تحلیل تکنیکال شاخص کل (۱۸ شهریور ۹۹)
بیش از یک ماه از شروع اصلاح بازار و به تبع شاخص کل میگذرد. طی این مدت شاخص کل حدود ۲۵ درصد اصلاح را تجربه کرده است. این در حالی است که بسیاری از نمادها اصلاحی به مراتب سنگینتر را تجربه کردهاند.
در گزارشهای قبلی به صورت مفصل در مورد دلایل افت بازار و تشدید آن صحبت شد. اما در روزهای اخیر سایه ترس به شدت بر بازار سایه افکنده و اکثر نمادها در صف فروش قفل شدهاند. ارزش معاملات خرد روزانه نیز به کمترین مقدار در سال ۹۹ رسیده است. با توجه به صف خرید دلار و رشد شتابان قیمت کالاها، ریزش فعلی بازار صرفا هیجانی بوده و با منطق اقتصادی تطابق ندارد.
برای تحلیل وضعیت بازار بهتر است اول جریان نقدینگی در بازار را مورد بررسی قرار دهیم. شکل زیر ورود جریان نقدینگی حقیقی از اواسط شهریور ۹۸ را نشان میدهد.
همانگونه که ملاحظه میشود، تا کنون ۱۳ هزار میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از بازار خارج شده است که با توجه به مقدار نقدینگی وارد شده به بازار، میتوان گفت بخش عمده سهامداران خرد هنوز در بازار حضور دارند و از آن خارج نشدهاند.
با از دست رفتن سطح حمایتی مهم یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد در معاملات امروز، شاخص حمایت بعدی عدد یک میلیون و ۳۳۰ هزار واحد را نشانه رفته است.
ارزش کل بازار در روز ۲۰ مرداد برابر با ۹۱۰۰ همت (هزار میلیارد تومان) و شاخص کل در همان روز دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد بوده است. امروز اما ارزش کل بازار برابر با ۷۰۰۰ همت (هزار میلیارد تومان) و شاخص کل نیز یک میلیون و ۵۷۰ هزار واحد و برابر با ابتدای تیر است.
اگر طبق سناریو ذکر شده، انتظار شاخص یک میلیون و ۳۳۰ هزار واحد را داشته باشیم، ارزش کل بازار در رقم ۵۸۰۰ همت، آرام خواهد گرفت که حدود ۲۰ درصد پایینتر از قیمتهای فعلی است.
در صورت صحت احتمالات مطرح شده، میتوان دلیل بسته شدن پالایشیها، شستا و خودرو را حدس زد. با بسته شدن این نمادها، اجازه افت ۲۰ درصدی به بقیه بازار داده شده و زمانی که قیمت بقیه بازار برای شرکتهای حقوقی جذاب شد، ادامه کار بازار فرا میرسد. به این ترتیب دولت هم که دنبال رونق پالایشیهاست، به هدف خود میرسد.
آنچه در این مطلب بیان شده، صرفا نظر نویسنده است و اخبار بورس مسئولیتی در قبال درستی آن نداشته و پیشبینیهای مطرح شده را تضمین نمیکند. پیامدهای حاصل از تصمیمگیری در خصوص پیروی از احتمالات بیان شده نیز بر عهده خواننده خواهد بود.