نقدینگی و نقش آن در بورس چیست؟ عاملی جذاب برای سرمایهگذاران
یکی از پایههای اصلی و ثابت مسائل اقتصادی، نقدینگی است. نقدینگی در بازارهای مالی نقش بسیار مهمی ایفا میکند. نقدینگی را به زبان ساده میتوان پول در گردشی دانست که افراد جامعه در دست دارند. آنها به کمک این پول میتوانند خرید کنند و مایحتاج روزانه خود را تهیه کنند. اما منظور از نقدینگی در بورس دقیقا چیست؟ برای پاسخ به این سوال، بهتر است ابتدا با مفهوم نقدینگی در اقتصاد آشنا شویم و سپس به نقدینگی در بورس بپردازیم که خود آن، با مفاهیمی همچون نسبتهای مالی نقدینگی و پول هوشمند در بورس گره خورده است.
نقدینگی چیست؟
نقدینگی به داراییهای نقد افراد اشاره دارد. زمانی که بیرون میروید و برای خرید مایحتاج خود، اسکناس داخل جیبتان میگذارید، این دارایی، مصداق بارز نقدینگی است. اما همیشه هم داراییها نقد نیستند. در حقیقت داراییهایی اعم از پول و شبه پول نقدینگی میگویند. اگر مقاله «نقدشوندگی سهام در بورس؛ سرمایهگذاری در سهامی که آسان نقد شود» را خوانده باشید، میدانید که اگر بتوان داراییهای غیرنقد را با سرعت زیاد و بدون اینکه تغییری در ارزش آن حاصل شود نقد کرد، نقدشوندگی آنها زیاد است.
مثلا شما میتوانید مانده حسابی را که در بانک دارید، به پول نقد تبدیل کنید. اما برای تبدیل کردن آپارتمان خود به پول نقد، نمیتوانید به همین سادگی اقدام کنید. چرا که این کار زمانبر خواهد بود. همچنین شاید نتوانید ملک خود را به قیمتی که مدنظرتان بوده بفروشید. پس مشخص است که به دلیل سرعت در نقد کردن دارایی، نقدشوندگی سپرده موجود در حساب بانکی از نقدشوندگی آپارتمان بیشتر است.
پس اگر بخواهیم به صورت جامع توضیح دهیم که نقدینگی چیست، باید گفت این واژه به تمام پولهای سپرده قرضالحسنه، سپردههای سرمایهگذاری بلندمدت و پول اطلاق میشود. تورم در حضور همین حجم پول پیدا میشود. بالا رفتن قدرت خرید و همچنین حجم پول، افزایش قیمت کالا و خدمات را به دنبال دارد. پس میزان نقدینگی موجود باید با کالاها و خدمات متناسب باشد؛ در غیر این صورت تورم و رکود اقتصادی به وقوع میپیوندند که در ادامه درباره آنها توضیح خواهیم داد.
نقدینگی در بورس چیست؟
معمولا در بازار بورس، سهامی از که قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردار هستند، برای خریداران جذاب هستند چرا که سهامدار میتواند آن را در زمان کمی بفروشد و به پول نقد تبدیل کند. یعنی نیازی نیست که قیمت سهام خود را کاهش دهد تا بتواند مشتری را برای خرید راضی کند. در این میان ورود و خروج پول در بورس مسئله مهمی است؛ چرا که با وارد شدن نقدینگی به بازار بورس، شاهد رونق این بازار هستیم. طبیعی است که خروج نقدینگی، رکود را به دنبال دارد.
از جمله مشکلاتی که برای سرمایهگذاران پیش میآید این است که نمیدانند در چه زمانی اقدام به خرید سهام کنند. در نتیجه در زمانی نادرست وارد بازار میشوند. اما با تشخیص جریان نقدینگی در بورس، میتوان سرمایهگذاری مطمئنی بر اساس آن انجام داد. در بازار بورس با اصطلاح پول هوشمند سر و کار داریم. این مفهوم به سرمایهگذاریهای کلان اطلاق میشود. ورود و خروج پول هوشمند در بورس، میتواند بر رونق یا کساد بازار بورس اثر بگذارد. برای آشنایی بیشتر با مفهوم پول هوشمند و تاثیر آن بر موقعیتهای معاملاتی در بازار سرمایه، میتوانید مقاله «پول هوشمند در بورس؛ نشانه آغاز یک حرکت طلایی» را بخوانید.
رابطه تورم و نقدینگی در بورس
تورم پدیدهای جدانشدنی از اقتصاد هر کشور است. از جمله اصلیترین دلایل تورم میتوان به افزایش تقاضا و یا کاهش عرضه اشاره کرد. زمانی که سرعت گردش پول و فعالیتهای اقتصادی ثابت است، یک رابطه مستقیم میان رشد تورم و نقدینگی پدید میآید. با توجه به تحقیقات انجامشده در این خصوص، یک درصد افزایش نقدینگی، با یک وقفه میتواند تورم را به میزان ۵۷ درصد افزایش دهد. اما بدیهی است که اگر افزایش نقدینگی به وقوع نپیوندد، اصلا امکانی برای افزایش تقاضا وجود ندارد.
رشد قیمتها در بازار بورس، معلول تورم است، یعنی تورم موجب رشد قیمتها میشود. سیاستگذاریهای دولت تعیین میکند که دارایی مردم به کدام بخش اقتصاد تزریق شود. طبیعی است که در شرایطی که اقتصاد بحرانی است و فعالیتهای اقتصادی به کسادی مبتلا هستند، افراد زیادی به بازار بورس وارد شوند. باید دقت کرد که حجم نقدینگیای که در بازار بورس وجود دارد، زاییده همین بازار نیست.
با رشد نقدینگی و عدم افزایش تولید، افزایش تورم پدیدار میشود. با توجه به حباب ارزش پول، مردم به دنبال آن هستند که دارایی خود را با داراییهایی که بتواند ارزش پولشان را حفظ کند، معاوضه کند. در این بستر اگر نقدینگی وارد هر یک از بازارهای مالی شود، سایر بازارها نیز از این مسئله متاثر خواهند شد. مثلا ورود نقدینگی به بازار ارز، موجب افزایش قیمت در سایر بازارهای موازی نیز خواهد شد.
تاثیر نقدینگی بر شاخص بورس
در برهههای زمانی مختلف شاهد آن بودهایم که روند صعودی شاخص بورس، ناشی از ورود جریان نقدینگی به این بازار بوده است. زمانی که بازارهای موازی نظیر طلا و ارز راکد هستند، نقدینگی سرگردان در بازار سرمایه، با نرخ بازده مطلوب، عملکردی بسیار قابل قبول از خود نشان داده است. درست است که عوامل دیگری نظیر تجدید ارزیابی دارایی شرکتها نیز در این روند صعودی دخالت دارند، اما اثر ورود نقدینگی بیشتر از سایر عوامل است.
اما نباید فراموش کرد که در پی ورود نقدینگی، یک ایستایی یا نزول نیز در بازار رخ خواهد داد. دلیل این امر را میتوان فشار دولت برای فروش سهام شرکتهای دولتی دانست. در شرایطی که دولت با کمبود نقدینگی دستوپنجه نرم میکند، فشار فروش بیشتری بر روی شرکتها وارد میکند تا نقدینگی لازم را کسب کند.
فیلتر ورود نقدینگی به بورس
یکی از مهمترین نشانههای ورود پول هوشمند در بورس، توجه به حجم معاملات است. سرمایهگذاران به کمک بررسی این فیلتر میتوانند سهامی را که حجم معاملات آن به صورت ناگهانی افزایش پیدا کرده است، شناسایی کنند. این مسئله میتواند حاکی از ورود پول هوشمند به بورس باشد. فیلتر سهمهایی که ورود یا خروج نقدینگی داشتهاند و حجم معاملات آنها چهار برابر میانگین حجم هفته گذشته بوده، عبارت است از:
(tvol)>4*(([ih][0].QTotTran5J+[ih][1].QTotTran5J+[ih][2].QTotTran5J+[ih][3].QTotTran5J+[ih][4].QTotTran5J+[ih][5].QTotTran5J)/6)
شما میتوانید از کد این فیلتر در سایت tsetmc.com استفاده کنید.
توجه به جریان نقدینگی یا P/E؟
عده زیادی از سرمایهگذاران معقتدند که برای تخمین ارزش یک سهم، بهتر است به نسبتهای جریان نقدینگی توجه کنند. آنها معتقدند ;i این فاکتور در مقایسه با نسبت P/E نتیجه بهتری حاصل میکند. چرا که میزان نقدینگی تولیدی در یک شرکت، میتواند وضعیت آن را به خوبی نشان دهد. از همین رو نقدینگی در بورس فاکتور مهمی به شمار میرود. بدون وجود نقدینگی، فعالیت یک شرکت ممکن نیست و ورشکستگی اتفاقی است که در پی کمبود نقدینگی رخ میدهد.
بیشتر بخوانید
نسبت قیمت به جریان نقدینگی چیست؟
این نسبت از تقسیم قیمت به جریان نقدینگی به دست میآید. سرمایهگذاران زیادی به جای آنکه درآمد خالص را مدنظر قرار دهند، به سراغ این معیار میروند. یعنی در دید این افراد، بررسی جریان نقدینگی در مقایسه با EPS (سود به ازای هر سهم) کارآمدتر است. جریان نقدینگی درآمد خالص یک شرکت است که هزینه استهلاک در آن محاسبه نشده است. هزینههای مذکور، میزان نقدینگی را به صورت واقعی نشان نمیدهند. یعنی نقدینگی شرکت بیشتر از چیزی است که نمودارهای درآمد خالص آن را نشان میدهند.
جریان نقدینگی آزاد در بورس
Free Cash Flow یا FCF، میزان نقدینگیای را که یک شرکت تولید میکند با کسر جریان نقدی خروجی نشان میدهد. از این نقدینگی برای تامین مالی فعالیتهای شرکت و همچنین حفظ داراییهای سرمایهای استفاده میشود. سرمایهگذاران در پی آن هستند تا موجودی حساب شرکتهای بورسی را بدانند؛ چرا که این اعداد و ارقام، آینهای از عملکرد شرکت است و در نتیجه میتواند در تصمیمگیری در انتخاب سهام برای سرمایهگذاری کمککننده باشد.
جریان نقدینگی آزاد، زیرمجموعه جریان نقدینگی شرکت است که نشاندهنده پول باقیمانده در شرکت پس از پرداخت تمام هزینههای موجود و مخارج سرمایهای است.
شاخص جریان نقدینگی چیست؟
جریان نقدینگی را میتوان به کمک اندیکاتوری به نام شاخص جریان نقدینگی یا MFI) Money Flow Index) محاسبه کرد. این اندیکاتور در تحلیل تکنیکال یک ابزار کاربردی است که بر خلاف شاخص قدرت نسبی، از قیمت و همچنین حجم معاملات در محاسبات خود استفاده میکند تا نقاط اشباع خرید و اشباع فروش را در یک سهام شناسایی کند. اندیکاتور MFI با اندیکاتور RSI شباهت زیادی دارد و به همین دلیل به آن «RSI وزندادهشده با حجم» نیز میگویند. به کمک این اندیکاتور میتوان واگراییهایی را که حاکی از تغییر احتمالی روند سهم هستند، تشخیص داد.
از این اندیکاتور به منظور سیگنالدهی، قیمت، و همچنین جریان ورودی و خروجی نقدینگی استفاده میکنند. در این شاخص به منظور محاسبه، دادههای ۱۴ دوره مورد استفاده قرار میگیرد.
فرمول محاسبه شاخص جریان نقدینگی
به صورت مختصر در این بخش نحوه محاسبه فرمول شاخص جریان نقدینگی در بورس را توضیح میدهیم. این شاخص از جمع جریانهای پولی مثبت و منفی به دست میآید. ابتدا لازم است که قیمت نمونه (Typical Price) را به دست آوریم. به این منظور باید قیمت بالا، قیمت پایین و قیمت بسته شدن را برای هر دوره محاسبه کنیم. سپس باید این عدد را تقسیم بر ۳ کنیم.
در نهایت میتوان با ضرب قیمت نمونه در حجم، جریان نقدینگی را محاسبه کرد. سپس عدد به دستآمده را با عدد یک جمع میکنیم. در نهایت این عدد را در مخرج کسری قرار میدهیم که صورت آن برابر است با یک. به این ترتیب شاخص جریان نقدینگی به دست خواهد آمد. در تصویر زیر میتوانید محاسبات را ملاحظه کنید.
آشنایی با نسبتهای مالی نقدینگی
نسبت نقدینگی یا Liquidity Ratio نشانگر توانایی شرکتها در پرداخت تعهدات و بدهیهای کوتاهمدتشان است. بالا بودن این میزان موجب افزایش حاشیه امنیت شرکت در پوشش بدهیهای کوتاهمدت میشود. هرچند بیش از حد بزرگ بودن این نسبتها نیز فاکتوری منفی به شمار میرود. زیرا حاکی از آن است که شرکتها نمیتوانند منابع مالی خارجی را جذب کنند یا قادر به سرمایهگذاری در داراییهای سودآور نیستند. این مسائل در عملکرد شرکت اثرگذار خواهند بود.
زمانی که پول نقد و اوراق بهاداری را که بتوان آنها را به آسانی به وجه نقد تبدیل کرد بر بدهیهای جاری شرکت تقسیم کنیم، میتوان نسبت نقدینگی را به دست آورد. با بررسی این نسبتها میتوان احتمال ورشکستگی شرکتها را محاسبه کرد. این نسبتها خود در سه دسته قابل بررسی هستند که عبارتاند از: نسبت جاری، نسبت آنی یا سریع و نسبت پول نقد.
منظور از هدایت نقدینگی چیست؟
راهکارهایی که موجب میشود نقدینگی موجود در جامعه به سمتی هدایت شود که موجب دگرگونی و شکوفایی اقتصادی جامعه شود، هدایت نقدینگی نامیده میشوند. زمانی که اثر رشد نقدینگی کم میشود، دولتها به فکر اقداماتی میافتند که مانع از راکد ماندن یا ایجاد ضرر و زیان توسط نقدینگی میشوند.
به منظور مهار رشد نقدینگی لازم است که بانک مرکزی در مقام ارگانی که به دولت وابستگی ندارد، قوانین خود را به درستی در جامعه اجرا کند. در این شرایط دولت اگر با مشکل مواجه شود، وام گرفتن از بانک مرکزی را تنها راهحل مشکلش نمیداند. یا اگر این اتفاق بیفتد، ملزم به تسویه بهموقع بدهیهای خود خواهد بود. در نتیجه شاهد تولید نقدینگی بیشتر نخواهیم بود.
در سمت دیگر، بانک مرکزی به دلیل جلوگیری از کاهش ارزش پول نیاز به تولید پول جدید و تزریق آن به جامعه دارد. امری که خود به رشد نقدینگی دامن میزند. دولتها ممکن است برای هدایت نقدینگی، مردم را به سمت بازار بورس هدایت کنند. هرچند این امر میتواند در کوتاهمدت منجر به رشد صنایع بورسی شود، اما همچنان رشد نقدینگی و تورم فراوان و همچنین کاهش ارزش پول در چنین موقعیتهایی پابرجا خواهد ماند چرا که سرمایههای بهدستآمده، به منظور تامین کسری بودجه و بدهی دولت به ارگانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد؛ مانند اتفاقی که در بازار بورس ایران طی سال ۹۹ به وجود آمد.
جمعبندی
نقدینگی به زبان ساده، به داراییهای پولی و شبهپولی اطلاق میشود که در دست افراد یک جامعه است. همان پولی که با آن مبادلات خود را انجام میدهیم، بخشی از نقدینگی به شمار میرود. نقدینگی در بورس به واسطه نقدشوندگی سهام مشخص میشود. اگر سهام را بتوان در اسرع وقت نقد کرد، میتوان دریافت که از نقدشوندگی بالایی برخوردار است. کاهش نقدینگی موجب رکود و افزایش آن، میتواند باعث تورم شود. مفهوم پول هوشمند نیز به سرمایهگذاریهای کلان در بورس اشاره دارد و افزایش حجم ناگهانی معاملات مهمترین فاکتوری است که میتواند خبر از ورود پول هوشمند داشته باشد.
نقدینگی میتواند منجر به افزایش تولید شود و پاسخی به تقاضاهای موجود باشد اما این خطر وجود دارد که نقدینگی حاصل به منظور جبران کسری بودجه دولت مورد استفاده قرار بگیرد. درست در چنین شرایطی است که بحث هدایت نقدینگی پیش میآید. یعنی دولت باید راهکاری را ارائه کند تا نقدینگی را به سمتی هدایت کند که منجر به رشد و شکوفایی اقتصادی شود.