نمودار رنکو: مشاهده تغییرات قیمتی بدون توجه به زمان و حجم معاملات
تحلیل سهام به کمک ابزارها و نمودارها انجام میشود. نمودارها بیانگر اطلاعات مختلفی در خصوص روند حرکتی سهام و نقاط عطف قیمتی هستند. نمودارهای قیمت معمولا به شکل خطی، میلهای یا شمعی ژاپنی هستند. اما همین نمودارها هم گاهی نوسانهای بسیاری را نشان میدهند و همین مسئله مانع از آن میشود که معاملهگران بتوانند تحلیل خود را به درستی انجام دهند. اما میتوان این نمودارهای قیمتی را برای تحلیل راحتتر، به نوعی سادهسازی کرد. در جریان این سادهسازی و تغییر، برخی از نوسانهای بیاهمیتتر حذف میشوند. احتمالا با شنیدن این جملات به یاد هیکن آشی افتاده باشید که دقیقا با همین هدف ساخته شده است. اما موضوع بحث ما اکنون نمودار رنکو Renko است و میخواهیم بدانیم کاربرد این نمودار چیست. نحوه کار با چارت رنکو آسان است و آموزش آن نیازمند زمان زیادی نیست. در این مطلب از توان تحلیل خواهیم گفت که چطور میتوان در سامانههای معاملاتی از این نمودار بهره گرفت.
فهرست مطالب این آموزش با دسترسی سریع
نمودار رنکو چیست؟
پیش از آن که توضیحات را راجع به نمودار رنکو و آموزش آن شروع کنیم، نگاهی به تصویر زیر بیندازید:
این تصویر نمای ظاهری چارت رنکو را نشان میدهد. همانطور که در ابتدا هم گفتیم، Renko به نوعی یادآور هیکن آشی است. چرا که روندها را واضحتر نشان میدهد. اما با این همه، با آن تفاوتهایی دارد که بعدا به آن اشاره میکنیم. این نمودار هم ساختهی ژاپنیهاست و در زبان ژاپنی renga به معنای آجر است. تحرکات قیمتی در باکسهایی شبیه به آجر نمایش داده میشوند. مزیت این نمودار این است که با حذف برخی از دادههای اضافی، روند دارایی را به گونهای واضحتر و مشخصتر نشان میدهد. در واقع این نمودار به حرکات کوچکتر قیمت توجهی ندارد. به این ترتیب معاملهگران به جای توجه به یک روند کوچکتر، به روندهای بزرگتر دقت میکنند. همین مسئله موجب کاهش نویزهای بازار میشود. البته که این سادهسازی هزینههایی هم دارد و هزینهی آن این است که برخی اطلاعات قیمتی از دست میروند.
ویژگی نمودار رنکو این است که نویز را فیلتر میکند. به این ترتیب معاملهگران قادر به مشاهدهی روند بدون هر گونه زوایدی هستند. در این چارت حرکاتی که کوچکتر از اندازهی تعیینشده برای آجرها هستند، فیلتر میشوند. معمولا این نمودار از قیمتهای بسته شدن استفاده میکند و در جریان این مسئله به تایم فریم نیز توجه میکند. یعنی در نمودار روزانه، قیمت بسته شدن در روز و در نمودار هفتگی قیمت بسته شدن هفتگی مورد توجه قرار میگیرد.
این نمودارها در صورت استفادهی صحیح و اصولی میتوانند سردرگمیهای معاملهگران را از بین ببرند و در استراتژیهای معاملاتی و حد ضرر تریلینگ نیز مورد استفاده قرار گیرند. به طور کلی استفادهی همزمان این نمودار با پرایس اکشن و سایر استراتژیهای معاملاتی میتواند منجر به نتایج بسیار موثری شود.
آجرهای نمودار رنکو
همچون سایر نمودارهای قیمت، در چارت رنکو هم آجرهای سبزرنگ (یا سفید) نشانگر روند صعودی و افزایش قیمت و آجرهای قرمزرنگ (یا سیاه) نمایندهی روند نزولی و کاهش قیمت هستند. در نمودار Renko کاری به زمان نداریم و هرچه هست به قیمت مربوط است. البته در این نمودار حجم نیز مورد توجه قرار نمیگیرد.
مهمترین مرحله در تشکیل نمودار رنکو، تعیین اندازهی آجرهاست. مثلا ممکن است در بازار فارکس این اندازه را روی ۱۰ پیپ تعیین کنید. این اندازه کاملا به بستر معاملاتی شما مربوط است و نمیتوان عدد مشخص و واحدی برای آن بیان کرد. این عدد مشخص میکند که معیار تشکیل یک آجر جدید در نمودار رنکو چیست. مثلا اگر تغییرات قیمت از ۳۰۰ ریال عبور کنند، آجر جدید در نمودار ظاهر میشود.
البته به این نکته توجه کنید که اندازههای کوچکتر آجر موجب تسریع در بهروزرسانی نمودار میشوند. اما از سمت دیگر این مسئله نمودار را متزلزلتر و نوسانیتر نشان میدهد. به بیان دیگر اگر اندازهی آجرها را بسیار کوچکتر در نظر بگیرید، دیگر نمودار رنکو کارایی خود را از دست خواهد داد.
زمان تشکیل یک آجر جدید نیز مسئلهای است که در گروی عوامل دیگری است. ممکن است یک آجر تنها طی دو دقیقه تشکیل شود ولی آجر دیگر طی چند روز. این مسئله به این بستگی دارد که قیمت دارایی چقدر نوسان دارد و اندازهی آجر را روی چه عددی تنظیم کردهاید.
اندازهی آجرها در نمودار رنکو
درست است که اندازهی جعبهها ثابت و مشخص است اما به کمک ATR میتوان معیاری برای نوسانات در نظر گرفت که اندازهی جعبهها مطابق با آن مشخص شود. در بیشتر پلتفرمها و وبسایتهای معاملاتی میتوانید یک آجر جدید را به کمک میانگین محدودهی واقعی (ATR) تشکیل دهید. یعنی زمانی که نمودار قیمت، میانگین محدودهی واقعی را تغییر دهد یک آجر جدید تشکیل میشود. در این حالت، اندازهی آجر با توجه به نوسان ATR تنظیم میشود. به بیان دیگر اندازهی آجرها به صورت خودکار و با توجه به میزان ATR مشخص میشوند و دیگر نیازی نیست یک عدد ثابت را برای آن مشخص کنید.
برای این کار تنها لازم است تعداد دورههای زمانی را که میخواهید ATR را برای آنها محاسبه کنید، تعیین کند؛ مثلا ۱۴. هر چه زمان میگذرد ATR تغییر میکند و اندازههای آجر نیز متناسب با آن تنظیم خواهد شد. این مسئله باعث میشود آجرهای بیشتری در نمودار شما ظاهر شوند و البته سادگی نمودار کم میشود. اما از سمت دیگر میتواند اطلاعات بیشتری را همچون نمودار شمعی یا میلهای در اختیار معاملهگران قرار دهد.
تشریخ ساختار و عملکرد چارت رنکو
اکنون میدانیم که در غیاب فاکتور زمان، مبنای ترسیم آجرها به اندازهی آنها بستگی دارد. زمانی که قیمت از سطوح بالایی یا پایینی یک آجر فراتر برود، آجر بعدی با توجه به شرایط ممکن است در بالا یا پایین آجر فعلی قرار گیرد. این مسئله را با نمودار میلهای روزانه یا دقیقهای مقایسه کنید که در آن در هر دقیقه یا هر یک روز، یک میلهی جدید ترسیم میشود؛ فارغ از این که آیا اصلا تغییری در قیمت صورت گرفته است یا خیر.
پس قیمت باید به میزان مشخصی حرکت کند تا دلیل کافی برای تشکیل آجر جدید وجود داشته باشد. این میزان مشخص را معاملهگر در تنظیمات نمودار رنکو تعیین میکند. در این نمودار نقطهی اتصال هر آجر با آجر قبل و بعد تنها در یک نقطه است. هر آجر با آجر بعدی با زاویهای ۴۵ درجهای رو به بالا یا پایین تشکیل میشود.
همچنین میتوانید در تنظیمات چارت رنکو، اجازه دهید که به جای قیمتهای بسته شدن، آجرهایی در قیمتهای بالا، پایین، باز و بسته شدن (OHLC) ایجاد شوند. این مسئله را هم به خاطر داشته باشید که درست است که نمودار رنکو بر اساس زمان تغییر نمیکند اما محور زمان را دارد. منتهی این بازهی زمانی ثابت نیست.
افزایش یا کاهش اندازهی آجرها میتواند میزان همواری نمودار را نشان دهد. هرچه اندازهی آجرها کمتر باشد نوسانات بیشتر میشود اما از سمت دیگر معکوس شدنهای احتمالی قیمت هم زودتر قابل تشخیص خواهند بود. در سمت مقابل آجرهایی با اندازهی بزرگتر نوسانات و نویزهای کمتری را در دل خود جای میدهند ولی معکوس شدن قیمت را کندتر نشان میدهند.
مثالی از تشکیل نمودار رنکو
نمودار زیر را در نظر بگیرید. اگر اندازهی ۳۵ واحدی را انتخاب کنیم، این امر به معنای آن است که قیمت باید به اندازهی ۳۵ واحد از قیمت بسته شدن آجر قبلی در آن تایم فریم حرکت کند تا یک آجر جدید همرنگ آجر قبلی تشکیل شود. اما از آنجا که دو آجر نمیتوانند کنار هم قرار گیرند، باید قیمت ۷۰ واحد در جهت مخالف تغییر کند تا آجری با رنگ متفاوت ایجاد شود. هر حرکتی که اندازهی آن کمتر از ۳۵ واحد از آجر قبلی باشد، منجر به تشکیل آجر جدید نخواهد شد.
همچنین با توجه به این که تایم فریم روی چه بازهای تنظیم شده است، میتوان دریافت که قیمت بسته شدن بر چه اساسی مدنظر قرار میگیرد. مثلا اگر نمودار یکروزه باشد، قیمت بسته شدن روز اهمیت پیدا میکند.
تفاوت نمودار رنکو با کندل استیک و هیکن آشی در چیست؟
تا کنون احتمالا دریافتهاید که نمودار Renko با هیکن آشی متفاوت است. در نمودار هیکن آشی با میانگین تغییرات قیمتهای اخیر سروکار داریم، اما در چارت رنکو تمرکز بر روندهای بزرگتر است. در واقع در این نمودار که نوعی از کندل استیک است که از قیمت شمعهای قبلی بهره می برد تا میانگین قیمت هموارتری را در مقایسه با کندلهای سنتی و استاندارد ایجاد کند. اگر نگاهی به تصویر زیر بیندازید میتوانید تفاوت این دو نمودار را در کنار هم مشاهده کنید. نمودار سمت راست هیکن آشی و نمودار سمت چپ، چارت رنکو را نشان میدهد.
اما نمودار رنکو با نمودار کندل استیک نیز تفاوت دارد. بارزترین تفاوت میان این دو نمودار این است که در کندل استیک بر روی بازههای زمانی و جزئیات کوچک قیمتی تمرکز زیادی وجود دارد. با توجه به تایم فریم، کندلها تشکیل میشوند و اهمیتی ندارد که تحرکات قیمتی چقدر بوده است.
بیشتر بخوانید
تفاوت مهم دیگری که میان این نمودار و کندل استیک وجود دارد این است که رنکو همیشه جدیدترین اطلاعات را ارائه نمیکند. مثلا اگر در یک نمودار روزانهی کندل استیک دستکم یک تراکنش داشته باشیم، یک کندل در آن روز ایجاد میشود که از آن کندل میتوانیم قیمتهای باز، بسته، بالا و پایین دارایی را به دست آوریم. اما در نمودار رنکو نمیتوان این اطلاعات را در هر روز معاملاتی نمیتوان یافت و در هر بازهی زمانی نمیتوان منتظر تشکیل یک آجر جدید ماند. چرا که زمان در این نمودار فاقد اهمیت است و حداقل آستانهی حرکتی از اهمیت برخوردار است.
مثلا فرض کنید یک آجر در قیمت ۱۳۴۵۰ تشکیل شود و اندازهی هر آجر را ۱۰۰ واحد تعیین کرده باشیم. در این صورت اگر قیمت به ۱۳۵۰۰ برسد، نمودار کندل استیک این قیمت را نشان میدهد ولی در نمودار رنکو به دلیل این که تغییری ۱۰۰ واحدی نداشتهایم، هیچ آجر جدیدی تشکیل نشده است و قیمت همچنان ۱۳۴۵۰ خواهد بود.
همچنین نکتهی دیگر این است که در نمودار Renko هر آجر دقیقا اندازهای مشخصی دارد. مثلا اگر اندازهی هر آجر را ۱۰۰ واحد مشخص کرده باشید، مشخص است که با تشکیل هر آجر سبز ۱۰۰ واحد سود خواهید کرد. اما در نمودار کندل استیک، اطلاعات کندلها با هم برابر نیستند. در تصویر زیر میتوانید تفاوت این دو نمودار را در کنار یکدیگر مقایسه کنید و ببینید که نمودار Renko تا چه اندازه هموارتر از کندل استیک است.
آموزش سیستم معاملاتی رنکو؛ استراتژیها و نحوه کار با نمودار رنکو
اکنون دیگر با ماهیت نمودار رنکو آشنا هستیم و نوبت به آموزش استراتژیها و نحوهی استفاده از آن میرسد. در ادامه چند استراتژی و کاربرد را در این خصوص با هم بررسی میکنیم و نحوه کار با نمودار رنکو را با مثال توضیح میدهیم.
شناسایی الگوها
الگوهای ادامه دهنده یا الگوهای بازگشتی نظیر سر و شانه، مثلث یا سقف و کف و گرد که در نمودار کندل استیک به چشم میخورند، در نمودار رنکو نیز وجود دارند. با توجه به حذف تغییرات قیمتی ناچیز، میتوان دریافت که تشخیص این الگوها به کمک چارت رنکو آسانتر است.
مثلا با تشکیل الگوی سر و شانه در یک روند صعودی، میتوان نتیجه گرفت که روند صعودی رو به پایان است و احتمال برگشت روند در راه است. زمانی که خط گردن و سر و شانه میتوانید از معامله خارج شوید. برای انجام این کار در نمودار رنکو، باید منتظر بمانید که یک آجر با خط گردن تقاطع ایجاد کند. پس از آن با تشکیل یک آجر زیر خط گردن، میتوان با خیال راحت معامله را بست. در تصویر زیر یک الگوی سر و شانهی معکوس را میبینید که با نمودار Renko ترکیب شده است. میبینید که روندها در این نمودار چقدر واضح و مشخص هستند.
حد ضرر متحرک
نمودارهای Renko برای معاملهگرانی که روی روندها سرمایهگذاری میکنند، مناسب است. چرا که این چارت به آنها کمک میکند تا موقعی که روند پابرجاست در معامله بمانند. تشخیص زمان ورود مناسب به روندهای طولانی با سودهای فراوانی همراه است اما درک این مسئله کار دشواری است. به منظور جلوگیری از ضرر و زیانهای ناشی از عدم آگاهی در معاملات روندی، میتوان از حد ضرر متحرک کمک گرفت و ریسک معاملات را کم کرد. ترکیب استاپ لاس تریلینگ و نمودار رنکو میتواند بسیار اثربخش باشد.
حمایت و مقاومت
دو مفهوم مهمی که در تحلیلها همیشه باید به آن توجه کرد سطوح حمایت و مقاومت هستند که در نمودارهای شمعی یا میلهای شاید چندان که باید قابل تشخیص و مشاهده نباشند. اما زمانی که آجرهای Renko به طور مستمر در محدودهی یک منطقهی قیمتی خاص نوسان دارند، میتوان از مقاومت یا حمایت قوی در آن محدوده مطلع شد. باقی ماندن در این محدوده یا شکست این سطوح خود گویای اطلاعات فراوانی است که میتواند به معاملهگران در پیادهسازی استراتژیهای معاملاتیشان بسیار کمک کند.
به تصویر زیر نگاه کنید تا متوجه شوید که نمودار Renko چطور میتواند برای تشخیص این سطوح مورد استفاده قرار گیرد.
با نگاهی به نمودار رنکو در تصویر بالا میتوان دریافت که مزیت این چارت چیست. در واقع به کمک Renko میتوان به بازارهای پرنوسان وارد شد. چرا که در این نمودار، شکست حمایت یا مقاومت تنها در صورت حرکات معقول قیمت رخ میدهد. به همین دلیل معمولا کمتر با سیگنالهای کاذب مواجه خواهیم بود. به عنوان یک نمونهی دیگر هم میتوانید الگوی سقف و کف دوقلو را با چارت رنکو در تصویر زیر مشاهده کنید.
تغییر رنگ آجرها
سیگنالهای معاملاتی معمولا در تغییر روندها و تغییر رنگ متناوب آجرها تولید میشوند. به عنوان مثال ممکن است در یک نمودار تعدادی آجر سفید یا سبز متوالی داشته باشیم. زمانی که یک آجر قرمز ظاهر میشود، معاملهگر ممکن است دست به فروش دارایی خود بزند. به طور مشابه وقتی روند صعودی است و تعدادی آجر سفید یا سبز پشت هم تشکیل میشوند، با مشاهدهی یک پولبک و پس از تشکیل یک یا دو آجر قرمز زمانی که یک آجر سفید تشکیل میشود، معاملهگر میتواند به دارایی ورود کند. برای درک بهتر این مسئله، به نمودار زیر توجه کنید.
در این نمودار و در سمت چپ تصویر میتوانید یک روند صعودی قوی را مشاهده کنید. اندازهی آجرها در این نمودار دو دلار است. قیمتهای بسته شدن ملاک تشکیل آجرهای جدید است. پس اگر تغییرات قیمت کمتر از دو دلار باشد، این تغییرات نادیده گرفته میشوند و آجر جدیدی تشکیل نمیشود.
آجر قرمزی که در تصویر مشاهده میکنید نشان از یک پولبک مختصر دارد. اما پس از آن دوباره یک آجر سبز ظاهر میشود. روند صعودی در این دارایی قوی است. این پولبک میتواند فرصتی مناسب برای ورود به دارایی باشد. وقتی آجر قرمز دیگری تشکیل شد از معامله خارج شوید.
پس از این روند صعودی، یک روند نزولی قوی آغاز میشود. به منظور فروش دارایی نیز میتوان از یک استراتژی مشابه آنچه در بالا بیان شد استفاده کرد. باید منتظر یک پولبک بمانید که با یک آجر سبزرنگ مشخص میشود. زمانی که آجر قرمزرنگ تشکیل میشود، بهترین زمان برای دریافت سود از پوزیشن شورت (یا خرید استقراضی) است. این کار را با این استدلال انجام میدهیم که امکان دارد قیمت دوباره در یک روند نزولی بلندمدت قرار گیرد. زمانی که آجرهای سبز پدیدار شدند بهترین موقعیت برای فروش دارایی است.
مزایا و معایب نمودار رنکو چیست؟
با نزدیک شدن به پایان آموزش نمودار رنکو و به منظور شناخت بیشتر این چارت، بهتر است با دیدی کلی، مزایا و معایب Renko را با هم مرور کنیم.
مزایا
در بیان مزایای نمودار رنکو همین بس که این نمودار به دلیل سادگی و ظاهر قابل فهمی که دارد برای افراد کمتجربه و مبتدیان گزینهی مناسبی به شمار میرود. این افراد میتوانند به کمک این نمودارها سطوح حمایت و مقاومت و سایر سطوح مهم در سهم را تمرین و بررسی کنند. درست برعکس الگوهای کندل استیک که نیازمند دانش بسیاری است و در بسیاری از مواقع یادگیری آن در آغاز راه کار دشواری است.
همچنین به کمک این نمودار در کنار سایر ابزارها میتوان اطلاعات خوبی را برای تعیین نقاط ورود به معامله و خروج از آن به دست آورد. تغییرات روند در این نمودار به وضوح قابل مشاهده خواهد بود که در مثالها و تصاویر بالا به میزان کافی در مورد آن بحث کردیم.
معایب و محدودیتهای نمودار رنکو
حال میخواهیم ببینیم معایب نمودار رنکو چیست. نمودار رنکو به زمان کاری ندارد. به همین دلیل جزئیاتی را که نمودارهای میلهای نشان میدهند، مشخص نمیکند. ممکن است یک سهم برای مدتی طولانی در یک بازه نوسان کند ولی این نوسانها به دلیل عدم تغییر قیمت به اندازهی مشخص آجر، تنها با یک آجر نشان داده شوند. بسته به این که چگونه معامله میکنید این امر میتواند برای برخی مفید باشد و برای برخی نه. چرا که به عنوان مثال معاملهگرانی که از نوسانها سود میبرند، نیازمند آگاهی از جزئیات تغییرات قیمت و نوسانها هستند. به همین دلیل باید در تعیین اندازهی آجرها دقت بیشتری به خرج دهند.
چارت رنکو خود مانند یک اندیکاتور پسرو یا تاخیری عمل میکند. یعنی باید قیمت بسته شود و آجر بعدی تشکیل شود تا از تغییرات مطلع شویم. در نمودار رنکو قیمتهای بالا و پایین نیز در نظر گرفته نمیشوند. توجه به قیمتهای بسته شدن باعث میشود اطلاعات قیمتی از بین بروند. چرا که میان قیمتهای بالا و پایین و بسته شدن ممکن است تفاوتهای چشمگیری وجود داشته باشد.
درست است که با این رویکرد نویزها کم میشوند اما ممکن است قیمتها قبل از تشکیل آجر جدید به میزان قابل توجهی شکسته شوند. در چنین شرایطی ممکن است برای خروج از معامله یا کنترل ضرر و مدیریت سرمایه دیر شده باشد. پس بهتر است معاملهگران با تعیین حد ضرر اطمینان خود را از معاملاتی که انجام میدهند بیشتر کنند.
افزودن چارت رنکو در متاتریدر و تریدینگ ویو
روش دسترسی به چارت Renko در تریدینگ ویو و متاتریدر کمی با هم متفاوت است. در ادامه هر دو سامانه را به صورت تصویری توضیح میدهیم.
متاتریدر
در متاترید به صورت پیشفرض چارت Renko وجود ندارد و باید آن را دانلود کنید. پس از آن لازم است که چند گام را طی کنید تا بتوانید در این محیط از این چارت بهرهمند شوید. پیش از همهچیز برای دانلود چارت رنکو برای متاتریدر پنج، روی لینک زیر کلیک کنید.
اکنون فایلی با پسوند mq5 خواهید داشت. اما برای افزودن این نمودار به متاتریدر، ابتدا نرمافزار را باز کنید. سپس از منوی Tools گزینهی Options را انتخاب کنید.
سپس تیک دو گزینهی مشخصشده را فعال کنید.
حال باید از طریق منوی File گزینهی Open Data Folder را انتخاب کنید.
با انجام این کار وارد مسیر نصب متاتریدر میشوید. اکنون لازم است وارد پوشهی MQL5 شوید. سپس پوشهی Experts را انتخاب کنید و در نهایت فایل چارت رنکو را که از قبل برای متاتریدر دانلود کرده بودید، داخل این پوشه کپی کنید.
پس از این کار یک بار متاتریدر خود را ببندید و مجددا باز کنید. حال روی Navigator کلیک کنید. دقت کنید که اگر این پنجره را مشاهده نمیکنید، میتوانید مطابق تصویر زیر به آن دسترسی پیدا کنید.
در نهایت میتوانید فایل Renko را در این بخش مشاهده کنید.
با کلیک روی این فایل، پنجرهای باز میشود که چند سربرگ دارد. میتوان برخی تنظیمات نظیر اندازهی آجر و یا رنگ نمودار را در اینجا تنظیم کرد. در سربرگ Inputs عدد مورد نظر خود را وارد کنید که بر حسب پیپ در بازار فارکس است. عدد ۱۰۰ نشانگر ۱۰ پیپ است. عدد مناسب را میتوانید با کسب تجربه و با توجه به استراتژی خودتان تنظیم کنید. در سربرگ Colors هم میتوانید رنگ آجرها را تغییر دهید.
در نهایت پس از انجام این کارها، نمودار شما به صورت زیر خواهد بود.
اگر از متاتریدر ۴ نیز استفاده میکنید، مراحل به همین شکل است. منتهی ابتدا باید فایل مخصوص متاتریدر ۴ را دانلود کنید.
تریدینگ ویو
برخلاف متاتریدر، Renko در تریدینگ ویو از قبل وجود دارد و نیازی به انجام هیچ کار اضافهای نیست. اما به منظور افزودن این چارت به نمودار، مطابق تصویر روی آیکون مشخصشده کلیک کنید و از میان گزینهها، Renko را انتخاب کنید.
حال نمودار رنکو به چارت فعلیتان اضافه میشود و میتوانید مطابق آموزش بالا از آن استفاده کنید. برای انجام تنظیماتی نظیر ارتفاع آجرها یا رنگ نمودار نیز، باید مطابق تصویر زیر روی علامت سهنقطه یا More کلیک کنید.
سپس گزینهی آخر یعنی Setting را انتخاب کنید تا وارد بخش تنظیمات چارت شوید.
در نهایت میتوانید در بخشهای مختلف، تنظیمات دلخواه خود را اعمال کنید. مثلا برای تغییر اندازهی سایز آجرها، میتوانید هم از حالت معمولی و ثابت استفاده کنید و هم از ATR کمک بگیرید.
سایر تنظیمات نظیر رنگ نمودار نیز از همین بخش قابل تغییر است. در نهایت پس از انجام تنظیمات روی گزینهی Ok کلیک کنید و از نمودار استفاده کنید.
جمعبندی
نمودارهای مختلفی برای نمایش قیمت سهام و داراییهای مختلف طراحی شدهاند که از این میان برخی همچون نمودار میلهای یا شمعی شناختهشدهتر هستند. نمودار Renko یکی از نمودارهایی است که شاید معاملهگران کمتر از دو نمودار دیگر با آن آشنا باشند. ویژگی این نمودار در تفاوت ظاهری آن است که به شکل آجرهایی مرتب نمود پیدا میکند. این نمودار با حذف برخی تغییرات قیمتی، به کم شدن نویز کمک میکند و تصویری واضحتر و البته هموارتر را در اختیار ما قرار میدهد. البته همین مسئله باعث میشود که برخی از اطلاعات قیمتی در جریان این هموارسازی از دست برود و از دید تحلیلگران مخفی بماند.
در این نمودار، بر خلاف سایر نمودارهای قیمتی که عامل زمان در آنها دخیل است، معیار رسم آجر جدید بر اساس تحرکات قیمتی است. یعنی ابتدا اندازهای مشخص را برای آجر تعیین میکنیم و پس از آن هر بار که قیمت به همین اندازه یا بیشتر تغییر کند، یک آجر جدید رسم میشود. دو آجر نمیتوانند کنار هم قرار گیرند و تنها در یک نقطه (سقف یا کف آجر قبلی) با هم اشتراک دارند. آجرهای سبز یا سفید روند صعودی و آجرهای قرمز یا سیاه روند نزولی را نشان میدهند. برای کار با چارت رنکو در متاتریدر باید فایل آن را دانلود کنید ولی در تریدینگ ویو این چارت به صورت پیشفرض در سامانه قابل دسترسی است.
سوالات متداول با پاسخهای کوتاه
Renko نموداری است که بدون توجه به دو عامل زمان و حجم، دادهها را به شکل آجر یا باکس و تنها بر اساس تحرکات قیمتی مشخص ترسیم میکند. در این نمودار باید اندازهای برای هر آجر در نظر گرفته شود که معیار تغییرات قیمتی محسوب میشود.
میتوان عددی ثابت برای هر آجر در نظر گرفت تا زمانی که قیمت به آن میزان تغییر کرد یک آجر جدید ترسیم شود. همچنین میتوان به کمک ATR این عدد را به صورت خودکار مشخص و تنظیم کرد.
۱- آجرها تنها در گوشهها میتوانند با هم اشتراک داشته باشند و دو آجر هرگز کنار هم قرار نمیگیرند. ۲- اگر تغییرات قیمت کمتر از اندازهی تعیینشده باشد، آجر جدید ترسیم نمیشود. ۳- با تغییر قیمت به اندازهی چندین آجر، آجرها به شکل متوالی به دنبال هم ترسیم میشوند. ۴- برای رسم یک آجر با رنگ مخالف، تغییرات قیمتی با دوبرابر اندازهی تعیینشده ولی در جهت مخالف انجام شود.
مزایا: سادگی تفسیر و خواندن نمودار، کمک به شناسایی بهتر روندها و الگوها و تشخیص سطوح حمایت و مقاومت، مناسب برای افراد مبتدی و تازهکاران، حذف نویزهای بازار
معایب: حذف اطلاعات قیمتی که ممکن است برای برخی مهم باشد، بیاطلاعی از تغییرات قیمتی در فاصلهی تشکیل دو آجر، عدم آگاهی از قیمتهای باز و بسته و بالا و پایین
در نمودار هیکن آشی، همچنان میتوان مانند کندل استیک به اطلاعات باز و بسته و بالا و پایین دست یافت ولی در رنکو چنین نیست. هر شمع جدید در هیکن آشی یا کندل استیک، با توجه به تایم فریم تشکیل میشود ولی در Renko تشکیل یک آجر جدید تنها منوط به تغییرات قیمتی مشخص است. در هیکن آشی و کندل استیک هر شمع به لحاظ اندازه با سایر شمعها متفاوت است ولی در نمودار رنکو اندازهی هر آجر مشخص است.