افزایش احتمال فرود سخت برای اقتصاد آمریکا | کمربندهای خود را محکم ببندید
حالا دیگر در وال استریت بحثها بالا گرفته است. همه در مورد اتفاقاتی که پیش روی اقتصاد آمریکاست حرف میزنند. برخی چنین استدلال میکنند که فدرال رزرو میتواند نرخ بهره را به میزانی افزایش دهد که بدون ایجاد جرقههای آغاز رکود، تورم کم شود. این همان فرود نرم (سافت لندینگ) است که حالا ظاهرا احتمال عملی شدنش چندان هم پررنگ نیست. چرا که برخی دیگر در سمت مقابل نظری متفاوت دارند. اما دلایل مخالفان چیست؟ چرا عدهای از احتمال بالای فرود سخت در اقتصاد آمریکا حرف میزنند؟ این همان سوالی است که توان تحلیل در این مقاله سعی کرده است به آن پاسخ دهد.
مطلب پیش رو، ترجمهای است از مقاله «The odds of a ‘hard landing’ for the U.S. economy are rising, according to UBS and the New York Federal Reserve» که «WILL DANIEL» آن را نوشته است. این مقاله در تاریخ ۲۲ ژوئن ۲۰۲۲ (۱ تیر ۱۴۰۱) در Fortune منتشر شده است.
فهرست مطالب
فرود نرم در برابر فرود سخت
برخی معتقدند مشکلات اقتصاد کلان مثل تهاجم روسیه به اوکراین و جنگ در این کشور در کنار قرنطینه ناشی از کووید ۱۹ در چین، دستکم حفظ رشد اقتصادی را به امری دشوار تبدیل کرده است. به ویژه آنکه فدرال رزرو نرخهای بهره را هم افزایش میدهد. این امر شرایط را فرود سخت هموار میکند که در آن رشد اقتصادی کم میشود. فدرال رزرو هم دارد تلاش خود را برای مبارزه با تورم افزایش میدهد و این امر احتمال فرود سخت را در اقتصاد آمریکا پررنگتر میکند.
در هفتهی گذشته، چند نفر دیگر نیز به این گروه اضافه شدند. حالا تعداد بیشتری موافقاند که فرود اقتصاد آمریکا از نوع سخت خواهد بود؛ نه نرم. اقتصاددانهای UBS (یک شرکت خدمات بانکداری مالی و بانکداری چندمیلتی) به رهبری جاناتان پینگل (Jonathan Pingle) در یادداشتی در روز سهشنبه نوشتند که «ریسک فرود سخت افزایش پیدا کرده است». این نظر پس از افزایش تورم به بالاترین میزان خود در چهار دههی اخیر در ماه می شکل گرفت.
آنها نوشتند: «ریسک رکود دارد افزایش پیدا میکند. رشد اقتصادی به شدت در حال کاهش است. حمایت از سیاستهای همهگیری با شتاب در حال از بین رفتن است. قیمتها درآمد واقعی را میبلعند. اینطور به نظر میرسد که اقتصاد به شدت در برابر شوکهای جدید منفی آسیبپذیرتر شده است.»
UBS هنوز باور دارد که فرود نرم محتملترین برایند اقتصاد آمریکاست. اما اقتصاددانانش حالا از احتمال ۴۰ درصدی رکود مسلم در یک سال آینده حرف میزنند که تنها نسبت به ماه گذشته ۲.۵٪ رشد داشته است.
این چشمانداز پس از افزایش ۷۵ واحدی نرخ بهره در هفتهی پیش نزولیتر شده است. اتفاقی که در چند دههی اخیر نشانگر بیشترین افزایش هزینههای استقراض کوتاهمدت برای مصرفکنندگان بوده است.
پیشبینیهای نزولی از تولید ناخالص داخلی
جروم پاول (Jerome Powell) رئیس فدرال رزرو گفت که باید پس از تصمیم فدرال رزرو «شاهد دلیل قانعکنندهای باشد که نشان از کم شدن تورم دارد». حالا هم UBS پیشبینی میکند که نرخ بهره در سال جاری در مجموع ۱۷۵ واحد پایه افزایش پیدا کند. به گفتهی UBS، افزایش سریعتر نرخ بهره احتمال فرود سخت را برای اقتصاد افزایش میدهد. اما همچنین باید به کاهش قیمتهای مصرفکننده هم کمک کند.
در واقع، بانک سرمایهگذاری پس از افزایش نرخ بهره در ماه می که بالاترین سطح در چهار دههی گذشته است، اوج تورم را پیشبینی میکند. با اینهمه، اقتصاددانان این بانک قبلا تاکید داشتند که تورم در ماه مارس به اوج خود میرسد. اما حالا از تداوم قیمتهای بالای انرژی شگفتزدهاند. به همین خاطر در یادداشت خود در سهشنبه واژهی «احتمالا» را کنار پیشبینی اوج تورم اضافه کردند. تنها UBS نیست که این هفته چشمانداز بدبینانهتری را ارائه کرده است.
فدرال رزرو نیویورک در روز سهشنبه گزارشی منتشر کرد و یک مدل اقتصادی را ارائه داد. مقامات فدرال رزرو در فرایند پیشبینی آینده از این مدل استفاده میکنند و موجب ایجاد امواجی در وال استریت شده است.
در حالیکه این مدل یک پیشبینی رسمی تلقی نمیشود، اما به این استدلال عیار بیشتری میدهد که اقتصاد آمریکا روزهای سختی را پیش رو دارد. همچنین احتمال فرود سخت را بیش از پیش و چیزی حدود ۸۰٪ پیشبینی میکند. یعنی جایی که تولید ناخالص داخلی منفی میشود اما تورم همچنان بالا میماند.
در سمت مقابل، احتمال فرود نرم که در آن تولید ناخالص داخلی در طی ۱۰ فصل آینده مثبت باقی میماند، تنها حدود ۱۰٪ است. فدرال رزرو نیویورک تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را در حال کاهش میبیند. یعنی در سال ۲۰۲۲ آن را برابر با ۰.۶٪- و در سال ۲۰۲۳ برابر با منفی ۰.۵٪- پیشبینی میکند. در مورد تورم هم شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) را تا پایان سال ۲۰۲۲ روی ۳.۸٪ و در سال ۲۰۲۳ روی ۲.۵٪ میبیند.
بعضیها همچنان خوشبین هستند
ویلیام دادلی (William Dudley) رئیس سابق فدرال رزرو نیویورک در روز سهشنبه به والاستریت ژورنال گفت: «تصور من همچنان این است که احتمال فرود سخت بسیار بالاست. مشخص است که پایدارتر بودن تورم، افزایش آن را برای مدت بیشتری ادامهدار میکند. این امر ریسک فرود سخت را افزایش میدهد.»
البته پیشبینی همه در وال استریت به نابودی اقتصاد منجر نمیشود. دیوید روش (David Roche) رئیس شرکت تحقیقاتی نهادی Independent Strategy و استراتژیست اسبق جهانی در Morgan Stanley روز جمعه گفت که هنوز هم این احتمال وجود دارد که فدرال رزرو بتواند جلوی رکود را بگیرد.
او گفت در حالی که پیشبینیهای رکود از سوی وال استریت آمریکاییها را برآشفته کرده است، این امر تا حد زیادی مثالی از بانکدارهایی است که «با هم رقابت میکنند تا عناوین خبری را از آن خود کنند و وحشتناکترین مسائل را در مورد دنیا به زبان بیاورند.»