تعطیلی بانک سیلیکون ولی (SVB) | تاثیر منفی بر روی بازارهای مالی و کریپتویی
تعطیل شدن بانک سیلیکون ولی (SVB) یکی از رویدادهایی بود که تاثیر زیادی بر روی بازارهای مالی داشت و بازار کریپتو یا رمزارز نیز از این قاعده مستثنی نیست. دلیل تعطیلی بانک سیلیکون ولی و تصاحب آن توسط قانونگذاران را به افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و سرمایهگذاران ریسکگریز میتوان نسبت داد. SVB یکی از موسسههای مالی مهم در زمینه تامین بودجه مورد نیاز استارتآپها محسوب میشد و در طول سال ۲۰۲۱ موفق به جذب سرمایه چشمگیری شد. در این مقاله با توان تحلیل همراه باشید تا دلایل سقوط این بانک و خروج سرمایه گسترده از سپردههای این بانک و سقوط ارزش سهام SVB در بازار را مورد بررسی قرار دهیم.
تعطیلی بانک سیلیکون | آغاز آتش سقوط SVB
در اوایل ماه مارس، ۴۰ نفر از بازرسان مالی ارشد از گروههای تکنولوژی مختلف به میزبانی بانک سیلیکون ولی، در Deer Valley گرد هم آمدند تا اجلاس سالانه «Snow Summit» را برگزار کنند. در آن زمان، این بانک به عنوان یکی از موسسههای مالی مهم برای استارتآپها محسوب میشد.
حدود یک هفته بعد، در صبح روز پنجشنبه، چندین نفر از روسای حوزه مالی در مورد تصمیمگیری در مورد اینکه آیا باید سرمایه خود را در این بانک نگه دارند یا خیر، در حال مکاتبه با یکدیگر بودند.
فروش ۲۰ میلیارد دلاری اوراق بهادار توسط SVB برای جبران افت شدید میزان سپردهها موجب شده بود تا توجه سرمایهگذاران نسبت به نقصهای ترازنامه این بانک جلب شود. از همین رو به میزان ۱۰ میلیارد دلار از سهام این بانک را به فروش رسانده و ارزش سهام این بانک که در طول ۱۸ ماه قبل به میزان ۴۴ میلیارد دلار بود را به کمتر از ۷ میلیارد دلار در بازار رساندند.
بدین ترتیب، تعطیلی بانک سیلیکوین ولی در روز جمعه مورخ ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ اتفاق افتاد و عواقب زیادی را برای بازارهای مالی، از جمله بازار رمزارزها به همراه داشت. از جمله این پیامدها به از دست رفتن پگ یا وابستگی قیمت دلاری استیبل کوین USDC و به تبع آن، از دست رفتن پگ قیمت دلاری استیبل کوین دای (Dai) میتوان اشاره کرد. طبق اظهارات سیرکل (Circle)، ۳.۳ میلیارد دلار از کل ذخایر عرضه استیبل کوین USDC در اختیار سیلیکون ولی قرار داشت. این رویداد موجب ریزش قیمت بیت کوین (Bitcoin) از محدوده ۲۲ هزار دلار تا ۱۹ هزار دلار شد. به عقیده بسیاری از متخصصان فعال در این عرصه، تعطیل شدن این بانک به واسطه افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و جبههگیری سرمایهگذاران ریسکگریز نسبت به این رویداد صورت گرفت. در ادامه این مقاله به مسائلی میپردازیم که با این رویداد تلخ مرتبط بوده و در نهایت به تعطیلی SVB منتهی شد.
فروش با زیان اوراق قرضه توسط بانک سیلیکون ولی
به منظور تامین مالی بازخریدها، بانک سیلیکون ولی در روز چهارشنبه مورخ ۱۷ اسفند ۱۴۰۱ یک سبد اوراق قرضه ۲۱ میلیارد دلاری را که به صورت عمده متشکل از اوراق قرضه آمریکا بود را به فروش رساند. این سبد به میزان میانگین ۱.۷۹ درصد سوددهی داشت، که بسیار کمتر از میزان بازدهی ۱۰ ساله خزانهداری آمریکا در سطح ۳.۹ درصدی بود. این رویداد بانک سیلیکون ولی یا به اختصار SVB را مجبور کرد تا ضرر ۱.۸ میلیارد دلاری را متحمل شود که باید از طریق تزریق سرمایه جبران میشد.
اعلامیه فروش سهام توسط SVB
بانک سیلیکون ولی روز پنجشنبه مورخ ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ اعلام کرد که ۲.۲۵ میلیارد دلار از سهام عادی و سهام قابل تبدیل ترجیحی را برای جبران حفره مالی به وجود آمده خود خواهد فروخت. در همان روز شاهد کاهش ۶۰ درصدی ارزش این سهام بودیم زیرا سرمایهگذاران بر این باور بودند که برداشت سپردههایشان به افزایش سود بیشتری منجر خواهد شد.
فرایند سقوط فروش سهام
به گزارش رویترز، برخی از مشتریان بانک سیلیکون ولی به توصیه شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری خطرپذیر از قبیل صندوق بنیانگذاران پیتر تیل (Peter Thiel) پول خود را از بانک خارج کردند. این موضوع باعث وحشت سرمایهگذارانی مثل جنرال آتلانتیک (General Atlantic) شد و فکر میکردند که SVB در صدد فروش نوبتی کل سهام است. بدین ترتیب، تلاش بانک برای جبران کسری سرمایه در روز پنجشنبه با شکست مواجه شد.
واگذاری مالکیت SVB تحت پوشش FDIC
بانک سیلیکون ولی در روز جمعه مورخ ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ به منظور یافتن منابع مالی جایگزین، از جمله راهکار فروش شرکت، تلاشهایی را صورت داد. با وجود تمام این تفاسیر، کمی بعدتر در همان روز، شرکت بیمه سپرده فدرال آمریکا (FDIC) رویداد تعطیلی بانک سیلیکون ولی و قرار گرفتن این بانک تحت پوشش این کمپانی را به صورت رسمی اعلام کرد. FDIC افزود که به دنبال فروش داراییهای بانک سیلیکون ولی خواهد بود و ممکن است پرداخت سود آتی حاصل از فروش سهام این بانک به سپردهگذارانی که تحت پوشش بیمه قرار ندارند، تعلق بگیرد.
به دنبال این مجموعه رویدادها، تعطیلی بانک سیلیکون ولی رقم خورد و کاهش ۶۰ درصدی سهام این بانک تاثیر گستردهای بر روی بازار سهام و اوراق قرضه داشت.
سخن پایانی
بانک سیلیکون ولی یک بانک منحصر به فرد بود که به سرعت در صنعت نوین حیطه خود رشد کرد. با توجه به اینکه سیستم بانکی گسترده به صورت مداوم تحت فشار آزمون و خطا قرار دارد، نقدینگی و میزان سرمایه قابل ملاحظهای در طول یک دهه گذشته به این حوزه جذب شده است. با توجه به روی آوردن بانکها به عرصه کریپتو و در اصطلاح کریپتویی شدن بانکها، تعطیلی بانک سیلیکون ولی تاثیر زیادی برای بازارهای مالی از جمله بازار رمزارز داشت و حتی موجب شکسته شدن پگ قیمت دلاری USDC و Dai شد. سهام این بانک نیز با توجه به فروش بیرویه برای جبران کسری مالی با نزول ۶۰ درصدی مواجه شد. ترس سرمایهگذاران از متحمل شدن ضرر نیز به برداشت مبالغ زیادی از سپردههای این بانک منجر شد و در نهایت FDIC حضانت این بانک را تصاحب کرد. نظر شما در مورد عواقب حاصل از تعطیلی SVB چیست؟ آیا این رویداد پیامدهای بلند مدتتری نیز خواهد داشت؟