آموزش

مجمع شرکت‌های بورسی؛ کانون تصمیم‌گیری‌های راهبردی شرکت‌ها

اگر در اخبار مرتبط با شرکت‌های سهامی عام چرخی بزنید، حتما با واژه «مجمع» برخورد می‌کنید. مجمع شرکت‌های بورسی انواع مختلفی دارند. از جمله آن‌ها می‌توان به مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی فوق العاده اشاره کرد. ممکن است افراد تازه وارد به بورس تفاوت این دو را با یکدیگر ندانند، اما احتمالا سهامی را در سبد خود خواهند داشت که به مجمع می­‌رود. ولی آنان به دلیل آنکه تجربه شرکت در مجامع را ندارند، ممکن است برای به دست آوردن اطلاعات مربوط به آن دچار مشکل شوند.

زمانی که قرار است مجمع شرکتی برگزار شود، نماد آن پیش از زمان برگزاری مجمع بسته می‌شود. در چنین مواقعی نوسهامداران معمولا از قیمت قبل و بعد از مجمع سهم، وضعیت نماد و اتفاقاتی که برای سهم می­‌افتد، اطلاعاتی ندارند. در این مقاله توضیح می‌دهیم که مجمع شرکت‌های بورسی چیست و چه انواعی دارد. همچنین زمان متداول برگزاری مجامع و تصمیماتی که در آن‌ها اتخاذ می‌شود را بررسی می‌کنیم. علاوه بر این درباره وضعیت معاملات سهم، قیمت و سود آن و به طور کلی اتفاقاتی که در مجمع می­‌افتد، توضیحاتی ارائه خواهیم کرد.

مجمع شرکت‌های بورسی چیست؟

مجمع شرکت‌های بورسی

به هرگونه گردهمایی سهام­داران و مدیران یک شرکت پذیرفته شده در بورس که با هدف تعیین وضعیت شرکت و تصمیم‌گیری در خصوص فعالیت‌های آن شکل می‌گیرد، مجمع گفته می‌شود.

تشکیل مجمع و شرکت کردن سهامداران در مجامع علاوه بر منفعتی که برای شرکت و مدیران دارد، برای سهام­داران نیز سودمند است.

انواع مجامع شرکت‌­های بورسی

مجامعی که شرکت‌های بورسی برگزار می‌کنند در دو دسته قابل تقسیم‌بندی است:

  • مجمع عمومی عادی سالیانه
  • مجمع عمومی فوق‌­العاده

مجمع عمومی عادی سالیانه

شرکت­‌های بورسی موظف هستند که حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی­شان مجمع عمومی عادی سالیانه تشکیل دهند. به دلیل آنکه پایان سال مالی اکثر شرکت‌­های بورسی پایان اسفند ماه است، تقریبا اکثر مجامع شرکت‌­ها در خرداد و تیر ماه برگزار می‌­شود.

مجمع عمومی عادی سالیانه طبق قانون تجارت ایران تنها یک بار در سال برگزار می‌­شود. هدف از برگزاری آن، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت و تصویب میزان سود نقدی تقسیمی بین سهامداران است.

مجمع عمومی عادی به طور فوق‌العاده

اگر نیاز باشد مجمع عمومی عادی بیش از یک بار تشکیل شود، در آگهی دعوت به مجمع، نام آن مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده ذکر می‌شود. در این مجمع در خصوص انتخاب هیئت‌مدیره و تغییر ترکیب سهامداران تصمیم‌گیری می‌شود. بنابراین مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده همان مجمع عمومی عادی است که در زمانی غیر از زمان معین شده در اساسنامه تشکیل می‌شود.

در این مجمع برای انتخاب مدیران هر فرد به ازای هر مدیر یک حق رأی دارد. به‌طور مثال اگر فردی ۱۰۰ حق رأی داشته باشد و ۵ مدیر باید انتخاب شوند، این فرد دارای ۵۰۰ حق رأی است که می‌تواند همه رأی را به یک نفر یا چند نفر اختصاص دهد.

مجمع عمومی فوق‌العاده

مجمع عمومی فوق­‌العاده از نظر حاضرین در جلسه شبیه به مجمع عمومی عادی است. اما موضوعات مورد بررسی در این مجمع متفاوت هستند.

مجمع فوق‌­العاده با محوریت تصمیم­‌گیری در رابطه با موضوع‌­هایی از جمله تغییر اساسنامه شرکت، کاهش یا افزایش سرمایه یا انحلال شرکت تشکیل می­‌شود.

چگونه سهامدارن می‌­توانند از زمان تشکیل مجامع مطلع شوند؟

پیش از زمان برگزاری مجمع (معمولا ۱۰ روز قبل از برگزاری) آگهی دعوت به مجمع روی سایت کدال به نشانی www.codal.ir یا روزنامه رسمی شرکت و همچنین سایت اینترنتی آن قرار می­‌گیرد. سهامدار از این طریق می‌­تواند اطلاعاتی مانند زمان، تاریخ، محل تشکیل و برنامه جلسه را متوجه شوند. سهامداران می‌توانند با توجه به این اطلاعات درمورد شرکت کردن یا نکردن در مجمع تصمیم بگیرند.

اطلاعاتی که روی سایت کدال قرار می‌­گیرد، شامل گزارش فعالیت هیئت مدیره، کلیه یادداشت‌های پیوست و حتی آگهی دعوت به مجمع برای اطلاع‌سانی به افراد هستند.

نکاتی درباره مجامع شرکت‌ها

  • دو روز کاری پیش از برگزاری مجمع شرکت، نماد سهام مربوط به آن در تابلوی معاملاتی بورس متوقف می‌­شود و معاملات آن صورت نمی‌­گیرد. به همین خاطر اگر قصد شرکت در مجمع شرکتی را ندارید، سریع‌تر نسبت به فروش آن اقدام نمائید. از همین رو بسیار مهم است که اخبار مجمع شرکت‌های بورسی‌ای را که سهامدار آن هستید، دنبال کنید.
  • تصمیماتی که در مجامع گرفته می­‌شود، مانند تقسیم سود نقدی یا افزایش سرمایه، تنها مختص سهامدارانی است که تا پیش از بسته شدن نماد، سهام آن را داشته باشند.
  • تا پیش از برگزاری مجمع هر اندازه که سهم داشته باشید، به همان نسبت به شما سود تعلق می‌گیرد و مشمول سایر تصمیمات خواهید شد؛ حتی اگر بعد از برگزاری مجمع سهم را بفروشید. زیرا این اقدامات مختص افرادی است که تا پیش از بسته شدن نماد، آن را در پورتفوی خود دارند.
  • ۲ روز بعد از برگزاری مجمع سهام بورسی، نماد معاملاتی شرکت بازگشایی می­‌شود و تصمیمات اتخاذ شده طی مجمع شامل حال افرادی خواهد شد که در زمان برگزاری این جلسه، صاحب سهامی از شرکت مربوطه بوده‌اند.
  • زمانی که سهمی برای برگزاری مجمع بسته می‌­شود و در مجمع آن سود نقدی تصویب می‌­شود، این سود از قیمت قبل از به مجمع رفتن سهم کسر می­‌شود. به این ترتیب به هنگام بازگشایی سهم، قیمت تئوریک سهم برابر است با قیمت سهم پیش از برگزاری مجمع منهای مبلغ سود نقدی تقسیمی سهم در مجمع. اما ممکن است در روز بازگشایی سهم، قیمت آن به دلیل میزان عرضه و تقاضا با روشی که توضیح دادیم یکسان نباشد.
  • حتما قبل از برگزاری مجمع آگهی مربوط به زمان‌بدی پرداخت سود شرکت را مطالعه کنید تا راحت‌­تر بتوانید در مورد فروش یا نگهداری سهم، پیش از رفتن به مجمع تصمیم بگیرید. طبق قانون تجارت، حداکثر زمان معین شده برای پرداخت سود تقسیمی توسط شرکت­‌ها، ۸ ماه است. برخی از شرکت‌­ها زودتر از موعد مشخص شده سود را بین سهامدارانشان تقسیم می‌­کنند. برخی نیز تا آخرین مهلت زمانی مشخص شده صبر می‌کنند و سود پرداخت نمی‌­کنند. بنابراین بهتر است از زمان پرداخت آن اطلاع داشته باشید.
  • گاهی شرکت سود تقسیم شده دارد ولی شما به عنوان سهامدار برای دریافت سود تقسیمی در تاریخ معین شده اقدام نکنید. در چنین حالتی حتی چندین سال بعد هم شما به عنوان طلبکار می‌­توانید جهت دریافت سود خود اقدام نمایید.

نکته: بسیاری از سهامداران هنگام تصمیم‌گیری درباره شرکت یا عدم شرکت در مجامع شرکت‌های بورسی دچار تردید می‌شوند و نمی‌توانند انتخاب کنند که با سهام خود پیش از مجمع چه کنند. برای آن که بتوانید در این گونه مواقع راحت‌تر تصمیم‌گیری کنید، مقاله «در مجامع کدام شرکت‌های بورسی شرکت کنیم؟» را مطالعه کنید.

جمع‌بندی

به هرگونه گردهمایی سهام­داران و مدیران یک شرکت پذیرفته شده در بورس مجمع گفته می‌شود. مجامع شرکت‌های بورسی با هدف تعیین وضعیت شرکت و تصمیم‌گیری در خصوص فعالیت‌های آن شکل می‌گیرد. مجامع شرکت‌های بورسی به طور کلی در دو دسته عادی و فوق‌العاده قابل تقسیم‌بندی هستند.

سهامداران با مراجعه به سایت کدال یا روزنامه و سایت رسمی شرکت می‌توانند از زمان برگزاری مجامع با خبر شوند. باید به این نکته توجه داشت که دو روز کاری پیش از برگزاری مجمع شرکت، نماد سهام مربوط به آن در تابلوی معاملاتی بورس متوقف می‌­شود. به همین خاطر اگر قصد شرکت در مجمع شرکتی را ندارید، سریع‌تر نسبت به فروش آن اقدام نمائید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا