مقالات

سهام مناسب برای نوسان‌گیری را چگونه شناسایی کنیم؟

افراد مختلف روش‌های مختلفی هم برای سرمایه‌گذاری در بازار بورس دارند. آن‌ها طبق اهداف و شرایط خود ممکن است سبک‌های مختلفی از سرمایه‌گذاری را انتخاب کنند. یکی از این روش‌ها نوسان‌گیری است. نوسان‌گیری با ریسک بالایی همراه است. به همین دلیل برای استفاده از چنین روشی باید مهارت بالایی در این زمینه داشت. اما نباید این‌گونه برداشت کرد که همه سهام مناسب نوسان‌گیری هستند.

نکته مهم در این شیوه، یافتن سهام مناسب نوسان‌گیری است. امری که بسیاری به آن واقف نیستند و به این دلیل ممکن است ضررهای فراوانی را متحمل شوند. اما حقیقتا مناسب‌ترین سهام برای نوسان‌گیری کدام سهام هستند؟ در این مطلب ابتدا روش نوسان‌گیری را توضیح می‌دهیم و سپس روش یافتن سهام مناسب برای نوسان‌گیری را بیان می‌کنیم.

نوسان‌گیری یعنی چه؟

انتخاب سهام مناسب برای نوسان‌گیری

اگر بخواهیم از منظر لغوی به واژه نوسان نگاه کنیم، باید گفت این لغت به معنای حرکت پی‌درپی است. بر این اساس در بازار سهام، تغییر متوالی قیمت‌ها را نوسان می‌نامند. به طور کلی می‌توان نوسان‌گیری را چنین تعریف کرد: شناسایی و سرمایه‌گذاری روی یک سهم که در بازه زمانی کوتاه‌مدت ممکن است تغییرات صعودی یا نزولی داشته باشد. درباره نوسان‌گیری و مفهوم آن به طور مفصل در مقاله «نوسان گیری چیست و نوسان گیر چه کسی است؟» توضیح داده شده است. برای آشنایی بیشتر با این روش معامله می‌توانید به این مقاله مراجعه کنید.

شاید با این توضیح این گمان پیش آید که نوسان‌گیری امری ساده است. اما دوباره و در همین ابتدا لازم است بر پیچیدگی‌های این روش تاکید داشته باشیم. چرا که تا سهام مناسب نوسان‌گیری را پیدا نکنیم، عملا نمی‌توانیم این استراتژی را پیاده کنیم. از جمله اصول اولیه مهم در این خصوص می‌توان به شناخت کامل بورس و هم‌چنین شناخت شرکت‌هایی اشاره کرد که در بازار سهام حاضر هستند. به علاوه در کنار این مسئله، تسلط به تابلو خوانی نیز لازمه امر است.

در بازار بورس بارها شاهد این مسئله بوده‌ایم که افراد تنها با این تصور که بسیار ریسک‌پذیر هستند، بدون علم و آگاهی شروع به نوسان‌گیری می‌کنند. آن‌ها گمان می‌کنند که به این طریق می‌توان نوسان‌گیری کرد. اما نتیجه این امر چیزی جز ضرر و زیان نیست. تنها با یافتن سهام مناسب نوسان‌گیری است که می‌توان در این راه به موفقیت رسید. اولین گام نوسان‌گیری پذیرفتن این امر است که تنها به کمک دانش و آگاهی می‌توان دست به چنین اقدامی زد و نمی‌توان فقط بر پایه ریسک‌پذیری این کار را انجام داد. 

شیوه‌های نوسان‌گیری و شناخت سهام مناسب در بورس

درست است که نوسان‌گیری یک مفهوم کلی است که بیان می‌کند با تغییر قیمت‌ها، می‌توان سود کسب کرد؛ اما همین امر نیز با کمک استراتژی‌های مختلفی صورت می‌گیرد.

استراتژی کوتاه‌مدت

نوسان‌گیری شیوه‌ای است که می‌تواند در بازه‌های کوتاه‌مدت یا بلندمدت انجام شود. در شیوه کوتاه‌مدت سهام‌دار معمولا جو بازار را مد نظر قرار می‌دهد. یعنی زمانی که خبری در مورد رشد یک سهام منتشر شود، معمولا شاهد تشکیل صف خرید خواهیم بود. در نتیجه قیمت افزایش پیدا می‌کند. اما اگر خبر تکذیب شود، قیمت سهام مجددا کم می‌شود. دقیقا بازه زمانی میان این دو رویداد فرصت مناسبی برای خرید و فروش سهم است. با این تفاسیر مشخص است که شناسایی سهام مناسب برای نوسان‌گیری تا چه حد حائز اهمیت است.

تحلیل بنیادی

در استراتژی بلندمدت، سرمایه‌گذار عوامل مختلف اقتصادی و مالی و هم‌چنین ارزش ذاتی سهام را بررسی می‌کند. چنان‌چه سهم در قیمتی پایین‌تر از ارزش فعلی‌اش خرید و فروش شود، به عنوان سهم مناسب خریداری می‌شود. سپس زمانی که قیمت آن به ارزش ذاتی‌اش برسد، موقع فروش سهم است. این ارزش را می‌توان از طریق تحلیل بنیادی سهام تشخیص داد. برای شناخت این شیوه تحلیلی می‌توانید مقاله «تحلیل بنیادی چیست؟» را بخوانید.

تحلیل تکنیکال

اما برای تحلیل بازار و هم‌چنین نوسان‌گیری، شیوه‌ دیگری نیز وجود دارد که به تحلیل تکنیکال معروف است. این روش در خصوص اوراق بهاداری قابل اجرا است که مدتی است در بازار خرید و فروش می‌شوند. یعنی شرکت‌های تازه‌وارد در این میان جایی ندارند. چرا که تحلیل تکنیکال به تاریخچه سهم نگاه می‌کند. حال آن‌که سهام تازه‌وارد سوابق معاملاتی ندارند.

بیشتر بخوانید

تحلیل‌گران در این شیوه تحلیلی، به سراغ تحرکات قیمتی می‌روند. حجم معاملات و میزان رشد سهم در بازه‌های زمانی معین به کمک نمودارهایی قابل بررسی است. در نهایت می‌توان به الگویی از حرکت‌های صعودی و نزولی سهام دست پیدا کرد. سرمایه‌گذار می‌تواند با تکیه بر این نمودار، سهام مناسب نوسان‌گیری را بیابد و بر این اساس دست به معامله بزند.

دسترسی به منابع مالی و اطلاعاتی

اما علاوه بر سه شیوه‌ای که به آن‌ها اشاره شد، می‌توان به روش‌های دیگری نیز استناد کرد. این شیوه‌ها با در دست داشتن اطلاعات شرکت‌ها یا منابع مالی فراوان قابل اجرا هستند. یعنی اگر شخصی در جریان رویدادها و تصمیم‌های شرکت باشد، می‌تواند در فاصله زمانی میان انتشار خبر و تاثیری که روی سهم می‌گذارد، دست به خرید و فروش آن بزند. به علاوه اگر شخصی منابع مالی فردی زیادی در دست داشته باشد، می‌تواند روی یک سهم در کوتاه‌مدت سرمایه‌گذاری کند. به این ترتیب که تعداد زیادی از یک سهام را خریداری کند. سپس بلافاصله پس از این‌که سهام مذکور رشد اندکی پیدا کرد، آن را بفروشد. این شیوه نیز از دیگر روش‌های نوسان‌گیری به شمار می‌رود.

شناسایی سهام مناسب نوسان‌گیری

عمل نوسان‌گیری را می‌توان فرآیندی بر پایه احتمالات دانست. هرچند شیوه‌های مختلفی برای کاهش ریسک وجود دارد، اما هیچ‌یک قطعیتی را در پی ندارند. بهترین استراتژی برای یافتن سهام مناسب نوسان‌گیری استفاده از شیوه‌ای ترکیبی است. یعنی شیوه‌هایی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار گیرند. اگر به تابلوخوانی مسلط باشید و بتوانید اخبار و نوسان‌های بازار و هم‌چنین مسائل و وقایع حیاتی شرکت‌های بورسی را دنبال کنید، می‌توانید به کمک تحلیل تکنیکال و بنیادی، مناسب‌ترین سهام را برای نوسان‌گیری پیدا کنید. به این ترتیب با پیش‌بینی نوسان‌های آن سهم سود خوبی نصیب شما خواهد شد.

معایب نوسان‌گیری در بورس

نوسان‌گیری به این دلیل جذابیت دارد که می‌تواند موجب ایجاد سودی زیاد در زمانی اندک شود. اما در کنار این جذابیت نمی‌توان منکر معایب آن شد. در ادامه به صورت خلاصه چند مورد از این معایب را بررسی خواهیم کرد:

اولین مورد به هزینه‌ای برمی‌گردد که نوسان‌گیر باید پرداخت کند. در هر خرید و فروش، نوسان‌گیر باید کارمزدی را به کارگزاری مربوطه پرداخت کند. هرچند در صورت سودآوری، این مبلغ نسبت به سود به‌دست‌آمده ناچیز است اما در بلندمدت باید به دید یکی از هزینه‌های قابل محاسبه در نوسان‌گیری به آن نگاه کرد.

به علاوه، نوسان‌گیری فرآیندی است که باید برای آن زمان گذاشت. چرا که هر روز با آغاز جلسات معاملاتی تا پایان آن، سهام‌دار باید به رخدادهای بازار توجه کند. هر رویداد هر چقدر هم کوچک باشد باید مدنظر قرار گیرد. از دست دادن رویدادها مساوی است با از دست دادن سود نوسان‌گیری.

نوسان‌گیرها باید بتوانند میان نوسان و حباب قیمت تفاوت قائل شوند. افراد بسیاری با گمان این‌ که سهام مناسب نوسان‌گیری را شناسایی کرده‌اند، سهم را خریداری می‌کنند. سپس متوجه وجود حباب قیمتی در سهم می‌شوند. به این ترتیب با ترکیدن حباب، سرمایه اصلی سهام‌دار نیز از بین می‌رود و نتیجه چیزی جز ضرر و زیان نخواهد بود.

جمع‌بندی

افرادی که می‌خواهند از طریق نوسان‌گیری سرمایه‌گذاری کنند باید از دانش کافی در این زمینه برخوردار باشند. آن‌ها باید با شناسایی سهام مناسب نوسان‌گیری، دست روی سهامی بگذارند که ریسک کمتری دارد. در این میان سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت با ریسک کمتری همراه هستند. نوسان‌گیر می‌تواند در چند بازار مختلف با بازدهی‌ها و ریسک‌های متفاوت سرمایه‌گذاری کند. به این ترتیب چنان‌چه در بازه‌ زمانی مدنظرش، بازده مطلوب حاصل نشود و ضرر کند، رشد سهام دیگر می‌‌تواند ضرر پیش‌آمده را جبران کند. به این ترتیب نوسان‌گیری با ریسک کمتری همراه خواهد بود.  

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا