگام انتخاب بهترین ارزها برای سرمایهگذاری باید به ویژگیهایی نظیر قدرت نقدشوندگی، قیمت، اصالت و بازه زمانی سرمایهگذاری هم توجه کنیم. سرمایهگذاری در بازار ارز مانند سرمایهگذاری در سایر بازارها پیچیدگیهای مختص خود را دارد و نیازمند دانش و آگاهی کافی است.
سوالات متداول با پاسخهای کوتاه
بازار ارز از نوسانهای داخلی و خارجی متاثر است. همین مسئله موجب میشود که نتوانیم با اطمینان روی یک ارز مشخص تاکید کنیم. با این همه کشورهایی مانند نروژ و سوئیس در طول زمان ثابت کردهاند که ارز پایداری نسب به سایر ارزها دارند و برای سرمایهگذاری بهتر هستند. در رتبههای بعدی میتوان از دلار آمریکا، دلار سنگاپور، یوروی اروپا و ین ژاپن نام برد.
پاسخ به این سوال بسته به شرایط متفاوت است و نمیتوان با قاطعیت جواب مثبت یا منفی داد. با این حال اگر روی ارز کشورهایی که رشد اقتصادی خوبی برای آنها پیشبینی میشود، سرمایهگذاری کنید و طبق اصول پایهی سرمایهگذاری ارز پیش بروید، میتوانید از سرمایهگذاری روی ارزها به سود برسید.
برای سرمایهگذاری در بازار ارز خارجی میتوانید از بسترهایی مانند بازار فارکس، بازار آتی ارز، اختیار معاملاتی ارز خارجی، صندوقهای قابل معامله در بورس و گواهی سپرده استفاده کنید.