آموزشآموزش مفاهیم اقتصادیآموزش مفاهیم پایه بورس

سامانه دیما چیست؟ درگاهی برای برگزاری مجامع بورسی به صورت الکترونیک

برای سهام‌داران مهم است که از مجامع بورسی مطلع شوند و به آن‌ها دسترسی داشته باشند. چرا که مصوبات مجمع می‌تواند در تصمیم‌گیری آن‌ها در آینده سهام‌داری‌شان موثر باشد. اکنون شرایطی به وجود آمده است که با تکیه بر آن می‌توان این مجامع را به صورت الکترونیک پوشش داد. سامانه دیما که مخفف درگاه یک‌پارچه مجامع الکترونیک است، دقیقا به همین منظور تاسیس و راه‌اندازی شده است. با وجود این بستر، دیگر سهام‌داران و ناشران و حتی ناظران دغدغه‌ای برای حضور در مجامع ندارند. با وجود این سامانه ابهامات دارندگان سهام عدالت هم در خصوص تاریخ و نحوه‌ی برگزاری مجامع شرکت‌های استانی برطرف می‌شود. اما بزرگ‌ترین مزیت سامانه دیما چیست؟ در این رابطه باید به رفع محدودیت‌های جغرافیایی و زمانی اشاره کنیم. هرچند دیما مزایای دیگری هم دارد که در ادامه این آموزش از توان تحلیل به آن خواهیم پرداخت.

سامانه دیما چیست و چه کاربردی دارد؟

سامانه دیما درگاهی است که می‌توان به کمک آن مجامع بورسی را به صورت آنلاین برگزار کرد. برگزاری مجامع به صورت فیزیکی همیشه مشکلاتی را برای ناشران به همراه داشته است. از پیدا کردن یک مکان مناسب جهت برگزاری جلسه گرفته تا هزینه‌ها و مشکلات مربوط به اسکان سهام‌داران و مدعوین. تشریفات برگزاری مراسم و انتشار برگه‌ی حضور برای سهام‌داران اموری زمان‌بر است که به دغدغه‌ی ناشران تبدیل شده است. در سمت مقابل برای سهام‌دار هم آسان نیست که در هر زمانی در مجمع شرکت کند و به تصمیمات رای دهد. با خواندن همین چند جمله می‌توان دریافت که فایده‌ی سامانه دیما چیست و چقدر می‌تواند کاربردی باشد.

وجود چنین درگاهی هم به نفع سهام‌دار است و هم به نفع برگزارکنندگان مجامع چرا که می‌تواند دغدغه‌های هر یک را از بین ببرد. در طی یک سال اخیر بسیاری از دارندگان سهام عدالت از برگزاری مجامع بی‌اطلاع بودند و اصلا نمی‌دانستند که چگونه می‌توانند اخبار مربوط به سهام خود را پیگیری کنند. سامانه دیما این امکان را برای آنان فراهم کرده است و پوشش کاملی از اخبار و وقایع مجامع را در اختیار آنان قرار می‌دهد. این سامانه از جمله زیرمجموعه‌های سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه است و از این رو کاملا معتبر و قابل اطمینان است.

مزایای استفاده از سامانه دیما

علاوه بر آن‌چه در خصوص مزایا و فواید این سامانه‌ بیان کردیم، می‌توان مجموعه‌ای دیگر از عوامل را نیز در نظر گرفت که به عنوان نقطه قوت این سامانه از آن‌ها یاد می‌شود. در ادامه به اختصار به چند مورد از این مزایا اشاره خواهیم کرد.

کاهش هزینه‌ها

ناشران دیگر مجبور نیستند هزینه‌های اجاره‌ی سالن، پذیرایی، اسکان سهام‌داران و انتشار برگه‌های حضور در مجمع را بپردازند. ناشران نیز می‌توانند بدون اینکه هزینه‌ای برای حضور در محل برگزاری مجمع پرداخت کنند، به صورت آنلاین و در هر مکانی مجمع را مشاهده کنند.

ارتباط با سایر سامانه‌ها و دسترسی به مستندات و گزارش‌ها

در طول مجمع و در هنگام برگزاری اطلاعات موردنیاز نظیر صورت‌های مالی در دسترس حاضرین قرار می‌گیرد. هم‌چنین پس از برگزاری مجمع سهام‌داران تمایل دارند از وقایع و نتایج آگاه شوند. سامانه دیما با امکان ارتباط و اتصال به سامانه‌های اطلاع‌رسانی نظیر کدال و یا ثبت شرکت‌ها، می‌تواند این نیاز را برطرف کند. مواردی نظیر نتایج رای‌گیری و تصمیمات مصوب از جمله اطلاعاتی هستند که از طریق این سامانه به صورت خودکار در کدال منتشر می‌شوند.

خدمات آنلاین

از همان ابتدای فرایند برگزاری، تا حضور در مجمع و اطلاع‌رسانی وقایع پس از آن تمام امور به صورت آنلاین از طریق سامانه دیما قابل انجام هستند. ناشران، سهام‌داران و ناظران می‌توانند از این طریق و با بهره‌گیری از خدمات آنلاین هر یک برای نیازهای خود پاسخی بیابند. مزیت مهم دیگر این است که سهام‌دار می‌تواند تا در چند مجمع که به صورت هم‌زمان برگزار می‌شود، شرکت کند.

امکان انتخاب و تعیین نماینده از جانب سهام‌دار

ممکن است سهام‌دار به هر دلیلی نتواند در مجمع حاضر شود. در سامانه دیما برای چنین شرایطی راهکاری در نظر گرفته شده است. بر این اساس سهام‌دار می‌تواند یک نفر را به عنوان نماینده تعیین کند تا به جای او در مجمع شرکت کند و به تصمیمات رای دهد. انتخاب نماینده از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه نیز ممکن است.

امکان برگزاری رای‌گیری منصفانه

پیش‌تر رای‌گیری در مجامع به گونه‌ای بود که تصمیمات قرائت می‌شد و حاضرین در مجمع با بالا بردن دست‌های خود موافقت‌شان را اعلام می‌کردند. اما اکنون به کمک سامانه دیما هر سهام‌دار می‌تواند با توجه به میزان سهامی که در اختیار دارد در رای‌گیری شرکت کند که منصفانه به نظر می‌رسد. این مسئله هم‌چنین شفافیت بیشتری را نیز به دنبال دارد.

احراز هویت سهام‌داران

سهام‌داران برای حضور در مجامع سنتی نیازمند ارائه‌ی مدرک بودند. اما ارتباط میان این سامانه و سجام، سهام‌داران را از این امر بی‌نیاز کرده است. به این ترتیب سهام‌داران به صورت آنلاین احراز هویت می‌شوند و لینک شرکت در مجمع برای‌شان فعال خواهد شد.

نظارت بهتر

ناظران با استفاده از این سامانه می‌تواند به نحوی موثرتر بر نحوه برگزاری مجامع نظارت کنند. آن‌ها یک پنل اختصاصی خواهند داشت که از طریق آن می‌توانند بر مجمع و روند برگزاری آن به صورت آنلاین نظارت کنند.

برقراری ارتباط موثر

سهام‌داران و هیئت رئیسه می‌توانند با هم گفتگو کنند. مطرح کردن پرسش‌ها و دریافت پاسخ‌ها از طریق سامانه به آسانی انجام می‌شود. هم‌چنین سهام‌داران نیز می‌توانند با یک‌دیگر به گفتگو بنشینند و نظرات خود را به اشتراک بگذارند.

استفاده از سامانه دیما برای چه کسانی الزامی است؟

دارندگان سهام عدالت که روش غیرمستقیم را برگزیده‌اند بهتر است که در مجامع الکترونیکی شرکت کنند. این افراد پس از انتخاب روش غیرمستقیم مدیریت سهام‌شان را به شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی واگذار کردند. پس لازم است که در تصمیمات این شرکت‌ها سهیم باشند و رای دهند. چرا که این امر در نهایت به نفع خودشان خواهد بود.

در صورتی که تعداد افراد حاضر در مجمع به حدنصاب نرسد، برگزاری مجمع به تعویق می‌افتد. در این صورت در مرتبه دوم فارغ از این که چند نفر در مجمع حضور یافته‌اند، جلسه رسمیت خواهد یافت و تصمیمات با حضور همان تعداد اتخاذ می‌شود. پس بهترین کار این است که دارندگان سهام عدالت در مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی شرکت کنند. از آنجا که در این مجامع خبری از سهام‌داران عمده نیست، هر یک از سهام‌داران در تعیین هیئت‌مدیره نقش به سزایی خواهند داشت و رای آنان در تصمیمات موثر خواهد بود.

راهنمای دسترسی و استفاده از سامانه دیما

شرط نخست ورود به سامانه دیما، ثبت نام در سامانه سجام است. اگر پیش‌تر این کار را انجام داده باشید اکنون می‌توانید از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به آدرس https://ddn.csdiran.ir، وارد این وب‌سایت شوید. سپس قادر خواهید بود در مجامع الکترونیکی شرکت کنید یا فردی را به نمایندگی از خودتان برای شرکت در مجامع انتخاب کنید. هم‌چنین اگر کسی شما را به عنوان نماینده‌ی خود انتخاب کرده است، از طریق همین بخش می‌توانید به جای او در مجمع و رای‌گیری شرکت کنید.

با ورود به سامانه DDN از طریق همان منوی بالایی می‌توانید به مجامع الکترونیکی دسترسی پیدا کنید. فقط به خاطر باشید تنها قادر به شرکت در مجامعی هستید که یا سهام‌دار آن شرکت باشید یا به عنوان نماینده تعریف شده باشید. با کلیک روی لینک حضور در مجامع به راحتی می‌توانید از طریق موبایل، تبلت یا کامپیوتر خود در جلسه شرکت کنید. تعیین نماینده و یا شرکت کردن به عنوان نماینده نیز از همین بخش قابل انجام است.

شرکت در مجامع الکترونیکی از طریق سماانه دیما

جمع‌بندی

برای افرادی که نمی‌دانند سامانه دیما چیست کافی است این را توضیح دهیم که این درگاه بستری را فراهم کرده است که از طریق آن سهام‌داران و ناشران می‌توانند به صورت الکترونیکی مجامع را برگزار و در آن حضور پیدا کنند. ایجاد چنین سامانه‌ای به گسترش و محبوبیت بورس کمک بزرگی می‌کند. سهام‌داران می‌توانند در این مجامع از هر شهری بدون محدودیت جغرافیایی حاضر شوند. آن‌ها می‌توانند در رای‌گیری نیز شرکت کنند و به میزان تعداد سهامی که دارند اثرگذار باشند. این سامانه به لحاظ سیستمی، در ارتباط با پایگاه‌های اطلاعاتی سامانه سجام و درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه است و وقایع مجامع برگزار شده در آن به پایگاه‌های اطلاع‌رسانی ارسال می‌شود. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های این سامانه می‌توان به امکان شرکت در مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی اشاره کرد. دارندگان سهام عدالت که روش سهام‌داری غیرمستقیم را برگزیده‌اند با ورود به این درگاه می‌توانند در مجامع شرکت کنند و در انتخاب هیئت مدیره اثرگذار باشند.

سوالات متداول با پاسخ‌های کوتاه

سامانه دیما چیست؟

درگاه یکپارچه‌ای برای برگزاری مجامع بورسی به صورت الکترونیکی و آنلاین.

برای ورود به سامانه دیما از چه طریق باید اقدام کرد؟

کافی است ابتدا در سجام ثبت نام کنید. سپس با ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه می‌توانید که وارد پنل کاربری خود شوید. در نهایت از طریق لینک مجامع الکترونیک قادر به شرکت در مجامع خواهید بود.

چگونه می‌توان از تاریخ برگزاری مجامع خبردار شد؟

با مراجعه به لینک تقویم مجامع در سامانه دیما به این آدرس: https://dima.csdiran.ir/calendar

مزایای سامانه دیما چیست؟

۱- حذف محدودیت‌های جغرافیایی و فیزیکی. ۲- دسترسی به مستندات و گزارش‌های مجمع. ۳- تالار گفتگو. ۴- برقراری ارتباط موثر میان سهام‌داران و هیئت‌ رئیسه. ۵- احراز هویت آنلاین. ۶- اطلاع از تاریخ مجامع. ۷- تعیین نماینده. ۸- دسترسی به مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی و سهام عدالت.

آیا در مجامع الکترونیک نظارتی وجود دارد؟

بله. همان‌گونه که سهام‌داران می‌توانند به صورت آنلاین در این مجامع شرکت کنند، ناظران نیز از چنین قابلیتی برخوردارند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا