آموزشویدئو

زمان‌بندی انتشار گزارش عملکرد شرکت‌های بورسی چگونه است؟

سرمایه‌گذاران باتجربه بورس خوب می‌دانند که تحلیل تکنیکال همه آن چیزی که برای یک سرمایه‌گذاری یا معامله سودآور به آن نیاز دارند را برایشان فراهم نمی‌کند. آن‌ها می‌دانند که همواره باید چشمی هم به تحلیل بنیادی سهام داشته باشند. اما برای این تحلیل به چه داده‌هایی نیاز داریم؟ بخش قابل توجهی از تحلیل بنیادی وابسته به گزارش‌های عملکرد شرکت‌های بورسی است. گزارش‌های عملکرد شرکت‌ها در بازه‌های زمانی مشخصی منتشر می‌شوند و گزارش همان بازه را پوشش می‌دهند.

در این بخش در خصوص زمان‌بندی انتشار گزارش‌های عملکرد شرکت‌های بورسی صحبت می‌کنیم؛ گزارش‌هایی که اساس و مبنای تحلیل بنیادی به شمار می‌روند. همچنین به بازه‌های زمانی مختلفی که این گزارش‌ها در آن تاریخ منتشر می‌شوند، خواهیم پرداخت. در این تاریخ‌ها سهام‌داران و تحلیل‌گران قادر خواهند بود که به گزارش‌های شرکت‌های بورسی دسترسی پیدا کرده و آن‌ها‌ را مورد مطالعه و بررسی قرار دهند.

بررسی زمان‌بندی انتشار گزارش‌های عملکرد شرکت‌ها

شرکت‌های بورسی در تاریخ‌های مشخصی اقدام به انتشار گزارش‌های خود می‌کنند. در ادامه این زمان‌بندی‌ها را بیان می‌کنیم. گزارش‌های منتشره از سوی شرکت‌های بورسی در سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران یا همان سایت کدال منتشر شده و در دسترس عموم قرار می‌گیرند.

بهمن و اسفند

اگر بخواهیم زمان‌بندی انتشار گزارش‌های عملکرد را در یک سال بررسی کنیم، باید به گزارش دو ماه پایانی سال توجه کنیم. در بهمن‌ و اسفند هر سال، گزارش پیش‌بینی عملکرد شرکت‌ها در سال آینده منتشر می‌شود. به عبارت دیگر شرکت‌ها پیش از آغاز سال جدید، گزارش‌هایی منتشر می‌کنند و بر این اساس از برنامه‌های پیش‌روی شرکت خبر می‌دهند. در این گزارش، برنامه‌هایی در خصوص فعالیت‌های عملیاتی و غیرعملیاتی و هم‌چنین میزان سود پیش‌بینی شده برای سال آینده نیز درج می‌شود.

اردیبهشت و خرداد

شرکت‌ها در اردیبهشت و خرداد هر سال، گزارش دوازده‌ماهه عملکرد سال قبل خود را ارائه می‌دهند. یعنی گزارش‌های مربوط به سالی که به پایان رسیده، در اردیبهشت و خرداد منتشر خواهد شد. به این ترتیب عملکرد سال قبل شرکت مورد بررسی قرار می‌گیرد. این گزارش‌ها در تحلیل بنیادی بسیار مهم و مورد توجه هستند.

فراموش نکنید که گزارش منتشره حتما باید حسابرسی‌شده باشد. این گزارش مبنای مجامع شرکت‌ها (مجامع عادی سالیانه) است که به صورت سالانه برگزار می‌شوند. این صورت‌های مالی معمولا از جانب شرکت‌ها در اردیبهشت و خرداد منتشر می‌شوند.

بیشتر بخوانید

تیر و مرداد

پس از این گزارش و طبق زمان‌بندی انتشار گزارش های عملکرد شرکت‌ها، در تیر و مرداد معمولا شاهد انتشار گزارش‌های مربوط به عملکرد سه‌ماهه‌ شرکت‌ها خواهیم بود. این گزارش‌ها تا انتهای خرداد ماه را پوشش می‌دهند و شامل مواردی مانند میزان فروش، مبلغ فروش و سود به‌دست‌آمده در سه‌ماهه نخست سال هستند.

مهر و آبان

گزارش‌های بعدی در مهر و آبان منتشر می‌شود که این موارد،گزارش‌های مربوط به عملکرد شش‌ماهه شرکت‌ها هستند. این گزارش‌ها وضعیت شرکت‌ را در شش ماه نخست سال بررسی می‌کنند. همانند گزارش‌های دوازده‌ماهه این گزارش‌ها نیز باید حسابرسی‌شده باشند و به تایید حسابرس رسیده باشند.

دی و بهمن

در نهایت در دی و بهمن هم گزارش عملکرد نه‌ماهه شرکت‌ها منتشر می‌شود. این گزارش‌ها مشابه گزارش‌های سه‌ماهه هستند. اما با توجه به نزدیک شدن به انتهای سال، میزان پوشش این گزارش‌ها بسیار دقیق است و تقریبا به پوشش‌ دوازده‌ماهه و پیش‌بینی ابتدایی شرکت‌ها نزدیک هستند. یعنی می‌توان با تکیه بر این گزارش و هم‌چنین سایر مولفه‌های تحلیل بنیادی، عملکرد شرکت‌ را به شکلی موثرتر و دقیق‌تر مورد بررسی قرار داد.

زمان‌بندی انتشار گزارش‌های عملکرد به این شیوه است که در انتهای سال یعنی در بهمن و اسفند نیز مجددا گزارش‌هایی برای سال آینده منتشر می‌شوند. به این ترتیب این چرخه هر ساله به صورت مرحله‌به‌مرحله برای شرکت‌ها تکرار می‌شود. در این بازه‌های زمانی، گزارش‌های مشخصی را داریم که شرکت‌ها موظف هستند در آن تاریخ عملکرد خود را به اطلاع سهام‌داران برسانند.

زمان‌بندی انتشار گزارش عملکرد بر اساس سال مالی شرکت‌ها

هنگام زمان‌بندی انتشار گزارش عملکرد باید به یک نکته نیز توجه کرد. سال مالی که ما تا کنون بررسی کردیم، با سال تقویمی هم‌خوانی داشت. یعنی از فروردین شروع و به اسفند ختم می‌شد. اما سال مالی برخی از شرکت‌ها با سال تقویمی برابر نیست. یعنی ممکن است برج سه، شش یا نه انتهای سال مالی آن‌ها باشد. در چنین شرایطی باید کلیه‌ گزارش‌هایی را که تا کنون در بازه‌های زمانی مختلف بررسی کردیم، با توجه به ابتدا و انتهای سال مالی منتقل کنیم.

یعنی اگر انتهای سال مالی یک شرکت را خرداد در نظر بگیریم، تاریخ‌ انتشار سایر گزارش‌ها را باید سه ماه جلوتر بیاوریم. به همین ترتیب اگر در شرکتی انتهای برج شش پایان سال مالی باشد، تمام تاریخ‌هایی که تا کنون بررسی شده‌اند باید شش ماه به جلو منتقل شوند. به همین ترتیب می‌توان تغییرات را در انتشار گزارش‌های عملکرد شرکت‌ها لحاظ کرد.

پیش‌بینی درآمد هر سهم بر اساس عملکرد واقعی

گاهی ممکن است با گزارش پیش‌بینی درآمد هر سهم بر اساس عملکرد واقعی شرکت‌ها مواجه شویم. شرکت‌ها در هر بازه زمانی اقدام به انتشارات گزارش‌های سه ماهه، شش‌ماهه و نه‌ماهه می‌کنند. با توجه به مفروضات جدید‌ و در واقع عملکرد شرکت در آن بازه زمانی، پیش‌بینی‌ها تغییر می‌کند. بر این اساس، پیش‌بینی‌های جدیدی برای سهام شرکت‌ها ارائه می‌شود. یعنی پیش‌بینی‌های تازه‌ای از میزان فروش، میزان سود و مابقی موارد ارائه می‌شود. در این‌جا بحث تعدیل عملکرد یا تعدیل سود پیش می‌آید.

جمع‌بندی

سرمایه‌گذاری سودآور در بازار بورس علاوه بر تحلیل تکنیکال نیازمند تحلیل بنیادی نیز هست. یکی از مبناهای تحلیل بنیادی، گزارش‌های عملکرد شرکت‌ها است. شرکت‌های بورسی وظیفه دارند که این گزارش‌ها را به صورت دوره‌ای تهیه و در سامانه کدال قرار دهند. به این ترتیب همه می‌توانند به این گزارش‌های مالی دسترسی داشته باشند. انتشار گزارش‌های عملکرد شرکت‌های بورسی زمان‌بندی خاصی دارند. این گزارش‌ها معمولا در دوره‌های سه‌ماهه، شش‌ماهه، ۹ماهه و ۱۲ماهه منتشر می‌شوند و به صورت سالانه این رویه تکرار می‌شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا