مقالات

سفر مخفیانه رئیس سیا به چین | آیا روابط آمریکا و چین بهبود می‌یابد

بیل برنز (Bill Burns‌)‌، رئیس سازمان سیا‌ (CIA‌)، عالی رتبه‌ترین مقامی محسوب می‌شود تاکنون از دولت بایدن (Biden‌) به چین سفر کرده است. این سفر نشان‌دهنده تمایلات کاخ سفید به از سرگرفتن روابط سیاسی و مبادلات با چین است. در طول سال جاری بیشتر شاهد جدال آمریکا و چین بر سر تایوان و البته حادثه سال گذشته بالون جاسوسی چین بر فراز ایالات متحده بوده‌ایم. تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر روی این ماجرا نیز امری غیرقابل انکار است. سفر مخفیانه رئیس سیا به چین نشان‌دهنده حفظ روال همیشگی مشارکت مدیران سازمان CIA در ماموریت‌های حساس است و دولت نیز تا پایان یافتن این نشست با مقامات اطلاعاتی چین هیچ خبری را فاش نکرد. با توان تحلیل همراه باشید تا نظر افراد مطلع از جزئیات این سفر سری را مورد بررسی قرار دهیم.

سفر مخفیانه رئیس سیا به چین | بیل برنز اهداف جو بایدن را دنبال می‌کند

سفر مخفیانه رئیس سیا به چین
منبع: FT

سفر مخفیانه رئیس سیا به چین در طول ماه گذشته نشان می‌دهد رئیس جمهور جو بایدن هم‌اکنون مورد اعتماد‌ترین افراد خود را برای بهبود روابط آمریکا و چین وارد عمل کرده است. این امر نشان می‌دهد که کاخ سفید تا چه اندازه در مورد وخیم شدن روابط واشنگتن و پکن نگران است.

به گفته پنج نفر از افرادی که از شرایط این دیدار مطلع بودند: برنز‌، دیپلمات ارشد سابق که به طور معمول ماموریت‌های مهم و حساس خارجی به او محول می‌شود‌، برای گفتگو با مقامات چین به این کشور سفر کرده است. به گفته یکی دیگر از افرادی که در جریان این ملاقات قرار دارد: برنز هیچ‌گونه تعامل دیپلماتیکی در این دیدار نداشته و تنها با مقامات عرصه اطلاعات دیدار کرده است.

سفر برنز‌، عالی رتبه‌ترین مقام دولت بایدن که تاکنون به چین سفر کرده است‌، در میانه روند اعمال فشار از جانب واشنگتن برای تعاملات سطح بالا با پکن به منظور پایدار‌سازی روابط صورت گرفت.

به گفته یکی از مقامات آمریکایی‌: سفر مخفیانه رئیس سیا به چین در طول ماه گذشته به منظور ملاقات جناب آقای مدیر برنز و همتایان چینی صورت گرفت. او در این ملاقات بر روی اهمیت حفظ خطوط ارتباطی آزاد در کانال‌های اطلاعاتی تاکید داشت.

کاخ سفید و سازمان CIA از پاسخ‌دهی به سوالات مربوط به این حیطه سر باز زدند.

ماموریت سری برنز در همان ماهی که جیک سالیوان (Jake Sullivan‌)، مشاور امنیت ملی آمریکا‌، با وانگ یی (Wang Yi‌)‌، مقام ارشد سیاست خارجی چین‌، در وین ملاقات کرد‌، صورت گرفت. کاخ سفید هیچ‌گونه اطلاعاتی را تا زمان به پایان رسیدن این جلسه منتشر نکرد.

شایان ذکر است که از زمان سفر وندی شرمن (Wendy Sherman‌)، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، به تیانجین در ماه جولای سال ۲۰۲۱ تا به امروز‌، سفر برنز به چین در جایگاه بالاترین سطح ملاقات میان یک مقام آمریکایی و مقامات چینی قرار دارد.

مشارکت مدیران سیا در ماموریت‌های حساس

ملاقات برنز با مقامات روسی
منبع: CNN

بایدن بار‌ها از رئیس سازمان CIA درخواست کرده است تا ماموریت‌های مهم و ظریفی را در داخل و خارج از کشور به انجام برساند. برنز در نوامبر سال ۲۰۲۱ به مسکو سفر کرد تا در به مقامات روسی هشدار داده و آنها را از حمله به اوکراین منصرف کند.

به گفته چندین نفر از افراد مطلع‌، بایدن در طول سال گذشته برنز را به Capitol Hill فرستاد تا نانسی پلوسی (Nancy Pelosi‌)‌، سخنگوی آن زمان مجلس نمایندگان‌، را از سفر به تایوان منصرف کند.

از زمان آغاز یک دوره پرتلاطم که در ماه فوریه سال جاری و با پرواز یک بالون جاسوسی چینی بر فراز آمریکای شمالی به وجود آمد‌، کاخ سفید در تلاش است تا مبادلات خود با چین را از سر بگیرد. این رویداد موجب شد تا محدوده «کف» روابطی که بایدن و شی جین پینگ (Xi Jinping‌)‌، رئیس جمهور چین‌، در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ و در ملاقات گروه ۲۰ (G20) در بالی توافق کرده بودند‌، از بین برود.

بایدن در طول ماه گذشته و بدون ارائه هیچ‌گونه جزئیاتی اعلام کرد که انتظار دارد تا در آینده نزدیک‌، روابط چین و آمریکا «بهبود» پیدا کند. سفر مخفیانه رئیس سیا به چین پیش از این اظهارات بایدن در نشست گروه هفت (G7) در هیروشیما صورت گرفت.

بونی گلیسر (Bonnie Glaser‌)‌، کارشناس مسائل چین در صندوق مارشال آلمان‌، در اینباره گفت: برنز هم به عنوان یک دیپلمات باتجربه و هم در جایگاه یک مقام ارشد اطلاعات‌، موقعیت منحصر به فردی برای مشارکت کردن در گفتگوهایی را دارد که می‌توانند به هدف دولت بایدن در مسیر پایدار‌سازی روابط و ایجاد پایه ارتباطی بین دو کشور کمک کنند.

پاول هینل (Paul Haenle‌)‌، یکی از مقامات ارشد سابق کاخ سفید در چین‌، در اینباره گفت که یکی از مزایای فرستادن برنز به این ماموریت این است که او مورد احترام دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان قرار دارد و همچنین مقامات چینی نیز او را به خوبی می‌شناسند.

به گفته هینل که هم‌اکنون مدیر اندیشکده چینی Carnegie است: آنها او را به چشم یک همکار مورد اعتماد می‌بینند. مقامات چینی امکان ایجاد یک تعامل محتاطانه آرام با برنز را به عنوان یک فرصت عالی در این عرصه برمی‌شمارند.

با وجود این‌که برنز به صورت گسترده در جایگاه یکی از مورد اعتماد‌ترین شخصیت‌ها در دولت آمریکا شناخته می‌شود‌، سفر او به چین همچنان به جایگاه سنت استفاده از مدیران و روسای سیا برای مشارکت در ماموریت‌های حساس تعلق دارد.

دنیس وایلدر (Dennis Wilder‌)‌، یکی از متخصصان سابق رسیدگی به امور چین در سازمان CIA که در زمان ریاست جمهوری جورج بوش در جایگاه مقام ارشد رسیدگی به امور آسیا در کاخ سفید خدمت می‌کرد‌، در اینباره گفت: مدیران سیا تاریخچه طویلی در عرصه دیپلماسی مخفی دارند. آنها می‌توانند به صورت مخفیانه سفر کرده و به طور معمول روابط مستحکمی با سرویس‌های اطلاعاتی میزبان دارند و این روابط به مرور زمان شکل گرفته است.

آمریکا در طول ماه‌های اخیر به صورت مداوم در تلاش بوده تا روال سفر به چین را دوباره احیا کند. این در حالی بود که در آستانه از سرگیری روابط و به دنبال حادثه بالن جاسوسی‌، آنتونی بلینکن (Antony Blinken‌)‌، وزیر امور خارجه آمریکا‌، به صورت ناگهانی سفر خود به چین را لغو کرد. این در حالی بود که پکن تا به امروز مسئولیت ارسال و مالکیت بالن جاسوسی را بر عهده نگرفته است.

لی شانگ فو (Li Shangfu‌)‌، وزیر دفاع چین‌، نیز به دنبال این ماجرا از ملاقات با لوید آستین (Lloyd Austin‌)‌، وزیر دفاع آمریکا‌، در سنگاپور خودداری کرد زیرا واشنگتن با لغو تحریم‌ها علیه وی موافقت نکرده بود. این دو مرد نظامی به زودی در کنفرانس امنیتی Shangri-La Dialogue با یکدیگر دیدار می‌کنند و قرار است تا در این کنفرانس سخنرانی داشته باشند.

با وجود این‌که انتظار نمی‌رفت تا این دو وزیر یک دیدار رسمی با یکدیگر داشته باشند‌، اما پنتاگون اعلام کرد که وزرای دفاع دو کشور در مراسم شام افتتاحیه این مجمع که توسط موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک برگزار می‌شود‌، «به صورت خلاصه با یکدیگر صحبت کردند».

به گفته پنتاگون‌، این دو رهبر نظامی با یکدیگر دست دادند اما هیچ‌گونه تبادل نظر اساسی میان آنها به انجام نرسید.

سخن پایانی

رصد شدن بالون جاسوسی چین و جنگ و جدال اخیر آمریکا و چین بر سر تایوان به دنبال تاثیر جنگ روسیه و اوکراین به نگرانی‌های گسترده‌ای در کاخ سفید منجر شده است. بدین منظور در طول ماه گذشته شاهد سفر مخفیانه رئیس سیا به چین بودیم. این سفر نشان‌دهنده دیدار عالی رتبه‌ترین مقام رسمی آمریکا با مقامات چینی از سال ۲۰۲۱ تا به امروز است. طی این سفر مشخص شد که کاخ سفید تا چه اندازه نگران از سرگیری روابط با چین بوده و به دنبال پی‌ریزی ارتباطات با پکن است. نظر شما در مورد ملاقات مخفیانه برنز و مقامات چین چیست؟ آیا مبحث تایوان در این مجموعه ملاقات‌ها حل و فصل می‌شود؟ آیا چین و آمریکا به منظور حفظ روابط فرامرزی از مواضع خود عقب‌نشینی می‌کنند؟

منبع
FT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا