مزیت های پذیره نویسی الکترونیکی حق تقدم ناشران اوراق بهادار تشریح شد
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار با اشاره به مزیت های پذیره نویسی الکترونیکی حق تقدم ناشران اوراق بهادار، اعلام کرد پذیرهنویسی دو شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و پخش البرز نیز به زودی آغاز میشود.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از پایگاه خبری سنا، محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) با بیان اینکه یکی از وظایف و مسئولیتهای مهم شرکت سپردهگذاری مرکزی فراهم کردن زیرساختهای لازم برای تمامی ذینفعان بازار سرمایه است، گفت: این شرکت در سالهای گذشته با راهاندازی مجامع الکترونیک و توزیع سود از طریق اطلاعات سامانه سجام، گامهای بلندی را برای تحقق دولت الکترونیک برداشته است.
باغستانی اظهار کرد: سمات با راهاندازی پذیرهنویسی الکترونیکی حق تقدم، حلقه ارتباطی میان ناشران اوراق بهادار و سهامداران بازار سرمایه را به صورت برخط (آنلاین) تکمیل کرد تا یکی دیگر از دغدغه های اهالی بازار سرمایه برطرف شود.
پذیرهنویسی الکترونیکی حق تقدم شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
مدیرعامل سمات تصریح کرد: پذیرهنویسی الکترونیکی حق تقدم شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به عنوان نخستین ناشر اوراق بهادار از امروز آغاز شده است به طوریکه سهامداران این شرکت می توانند از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان به صورت الکترونیک در افزایش سرمایه مشارکت کنند.
وی ادامه داد: پذیرهنویسی دو شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و پخش البرز نیز در مراحل پایانی قرار دارد و بزودی این پذیرهنویسیها آغاز میشود.
مزیت های پذیره نویسی الکترونیکی حق تقدم ناشران اوراق بهادار
باغستانی در مزیت های پذیره نویسی الکترونیکی حق تقدم ناشران اوراق بهادار، بیان کرد: پیش از این بر اساس الزامات قانون تجارت مصوب سال ۱۳۴۷، فرآیند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران از طریق ارسال پُستی انجام میشد و سهامدارانی که تمایل به شرکت در افزایش سرمایه داشتند، در صورتی که دارای مطالباتی از ناشر بودند باید استفاده از مطالبات گواهی حق تقدم را امضاء و به شرکت ارسال میکردند.
وی ادامه داد: اما اگر سهامدارن مطالباتی نداشتند باید با واریز آورده نقدی به حساب شرکت ناشر، در افزایش سرمایه مشارکت و مدارک واریز مبلغ مربوطه را برای شرکت ارسال میکردند.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی تصریح کرد: به عبارتی در هر دو حالت مدارک از طریق پُست ارسال میشد و این امر علاوه بر هزینهبر بودن و احتمال وقوع اشتباه، زمان زیادی را از شرکتها و سهامداران تلف می کرد اما در روش جدید این فرآیند با هزینه به مراتب کمتری توسط شرکت انجام میشود و برای سهامداران نیز بدون پرداخت هیچ هزینه اضافهای، امکان مشارکت در افزایش سرمایه فراهم شده است.
باغستانی تصریح کرد: در بند چ ماده ۶۸ برنامه پنج ساله ششم توسعه، امکان الکترونیکی شدن فرآیند مربوط به «ارسال گواهینامه حق تقدم خرید سهام جدید از طرف شرکت به صاحبان سهام به جای استفاده از پست سفارشی»، «پذیرهنویسی و تعهد خرید سهام شرکت، به جای مراجعه به بانک و تکمیل اوراق مربوطه» و «صدور گواهینامه موقت سهام، اوراق سهام و گواهینامههای حق تقدم خرید سهام شرکت به جای چاپ کاغذی آنها» به روش مورد تایید سازمان بورس پیشبینی شده است که با پذیره نویسی شرکت گل گهر، رسما پذیرهنویسی الکترونیکی حق تقدم کلید خورد.
روند پذیرهنویسی الکترونیکی حق تقدم به چه صورت است؟
مدیرعامل سمات درباره روند پذیرهنویسی الکترونیکی حق تقدم گفت: سهامداران سجامی که اطلاعات هویتی آنها در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به ثبت رسیده است، میتوانند در فرآیند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات هر شرکت سهامی عام ثبت شده نزد سازمان به صورت الکترونیکی و برخط (آنلاین)، شرکت کنند و در این سازوکار نیاز به صرف زمان طولانی و هزینههای جانبی وجود ندارد.
باغستانی اضافه کرد: شرکت سپردهگذاری مرکزی، پیامکی مبنی بر آغاز مهلت زمانی استفاده از حق تقدم را برای سهامداران ارسال خواهد کرد و دارندگان حق تقدم میتوانند در صورت تمایل به مشارکت در افزایش سرمایه در بازه زمانی قانونی، از طریق این سامانه اقدام به مشارکت در افزایش سرمایه کنند.
وی ادامه داد: در صورتی که سهامدار تمایل به استفاده از حق تقدم نداشته باشد و یا خواهان فروش آن باشد، نیازی به مراجعه به سامانه نداشته و تفاوتی در دستورالعمل قدیم و فعلی وجود ندارد.
مدیرعامل سمات بیان کرد: در صورتی که سهامدار دارای مطالباتی از شرکت باشد تنها باید اجازه استفاده از مطالبات جهت استفاده از حق تقدم را در سامانه صادر کند و در آخر اگر استفاده سهامدار از حق تقدم نیازمند واریز وجه به حساب شرکت باشد، میتواند از طریق درگاه پرداخت الکترونیک موجود در سامانه، مبلغ لازم را پرداخت کند و نیازی به مراجعه به بانک و ارسال مدارک پرداخت به شرکت وجود ندارد. در رویه جدید فرآیندهای لازم جهت مشارکت در افزایش سرمایه کمتر از چند دقیقه تکمیل و انجام خواهد شد.
وی با مقایسه شیوه جدید و با سازوکارهای گذشته، عنوان کرد: در گذشته ناشران ناچار بودند که فرآیند مربوط به افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی را با ارسال پُستی مدارک پشت سر بگذارند و در این امر هزینه و زمان زیادی صرف میشد اما دستورالعمل جدید علاوه بر صرفهجویی، فرآیندهای مربوط سهلالوصول شده و مراحل فرسایشی کنار گذاشته میشود.
سهامداران در سجام ثبتنام کنند تا بتوانند از فرآیند جدید استفاده کنند
باغستانی گفت: تا اطلاع ثانوی برای سهامدارانی که در سامانه سجام ثبتنام نکردهاند فرآیند همانند گذشته انجام خواهد شد و به محض ثبتنام این سهامداران در سامانه سجام، امکان استفاده از این روش برای آن دسته از سهامداران نیز فراهم خواهد شد.