مقالات

حداقل سرمایه برای ورود به بورس و فرابورس چقدر است؟

در شرایطی که هر روز از ارزش پول کاسته می‌شود و قدرت خرید افراد پیوسته در حال کاهش است، سرمایه‌گذاری و کسب سود راه چاره‌ای است که خیلی‌ها به آن فکر می‌کنند. از آن‌جا که سرمایه‌گذاری در بانک‌ها نرخ سود محدودی دارند، بسیاری ترجیح می‌دهند که ریسک بیشتری را پذیرفته و در بازارهای مالی از جمله بورس سرمایه‌گذاری کنند. اما برای سرمایه‌گذاری در بورس از کجا شروع کنیم؟ حداقل سرمایه برای ورود به بورس چقدر است؟ آیا با ۱۰۰ هزار تومان هم می‌توان سهام خرید؟

این پرسش و پرسش‌هایی از این دست، در ذهن همه افرادی که قصد ورود به بازارهای مالی را دارند، وجود دارد. به همین دلیل، در این مطلب قصد داریم ابهامات موجود را در خصوص حداقل سرمایه لازم برای ورود به بورس یا سرمایه‌گذاری در فرابورس از بین ببریم. همچنین توضیح خواهیم داد که حداقل سرمایه برای خرید عرضه اولیه چگونه تعیین می‌شود و حداقل مبلغ برای ثبت سفارش فروش چقدر است.

حداقل سرمایه لازم برای ورود به بازار بورس چقدر است؟

حداقل سرمایه برای سرمایه‌گذاری و ورود به بورس

برای پاسخ به این سوال لازم است ابتدا به این مسئله دقت کنیم که معاملات بازار بورس به چندین روش قابل انجام است. اگر می‌خواهید معاملات خود را به صورت تلفنی یا حضوری انجام دهید، حداقل مبلغ لازم برای این کار ۵۰ هزار تومان است (البته بدون احتساب کارمزد معاملات).

اما خرید سهام به روش آنلاین مبلغ بیشتری را می‌طلبد. حداقل سرمایه برای ورود به بورس و انجام معاملات آنلاین برابر است با ۵۰۰ هزار تومان. البته باید کارمزد سهام را نیز در نظر بگیرید. این مبلغ حداقل سرمایه لازم است و قطعا افرادی که به دنبال سوددهی بالاتر هستند، پس از کسب دانش لازم در این زمینه، مبالغ سرمایه‌گذاری خود را افزایش خواهند داد.

بد نیست بدانید که حداقل سرمایه لازم برای ورود به بورس، ممکن است تغییر کند. چرا که پیش‌تر این مبلغ برابر با ۱۰۰ هزار تومان بود. اما در اواخر فروردین سال ۱۳۹۹ تصمیمی مبنی بر تغییر آن اتخاذ شد و به ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافت.

هم‌چنین توجه کنید که حداقل سرمایه برای ورود به بازار فرابورس نیز از همین قانون تبعیت می‌کند. از این لحاظ تفاوتی میان خرید سهام در بازار بورس و فرابورس وجود ندارد.

حداقل سرمایه برای خرید عرضه اولیه چقدر است؟

شاید با خواندن جملات بالا این سوال برای‌تان پیش بیاید که حداقل مبلغ لازم برای خرید عرضه اولیه چگونه تعیین می‌شود و چقدر است. از آن‌جا که عرضه اولیه‌ها با قیمت‌ها و شرایط مختلفی منتشر می‌شوند، قانونی در خصوص حداقل مبلغ برای آن‌ها وجود ندارد.

برای مثال ممکن است یک سهم در عرضه اولیه به قیمت هر برگه ۲۵۰۰ تومان به فروش برسد و محدودیت برای هر کد بورسی هم ۵۰ سهم باشد. مشخص است که مبلغ لازم برای شرکت در این عرضه اولیه کمتر از  ۵۰۰ هزار تومان است (۱۲۵ هزار تومان). پس مطالبی که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، در خصوص عرضه اولیه صدق نمی‌کند. به این ترتیب مشخص است که با هر میزان سرمایه می‌توان به خرید عرضه اولیه اقدام کرد.

پس مشخص است که حداقل سرمایه برای خرید عرضه اولیه به میزان عرضه ناشر و قیمت سهام بستگی دارد. بنابراین این مبلغ ثابت نیست و با توجه به عوامل مذکور متفاوت خواهد بود.

پیش‌شرط دریافت کد بورسی

تا این‌جا درباره حداقل مبلغ لازم برای سرمایه‌گذاری در بورس صحبت کردیم. اما داشتن این مبلغ برای ورود به بازار بورس کافی نیست. پس برای سرمایه‌گذاری در بورس باید از کجا شروع کنیم؟ در پاسخ باید گفت، بدون داشتن کد بورسی نمی‌توان معامله‌ای انجام داد. پس به منظور ثبت‌نام و دریافت کد بورسی، باید ابتدا یک کارگزاری انتخاب کنید. سپس باید به شیوه حضوری یا غیرحضوری در کارگزاری ثبت‌نام کنید. به منظور دریافت کد بورسی، لازم است که در سامانه سجام نیز ثبت‌نام انجام دهید. پس از دو روز کاری، کد بورسی شما صادر می‌شود و می‌توانید وارد بازار بورس شوید.

ذکر یک نکته هم در این بخش خالی از لطف نیست. پس از ثبت‌نام در سجام و دریافت کد بورسی، اگر بخواهید با چند کارگزاری مختلف کار کنید، هیچ مشکلی پیش نمی‌آید. سایت سجام به منظور جمع‌آوری اطلاعات مشتریان طراحی شده است و در ثبت‌نام برای کارگزاری جدید، نیازی به ثبت‌نام مجدد در سجام وجود ندارد.

سود و زیان در بورس چگونه محاسبه می‌شود؟

در این‌ بخش قصد داریم به یک نکته بسیار مهم بپردازیم. برخی گمان می‌کنند که پول کمتر، در مقایسه با پول بیشتر، سود کمتری نصیب‌شان می‌کند. یعنی تصور می‌کنند درصد سودی که به ۵۰۰ هزار تومان تعلق می‌گیرد، کمتر از درصد سودی است که به پنج میلیون تومان تعلق می‌گیرد. این ذهنیت کاملا اشتباه است. چرا که سود و زیان تنها به واسطه معاملات افراد حاصل می‌شوند و به مبلغی که شخص سرمایه‌گذاری کرده‌ است، بستگی دارد. به بیان ساده‌تر، درصد سود عدد ثابتی است که یکسان است. مطابق با قانون جدید دامنه نوسان، یک سهم در حال حاضر در یک روز می‌تواند نهایتا شش درصد سودآوری داشته باشد. اما برای این‌که این مسئله روشن شود، مثالی ارائه می‌کنیم.

فرض کنید مبلغ ۱۰ میلیون تومان از یک سهم خریداری کرده‌اید. دوست شما هم همان سهام را خریداری کرده اما ۲۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری کرده است. پس از گذشت سه روز، شما ۵۰۰ هزار تومان سود می‌کنید. اما دوست‌تان یک میلیون تومان سود می‌کند. هر دو پنج درصد سود کرده‌اید اما میزان سود دوست‌تان بیشتر است. چرا که سرمایه‌ اولیه‌تان متفاوت بوده است. درست است که دوست‌تان سود بیشتری کسب کرده است اما به این نکته هم دقت کنید که اگر سهام ضررده باشد، دوست‌تان بیشتر از شما ضرر خواهد کرد. این امر به خوبی تعادل سود و زیان را در سرمایه‌گذاری در بورس نشان می‌دهد.

حداقل سهام قابل فروش در بورس چقدر است؟

مطابق با قانون، حداقل سرمایه برای ثبت سفارش خرید یا فروش هم دست‌کم باید ۵۰۰ هزار تومان باشد. یعنی اگر سفارش خرید یا فروشی را ارسال کنید که مبلغ آن کمتر از این میزان باشد، این امر تخلف معاملاتی محسوب می‌شد و احتمال دارد کد معاملاتی‌تان مسدود شود.

البته اگر ارزش ریالی دارایی شما در یک نماد خاص کمتر از این مبلغ باشد،‌ می‌توانید سفارش خود را برابر با ارزش کل دارایی در آن سهم تنظیم کنید. این امر معمولا در عرضه‌های اولیه اتفاق می‌افتد. پس حداقل ارزش سفارش خرید یا فروش در بورس (به استثنای سفارش‌های عرضه اولیه)، ۵۰۰ هزار تومان است.

نکاتی که پیش از آغاز سرمایه‌گذاری در بورس باید به آن‌ها توجه کنید

اکنون که در خصوص حداقل سرمایه برای ورود به بورس مطالب لازم را آموختیم و دریافتیم که با کم‌ترین مبلغ ممکن هم می‌توان سرمایه‌گذاری در بورس را آغاز کرد، بد نیست نکاتی مهم را در زمینه آغاز سرمایه‌گذاری در بورس بیان کنیم. این نکات به مسائلی اشاره دارند که با توجه به آن‌ها می‌توان سودآوری بهتری از سرمایه‌گذاری در بورس به دست آورد. هرچند ممکن است با بیشتر آن‌ها آشنا باشید، ولی مرور آن‌ها خالی از لطف نیست. در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد.

سرمایه‌گذاری غیرمستقیم، گزینه‌ای مناسب برای تازه‌واردها

نخستین نکته آن است که نباید بدون اطلاع از نحوه سرمایه‌گذاری در بازار بورس و کسب مهارت‌های لازم، اقدام به خرید و فروش کنید. لازم است ابتدا مفاهیم پایه و اساسی را بیاموزید. سپس تابلوخوانی و شیوه‌های تحلیل را بیاموزید. اما اگر فرصت کافی را برای انجام این کار ندارید،‌ راه دیگری پیش روی شما قرار داد؛ سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های سبدگردان. به این ترتیب می‌توانید با بهره‌گیری از دانش افراد خبره و مجرب، سود خوبی کسب کنید.

با مبلغ کم شروع کنید

بهترین شیوه آن است که در ابتدا، با حداقل سرمایه برای ورود به بورس شروع کنید. چرا که در این صورت اگر دچار ضرر و زیان هم شوید، این میزان ناچیز خواهد بود. اما پس از آن‌که رفته‌رفته بر تجربیات‌تان افزوده شد، می‌توانید مبالغ بیشتری را وارد بازار کنید و با سرمایه‌های کلان کار کنید. این کار یک حرکت عاقلانه در سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود.

پول مازاد خود را در بورس سرمایه‌گذاری کنید

برخی از افراد تصور می‌کنند، بازار بورس جایی است که هرچه پول بیشتری وارد آن شود، سود بیشتری هم نصیب‌شان می‌شود. به همین دلیل حتی ممکن است خانه، ماشین یا مغازه خود را بفروشند تا سرمایه بیشتری وارد بازار کنند. اما نخستین نکته‌ای که برای ورود به بورس مهم است، این است که مبلغی مازاد را برای این کار در نظر بگیرید. در این صورت اگر ضرر هم بکنید، نگرانی‌تان کم‌تر خواهد بود. چرا که لطمه‌ای به زندگی‌تان وارد نمی‌شود. اما اگر دار و ندار خود را در بورس سرمایه‌گذاری کنید، همواره با استرس کاهش سرمایه‌تان روبه‌رو خواهید بود.

استراتژی معاملاتی داشته باشید

پیش از آن‌که سرمایه‌گذاری در بورس را آغاز کنید، بهتر است استراتژی معاملاتی خود را مشخص کنید. حتی اگر سرمایه‌گذاری را با حداقل سرمایه برای ورود به بورس شروع می‌کنید، باز هم نیاز است که استراتژی مشخصی داشته باشید. مثلا باید مشخص کنید که سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت را ترجیح می‌دهید یا به سرمایه‌گذاری بلندمدت تمایل بیشتری دارید. سرمایه‌گذاری میان‌مدت نیز شیوه دیگری است که برخی سرمایه‌گذاران آن را برمی‌گزینند.

از همان ابتدا، حد ضرر تعیین کنید

با تعیین حد ضرر می‌توانید از بیشتر شدن ضرر خود بکاهید. بازار بورس هم روزهای مثبت دارد و هم روزهای منفی. قرار نیست همیشه سود کنید. باید از همان ابتدا به فکر ضرر هم باشید. پس بهتر است که حد ضرر خود را مشخص کنید و پیش از آن که ضرر و زیانتان بیشتر شود، از سهم خارج شوید.

حرف هر کسی را جدی نگیرید

متاسفانه بسیاری از افراد در ابتدا گمان می‌کنند که بدون هیچ دانشی و تنها با استفاده از سیگنال‌های منتشرشده از جانب دیگران، می‌توان به سود رسید. اما حقیقت این است که نمی‌توان به این سیگنال‌ها اعتماد کرد. از سوی دیگر استراتژی شما با استراتژی سایرین متفاوت است. چنان‌چه بخواهید بر مبنای حرف دیگران سرمایه‌گذاری در بورس را انجام دهید، این کار مصداق بارز رفتار قبیله‌ای است و عواقب ناخوشایندی دارد.

هیجانی تصمیم نگیرید

ممکن است شما مبلغی بیشتر از حداقل سرمایه برای ورود به بورس را در نظر گرفته باشید. طبیعی است که این مبلغ بالا می‌تواند موجب عملکرد هیجانی شما شود. یعنی ممکن است با اولین منفی در سهم، دارایی خود را بفروشید و اقدامی نادرست انجام دهید. به طور کلی هر زمان پای احساسات به معاملات‌تان باز شود، باید منتظر نتایج نامطلوبی باشید.

تک‌سهم نشوید

ممکن است شما در سهامی سودده سرمایه‌گذاری کنید. به همین دلیل شاید وسوسه شوید که تمام سرمایه خود را برای خرید این سهم بپردازید. اما در تمام آموزش‌های بازار بورس، تاکید می‌شود که از تک‌سهم شدن بپرهیزید. چرا که تک‌سهم شدن ریسک سرمایه‌گذاری را زیاد می‌کند. بهترین کار آن است که از چندین صنعت مختلف، چندین سهم را به کمک تحلیل انتخاب کنید. به علاوه خاطرتان باشد که همیشه درصدی از سرمایه خود را (در حدود ۳۰ درصد) به صورت نقد نگه دارید.

همواره بیاموزید

هرگز گمان نکنید که همه‌چیز را آموخته‌اید. همان‌گونه که آگاهی از حداقل سرمایه برای ورود به بورس را می‌توان از مسائل ابتدایی آموزش این بازار دانست، باید مسائل پیشرفته‌ را نیز بیاموزید. اگر به فکر آموزش نباشید، هرگز نمی‌توانید از سرمایه‌گذاری در بورس سود مناسبی به دست آورید و در نهایت متضرر خواهید شد. به موفقیت‌های اتفاقی اتکا نکنید و خود را برای یادگیری آماده کنید. تنها در این صورت است که می‌توانید از بازار سهام لذت ببرید. عدم آگاهی موجب از دست دادن دارایی‌تان خواهد شد و شما را از این بازار بیزار می‌کند.

جمع‌بندی

برای آغاز سرمایه‌گذاری در بورس و فرابورس، پس از دریافت کد بورسی، چنان‌چه بخواهید به صورت آنلاین سهم بخرید باید دست‌کم مبلغ ۵۰۰ هزار تومان برای این کار در نظر بگیرید. اما در خرید سهام به صورت حضوری یا تلفنی،‌ این مبلغ حداقل ۵۰ هزار تومان خواهد بود. البته کارمزد معاملات را نیز باید به این مبالغ اضافه کنید. اما برای خرید عرضه اولیه این قانون وجود ندارد و مبلغ مورد نیاز برای آن، وابسته به تعداد و قیمت و سقف خرید خواهد بود.

نکته دیگر آن‌که سود و زیان در بازار بورس،‌ درصدی است. یعنی اگر سهمی در یک ماه، ۳۰ درصد سوددهی داشته باشد، فارغ از این‌که ۵۰۰ هزار تومان سرمایه‌گذاری کرده‌اید یا ۵۰۰ میلیون تومان، شما هم ۳۰ درصد سود می‌کنید. اما با توجه به مبلغ اولیه، مبلغ سود متفاوت خواهد بود. پس نباید گمان کرد که به پول کمتر،‌ درصد سود کمتری تعلق می‌گیرد. به طور کلی به سرمایه‌گذاران تازه‌وارد در حوزه بورس، توصیه می‌شود که سرمایه‌گذاری خود را با حداقل مبلغ آغاز کنند و به مرور با کسب مهارت و تجربه بیشتر، بر سرمایه خود بیفزایند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا