آموزش مفاهیم پایه بورس

آشنایی با شاخص‌های استاندارد اند پورز (۳) | شاخص S&P 600 و کاربردهای آن در سرمایه‌گذاری

به صورت خلاصه و در پاسخ به سوال شاخص S&P 600 چیست باید گفت: S&P 600 معیاری برای سنجش عملکرد سهام کمپانی‌های آمریکایی با مارکت‌کپ یا ارزش بازار کوچک است و این شاخص توسط خانواده شاخص‌های Standard & Poor’s مدیریت می‌شود. شاخص S&P 600 عملکرد طیف گسترده‌ای از شرکت‌هایی با سرمایه اندک در مقایسه با کمپانی‌های موجود در لیست S&P 500 و S&P MidCap 400 را مورد بررسی قرار می‌دهد. شرایط قرار‌گیری در لیست این شاخص به واسطه نقدینگی موجود در بازار سهام آن شرکت و نیازمندی‌های مربوط به حوزه پایداری و ثبات آن کمپانی سنجیده می‌شود. از جمله معیار‌های مورد استفاده برای قرار گرفتن یک کمپانی در لیست این شاخص به مولفه‌هایی مثل سهام عمومی در گردش‌، ارزش بازار‌، قابلیت‌های مالی و غیره می‌توان اشاره کرد. با توان تحلیل همراه باشید تا کاربرد شاخص S&P 600 و شیوه محاسبه آن را فرا بگیریم.

شاخص S&P 600 چیست | کاربرد‌ها و شیوه محاسبه این شاخص

شاخص S&P 600 چیست
منبع: MoneyAndMarkets

شاخص S&P 600 در مقایسه با شاخص راسل ۲۰۰۰ (Russel 2000‌)‌، که در آن عملکرد سهام کمپانی‌هایی با ارزش بازار اندک مورد بررسی قرار می‌گیرد‌، طیف بسیار محدود‌تری از دارایی‌ها را پوشش‌دهی می‌کند. از همین رو‌، شاخص Standard & Poor’s 600 تنها ۳ الی ۴ درصد از سهام قابل خرید عمومی آمریکا را پوشش می‌دهد. این شاخص ۶۰۱ عدد از سهام موجود در بازار که شامل ۱.۵ میلیار از سرمایه موجود در این عرصه هست را در خود جای داده است.

به منظور قرار گرفتن در لیست این شاخص لازم است تا کمپانی مورد نظر در وهله اول از ارزش بازار بین ۸۵۰ میلیون دلار تا ۳.۷ میلیارد دلار برخوردار باشد. بدین منظور‌، دارایی‌های موجود در فهرست شاخص S&P 600 با شاخص‌های بزرگ‌تری مثل S&P 500 و S&P MidCap 400 همپوشانی نخواهند داشت.

بررسی‌های صورت گرفته در این عرصه نشان می‌دهند که بخش عظیمی از کمپانی‌های موجود در این لیست در زمینه‌هایی مثل امور مالی‌، صنایع‌، فناوری اطلاعات‌، مراقبت‌های بهداشتی و اختیارات مصرف‌کنندگان فعالیت دارند. تعداد اندکی از این شرکت‌ها نیز در زمینه‌های خدمات آب و برق و ارتباطات فعالیت می‌کنند.

چگونه در S&P 600 سرمایه‌گذاری کنیم؟

به هیچ عنوان نمی‌توان یک شاخص را به صورت مستقیم خرید و فروش کرد‌، اما صندوق‌های معاملاتی (ETF‌) متعددی برای سرمایه‌گذارانی که به دنبال سرمایه‌گذاری کردن در S&P 600 هستند وجود دارد. فعال‌ترین این صندوق‌های معاملاتی توسط Blackrock’s iShares‌، State Street’s SPDR ETFs و Vanguard عرضه می‌شوند.

یکی از دلایل انتخاب این صندوق‌های معاملاتی توسط سرمایه‌گذاران‌، دست یافتن به پتانسیل‌های رشد و افزایش ارزش عظیم سهام کمپانی‌های کوچک موجود در فهرست شاخص S&P 600 است. حقیقت این است که بسیاری از کمپانی‌های موفق بزرگ‌، پس از این‌که به رشد و نمو چشمگیری دست پیدا می‌کنند از لیست این شاخص حذف می‌شوند و واجد شرایط قرارگیری در لیست شاخص‌های بزرگ‌تر می‌شوند. از جمله سایر دلایل حذف شدن از لیست این شاخص به ادغام کمپانی‌ها و یا خروج از بازار بورس می‌توان اشاره کرد.

بر اساس داده‌های گردآوری شده در ۲ جولای ۲۰۲۲ (۱۱ تیر ۱۴۰۱‌)‌، صندوق‌های معاملاتی پیش رو وظیفه بررسی عملکرد سهام موجود در لیست شاخص S&P 600 را بر عهده دارند:

  • The iShares Core S&P Small-Cap ETF (IJR)‌: این صندوق معاملاتی در ۲۲ می سال ۲۰۰۰ راه‌اندازی شد و با هدف شبیه‌سازی منفعلانه نتایج سرمایه‌گذاری بر روی S&P 600 فعالیت می‌کند. این ETF بیش از ۶۱ میلیارد دلار دارایی را به  خود اختصاص داده است و حجم میانگین معاملات ۳۰ روزه آن نیز به ۴.۴ میلیارد دلار با نرخ هزینه ۰.۰۶ درصد می‌رسد. بزرگ‌ترین دارایی‌های موجود در این صندوق معاملاتی از نقطه نظر ارزش بازار عبارتند از: BlackRock Cash Fund‌، Southwestern Energy‌، Agree Realty‌، Omnicell و Rodgers‌.
  • The SPDR Portfolio S&P 600 Small-Cap ETF (SPSM)‌: صندوق SPSM که در سال ۲۰۱۳ راه‌اندازی شده است‌، راهکار منفعلانه‌ای برای سرمایه‌گذاری کردن در شاخص S&P 600 را ارائه می‌کند. این ETF بیش از ۳.۹ میلیارد دلار دارایی را پوشش می‌دهد و نرخ هزینه ۰.۰۵ درصدی را شامل می‌شود. به صورت مشابه با IJR‌، بزرگ‌ترین سهام موجود در SPSM نیز عناوینی مثل Southwestern Energy‌، Agree Realty و Omnicell را شامل می‌شود.
  • The Invesco S&P SmallCap Value With Momentum ETF (XSVM)‌: صندوق معاملاتی XSVM در سال ۲۰۰۵ راه‌اندازی شده و رویکرد «فعالانه‌تری» را برای سرمایه‌گذاری کردن در S&P 600 برای سرمایه‌گذاران به ارمغان می‌آورد. این شاخص به صورت اختصاصی از ۱۲۲ اوراق بهادار لیست شده در شاخص S&P 600 که از بالاترین «امتیازات ارزشی‌» و «امتیازات نوسانی» برخوردار هستند تشکیل می‌شود. این ETF از ارزش بازار بیش از ۵۹۸ میلیون دلار برخوردار بوده و نرخ هزینه ۰.۳۹ درصدی دارد. بزرگ‌ترین دارایی‌های موجود در این صندوق معاملاتی عبارتند از: Fresh Del Monte Produce‌، Conn’s‌، Olympic Steel‌، Cross Country Healthcare و Group 1 Automotive‌.
  • The Invesco S&P SmallCap Momentum ETF (XSMO)‌: این صندوق معاملاتی نیز در سال ۲۰۰۵ راه‌اندازی شده و از ۱۱۷ اوراق بهادار موجود در فهرست S&P 600 که بیشتری امتیازات نوسانی را دارند تشکیل می‌شود. این صندوق معاملاتی نزدیک به ۱۳۸ میلیون دلار از دارایی‌های که نرخ هزینه ۰.۳۹ درصدی دارند را در خود جای داده است. بزرگ‌ترین دارایی‌های موجود در لیست این ETF عبارتند از: SM Energy‌، ServisFirst Bancshares‌، ExlService Holdings‌، Civitas Resources و Coca-Cola‌.

مزایای سرمایه‌گذاری کردن در شاخص S&P 600 چیست ؟

مزایای سرمایه‌گذاری کردن بر روی کمپانی‌های کوچک
منبع: PrimeInvestor

در پاسخ به سوال مزایای سرمایه‌گذاری کردن در شاخص S&P 600 چیست به عناوین زیر می‌توان اشاره کرد:

فضای رشد بیشتر

دلیل اصلی سرمایه‌گذاری کردن بر روی کمپانی‌هایی که ارزش بازار کوچکی دارند این است که آنها از فضای بیشتری برای رشد و نمو برخوردار هستند. غول‌های بزرگی مثل مایکروسافت (Microsoft‌)‌، اپل (Apple‌) و والمارت (Walmart‌) بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد دارند. از همین رو بدیهیست که افزایش میزان فروش سریع و قابل توجه برای این کمپانی‌های در اصطلاح Blue-Chip‌، کار بسیار دشوار‌تری خواهد بود.

از سوی دیگر‌، پیدا کردن کمپانی‌هایی با مارکت‌کپ کوچک‌، که به صورت سالانه در حال دو برابر و یا حتی سه برابر کردن میزان فروش سهام خود هستند‌، کار بسیار راحت‌تر و رایج‌تری است. شاید برایتان جای سوال باشد که چرا انجام چنین کاری ساده‌تر است؟ زیرا این کمپانی‌ها در حال فعالیت کردن در عرصه فروش سهام در ابعاد بسیار کوچک‌تری هستند.

به عبارت دیگر‌، یک کمپانی نرم‌افزاری با مارکت‌کپ اندک در مقایسه با مایکروسافت بسیار راحت‌تر می‌تواند در طول ۱۰ سال آینده به بازده چندین برابری برای سهام شرکت خود دست پیدا کند.

مورد بررسی موشکافانه قرار نگرفتن توسط وال استریت

بررسی سهام کمپانی‌های کوچک توسط وال استریت
منبع: Ft

یکی دیگر از دلایل بزرگ در رابطه با عملکرد برتر شرکت‌های کوچک این است که تحلیل‌گران خبره نسبت به این کمپانی‌ها دقت کمتری را معطوف می‌کنند. این امر به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا در زمان فعالیت این کمپانی‌ها در محدوده خارج از رادار وال استریت‌، وارد عرصه سرمایه‌گذاری شوند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری بزرگ به صورت معمول باید با قوانین محدود‌تری سرمایه‌گذاری کنند و این امر مانع از آن می‌شود تا به عنوان مثال تا ۱۰ درصد از سهام یک شرکت را در اختیار داشته باشند یا ۵ درصد از منابع مالی خود را صرف خرید سهام یک کمپانی کنند. بنابراین‌، سهام کمپانی‌های کوچک دستاورد چندانی برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری که میلیارد‌ها دلار دارایی دارند به همراه نخواهد داشت.

ایجاد تنوع

از جمله مزایای بزرگ سهام کمپانی‌هایی با ارزش بازار اندک‌، به ایجاد تنوع می‌توان اشاره کرد.

سهام شرکت‌های کوچک در مقایسه با سهام کمپانی‌های متوسط و بزرگ از خصوصیت‌های متفاوت‌تری برخوردار هستند. رفتار این سهام نیز تفاوت زیادی با سهام کمپانی‌های متوسط و بزرگ دارد. از همین رو‌، سهام کمپانی‌های کوچک می‌توانند مزایای متنوع خاصی را به همراه داشته باشد.

محدودیت‌های شاخص S&P 600 چیست ؟

ممکن است سرمایه‌گذاری بر روی کمپانی‌های کوچک‌، پتانسیل بازده بیشتری را در مقایسه با سهام کمپانی‌های بزرگ به ارمغان بیاورد اما چالش‌های متعددی را نیز به همراه خواهد داشت.

بسیاری از شرکت‌های لیست شده در شاخص S&P 600 در کشور‌های جهان دوم و سوم واقع شده‌اند و با تضعیف دلار متحمل ضرر می‌شوند.

از نظر تئوری‌، این امر سرمایه‌گذاران را تشویق می‌کند تا به جای خرید سهام یک کسب و کار کوچک داخلی‌، سرمایه خود را صرف کمپانی‌های خارجی کنند. این در حالیست که وارد شدن آسیب و ضرر به رشد درآمد این شرکت‌ها‌، در نهایت بر روی قیمت سهام نیز تاثیرگذار خواهد بود.

شرکت‌های کوچک فضای رشد زیادی دارند زیرا با بستر فروش کوچک‌تری سر و کار دارند. دلیل این امر نیز بدین صورت است که چنین کمپانی‌هایی به صورت معمول در دسته استارت‌آپ‌های نوپا جای دارند. استارت‌آپ‌ها همواره مدل‌های تجاری اثبات نشده‌، تیم‌های مدیریتی کم‌تجربه و منابع مالی محدود را به همراه دارند.

شایان ذکر است که با توجه به این عوامل‌، پیش‌بینی آینده کمپانی‌های کوچک در مقایسه با کمپانی‌های بلوچیپ (که سالیانه میلیارد‌ها دلار درآمد دارند‌) کار بسیار دشوارتری خواهد بود.

خطرات احتمالی مربوط به سرمایه‌گذاری کردن در کمپانی‌های کوچک

سرمایه‌گذاری کردن بر روی چنین کمپانی‌هایی در کنار سود احتمالی قابل توجه‌، ریسک‌های متعددی را نیز به همراه دارد. در ادامه به بررسی خطرات احتمالی سرمایه‌گذاری در این عرصه می‌پردازیم.

ریسک نوسان

ریسک نوسان به سطوح نوسان قیمت یک دارایی اشاره دارد. هرچقدر میزان نوسانات قیمت آن دارایی بیشتر باشد‌، سرمایه‌گذاری پرخطر‌تری را پیش رو خواهیم داشت.

با توجه به دشوار بودن پیش‌بینی کردن آینده بلند مدت کمپانی‌های کوچک‌، سهام شرکت‌هایی که ارزش بازار کوچکی دارند در مقایسه با سهام شرکت‌هایی با مارکت‌کپ بزرگ‌، میزان نوسان بیشتری خواهد داشت. شرکت‌های کوچک همواره در مقایسه با کل بازار نوسان بیشتری را تجربه می‌کنند. بنابراین‌، اگر قصد دارید تا سهام چنین شرکت‌هایی را خریداری کنید‌، از این‌که زمان کافی برای پشت سر گذاشتن نوسانات بازار را دارید اطمینان حاصل کنید.

ریسک تجاری و خطرات پیش فرض

منظور از ریسک تجاری‌، قرار گرفتن کمپانی مورد نظر در معرض عواملی است که به درآمد و بازدهی کمتر منجر می‌شوند. خطرات پیش فرض نیز به احتمال این‌که کمپانی مورد نظر توانایی پرداخت بدهی‌های خود را نداشته باشد اشاره دارد.

کمپانی‌های کوچک در مقایسه با شرکت‌های بزرگ‌تر بیشتر در معرض این دو خطر قرار دارند اما دلیل این امر چیست؟

کمپانی‌های بلوچیپ عظیمی مثل اپل و دیزنی از منابع مالی و قدرت برند کافی برای بقا به مدت چندین دهه برخوردارند و این در حالیست که استارت‌آپ‌های کوچک به صورت معمول از مدل‌های تجاری اثبات‌نشده‌، تیم‌های مدیریتی کم‌تجربه و منابع مالی محدود‌تری بهره می‌برند. این عوامل موجب می‌شوند تا شرکت‌های کوچک در برابر رویداد‌هایی مثل رکود اقتصادی‌، افزایش هزینه‌ها و رقابت شدید شرکت‌های بزرگ‌تر در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند.

برخلاف داستان‌هایی که در آنها افراد کوچک بر دیو‌ها و هیولاها پیروز می‌شوند‌، در دنیای حقیقی این ارگان‌ها و افراد کوچک هستند که در بیشتر مواقع مغلوب غول‌های بزرگ می‌شوند. شما باید در جایگاه یک سرمایه‌گذار با سرمایه کوچک این واقعیت را بپذیرید که با بازی اعداد مواجه هستید.

ریسک نقدینگی

ریسک نقدینگی به شرایطی اشاره دارد که در آن بدون تاثیرگذاری قابل توجه بر روی قیمت یک دارایی‌، بتوان به سرعت آن را خریداری کرده و یا به فروش رساند.

از آنجایی که شرکت‌های کوچک به اندازه کمپانی‌های بزرگ توجه افراد را به خود جلب نمی‌کنند‌، سهام کمپانی‌های کوچک نیز قابلیت نقدشوندگی کمتری را در مقایسه با سهام شرکت‌های بزرگ خواهد داشت. خرید و فروش مقدار زیادی از سهام مایکروسافت در زمان دلخواه و بدون تاثیرگذاری بر روی قیمت این سهام کار آسانی خواهد بود اما خرید و فروش سهام شرکت‌های کوچک به این آسانی و در حاشیه امن صورت نمی‌گیرد.

به صورت معمول‌، سهام شرکت‌های کوچک از ذخایر عرضه و میزان تقاضای کافی برخوردار نیستند. این امر به خرید سهام این شرکت‌ها در قیمت بالاتر از حد معمول و فروش این سهام در محدوده پایین‌تر از حد انتظار منجر می‌شود.

عدم پوشش‌دهی

سهام شرکت‌های کوچک فرصت‌های پنهان خارق‌العاده‌ای برای کسب درآمد به ما ارائه می‌کنند. دلیل وجود این فرصت‌ها‌، عدم پوشش‌دهی و بررسی این کمپانی‌ها توسط تحلیل‌گران وال استریت و سرمایه‌گذاران موسساتی است.

از سوی دیگر‌، این عدم پوشش‌دهی موجب عدم دسترسی به تحقیقات و اطلاعات معتبر و باکیفیت در مورد چنین شرکت‌هایی می‌شود. از جمله عواقب این موضوع به این موارد می‌توان اشاره کرد:

۱. بررسی بی‌کفایتی و کم‌کاری‌های حوزه مدیریت و رفتار‌های غیراخلاقی در کمپانی‌های کوچک در مقایسه با شرکت‌های بزرگ کار دشوار‌تری خواهد بود.

۲. سرمایه‌گذاران به منظور تصمیم‌گیری صحیح و آگاهانه باید زمان و تلاش بیشتری را صرف تجزیه و تحلیل سهام کمپانی‌های کوچک کنند.

بنابراین باید بدانید‌، در صورتی که قصد سرمایه‌گذاری کردن بر روی سهام کمپانی‌های با مارکت‌کپ کم را دارید‌، عدم اطمینان حاصل از کمبود اطلاعات در مورد چنین کمپانی‌هایی همواره بخشی از این سرمایه‌گذاری خواهد بود.

ساختار شاخص S&P 600 چیست و از چه کمپانی‌هایی تشکیل می‌شود؟

تا تاریخ ۲ جولای سال ۲۰۲۲ (۱۱ تیر ماه سال ۱۴۰۱‌)‌، ده کمپانی برتر موجود در لیست شاخص S&P 600 از نظر وزن سهام عبارتند از:

۱. Southwestern Energy

۲. Agree Realty

۳. Omnicell

۴. Rogers

۵. AMN Healthcare

۶. ExlService Holdings

۷. Vonage

۸. Exponent

۹. Helmerich & Payne

۱۰. Lantheus

توجه داشته باشید که ۱۰ هولدینگ برتر موجود در فهرست S&P 600 نزدیک به ۵.۹ درصد از وزن این شاخص را به خود اختصاص داده‌اند.

از جمله زمینه‌های فعالیت این شاخص تا تاریخ ۲ جولای ۲۰۲۲ نیز به این موارد می‌توان اشاره کرد:

  • امور مالی‌: ۱۸.۲ درصد
  • صنایع‌: ۱۶.۳ درصد
  • فناوری اطلاعات ۱۳.۵ درصد
  • مراقبت‌های بهداشتی‌: ۱۲.۵ درصد
  • اختیارات مصرف‌کنندگان‌: ۱۱.۵ درصد
  • املاک و مستغلات‌: ۷.۶ درصد
  • کالاهای اصلی مصرف‌کنندگان‌: ۵.۶ درصد
  • مواد اولیه‌: ۵.۴ درصد
  • انرژی ۵.۲ درصد
  • آب و برق‌: ۲.۳ درصد
  • خدمات ارتباطی‌: ۲.۱

نماد سهام شاخص S&P 600 چیست ؟

در پاسخ به این سوال که نماد سهام شاخص S&P 600 چیست باید گفت: این شاخص به خودی خود هیچ نماد سهامی ندارد. این در حالیست که صندوق‌های معاملاتی دنبال‌کننده عملکرد این شاخص از جمله The iShares Core S&P Small-Cap ETF دارای نماد سهام IJR و SPDR Portfolio S&P 600 Small-Cap ETF دارای نماد سهام SPSM است.

کدام شاخص‌های S&P کمپانی‌های بزرگ و متوسط را پوشش‌دهی می‌کنند؟

شاخص S&P 500 یکی از شاخص‌هایی است که ۵۰۰ مورد از بزرگ‌ترین کمپانی‌های آمریکایی که سهام آنها به صورت عمومی مورد معامله قرار می‌گیرد را پوشش می‌دهد. به صورت همزمان‌، شاخص S&P MidCap 400 نیز به صورت گسترده و به منظور پوشش‌دهی سهام کمپانی‌های آمریکایی که میزان مارکت‌کپ متوسط داشته و سهام آنها به صورت عمومی مورد معامله قرار می‌گیرد‌، استفاده می‌شود.

تفاوت میان S&P 500 و S&P 600 چیست ؟

شاخص S&P 500 ابزاری برای سنجش عملکرد سهام بزرگ‌ترین کمپانی‌ها در آمریکاست‌، در حالی که شاخص S&P 600 به منظور بررسی عملکرد سهام کمپانی‌هایی با ارزش بازار کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخن پایانی

در این مقاله به پاسخ‌دهی به سوال جامع شاخص S&P 600 چیست و بررسی فرصت‌های بزرگی که کمپانی‌های تحت پوشش این شاخص برای سرمایه‌گذاران به ارمغان می‌آورند پرداختیم. با توجه به این‌که کمپانی‌های تحت پوشش شاخص S&P 600 زیر نظر موشکافانه تحلیل‌گران وال استریت قرار ندارند‌، دو و یا حتی سه برابر شدن ارزش سهام آنها در صورت عملکرد صحیح‌، رویداد دور از انتظاری نخواهد بود. از طرف دیگر‌، عدم پوشش‌دهی سهام این کمپانی‌ها توسط تحلیل‌گران و سرمایه‌گذاران نهادی موجب می‌شود تا کسب اطلاعات معتبر در مورد شیوه عملکرد شرکت مورد نظر کار بسیار دشواری بوده و سرمایه‌گذاری بر روی سهام چنین شرکت‌هایی همواره با تردید و کمبود اطلاعات همراه باشد. شایان ذکر است که چنین کمپانی‌هایی از تجربه مدیریتی و بودجه زیادی برخوردار نیستند و امکان قرار گرفتن سرمایه‌گذاران در معرض خطر در این عرصه وجود دارد. شاخص S&P 600 به صورت مستقل دارای نماد سهام نیست اما صندوق‌های معاملاتی دنبال‌کننده سهام این شاخص از نماد معاملاتی سهام خود برخوردار بوده و شیوه سرمایه‌گذاری کردن بر روی S&P 600 نیز به واسطه همین صندوق‌های معاملاتی صورت می‌پذیرد. نظر شما در مورد فرصت‌هایی که شرکت‌های کوچک برای سرمایه‌گذاران به ارمغان می‌آورند چیست؟ آیا سرمایه‌گذاری کردن بر روی سهام چنین کمپانی‌هایی کار درستی خواهد بود؟ این کار چه ریسک‌های دیگری را به همراه خواهد داشت؟

منبع
Investopedia

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا