درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه؛ شاهراه ارتباطی سهامداران، ناشران و ناظران
با برخط شدن بسیاری از خدمات و سرویسها، میزان رضایت مشتریان و کاربران نیز افزایش پیدا کرده است. جامعهی بورسیها نیز از این مسئله بسیار استقبال کردهاند. تا چند سال قبل بازار بورس چندان شناختهشده نبود. اما در سالهای اخیر با توجه به تبلیغات فراوان و تشویق دولت به سرمایهگذاری، شمار زیادی از ایرانیها روانهی بازار بورس شدند. به دلیل لزوم اطلاعرسانی سریع و صحیح و همچنین ارائهی خدمات متنوع، مسئولان به فکر راهکاری افتادند تا بتوانند ارکان بازار سرمایه را به هم متصل کنند. این نگرش در نهایت منجر به ایجاد درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه شد. اکنون به کمک این بستر، کاربران سجامیشده، ناظران و ناشران میتوانند به آسانی وارد سامانه DDN شوند و امور موردنظرشان را به صورت آنلاین انجام دهند. در این مطلب از توان تحلیل، ضمن توضیح این که کاربرد درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چیست، به آموزش استفاده از آن خواهیم پرداخت.
لیست مطالب این آموزش با دسترسی سریع
- درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه یا سامانه DDN سرمایه چیست؟
- راههای دسترسی به سامانه DDN یا درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چیست؟
- راهنمای ثبت نام و ورود به درگاه ذینفعان بازار سرمایه و استفاده از آن
- خدمات ارائه شده در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه
- میز خدمت الکترونیک سامانه ذینفعان بازار سرمایه چیست؟
- جمعبندی
- سوالات متداول با پاسخهای کوتاه
درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه یا سامانه DDN سرمایه چیست؟
ارائهی خدمات الکترونیکی در بازارهای مالی اکنون حرف اول را میزند. چرا که حساسیت این بازار بالاست و از این رو نیازمند دقت فراوانی است. دو واژهی یکپارچه و ذینفعان خود بیانگر آن است که این سامانه با هدف اتصال افرادی که در بازار بورس فعالیت میکنند تاسیس شده است. ارکان این بازار همچون سهامداران، ناشران، نهادهای نظارتی و حاکمیتی میتوانند که در یک بستر جامع و مشترک از اطلاعات بازار مطلع شوند و امور خود ر ا سریعتر پیگیری کنند. افزون بر این موارد، سامانه DDN امکانی را فراهم کرده است که خدمات و درخواستهای سهامداران به صورت الکترونیکی و بدون مراجعهی حضوری قابل انجام باشد.
اما تنها کسانی میتوانند وارد این درگاه شوند که پیشتر فرایند ثبت نام سامانه سجام خود را طی کرده داده باشند. پس اگر شما سهامدار باشید ولی هنوز سجامی نشده باشید، امکان دسترسی به این سامانه برایتان فراهم نخواهد بود. به عنوان مثال اگر سهام عدالت دارید ولی هنوز نسبت به ثبتنام در سجام اقدام نکردهاید، نمیتوانید واردسامانه DDN شوید.
راههای دسترسی به سامانه DDN یا درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چیست؟
ذینفعان بازار سرمایه میتوانند از دو طریق به این سامانه و خدمات آن دسترسی داشته باشند. روش اول مراجعه به سایت این درگاه با آدرس https://ddn.csdiran.ir است.
اما افزون بر این روش میتوان از اپلیکیشن درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه نیز استفاده کرد. این برنامهی موبایلی در دو نسخهی اندروید و آیاواس در دسترس است.
راهنمای ثبت نام و ورود به درگاه ذینفعان بازار سرمایه و استفاده از آن
برای ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه نیاز به کد ملی، رمز عبور و کد تایید دارید. اگر تاکنون در این سایت ثبتنام نکردهاید ظرف مدت چند دقیقه میتوانید این کار را انجام دهید. مطابق تصویر زیر، با کلیک روی گزینهی ثبتنام در صفحهی اصلی سایت، با کادر زیر مواجه میشوید:
در کادر اول کد ملی خود را وارد کنید و در کادر دوم کد امنیتی را که در تصویر میبینید درج کنید. پس از فشردن دکمهی ورود، پیامکی حاوی یک کد تایید به شمارهای که در سجام ثبت کردهاید، ارسال میشود. البته اگر پیشتر در سامانه سجام ثبتنام نکرده باشید، از طریق پیغامی که روی صفحه ظاهر میشود، میتوانید از این مطلب مطلع شوید. کد را در کادر مشخصشده درج کنید. سپس رمز عبور دلخواه خود را وارد کنید تا بتوانید به صفحهی اصلی سایت مراجعه کنید.
خدمات ارائه شده در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه
تنوع و تعدد خدماتی که در این سامانه ارائه میشود، سندی است دال بر کارایی و کارآمدی آن. در این درگاه خدمات به صورت کلی در سه بخش و برای سهامداران، ناشران و ناظران بازار سرمایه در نظر گرفته شده است. در ابتدا درگاه الکترونیکی ناشران (دانا) را بررسی میکنیم. سپس توضیح کوتاهی در خصوص درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر) ارائه خواهیم کرد. در نهایت هم به صورت مفصل و جزئی به درگاه سهامداران میپردازیم و خدمات ارائهشده در این بخش را بررسی میکنیم.
درگاه الکترونیکی ناشران (دانا)
همانطور که سهامداران مشتاق انجام امور خود به صورت الکترونیکی هستند، ناشران نیز دغدغههایی مشابه دارند. به این امر بیندیشید که ارائهی خدمات آنلاین به ناشران، روند انتشار سهام و امور مرتبط با آن را تا چه اندازه بهبود خواهد بخشید. به این ترتیب برگزاری مجامع، توزیع سود، افزایش سرمایه و گزارشگیری با سرعتی بیشتر انجام میشود. نتیجهی این امر هم با رضایت ناشر همراه خواهد بود و هم با خشنودی سهامدار.
درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر)
افزون بر ناشر و سهامدار باید به نقش پررنگ ناظر و نهادهای حاکمیتی در بازار بورس نیز توجه فراوانی داشت. از همین رو درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به ارتباط میان این ارکان توجه کرده است. تسریع و همچنین افزایش دقت در امور نهادهای ذیصلاح اعم از دفتر ریاست جمهوری، وزارتخانهها، بانک مرکزی، بیمه مرکزی، سازمان امور مالیاتی، نهادهای حقوقی و انتظامی از جمله قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خود میتواند که عاملی مثبت باشد؛ عاملی که بر کیفیت بازار سرمایه اثرگذار است و رضایت بیشتر را به دنبال خواهد داشت.
درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا)
اما شاید بتوان گفت مهمترین بخش این سامانه، درگاه الکترونیکی سهامداران است که آنها را از مراجعهی حضوری و ایستادن در صفهای طولانی و ساعتها انتظار بینیاز کرده است. اگر وارد سامانه DDN شوید، خواهید دید اولین گزینهای که به چشم میخورد، دارا نام دارد. هم افراد حقیقی و هم افراد حقوقی میتوانند برای انجام امور خود به این قسمت مراجعه کنند. سهامداران از دو طریق میتوانند به این قسمت دسترسی داشته باشند. یکی منوی افقی در بالای صفحه و دیگری منوی عمودی واقع در ستون سمت راست که گزینههای واقع در منوی سمت راست بیشتر است. این موارد به صورت گلچینشده از طریق منوی بالا هم قابل دسترسی است.
آنچه در ادامه میخوانید راهنمای درگاه ذینفعان بازار سرمایه برای سهامداران است. در این بخش، خدمات و اطلاعات به سه دستهی اوراق بهادار، بورس انرژی و بورس کالا تقسیم شدهاند که هر یک شامل خدمات دیگری میشوند. تنوع خدمات در این بخش زیاد است.
اوراق بهادار
- سبد دارایی: فهرست کامل سهام موجود در پرتفوی به همراه نماد، نام شرکت، تعداد سهام، ارزش ریالی، درصد دارایی و کارگزار ناظر. با کلیک روی گزینهی دریافت گزارش سبد دارایی در پایین این قسمت، میتوانید همین اطلاعات را در قالب یک فایل اکسل دریافت کنید.
همچنین نمودار دایرهای سهام خود را نیز میتوانید در پایین همین بخش مشاهده کنید.
- گردش معاملات: اطلاعات معاملات انجامشده شامل نام دارایی، تعداد و تاریخ خرید یا فروش و میانگین قیمت در بازهی زمانی انتخابی توسط کاربر. به منظور انتخاب بازهی دلخواه روی گزینهی فیلتر کلیک کنید و تاریخ آغاز و پایان موردنظر را وارد کنید.
- مجامع: اطلاع از تاریخ و نوع برگزاری مجامع بورسی. مجددا با استفاده از گزینهی فیلتر میتوان تاریخ دلخواه را اعمال کرد.
- اطلاعیههای نماد: تمام اطلاعیههای سهام موجود در سبد سهامدار در این بخش نمایش داده میشود. اطلاعاتی اعم از افشای اطلاعات، بسته و باز شدن سهم به هر دلیلی، گزارشهای فعالیت ماهانه و اعلام تغییرات.
- گزارش دارایی: میتوانید داراییهای سبد خود را در یک نگاه مشاهده کنید و در صورت لزوم، گواهی هر یک از سهام را به صورت فایل پیدیاف دریافت کنید. ارائهی این گواهی برای انجام اموری مانند تغییر کارگزار ناظر ضروری است.
در تصویر زیر میتوانید یک نمونه از گواهی سهام را مشاهده کنید.
- گزارش سودهای تعلقگرفته از سال ۹۶ به بعد: در این بخش میتوانید تمام سودهایی را که از سال ۹۶ به بعد به شما تعلق گرفته است به همراه جزئیات آن مشاهده کنید. در جدولی که در این صفحه وجود دارد میتوانید ببینید که به هر سهم چه مقدار سود تعلق گرفته است.
- گزارش استعلام وضعیت فریز در روز: در صورتی که سهام شما به هر دلیلی فریز شده باشد در این منو میتوانید از این مسئله آگاهی پیدا کنید.
- گزارش استعلام وضعیت تاریخی فریز: در این بخش میتوانید سوابق فریز شدن سهام خود را مشاهده و استعلام کنید.
- گزارش حق تقدم استفاده نشده: در صورتی که حق تقدم استفادهنشده داشته باشید در این بخش میتوانید از آن مطلع شوید.
سایر زیرمنوها
- اطلاعات پایه: اطلاعات شامل شناسه ملی، کد معاملاتی، کد بورسی، شماره حساب و شماره شبای سهامدار
- گزارش معاملات بازار فیزیکی بورس انرژی: اطلاعاتی در خصوص معاملات این بازار نظیر شماره قرارداد، تاریخ معامله، نام تجاری کالا، حجم معامله، قیمت معامله، ارزش معامله، مجموع پرداخت و وضعیت تسویه.
- تراکنشهای بانکی بازار فیزیکی بورس انرژی: همچون مواردی که پیشتر بررسی شد در این بخش میتوانید جزئیات تراکنشهای خود را در بازار فیزیکی بورس انرژی مشاهده کنید.
- بورس برق
- گزارش هزینهی انبارداری اوراق گواهی سپرده کالایی: اطلاعاتی در خصوص حجم، مالیات و هزینهی انبارداری کالاهای خریداری شده از بورس کالا
سهام عدالت
دغدغهی بسیاری از صاحبان سهام عدالت این است که نمیدانند کجا میتوانند سبد خود را بررسی کنند. اگر سهام عدالت داشته باشید، میتوانید از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به آن دسترسی داشته باشید.
تصویر فوق مربوط به زمانی است که شما روش مستقیم را برای مدیریت سهام عدالت خود انتخاب کرده باشید. میتوانید در این بخش ارزش روز داراییهای خود و تعداد آنها را مشاهده کنید. همچنین در صورتی که مشکل یا مغایرتی مشاهده میکنید، در پی رفع آن برآیید.
بازار
این بخش خود به چهار دستهی بازار نقدی بورس، بازار نقدی فرابورس، اوراق بدهی و اوراق مشتقه تقسیم میشود. شما میتوانید اطلاعات مربوط به هر یک از این بازارها را مشاهده کنید. وضعیت بازار، شاخص، ارزش معامله و اطلاعاتی از این دست در این بخش قابل دسترسی هستند.
مجامع الکترونیکی
این بخش از درگاه یکپارچه ذینفعان میتوان به مجامع الکترونیکی بازار سهام و تاریخ برگزاری آنها دسترسی پیدا کرد. همچنین اگر کسی شما را به عنوان نمایندهی خود انتخاب کرده است که تا به جای او در مجمعی شرکت کنید، میتوانید از طریق زیرمنوی تعیین نماینده به اطلاعات لازم دسترسی پیدا کنید. اگر هم شما فردی دیگر را به عنوان نمایندهی خود انتخاب کردهاید، در این بخش مشخص خواهد شد.
اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری در خصوص راهنمای حضور در مجامع کسب کنید، با انتخاب فایل راهنما که در این صفحه وجود دارد میتوانید از شرایط و موارد دیگر آگاه شوید.
پروفایل من
این بخش به اطلاعات شخصی کاربر مربوط است. در این قسمت میتوانید اطلاعات سجام خود را مشاهده کنید.
میتوانید رمز عبور سامانه را نیز در این بخش تغییر دهید. برای انجام این کار کافی است رمز عبور فعلی را وارد کنید. سپس رمز عبور جدید و تکرار آن را در کادرهای مربوطه بنویسید و کد امنیتی را وارد کنید. در نهایت دکمه تایید را بفشارید.
فعالیتهای اخیر خود را در سامانه DDN میتوانید در این بخش مشاهده کنید.
سایر بخشها
- پیغامهای من: در صورت دریافت پیامهای عمومی و شخصی، در این بخش میتوانید آنها را ببینید و بخوانید.
- اخبار: اخبار کاملا به روز از بازار سهام در این بخش منتشر میشوند.
- پشتیبانی: شامل سوالات متداول، شماره تماس و آدرس.
- سجام: لینک ورود به سامانه سجام
- میز خدمات الکترونیک: شامل خدمات متنوعی برای سهامداران
- گزارش دسترسی
میز خدمت الکترونیک سامانه ذینفعان بازار سرمایه چیست؟
در این بخش میتوانید انواع درخواستهای خود را مطرح و آنها را پیگیری کنید. اگر پیشتر درخواستی را ثبت کردهاید از طریق کد رهگیری میتوانید از وضعیت آن مطلع شوید. اما اگر میخواهید درخواستی جدید در سامانه DDN ثبت کنید، روی دکمهی ثبت درخواست کلیک کنید.
پس از آن با صفحهای مانند تصویر زیر مواجه خواهید شد. اکنون باید موضوع درخواست خود را از منوی کشویی انتخاب کنید.
در این تصویر مشخص است که چه درخواستهایی را میتوان بدون مراجعه و به صورت آنلاین ارائه کرد. پس از ثبت درخواست، یک کد رهگیری و رسید الکترونیکی دریافت خواهید کرد. در انتها هم از نتیجهی درخواست هم به صورت الکترونیکی مطلع میشوید. حال انواع درخواستهای قابل ارائه در میز کار سامانه DDN را با هم بررسی میکنیم.
درخواست اصلاح مشخصات
نخستین گزینه در میز خدمات الکترونیک به اصلاح مشخصات مربوط است. در این بخش میتوانید درخواست اصلاح مشخصات خود اعم از اطلاعات هویتی یا کد معاملاتی را ارائه کنید. حداقل ۲۴ ساعت پس از رسیدگی به درخواستتان میتوانید با کد معاملاتی خود معامله کنید. از این رو باید طی این مدت از انجام هرگونه خرید و فروش در کارگزاری خودداری کنید. در پایان هم لازم است کد غیرفعال یا اشتباه را در فرم درج کنید و مدارک لازم را ارسال کنید. اگر توضیحی دارید در کادر انتهایی صفحه میتوانید بنویسید. سپس با کلیک روی دکمهی ایجاد درخواست، درخواستتان را ثبت کنید.
درخواست رفع ممنوع از فروش اشخاص حقیقی/ حقوقی
این گزینه در مواقعی استفاده میشود که دارندهی کد معاملاتی، از دو سال قبل فروشی نداشته باشد. در چنین مواقعی در صورتی که پرتفوی او ارزشی بیشتر از ۵۰ میلیون تومان داشته باشد، کد معاملاتی او ممنوع از فروش میشود. دارندهی کد معاملاتی ممنوعشده میتواند از طریق این گزینه درخواست ممنوعیت از فروش را ثبت کند و مجددا به معامله بپردازد.
انتقال دارایی متوفی به وارث
در مواقعی که سهامدار از دنیا رفته باشد، ورثه میتوانند با مراجعه به میز خدمت الکترونیک درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه، از طریق این گزینه درخواست خود را ثبت کنند. دقت کنید که درخواست حتما باید توسط یکی از ورثه ارائه شود.
پیگیری پرونده توقیف اوراق بهادار
چنانچه سهامدار با توقیف اوراق بهادارش مواجه شده باشد، میتواند استعلامهای لازم را در این خصوص از همین منو پیگیری کند. همچنین پیگیری وضعیت رفع توقیف نیز از همین بخش قابل انجام است. درخواست حتما باید از جانب سهامداری که سهامش توقیف شده است ارائه شود.
استعلام مدارک و مستندات جهت توثیق و فرآیندهای مرتبط
اوراق بهادار را میتوان به عنوان وثیقه نیز مورد استفاده قرار داد. در این صورت از طریق سامانه DDN میتوان از مدارک لازم برای انجام این کار مطلع شد. همچنین مدارک لازم برای رفع توثیق (آزادسازی سهام از قید وثیقه) و یا فروش اوراق بهادار توثیقشده نیز از طریق همین منو قابل دریافت است.
درخواست نمونه وکالتنامه جهت توثیق اوراق بهادار
این بخش نیز به وکالتنامهای مربوط است که از طریق آن میتوان اوراق بهادار را توثیق کرد. با ثبت این درخواست، درخواستکننده نمونهای از این نوع وکالتنامه را دریافت خواهد کرد.
پیگیری پرونده توثیق اوراق بهادار
در این بخش میتوان پروندهی توثیق را پیگیری کرد و از روال امور مطلع شد. مواردی نظیر رفع توثیق یا استعلام اوراق بهادار توثیقشده نیز از این منو قابل ردیابی است.
استعلام مدارک و مستندات و فرایند جهت تایید وکالتنامه فروش اوراق بهادار
برای آگاهی از مدارک لازم به منظور تایید وکالتنامه فروش اوراق بهادار میتوان از این منو واقع در میز خدمت سامانه DDN استفاده کرد.
درخواست نمونه وکالتنامه جهت فروش اوراق بهادار
چنانچه با وکالتنامهی فروش اوراق بهادار چندان آشنایی نداشته باشید، میتوانید یک نمونه از این وکالتنامه را از طریق این گزینه دریافت کنید.
شکایات، پیشنهادات و انتقادات ذینفعان بازار سرمایه
در صورتی که هرگونه شکایت یا انتقادی داشته باشید، میتوانید با ایجاد یک درخواست و انتخاب این گزینه، فرایند کار را از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه دنبال کنید.
بیشتر بخوانید:
جمعبندی
درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه یا سامانه DDN بستری کاربردی است که خدمات متنوعی را به سهامداران، ناشران و ناظران بازار سرمایه ارائه میکند. هدف از ایجاد این درگاه، اطلاعرسانی دقیق و بهموقع و ارائهی خدمات به صورت آنلاین است. درگاه در سه بخش درگاه سهامداران (دارا)، درگاه ناشران (دانا) و درگاه ناظران فعالیت میکند. درگاه سهامداران خود به چندین زیرمجموعهی دیگر تقسیم میشود و شاید مهمترین بخش سامانه DDN، میز خدمت الکترونیک باشد. این امر به تسریع در روند انجام امور و در نتیجه رضایتمندی بیشتر ارکان بازار منتهی میشود. هرچه سهامداران، ناشران و ناظران راحتتر بتوانند امورشان را انجام دهند، در نتیجه بازاری بهتر و پویاتر خواهیم داشت. دقت کنید به منظور استفاده از خدمات این درگاه، حتما باید ثبتنام خود را در سامانه سجام تکمیل کرده باشید.
سوالات متداول با پاسخهای کوتاه
یک بستر آنلاین است که سهامداران، ناشران و ناظران بازار را به همدیگر مرتبط میکند. در این سامانه امکان انجام بسیاری از امور به صورت اینترنتی فراهم است.
این خدمات متنوع هستند. از جملهی آنها میتوان به این موارد اشاره کرد: مشاهدهی سبد سهام و جزئيات آن، مشاهدهی گردش معاملات، آگاهی از مجامع بورسی، مشاهدهی سهام عدالت و ارزش روز آن، مشاهدهی سودهای تعلقگرفته به سهام، امکان دریافت گواهی سهام و ثبت درخواستهای مختلف دیگر.
این امکان تنها برای افرادی وجود دارد که پیشتر در سامانه سجام ثبتنام کردهاند.
از طریق وبسایت و همچنین اپلیکیشنهای اندروید و IOS.
کافی است با انتخاب گزینهی ثبتنام، کد ملی خود را وارد کنید و سپس یک رمز عبور برای حساب کاربری خود انتخاب کنید. پس از آن یک کد تایید به شماره موبایل شما ارسال میشود که با استفاده از آن میتوانید وارد سامانه شوید.
در این قسمت از سامانه میتوانید درخواستهای مختلفی اعم از اصلاح مشخصات، رفع ممنوع از فروش اشخاص حقیقی/ حقوقی، انتقال دارایی متوفی به وارث، پیگیری پرونده توقیف اوراق بهادار، استعلام مدارک و مستندات جهت توثیق و فرآیندهای مرتبط، درخواست نمونه وکالتنامه جهت توثیق اوراق بهادار، پیگیری پرونده توثیق اوراق بهادار، استعلام مدارک و مستندات و فرایند جهت تایید وکالتنامه فروش اوراق بهادار، نمونه وکالتنامه جهت فروش اوراق بهادار و شکایات، پیشنهادات و انتقادات را ثبت و پیگیری کنید.
برای این کار پس از ورود به سامانه، از منوهای بالای صفحه گزینهی گزارش دارایی را انتخاب کنید. سپس در صفحهی باز شده نماد دلخواه را انتخاب کنید و در ستون گواهی سهام با فشردن دکمهی دریافت، گواهی خود را به صورت PDF دریافت کنید.
خیر. در این سامانه تنها میتوانید ارزش روز دارایی سبد خود را مشاهده کنید.