آموزش

بازار مالی بورس کالا؛ سرمایه‌گذاری در ابزارهای مالی کالایی

بورس کالا در پی مشکلاتی که در بازارهای سنتی وجود داشت به وجود آمد. این بازار همان‌طور که از اسمش هم معلوم است به معاملات کالایی مربوط است؛ اما این معاملات در چارچوب قوانینی مشخص و نظام‌مند انجام می‌شوند. این بازار خودش چهار زیرمجموعه دارد که یکی از آن‌ها بازار مالی بورس کالا است که ابزارهای جالبی را برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفته است. افرادی که به دنبال خرید گواهی سپرده کالایی سیمان یا اوراق سلف فولاد از بورس کالا هستند می‌توانند به این بازار مراجعه کنند. توان تحلیل این مرتبه به سراغ این بازار رفته است و قصد دارد به این مسئله بپردازد که بازار مالی بورس کالا چیست و ابزارهای آن چه ویژگی‌هایی دارند. اگر از این بازار چیز زیادی نمی‌دانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

بازار مالی بورس کالا چیست؟

آشنایی با بازار مالی بورس کالا

بورس کالا بستری تقریبا تازه است که حالا ۱۵ سال از آغاز به کار آن می‌گذرد. در این سال‌ها این بازار رفته‌رفته بهبود پیدا کرد و تغییراتی در آن حاصل شد. به طوری که الان خودش چندین زیرمجموعه دارد:

در همین ابتدا باید بدانیم که فلسفه‌ی ایجاد بازار مالی بورس کالا چیست و چه کالاهایی در آن معامله می‌شوند. سرمایه‌های سرگردان به این بازار هدایت می‌شوند تا در تامین مالی بخش تولید مورد استفاده قرار بگیرند که این مسئله مهم‌ترین هدف تاسیس این بازار است. بازار مالی بورس کالا ابزارهای جالبی دارد که نقطه عطف این بستر به شمار می‌رود. هر کدام از ابزارهای بازار مالی بورس کالا برای استفاده در اهدافی خاص و کالاهایی مشخص در نظر گرفته شده‌اند. در بخش‌های بعدی با این ابزار بیشتر آشنا می‌شویم و جداول کالاهای مربوط به هرکدام را هم در ادامه خواهیم دید.

ابزارهای بازار مالی بورس کالا

صحبت از ابزار بازار مالی بورس کالا شد و الان وقت آن است که ببینیم ویژگی این ابزار چیست. چهار ابزار ارائه شده در این بازار عبارت‌اند از:

هر کدام از این موارد را در بخش‌های مجزا بررسی می‌کنیم.

سلف موازی استاندارد

اوراق سلف موازی استاندارد قراردادی است که پشتوانه‌اش محصولات تولیدی در بنگاه‌های اقتصادی است. یعنی اگر چنین محصولاتی وجود نداشته باشد، دیگر اوراق سلف هم وجود نخواهد داشت. بر اساس این قرارداد، خریدار می‌تواند معادل دارایی‌ای را که خریده است، قبل از سررسید به شخص دیگری تحویل بدهد. چند مورد از ویژگی‌های این اوراق را با هم بخوانیم:

  • دارای سررسید یک ساله
  • تامین مالی تولیدکنندگان مواد اولیه برای تولید محصولات
  • کمک به گسترش خط تولید
  • افزایش سرمایه‌گذاری ثابت
  • بهره‌برداری از سرمایه‌های عمومی که در تامین مالی صنایع استفاده می‌شوند
  • سود تضمینی برای سرمایه‌گذار
  • امکان انجام معاملات ثانویه روی این اوراق
  • تضمین نقدشوندگی با حداقل سود مشخص‌شده به دلیل وجود بازار گردان

همین ویژگی‌ها نشان می‌دهد که این اوراق چقدر می‌توانند کاربردی و جالب باشند.

کارمزدها

با نگاهی به سایت بورس کالای ایران به آدرس https://www.ime.co.ir/ می‌توانیم کارمزد این اوراق را هم مشاهده کنیم. جدول زیر را ببینید:

شرحخریدفروشجمعحداکثر کارمزد خریدحداکثر کارمزد فروشجمع
کارمزد بورس کالا/ فرابورس۰.۰۰۰۱۰.۰۰۰۱۰.۰۰۰۲۲۰۲۰۴۰
کارمزد کارگزاران۰.۰۰۰۶۰.۰۰۰۶۰.۰۰۱۲۵۰۵۰۱۰۰
کارمزد سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه۰.۰۰۰۰۱۵۰.۰۰۰۰۱۵۰.۰۰۰۰۳۶۶۱۲
کارمزد مدیریت فناوری بورس تهران۰.۰۰۰۰۱۰.۰۰۰۰۱۰.۰۰۰۰۲۴۴۸
جمع کل۰.۰۰۰۷۲۵۰.۰۰۰۷۲۵۰.۰۰۱۴۵
کارمزد معاملات اوراق سلف موازی استاندارد (کارمزدها به میلیون ریال نوشته شده است).

توجه کنید که در دوره‌ی پذیره نویسی ناشر اوراق موظف به پرداخت کارمزد خرید و فروش است.

در مورد کارمزد بازارگردان در معاملات اوراق سلف موازی استاندارد هم باید به موارد زیر توجه کرد:

  • اگر بازارگردان متعهد به خرید اوراق بهادار به کف قیمتی معینی باشد (یعنی نقش بازارسازی را ایفا کند) سقف کارمزد قابل پرداخت برای او در حالت خرید بدون کارمزد است و در حالت فروش نصف مواقع عادی است.
  • اگر بازارگردان متعهد به خرید اوراق بهادار به کف قیمتی معینی نباشد، سقف کارمزد در حالت خرید و فروش نصف حالت عادی است.

در مورد کارمزد بررسی پذیرش/ پذیرش اوراق سلف موازی استاندارد هم باید این موارد را در نظر گرفت:

  • کارمزد بررسی پذیرش سازمان به اندازه‌ی ۰.۰۰۰۱ ارزش اوراق تا سقف ۱۰۰ میلیون ریال و کف ۲۰ میلیون ریال است.
  • کارمزد پذیرش بورس کالای ایران به میزان ۰.۰۰۰۲ ارزش اسمی اوراق تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال و کف ۲۰ میلیون ریال است.

لیست اوراق سلف منتشر شده در بورس کالای ایران

در سایت بورس کالا می‌توانید لیست اوراق سلف منتشر شده را ببینید. چند مورد از دارایی‌های پایه‌ای که اوراق سلف روی آن‌ها منتشر شده است عبارت‌اند از:

  • میلگرد
  • کلوخه سنگ آهن
  • ورق گرم نوردیده
  • کنسانتره سنگ آهن
  • شمش فولادی
  • پلی اتیلن سنگین
  • مرغ منجمد
  • شمش فولاد
  • تیرآهن
  • سیمان
  • گندم
  • اوره
  • پی وی سی
  • سنگ آهن

پس برای خرید اوراق سلف سیمان یا فولاد از بورس کالا می‌توانید اطلاعات لازم را در زیرمنوی اوراق سلف بازار مالی در سایت بورس کالا مطالعه کنید و قرارداد موردنظرتان را از میان قراردادهای منتشرشده انتخاب کنید.

خرید دِین کالایی

ابزار دیگری که می‌خواهیم آن را بررسی کنیم خرید دین کالایی است. اوراق دین کالایی، اوراق بهادار بانامی است که به قراردادهای نسیه در بورس کالا مربوط است و برای خرید مطالبات با سررسید کمتر از یک سال منتشر می‌شود. اوراق خرید دین کالایی اکنون به عنوان اوراق بهادار شناخته می‌شوند و در بازار مالی بورس کالا می‌توان آن را معامله کرد.

در این شیوه که یکی از روش‌های تامین مالی است، تولیدکننده محصولات تولیدی را به صورت نسیه در بورس کالا می‌فروشد. پس از این کار برای نقد کردن مطالباتش، این اوراق را منتشر می‌کند. پس می‌شود فهمید که این اوراق برای دینی که به دلیل نسیه ایجاد شده است منتشر می‌شود.

در تفسیر این اوراق باید این را بگوییم که خریدار می‌خواهد کالای موردنظرش را به صورت نسیه بخرد؛ در حالی که فروشنده تمایلی به انجام این کار ندارد و وجه نقد را ترجیح می‌دهد. پس فروشنده اوراق خرید دین را منتشر می‌کند، پول نقد را در ازای این اوراق دریافت می‌کند و خریدار می‌تواند به صورت نسیه مواد اولیه مصرفی‌اش را بخرد. این ابزار مالی نسبت به سایر ابزارهای بورس کالا جدیدتر است و شاید سرمایه‌گذاران هنوز چندان با آن آشنا نباشند.

گواهی سپرده کالایی

ابزار مهم دیگری که در بازار مالی بورس کالا به چشم می‌خورد، گواهی سپرده کالایی نام دارد. اولین بار در ایران هم به تبعیت از دنیا این ابزار برای تامین مالی در بخش کشاورزی منتشر شد. فردی که این گواهی را دارد مثل آن است که مالک کالای مندرج در گواهی است. منتهی به جای آنکه کالا نزد او باشد، در انبارهای مورد تایید بورس نگهداری می‌شود. گواهی سپرده کالایی را با نام قبض انبار هم می‌شناسند.

دو گروه از این ابزار استفاده می‌کنند:

  • گروه اول مصرف‌کنندگانی هستند که این اوراق را می‌خرند و محصول‌شان را دریافت می‌کند.
  • گروه دوم سرمایه‌گذاران هستند و نمی‌خواهند کالا را به صورت فیزیکی تحویل بگیرند. بلکه هدف‌شان از خرید تنها سرمایه‌گذاری روی این اوراق است. آنچه این گروه را منتفع می‌کند، نوسان قیمتی است که موجب سودسازی می‌شود.

کارمزدها

کارمزد گواهی سپرده کالایی در دو بخش قابل بررسی است. یکی تمام گواهی‌ها و دیگری سپرده سکه طلا. جدول اول مربوط به گواهی سپرده کالایی تمام کالاهاست و جدول دوم فقط مختص گواهی سپرده کالایی طلاست.

شرح کارمزدخریدفروشجمعحداکثر مبلغ کارمزد خریدحداکثر مبلغ کارمزد فروشجمع
کارمزد کارگزاران۰.۰۰۱۵۰.۰۰۱۵۰.۰۰۳۱۰۰۱۰۰۲۰۰
کارمزد بورس کالا۰.۰۰۰۴۰.۰۰۰۴۰.۰۰۰۸۱۰۰۱۰۰۲۰۰
کارمزد سپرده‌گذاری۰.۰۰۰۲۵۰.۰۰۰۲۵۰.۰۰۰۵۱۰۰۱۰۰۲۰۰
حق نظارت سازمان بورس۰.۰۰۰۱۰.۰۰۰۱۰.۰۰۰۲۵۰۵۰۱۰۰
کارمزد مدیریت فناوری۰.۰۰۰۱۵۰.۰۰۰۱۵۰.۰۰۰۳۱۰۰۱۰۰۲۰۰
جمع کل۰.۰۰۲۴۰.۰۰۲۴۰.۰۰۴۸
کارمزد معاملات گواهی سپرده کالایی به جز سکه طلا (کارمزدها به میلیون ریال نوشته شده است).

شرح کارمزدخریدفروشجمعحداکثر مبلغ کارمزد خریدحداکثر مبلغ کارمزد فروشجمع
کارمزد کارگزاران۰.۰۰۰۷۵۰.۰۰۰۷۵۰.۰۰۱۵۱۰۰۱۰۰۲۰۰
کارمزد بورس کالا۰.۰۰۰۲۰.۰۰۰۲۰.۰۰۰۴۵۰۵۰۱۰۰
حق نظارت سازمان بورس۰.۰۰۰۱۰.۰۰۰۱۰.۰۰۰۲۵۰۵۰۱۰۰
کارمزد شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه۰.۰۰۰۱۲۵۰.۰۰۰۱۲۵۰.۰۰۰۲۵۵۰۵۰۱۰۰
کارمزد مدیریت فناوری بورس تهران۰.۰۰۰۰۷۵۰.۰۰۰۰۷۵۰.۰۰۰۱۵۵۰۵۰۱۰۰
جمع کل۰.۰۰۱۲۵۰.۰۰۱۲۵۰.۰۰۲۵
کارمزد معاملات گواهی سپرده کالایی طلا (کارمزدها به میلیون ریال نوشته شده است).

مشخصات نمادهای گواهی سپرده کالایی

مجددا برای مشاهده‌ی مشخصات نمادهای گواهی سپرده کالایی می‌توانید به سایت بورس کالای ایران مراجعه کنید. برخی از دارایی‌های پایه که گواهی سپرده کالایی روی آن‌ها منتشر می‌شود به شرح زیر هستند:

  • زعفران
  • پسته
  • زیره
  • کشمش
  • برنج طارم
  • نخود
  • تمام سکه
  • سیمان
  • مس
  • میلگرد

لیست بازارگردانان

در جدول زیر هم می‌توانید لیست بازارگردانان گواهی سپرده کالایی را مشاهده کنید. دقت کنید که این جدول با توجه به قراردادهای موجود تغییر می‌کند و برای اطلاع از آخرین تغییرات باید سایت بورس کالا را بررسی کنید.

نماد معاملاتینام کالانام انبارنام بازارگرداندامنه مظنهحداقل سفارش انباشتهمعافیت از حداقل سفارشدوره بازارگردانی
سكه۰۰۱۲پ۰۴سکه طلابانک صادراتتامین سرمایه سپهر۴٪حداقل ۵۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۵۰ سکه طلا۲۵۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۲۵۰سکه  ۱۴۰۱/۰۶/۳۱
سكه۰۰۱۱پ۰۲سکه طلابانک ملتتامین سرمایه بانک ملت۴٪حداقل ۵۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۵۰ سکه طلا۲۵۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۲۵۰سکه  ۱۴۰۰/۱۱/۳۰
سكه۰۰۱۲پ۰۱سکه طلابانک رفاهتامین سرمایه بانک ملت۴٪حداقل ۵۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۵۰ سکه طلا۲۵۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۲۵۰سکه  ۱۴۰۱/۰۶/۳۱
لیست بازارگردانان گواهی سپرده کالایی

صندوق سرمایه گذاری کالایی

در نهایت آخرین ابزار بازار مالی بورس کالا را بررسی می‌کنیم که همان صندوق سرمایه‌گذاری کالایی است. مزیت این صندوق‌ها آن است که سرمایه‌گذاران می‌توانند به کمک آن‌ها از هزینه‌های فراوان حمل و نقل و نگهداری کالا خلاص شوند و به جای آن اوراق صندوق را خریداری کنند. به این ترتیب ریسک خسارت‌های احتمالی هم از بین می‌رود. کالاهای پایه این صندوق‌ها متفاوت است.

وقتی شما به عنوان سرمایه‌گذاری اوراق این صندوق را می‌خرید در واقع مالک آن کالا می‌شوید. مسئولیت نگهداری کالا هم در این حالت دیگر با شما نیست. بیشترین مبلغی که به این صندوق‌ها واریز می‌شود به سرمایه‌گذاری روی یک کالای خاص تعلق می‌گیرد. افرادی که می‌خواهند روی آن کالای خاص سرمایه‌گذاری کنند می‌توانند با خرید واحدهای صندوق این کار را انجام بدهند و در بستری مطمئن به سودآوری برسند.

کارمزدها

در جدول زیر می‌توانید کارمزدهای مربوط به این گواهی‌ها را ببینید:

شرح کارمزدخریدفروشجمعحداکثر کارمزد خریدحداکثر کارمزد فروشجمع
کارمزد کارگزاران۰.۰۰۰۷۵۰.۰۰۰۷۵۰.۰۰۱۵۱۰۰۱۰۰۲۰۰
کارمزد بورس کالا۰.۰۰۰۲۰.۰۰۰۲۰.۰۰۰۴۵۰۵۰۱۰۰
کارمزد سپرده‌گذاری۰.۰۰۰۱۲۵۰.۰۰۰۱۲۵۰.۰۰۰۲۵۵۰۵۰۱۰۰
کارمزد مدیریت فناوری۰.۰۰۰۰۷۵۰.۰۰۰۰۷۵۰.۰۰۰۱۵۵۰۵۰۱۰۰
حق نظارت سازمان
جمع کل۰.۰۰۱۱۵۰.۰۰۱۱۵۰.۰۰۲۳
کارمزد معاملات صندوق سرمایه‌گذاری کالایی؛ مبالغ به میلیون ریال است.

هزینه‌های معاملات در زمان پذیره نویسی به این صورت است:

  • کارمزد پذیره نویسی صندوق‌های کالایی مشابه کارمزد معاملات است.
  • در دوره پذیره نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری کالایی، هزینه معاملات فقط در سمت خرید و توسط سرمایه‌گذار پرداخت می‌شود. سرمایه‌گذار همان پذیره نویس واحدهای سرمایه‌گذاری در دوره پذیره نویسی اولیه است. در این شرایط هیچ هزینه‌ای از صندوق به عنوان یکی از طرفین پذیره نویسی دریافت نمی‌شود.

در مورد کارمزد بازارگردان در معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری کالایی هم باید به این نکات توجه کرد:

  • وقتی بازار گردان تعهدی بابت خرید اوراق بهادار به کف قیمتی نداشته باشد، سقف کارمزد قابل پرداخت توسط او در شرایط خرید بدون کارمزد است و در حالت فروش نصف کارمزد عادی است.
  • اگر بازارگردان متعهد به خرید اوراق بهادار به کف قیمتی مشخصی نباشد، سقف کارمزدی را بازارگردان می‌پردازد در حالت خرید و فروش نصف حالت عادی خواهد بود.

کارمزد ثبت و پذیرش صندوق سرمایه‌گذاری کالایی هم به این صورت است:

  • کارمزد پذیرش صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله مشمول ثبت نزد سازمان در بورس کالای ایران به میزان ۰.۰۰۰۱ سرمایه ثبتی صندوق تا سقف ۱۰۰ میلیون ریال و کف ۲۰ میلیون ریال است.
  • کارمزد فوق جزو هزینه‌های موسسین است و در حساب‌های صندوق ثبت نمی‌شود.

لیست صندوق های سرمایه گذاری کالایی پذیرش شده

اسامی صندوق‌های سرمایه‌گذاری کالایی پذیرش شده در بورس کالا طی زمان تغییر می‌کند و شما باید برای اطلاع از فهرست آن‌ها به سایت بورس کالا مراجعه کنید. فهرست این صندوق‌ها را می‌توانید در زیر ببینید:

نامنوعنماد معاملاتیمتولیمدیربازارگردانحسابرس
صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلای زرین اگاهطلامثقالموسسه حسابرسی و خدمات مالی و مدیریت ایران مشهودشرکت سبدگردان آگاهصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی آگاهموسسه حسابرسی آزمودگان
صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لوتوسطلاطلاموسسه حسابرسی بهراد مشارشرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیانشرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان و صندوق سرمایه‌گذاری بازارگردانی اختصاصی امید لوتوس پارسیان(غیر رکن)موسسه حسابرسی بیات رایان
صندوق سرمایه‌گذاری زرافشان امید ایرانیانطلازرموسسه حسابرسی و خدمات مدیریت رهبینشرکت تامین سرمایه امیدشرکت تامین سرمایه امیدموسسه حسابرسی شاخص‌اندیشان
صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای کیانطلاگوهرشرکت مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاهشرکت کارگزاری توسعه معاملات کیانگروه مالی گسترش سرمایه کیانموسسه حسابرسی بیات رایان
صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای مفیدطلاعیارموسسه حسابرسی رازدارشرکت سبدگردان مفیدگروه خدمات بازار سرمایه مفیدموسسه حسابرسی رهبین
صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر گواهی سپرده سکه طلا کهرباطلاکهرباموسسه حسابرسی و خدمات سامان پندارشرکت سبدگردان کاریزماسرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی اکسیر سوداموسسه حسابرسی رازدار
صندوق سرمایه‌گذاری طلای سرخ نوویراکشاورزینهالموسسه حسابرسی هشیار ممیزشرکت سبدگردان نوویراصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی گسترش نوویراموسسه حسابرسی بهراد مشار
صندوق سرمایه‌گذاری گروه زعفران سحرخیزکشاورزیسحرخیزموسسه حسابرسی هشیار ممیزشرکت مشاور سرمایه‌گذاری دیدگاهان نوینصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی تدبیرگران فرداموسسه حسابرسی وانیا نیک تدبیر
صندوق‌های سرمایه‌گذاری کالایی پذیرش شده در بازار مالی بورس کالا

لیست بازارگردانان

جدول زیر مربوط به بازارگردانان صندوق‌های سرمایه‌گذاری کالایی است.

نام صندوقنماد معاملاتینام بازارگرداندامنه مظنهحداقل سفارش انباشتهمعافیت از حداقل سفارش انباشتهدوره بازارگردانی
صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار بهادار مبتنی بر طلای زرین آگاهمثقالصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی آگاه۴٪حداقل ۱۰۰ هزار سفارش خرید و ۱۰۰ هزار سفارش فروشمعامله یک میلیون واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر گواهی سپرده سکه طلا کهرباکهرباسرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی اکسیر سودا۴٪حداقل ۱۰۰ هزار سفارش خرید و ۱۰۰ هزار سفارش فروشمعامله یک میلیون واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق سرمایه‌گذاری گروه زعفران سحرخیزسحرخیزصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی تدبیرگران فردا۴٪حداقل ۲۰ هزار سفارش خرید و ۲۰ هزار سفارش فروشمعامله ۵۰۰ هزار واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق سرمایه‌گذاری طلای سرخ نویرانهالصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی گسترش نوویرا۴٪حداقل ۵۰ هزار سفارش خرید و ۵۰ هزار سفارش فروشمعامله ۵۰۰ هزار واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق طلای لوتوس پارسیانطلاشرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان۴٪حداقل ۱۰ هزار سفارش خرید و ۱۰ هزار سفارش فروشمعامله ۵۰۰ هزار واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق طلای لوتوس پارسیانطلاصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازار گردانی امیدلوتوس پارسیان (غیر رکن)۴٪حداقل ۱۰ هزار سفارش خرید و ۱۰ هزار سفارش فروشمعامله ۱۰۰ هزار واحد سرمایه‌گذاری۱۴۰۱/۰۷/۱۷
صندوق طلای زرافشان امید ایرانیانزرشرکت تامین سرمایه امید۵٪حداقل ۵۰ هزار سفارش خرید و ۵۰ هزار سفارش فروشمعامله ۱۰۰ هزار واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق سکه طلای کیانگوهرگروه مالی گسترش سرمایه کیان۵٪حداقل ۱۰۰ هزار سفارش خرید و ۱۰۰ هزار سفارش فروشمعامله ۵۰ هزار واحد سرمایه‌گذارینامحدود
صندوق سکه طلای مفیدعیارصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی مفید۵٪حداقل ۵ هزار سفارش خرید و ۵ هزار سفارش فروشمعامله ۱۰۰ هزار واحد سرمایه‌گذارینامحدود
لیست بازارگردانان صندوق‌های سرمایه‌گذاری پذیرش شده در بازار مالی بورس کالا

جمع بندی

بازار مالی بورس کالا یکی از زیرمجموعه‌های مهم این بازار به شمار می‌رود که ابزارهای آن شامل قرارداد سلف، گواهی سپرده کالایی، صندوق‌های کالایی و اوراق خرید دِین هستند. هر کدام از این ابزارها ویژگی‌های خاصی دارند که می‌تواند برای گروهی از سرمایه‌گذاران و مشتریان این بازار قابل توجه باشد. مثلا اوراق خرید دین باعث می‌شود فروشنده‌ها بتوانند با انتشار این اوراق تامین مالی خود را انجام بدهند و خریداران هم فرصتی را برای تهیه‌ی مواد موردنیازشان به صورت قسطی داشته باشند. یا مثلا خرید اوراق گواهی سپرده کالایی، باعث کاهش ریسک نگهداری از کالا و از بین رفتن هزینه‌ی حمل و نقل آن می‌شود.

سوالات متداول با پاسخ های کوتاه

بازار مالی بورس کالا چیست؟

یکی از زیرمجموعه‌های بورس کالاست که می‌توان در آن برخی از کالاها را در قالب قراردادهای مختلفی مثل گواهی سپرده کالایی یا اوراق سلف معامله کرد.

ابزارهای بازار مالی بورس کالا کدام‌اند؟

سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی، صندوق‌های کالایی و خرید دین کالایی.

مزایای بازار مالی بورس کالا چیست؟

برای آگاهی از مزایای بازار مالی بورس کالا باید به ابزارهای این بازار نگاه کرد. این مزایا شامل مواردی مثل: کاهش ریسک نگهداری از کالا، از بین رفتن هزینه‌ی حمل و نقل و نگهداری کالا، تامین مالی تولیدکنندگان مواد اولیه و …

چه کالاهایی در بازار مالی بورس کالا معامله می‌شوند؟

زعفران، پسته، زیره، کشمش، برنج طارم، نخود، تمام سکه، سیمان، مس،‌ میلگرد

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا