تولیدکنندگان همواره یکی از قطبهای مهم در اقتصاد هستند. تاثیرات تولیدکنندگان بر اقتصاد متنوع است. برای اندازهگیری این تاثیرات اما شاخصهای متنوعی تعریف شدهاند که یکی از آنها شاخص قیمت تولیدکننده است. این شاخص یکی از معیارهای قابل بررسی و مهم در تحلیل بنیادی است. به طور کلی تولیدکنندهها کالاها یا خدماتی را تولید میکنند تا آنها را به فروش برسانند. این شاخص نشانگر تغییر قیمتهایی است که تولیدکنندگان در ازای فروش کالا دریافت میکنند. در ادامه این مطلب درباره شاخص قیمت تولیدکننده و اهمیت و مفهوم آن توضیح میدهیم.
اهمیت شاخص قیمت تولیدکننده
بر اساس آنچه گفتیم، شاخص قیمت تولیدکننده (Producer Price Index) که به اختصار PPI خوانده میشود، نشاندهنده تغییر در سطح عمومی قیمتهاست. این تغییر از نگاه تولیدکنندگان و خریداران در بخشهای مختلفی از جمله صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات بررسی میشود. این شاخص در دورههای ماهانه بررسی میشود. سپس از جانب بانک مرکزی و مرکز آمار ایران منتشر و اعلام میشود.
تورم در هزینههای تولیدی توسط کارخانهها نیز به چشم میخورد. شاخص قیمت تولیدکننده عملکرد موفقی در زودتر نشان دادن روند تورمی دارد. میزان این شاخص را با دورههای قبلی مقایسه میکنند. هرچه این میزان در قیاس با سال قبل بیشتر باشد، موجب میشود که تورم بالا رود. افزایش این شاخص، کاهش ارزش سهام شرکتهای صنعتی و همچنین افت ارزش پول کشور در قیاس با ارز سایر کشورها را در پی خواهد داشت. افزایش این شاخص، بهای تمامشده و همچنین هزینههای تولیدکننده را افزایش میدهد. در نتیجه چنین اتفاقی، سودآوری شرکتها کم خواهد شد.
بیشتر بخوانید
به طور کلی این شاخص به عنوان یکی از متغیرهای اقتصادی در تحلیل بنیادی حائز اهمیت است. چرا که نشانگر تغییر در سطح عمومی قیمتهاست؛ امری که خود رابطه تنگاتنگی با بازار دارد. تحلیلگران با تکیه و استناد به این شاخص، نرخ تورم را در آینده پیشبینی میکنند. شاخص قیمت تولیدکننده همچنین بیانگر میزان تقاضا از جانب مصرفکنندگان نیز هست. در نتیجه و با توجه به مطالبی که بیان شد، این شاخص از جمله متغیرهای کلان اقتصادی است که در تحلیل بنیادی باید به آن توجه شود.