دلیل واقعی ریزش بازارهای جهانی بورس | همه چیز تقصیر درآمد پایین شرکتها نیست
به گزارش توان تحلیل، چند وقتی است که ریزش بازارهای جهانی در کنار مواردی مثل قرنطینه چین و تهاجم روسیه به خاک اوکراین در سرخط اخبار به چشم میخورد. اکنون جهان در برههای به سر میبرد که مشکلات و پدیدههای ناخوشایند همزمان با هم در حال وقوع هستند. همین امر دلیل سقوط بازارهای بورس جهانی را نشان میدهد. اما در این میان بررسی چند فاکتور بنیادی خالی از لطف نیست. فاکتورهایی که همیشه در بررسی سهام کمککننده هستند و ما را در درک بهتر وضعیت شرکت موردنظرمان یاری میکنند.
مطلب پیش رو ترجمهی مقالهای از سایت مارکت واچ است که با عنوان Here’s the real reason the stock market is coming unglued — and it isn’t because of weak earnings و به قلم Mark Hulbert در تاریخ ۲۰ می ۲۰۲۲ (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۱) منتشر شده است.
در هفتهای که گذشت بزرگترین خردهفروشان درآمدهایی را گزارش کردند که حاکی از ناامیدی محض بود. این گزارش از سقوط سهام بخش خردهفروشی خبر میداد. با این حال باید گفت رکود در درآمد بزرگترین تهدیدی نیست که بازار سهام در شرایط فعلی با آن روبرو شده است. هرچند با توجه به وضعیت بازار شاید این ادعا عجیب به نظر برسد.
در حقیقت مقصر بزرگ این اتفاق و به طور کلی دلیل سقوط و ریزش بازارهای جهانی بورس چیزی نیست جز کاهش P/E. برای اینکه نشان بدهیم رکود در درآمد لزوما به نابودی بازار سهام نمیانجامد، بازده سهماهه ۰.۰۱+ درصدی شاخص S&P500 را در نظر بگیرید. آن هم زمانی که درآمد هر سهم (EPS) این شاخص در حال کاهش است. بر اساس تحلیلی که در Ned Davis Research انجام شده است، به طور متوسط در طی قرن گذشته در مواقعی که S&P 500 نسبت به سال قبلش EPS پایینتری داشته (و نه بالاتر از آن) عملکرد بهتری داشته است.
این موسسه تحقیقاتی به یافتههایی دست پیدا کرده است که به صورت خلاصه در نمودار زیر میتوانید آن را مشاهده کنید. این مسئله را در نظر بگیرید که این شاخص بهترین بازده فصلیاش را به لحاظ تاریخی در زمانهایی ثبت کرده است که EPS چهار فصلی محققشدهاش در محدودهای بین ۲۰٪- و ۵٪+ سال قبل بوده است. به استثنای فصولی که در آن EPS بیشتر از ۲۰٪ از سال گذشته کمتر بوده، رابطه بین رشد EPS و عملکرد شاخص S&P500 معکوس بوده است.
اما آیا این استثنا ممکن است در شرایط فعلی هم صدق کند؟ کمی بعید به نظر میرسد. حتی با وجود پیشبینی شرکتها در خصوص کاهش درآمدشان، Standard & Poor’s تخمین میزند که EPS چهار فصلی تحقق یافته بازار سهام تا روز ۳۰ ژوئن، ۲۸٪ از میزان آن در ۳۰ ژوئن سال گذشته بیشتر خواهد بود.
چه عاملی میتواند P/E را تغییر بدهد؟
برای اینکه در یافتن دلیل سقوط و ریزش بازارهای جهانی بورس، به جای کاهش درآمد نگاهها به سمت P/E جذب شود، میتوان تنها به محاسبات ساده تکیه کرد. سطح بازار در هر زمان مشخصی برابر است با E × P/E. پس اگر درآمد در این میان دخیل نباشد، تنها عامل محتمل دیگر P/E است.
در طی سال گذشته، P/E بازار سهام ایالات متحده (بر اساس EPS تحقق یافته ۱۲ماههی GAAP) از مقادیر بیشتر از ۳۰ به پایینتر از ۲۰ رسیده است. اگر P/E ثابت میماند، S&P 500 اکنون ۲۸٪ نسبت به سال پیش بالاتر بود. در حالی که اکنون ۶٪ پایینتر است.
اما دلیل سقوط P/E به این اندازه چه بوده است؟ در این مسئله عوامل متعددی دخیل هستند که شاید تورم مهمترین آن باشد. تاریخ به ما آموخته است که به طور متوسط هر زمان تورم پایینتر است P/E بالاتر است و برعکس. این همبستگی معکوس تا حدی منطقی به نظر میرسد. همانطور که در این ماهها خیلیها اشاره کردهاند، نرخ تورم بالاتر نشان میدهد که سود سالهای آینده با نرخ بیشتری در هنگام محاسبه ارزش فعلی تنزیل شود.
با اینهمه این استدلال – که به طور گسترده تکرار میشود – تنها بخشی از ماجراست. نیمهی دیگر این قضیه این است که سود اسمی شرکتها به ازای هر سهم در شرایطی که تورم نرخ بالاتری دارد سریعتر رشد میکند. در طی ۱۵۰ سال گذشته رشد سریعتر EPS تا حد زیادی P/E پایینتر را در زمانهایی که تورم رشد کرده خنثی کرده است. یعنی بازار سهام به طور متوسط در طول دورههای تورم بالاتر آسیب ندیده است. این امر به توضیح نتایج خلاصه شده در نمودار کمک میکند.
بیشتر سرمایهگذاران از کنار این مسئله -تمایل برای رشد سریعتر سود اسمی در شرایط تورم بالاتر- عبور میکنند. این همان اشتباهی است که اقتصاددانان از آن با عنوان «توهم تورم» یاد میکنند. به علاوه تنها سرمایهگذاران نیستند که در این مسئله مقصرند. مدیران شرکتها هم مقصرند. FactSet گزارش میدهد که ۸۵٪ از شرکتهای S&P 500 در درآمدهای سهماههی نخست خود تورم را ذکر کردهاند که رقم آن حداقل از سال ۲۰۱۰ تاکنون بالاترین درصد بوده است.
به جای تاسف و انتقاد از اشتباه سرمایهگذاران، واکنش زیرکانهتر آن است که در جهت مخالف باورهای اشتباه آنان معامله کنیم. یکی از راههای انجام این کار، ثبت سفارش خرید پایینتر از قیمت بازار سهام شرکتهایی است که درآمد بالایی دارند. مادامیکه سرمایهگذاران سهام این شرکتها را به اشتباه در قیمتهای پایین میفروشند، شما میتوانید برخی از آنها را با تخفیف خریداری کنید. تاریخ نشان داده است که اگر چنین کنید در نهایت سود خوبی نصیبتان خواهد شد.