مقالات

چطور می‌توان آینده بورس را پیش‌بینی کرد؟

حتما اخبار بورس و بازده خوب آن در این روزها به گوش­ شما هم رسیده است. در این روزها استقبال مردم از دریافت کد بورسی و وارد شدن به بازار سهام افزایش یافته است. بسیای از افراد بر این باورند که می‌­توان در بازه زمانی کوتاه مدت سود خوبی از بازار کسب کرد. اما این شرایط تا چه زمانی ادامه دارد؟ اصلا چه سهامی سودده هستند؟ این­‌ها سوالاتی است که پاسخ به آن‌ها مستلزم پیش‌بینی آینده بورس است. اما چگونه می‌توان بازار را پیش‌­بینی کرد؟

برای آنکه پی ببریم کدام سهم ارزشمندتر است و بازده بهتری خواهد داشت، باید بتوانیم از وضعیت آینده آن سهام اطلاع پیدا کنیم. برای این کار روش­‌های مختلفی وجود دارد که به تحلیل­گران کمک می­‌کنند که راحت­‌تر از آینده بازار و ارزش سهم آگاه شوند.

چه روش‌هایی برای پیش‌بینی آینده بورس وجود دارد؟

برای پیش‌بینی آینده بورس از سه روش تحلیلی می‌­توان استفاده کرد که مکمل یکدیگر هستند. این روش‌ها عبارتند از:

  • تحلیل بنیادی
  • تحلیل تکنیکال
  • روش‌­های فناورانه

تحلیل بنیادی

تحلیل­گران بنیادی برای ارزش­گذاری سهام و پیش‌بینی آینده سهم در بورس از صورت‌­های مالی شرکت که روی سایت کدال به آدرس www.codal.ir قرار می‌­گیرد، استفاده می‌­کنند. با برررسی صورت‌­های مالی یک شرکت می­‌توان عملکرد گذشته شرکت را بررسی کرد و با استفاده از نسبت‌­های مالی مانند نسبت P/E به ارزیابی ارزش سهم پرداخت.

یکی از شاخص­‌های شناخته شده در بازار « شاخص بافت » است. علت نامگذاری این شاخص به خاطر تحلیلگر بنیادی معروف، وارن بافت (Warren Buffett) است. او برای ارزشگذاری بورس به ­طور نسبی از نسبت سرمایه کل بازار به تولید ناخالص داخلی استفاده می‌­کند.

از اهداف تحلیل بنیادی، محاسبه ارزش ذاتی یا واقعی سهم در بازار است. در واقع در تحلیل بنیادی، تحلیل­گران به دنبال آن هستند که دریابند قیمت سهمی که در بازار معامله می‌­شود، با ارزش واقعی آن یکسان است یا نه.

ارزش سهام یک شرکت به میزان مجموع سودهای آتی آن شرکت بستگی دارد. به همین خاطر در تحلیل بنیادی به دنبال ارزش واقعی سهم به روش­‌های متفاوت هستیم.

تحلیل بنیادی، برخلاف تحلیل تکنیکال یک استراتژی بلندمدت است که به همین خاطر برای سرمایه ­گذاران بلند مدت متاسب‌­تر است.

تحلیل­گران بنیادی از ابزارهای مالی مانند ترازنامه، صورت سود و زیان و گردش وجوه نقد استفاده می‌­کنند. به همین خاطر باید با این ابزارها آشنایی داشته باشند.

در تحلیل بنیادی این باور وجود دارد که برای آن­ که جامعه­‌ای بتواند گام­‌های پیشرفت و سرمایه­ گذاری را بردارد، به سرمایه نیاز دارد. شرکت­‌هایی که عملکرد خوبی داشته باشند، ارزش و قیمت سهامشان هم افزایش می‌­یابد، درنتیجه سرمایه نیز تامین می­‌گردد.

در تحلیل بنیادی، تحلیلگران به تحلیل سهم از کل به جزء (یا از بالا به پایین) به بررسی سهم می­‌پردازند؛ به این طریق که ابتدا به بررسی اقتصاد جهانی می­‌پردازند، سپس تحلیل در سطح کشور، در ادامه تحلیل بخش و در آخر شرکت را مورد بررسی و تحلیل قرار می‌­دهند.

تحلیل تکنیکال

در تحلیل تکنیکال برخلاف تحلیل بنیادی تحلیل­گران صورت‌­های مالی را مورد توجه قرار نمی‌دهند، بلکه به تحلیل نمودار قیمت سهم در طی زمان می­‌پردازند. در واقع در تحلیل تکنیکال با توجه به روند و گذشته قیمت سهم، روند قیمتی آینده سهم را مورد بررسی و تحلیل قرار می­‌دهند.

در تحلیل نیز همانند تحلیل بنیادی از ابزارهای متفاوتی استفاده می­‌شود. یکی از این ابزارها استفاده از الگوها است که تعداد و تنوع زیادی دارند. از جمله این الگوها می‌توان به الگوی سروشانه و فنجان و دسته اشاره کرد. روش‌­های دیگری که در این تحلیل استفاده می‌شوند، عبارتند از روش میانگین متحرک نمایی (EMA)، نوسان­گیری، سطوح حمایت و مقاومت، شاخص ارزش و شاخص اندازه حرکت.

یکی از الگوهایی که توسط تحلیل­گران تکنیکال مورد استفاده قرار می‌­گیرد، الگوی­ کندل استیک (شمع ژاپنی) است. علت این نامگذاری به این خاطر است که این روش در بازار برنج چین مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

تحلیل تکنیکال برخلاف تحلیل بنیادی دید کوتاه مدتی بر سهام دارد، به همین خاطر است که در بازارهایی مانند بازارهای کالا و فارکس که تغییرات کوتاه مدت قیمت بر بازار تاثیر دارد، روش تحلیل تکنیکال کاربرد بیشتری برای معامله‌­گران دارد.

اصول تحلیل تکنیکال:

  • تمام اطلاعات شرکت در قیمت سهام آن شرکت نهفته است و قیمت منعکس‌کننده همه اطلاعات سهم است.
  • قیمت در یک روند مشخص و معین تغییر می‌­کند.
  • قیمت­‌ها روند تکرار شونده دارند. این مورد به روانشناسی بازار بستگی دارد.

یادگیری ماشینی یا روش‌های فناورانه

باتوجه به پیشرفت‌­های تکنولوژی و گسترش استفاده از رایانه، پیش‌بینی آینده بورس با استفاده از رایانه نیز امکان‌پذیر شده است.

یکی از روش‌­ها استفاده از شبکه‌های عصبی مصنوعی است که برای پیش‌­بینی افق زمانی آینده بازار بورس از این طریق، به طور معمول از دو روش مستقل و مشترک استفاده می‌شود.

روش مستقل:

در این روش یک شبکه عصبی مصنوعی مجزا وجود دارد که بازه‌­های زمانی مختلف را در نظر می­‌گیرد، مانند یک روزه، دو روزه یا پنج روزه. مزیت این روش این است که هر افق زمانی مسئله‌ای جدا است که بر سایر افق‌­های زمانی تاثیری نمی­‌گذارد و مستقل عمل می­‌کند. به همین خاطر از خطای پیش­بینی شبکه نیز کاسته می‌­شود.

روش مشترک:

در این روش برای تحلیل و بررسی سهم در طی زمان، افق‌های زمانی را در کنار یکدیگر قرار می‌دهند. تفاوت این روش نسبت به روش مستقیم این است که افق‌­های زمانی بر یکدیگر تاثیر می­‌گذارند و این عامل می‌­تواند باعث کاهش صحت پیش‌بینی شود.

در پیش‌­بینی بورس به چه عواملی باید توجه داشت؟

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که متوجه شوید بررسی و پیش‌بینی آینده سهامی در بورس توسط تحلیلگران درست از آب دربیاید. اما آیا علت آن را می‌­دانید؟

تعدادی از پژوهشگران دانشگاه هاروارد تصمیم گرفتند به بررسی پیش‌­بینی‌­های تحلیلگران بپردازند. به همین خاطر در اواسط دهه اول قرن بیست و یکم (۲۰۰۰) به بررسی عملکرد ۱۰۰۰ تحلیلگر در آسیا، اروپا، آمریکای لاتین و ایالات متحده پرداختند. از تحلیلگران خواسته شد تا به بررسی و ارزشیابی سهام ۱۰۰۰ شرکت بزرگ با توجه به ۱۲ عامل بپردازند و میزان رشد درآمد، رشد سود و حاشیه سود ناخالص شرکت­‌ها را پیش­‌بینی کنند.اهمیت عاملی که موجب انتخاب نهایی سهم شده بود را نیز بررسی کردند.

با وجود آنکه تحلیلگران مناطق مختلف جهان هر یک از عوامل متفاوتی استفاده می‌­کردند اما در نتیجه متوجه شدند که رشد پیش‌بینی‌شده صنعت و بعد از آن، کیفیت مدیریت ارشد شرکت برای انتخاب سهم جهت خرید یا فروش موثر است.

برای مثال برای تحلیلگران اروپایی داشتن استراتژی مشخص که قابلیت اجرا شدن را هم داشته باشد، حائز اهمیت بود، در حالی که این موضوع برای تحلیلگران مناطق دیگر اهمیتی نداشت.

نکته جالب و حائز اهمیت این است که به دلیل افشاگری و قانون‌گذاری پیشرفته دولت در ایالات متحده آمریکا و اروپا، اهمیت نقش دولت برای تحلیلگران متفاوت شده است. به همین خاطر اهمیت و نقش دولت در مناطق مختلف جغرافیایی موردی است که در کشورهای اروپایی و آمریکایی مورد توجه قرار گرفته است.

بسیاری از عوامل تحت کنترل و مدیریت مدیر است برای مثال، مدیرعامل و گروه مدیریت وظیفه دارند تا نقاط قوت شرکت را در بازار نشان دهند. اما بسیاری از عوامل مانند رشد صنعت از عواملی است که از مدیریت و کنترل مدیریت خارج است.

تعیین عوامل دارای اهمیت در مدیریت مدیران شرکت­‌ها و زمان افشای اطلاعات توسط آن­‌ها از مزایای این تحقیق است. هر چند این مزایا نسبت به موقعیت‌­های جغرافیایی، متفاوت هستند.

اگر توصیه و پیشنهاد تحلیلگران نگهداری یا خرید سهامی باشد نیز می­‌تواند بر ارزش بازار و شاخص بورس تاثیرگذار باشد.

پیشنهاد به خرید، فروش یا نگه­داری سهم به طور متوسط ارزش بازار در آسیا را ۲.۴ میلیارد دلار، در ایالات متحده آمریکا ۱.۴ میلیارد دلار، در اروپا ۱.۱ میلیارد دلار و در آمریکای لاتین ۴۰ میلیون دلار افزایش داده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا