دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی | نقش بانکداری و تکنولوژی در این رویداد
به گفته ان گلاور (Anne Glover)، مدیرعامل و همبنیانگذار Amadeus Capital، بحران به وجود آمده برای بانک سیلیکون ولی (SVB) و دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی را به اقدامات غیرمسئولانه بخش مدیریت این بانک میتوان نسبت داد. افزایش نرخ بهره و سرمایهگذاریهای صورت گرفته توسط این بانک موجب ایجاد بدهی بلند مدت شده و در نهایت به خروج استارتآپها و سرمایهگذاران خطرپذیر از این بانک منجر شد. با توان تحلیل همراه باشید تا دلیل ورشکستگی SVB از نگاه خانم گلاور را مورد بررسی قرار دهیم.
گلاور که یکی از سرمایهگذاران فعال و پرکار در عرصه تکنولوژی محسوب میشود، پس از کار در تیم سرمایهگذاری Apax Partners & Company Ventures به شرکت Amadeus پیوست. او کمپانی آمادیوس را در سال ۱۹۹۷ و به همراه هرمان هاوزر (Hermann Hauser)، که در توسعه اولین پردازنده Arm نقش داشت، تاسیس کرد.
دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی | دیدگاه ان گلاور در این عرصه
پس از اینکه خیل عظیمی از استارتآپها و سرمایهگذاران خطرپذیر به دلیل ترس از حفظ امنیت مالی، پول خود را از بانک سیلیکون ولی برداشت کردند شاهد تعطیل شدن این بانک و تصرف آن توسط دولت آمریکا بودیم.
طبق اظهارات گلاور: اعضای فعال در این بانک حتی موفق به حفظ نرخ بهره نشدند. چطور میتوان چنین امر سادهای در حیطه بانکداری را به جامعه تکنولوژی ربط داد و دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی را به گردن این حوزه انداخت؟ شایان ذکر است که ورشکست شدن SVB تاثیر قابل ملاحظهای بر روی حیطه تکنولوژی داشت.
به گفته یکی از سرمایهگذاران خطرپذیر بزرگ در لندن، سقوط سیلیکون ولی بیشتر در نتیجه یک بحران بانکداری صورت گرفت تا رویدادی در حیطه تکنولوژی.
ان گلاور در روز جمعه و در ادامه متهم کردن مدیران این بانک به عدم مسئولیتپذیری گفت: دریافت پول سرمایهگذاران خطرپذیر در قالب سپردههای کوتاه مدت و سرمایهگذاری کردن این پول در زمینههای مختلف موجب پدید آمدن الگوی بدهی بلند مدت در این بانک شد.
گلاور در ادامه سخنرانی خود در نمایشگاه سرمایهگذاران تکنولوژی در شرق لندن افزود: این رویداد یک ورشکستگی بانکی یک به یک محسوب میشود و به صراحت به واسطه بیمسئولیتی مدیران ارشد SVB در کالیفرنیا رقم خورد. سخنگوی بانک سیلیکون ولی در پاسخ به سوالات CNBC در اینباره سکوت کرد و هیچ جوابی به این اظهارات نداد. در پایان این ماجرا نیز شاهد برداشت وجوه سپردهگذاری شده در این بانک توسط سرمایهگذاران بودیم و دولت آمریکا نیز این بانک را به تصرف خود درآورد.
تلاشهای بانک سیلیکون ولی در مسیر جذب سرمایه
کمپانی SVB در گذشته تلاش کرده بود تا به منظور رفع مشکل مالی ۱.۸ میلیارد دلاری در ترازنامه خود که ناشی از فروش با ضرر ۲۱ میلیارد دلار اوراق قرضه بود، به میزان ۲.۲۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کند. این بانک یکی از ارکان اصلی فعال در صنعت تکنولوژی محسوب میشد و منابع مالی مورد نیاز کمپانیهایی که اغلب از سیستم بانکداری سنتی رویگردان بودند را تامین میکرد.
گلاور در این راستا افزود: فعالان این بانک منابع مالی سرمایهگذاران خطرپذیر و صندوقهای تامین مالی را دریافت کرده و آنها را در بخش اوراق رهنی سال اول قرار دادند که با افزایش نرخ بهره، ارزش این اوراق کاهش پیدا کرد.
به عقیده گلاور، دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی را بیکفایتی کادر مدیریت این بانک و عدم حفاظت بانک از نرخ بهره میتوان نسبت داد، که البته امور سادهای در حیطه بانکداری محسوب میشوند.
بخش بریتانیایی یا در اصطلاح بازوی SVB در حوزه بریتانیا به بانک انگلیسی HSBC فروخته شد. این معامله در زمینه کل فعالیتهای این بانک در سراسر کشورهای حاشیه اقیانوس اطلس و به واسطه تسهیلات دولت و بانک انگلستان شکل گرفت و طی آن از ۶.۷ میلیارد پوند (۸.۳ میلیارد دلار) سپرده حفاظت شد.
گلاور که در نقش یک مدیر غیراجرایی در هیئت مدیره بانک انگلستان فعالیت دارد، در این راستا گفت که بانک مرکزی در ارائه قطعنامهای که برای انگلستان در مقایسه با آمریکا نتیجه رضایتبخشتری داشته باشد، عملکرد بینظیری داشت.
با توجه به افزایش نرخ بهره، به صورت کلی بانکها تحت فشار زیادی قرار دارند. با وجود اینکه در حال حاضر ارائه وام از یک سو برای بانکها سودآور خواهد بود، از سوی دیگر لازم است تا اوراق قرضه دولتی را نیز در ترازنامه خود نگهداری کنند. با افزایش نرخ بهره، ارزش چنین داراییهایی کاهش پیدا میکند.
Credit Suisse تا به امروز در جایگاه قابل ملاحظهترین شکست در این عرصه تلقی میشود. غول بانکداری سوئیس طی یک معامله با قیمت مقطوع که توسط دولت ترتیب داده شده بود و به کمک وامدهنده رقیب خود یعنی UBS نجات پیدا کرد.
سخن پایانی
به عقیده بسیاری از افراد، تامین مالی پروژههای حوزه تکنولوژی توسط SVB و نوسان بازار حیطههایی از جمله بازار رمزارز دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی بوده است. در این مقاله با نظر ان گلاور در سخنرانی نمایشگاه سرمایهگذاران عرصه تکنولوژی لندن آشنا شدیم. به عقیده گلاور، دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی را به عدم مسئولیتپذیری کادر مدیریت این بانک و عدم حفاظت از نرخ بهره میتوان نسبت داد زیرا در نهایت به دهی بلند مدت این بانک منجر شد. نظر شما در مورد دلایل ورشکستگی SVB چیست؟ آیا سایر بانکهای آمریکا نیز در معرض چنین خطری قرار دارند؟