مقالات

شخصیت مالی شما چیست؟

کمی با خود بیندیشید، همه ما دارای شخصیت‌های متفاوتی هستیم، این شخصیت‌های متفاوت در بُعد‌ها و عرصه‌های مختلف با یکدیگر متفاوتند. یکی از این عرصه‌ها، مربوط به امور مالی است. شخصیت مالی هر کس مختص به اوست اما می‌توان برای سهولت درک آن، این شخصیت‌ها را در دسته‌های مختلفی قرار داد. این مبحث را با عنوان شخصیت‌شناسی مالی می‌شناسند.

برای بسیاری از امورات خود لازم است بدانید که از چه نوع شخصیت مالی‌ای برخوردارید. شناخت شخصیت مالی خود، به شما کمک خواهد کرد تا پیش‌بینی‌های لازم را در مواجهه با شرایط مالی مختلف در ذهن داشته باشید.

دسته‌بندی‌ها در شخصیت‌شناسی مالی

همانطور که گفته شد، شخصیت‌های مالی افراد را می توان در گروه‌هایی مجزا تقسیم بندی نمود. شخصیت‌هایی که در یک گروه هستند از بیشترین شباهت با یکدیگر برخوردارند و دارای یک سری ویژگی‌های یکسان هستند. قرارگیری در هر یک از این دسته‌ها، صفر و صدی نیست‌ و در آن نسبت وجود دارد. ممکن است یک نفر را همزمان بتوان در چند دسته قرار داد، اما چیز که مهم است، این است که فرد بتواند دسته ای که بیشترین شباهت را به آن دارد، پیدا کند.

این دسته‌‌های شخصیتی به طور کلی شامل شخصیت‌‌های خرج‌کننده، پس‌انداز‌کننده، خرید‌کننده، بدهکار و سرمایه گذار هستند.

اگر بدانید در شخصیت‌شناسی مالی در کدام دسته قرار می گیرید، می‌توانید در زندگیتان نیز تصمیمات بهتری را اتخاذ نمایید. برای مثال کسی که جزو دسته بدهکار و یا خریدکننده باشد، باید بداند که در او تمایل به خرید بیش از حد وجود دارد و یا کسانی نیز که دارای شخصیت‌‌های سرمایه گذار و پس‌انداز‌کننده هستند، در مدیریت پول صاحب توانایی هستند.

به همین ترتیب هر کدام از شخصیت‌‌های مالی دارای ویژگی‌‌های خاصی هستند که در ادامه به تک تک آن‌‌ها خواهیم پرداخت.

شخصیت مالی خرج‌کننده

اگر بخواهیم افراد دارای این شخصیت را در یک جمله معرفی نماییم، باید بگوییم این افراد به دنبال یک سبک زندگی لوکس هستند. همیشه به دنبال بهترین‌ها حرکت می‌کنند و قیمت برایشان اهمیت ندارد، به دنبال به روز ترین خودرو‌‌ها، گوشی‌‌ها، بزرگترین خانه‌‌ها و در کل مجلل‌ترین زندگی هستند تا از این طریق بتوانند بر روی دیگران تأثیر بگذارند.

اما آنچه در مورد این دسته شخصیتی اهمیت دارد این است که خرج کردن برایشان آسان است، بدهی و بدهکاری برایشان خوفناک نیست‌ و در سرمایه گذاری نیز اهل ریسک و خطر هستند.

شخصیت مالی پس‌انداز‌کننده

اگر این شخصیت را بخواهیم در یک جمله تعریف کنیم باید بگوییم نقطه مقابل شخصیت خرج‌کننده است. هر ویژگی ای که در دسته قبلی خواندید اینجا برعکس کنید. این دسته از افراد به هیچ وجه دنبال مد نیستید، از یک محصول تنها انتظار دارند که کارشان را راه بیندازد، نه بیشتر. مشخصا اهل اسراف و هدر دادن نیز نیستند. خرید هم نمی کنند، مگر ضروری باشد. آن‌‌ها بیشتر علاقه‌مندند تا حسابشان را چک کنند و از سرمایه‌‌های موجود در آن لذت ببرند. این افراد قاعدتا اهل ریسک و خطر هم نیستند‌ و تا از سرمایه گذاری مطمئن نباشند، دست به این کار نمی‌زنند. شخصیت پس‌اندازکننده از حال خود غافل می‌شود.

شخصیت مالی خریدکننده

در نگاه اول شاید به نظر آید که این شخصیت همان شخصیت خرج‌کننده باشد. اما خیر تفاوت‌‌های زیادی با هم دارند. این‌‌ها با اینکه بسیار دنبال خرید کردن هستند و از خرید لذت می برند، اما آن چنان دنبال مد و بهترین وسایل نیستند‌. آن‌‌ها از خود خرید لذت می برند نه از جنس خریداری شده. البته نسبت به بدهی نیز احساس ترس می کنند. شعار این افراد در خریدهایشان این است: هر چه ارزان تر، بهتر.

در سرمایه گذاری، این شخصیت‌ها دارای تنوع بسیاری هستند و نمی‌توان یک تعریف ثابت برای همه آن‌ها تعریف نمود؛ بعضی به دنبال سرمایه گذاری هستند، بعضی آن را به تعویق می‌اندازند و رفتارهای متفاوت دیگری از خود نشان می دهند.

شخصیت مالی بدهکار

بدهی، نقطه ثقل شخصیت مالی این افراد را تشکیل می دهد. البته همچون خرید‌کنندگان و یا خرج‌کنندگان به این شکل نیست که علاقه به خرید داشته باشند و به این دلیل دچار بدهی شوند. این افراد از این روی دچار بدهی می شوند که نمی توانند پول خود را کنترل و مدیریت کنند. اینان نسبت به امور مالی بی‌‌توجه و کم‌دقت هستند و در سرمایه گذاری نیز ورود چندانی نخواهند داشت.

شخصیت مالی سرمایه گذار

این افراد برخلاف شخصیت مالی بدهکار، کاملا نسبت به سرمایه خود آگاهی دارند و نسبت به امور مالی خود بی توجه و کم فکر نیستند. آن‌ها هر موقعیت مالی‌ای را که به دست بیاورند از آن نهایت استفاده را در جهت رسیدن به یک وضعیت مالی بهتر خواهند کرد و سعی دارند سرمایه خود را با خرید سهام، ورود به بازارهای مالی یا شراکت در امری سودمند افزایش دهند. این دسته را می‌توان یکی از باهوش‌ترین دسته‌های اقتصادی در نظر گرفت که در سرمایه گذاری‌‌های خود نیز با دقت فراوانی عمل خواهد کرد. شخصیت سرمایه گذار، برنامه مناسبی برای آینده خود دارد.

شما کدام هستید؟

اکنون موقع آن فرا رسیده است تا با بررسی در حوزه شخصیت‌شناسی مالی خود به این سوال پاسخ دهید که شما در کدام دسته از شخصیت‌های مالی قرار می‌گیرد. کاملا عادی است که شما ویژگی‌های موجود در چند دسته را در خود ملاحظه کنید، اما مطمئنا یکی از این دسته‌ها شباهت بیشتری به شما خواهد داشت.

بعد از اینکه توانستید به این سوال پاسخ دهید، ادامه مطلب را مطالعه نمایید تا بدانید که متناسب با شخصیت خود باید به چه توصیه‌هایی عمل کنید.

خرج‌کننده

اگر فکر می‌کنید شما جزو افراد خرج‌کننده هستید، توصیه ما به شما این است که مقداری از سرعت خود بکاهید و اهداف بلندمدت را جایگزین لذت‌‌های گذرا و کوتاه مدت نمایید. به آینده توجه بیشتری داشته باشید. اگر قصد خرید یک کالای لوکس داشتید، با خودتان خلوت کنید و از خود بپرسید که واقعا لزومی به داشتن این کالا هست یا خیر؟ چه مقدار از این کالا استفاده خواهید کرد؟ اگر لزومی در خرید آن ندیدید، فورا از خرید آن صرف نظر نمایید. به پس‌انداز بهای بیشتری بدهید.

پس‌اندازکننده

اگر فکر می‌کنید که شخصیت مالی پس‌اندازی دارید، ما توصیه‌‌های برعکسی نسبت به دسته قبل برای شما داریم. اعتدال یک رویه خوب است که نباید از حد آن تجاوز نمود. شما نیز در پس‌انداز کردن و آینده نگری دچار افراط شده‌اید. به یاد بیاورید که زمان حال، آینده دیروز شما بوده است و آینده نیز، حال فردایتان خواهد بود. به طور کل، حالتان را فدای آینده نکنید، بلکه در عین توجه به آینده در حال نیز زندگی کنید و از آن لذت ببرید.

خرید‌کننده

شما نیز باید به سمت پس‌انداز کردن بروید و اندکی بیشتر برای آینده خود ارزش قائل باشید. کمی در خرید کردن احتیاط کنید و پولی که ندارید را خرج نکنید تا دچار بدهی‌هایی نشوید که در آینده برایتان دردسرساز شوند.

بدهکار

احتمالش کم است که شما جزو این دسته باشید، چون خواندن این مقاله نشان می‌دهد که شما برای امور مالی خود ارزش قائل هستید اما در هر صورت اگر جزو این دسته باشید، باید نظم بیشتری به امور مالی خود بدهید و توجه بیشتری را به آن اختصاص دهید. از سرمایه گذاری نیز غافل نشوید تا بتوانید سرمایه‌های خود را افزایش دهید و آن را مدیریت کنید.

سرمایه گذار

و اما شما! کار شما درست است، شما به همین مسیر ادامه دهید و موفقیت‌‌های مالی خود را تکرار کنید.

در آخر باید گفت، شما می‌توانید با یک شناخت درست از خود، دست به اصلاح ویژگی‌های منفی و یا تقویت ویژگی‌های مثبت مالی خود بزنید و این گونه در مسیر مالی به موفقیت‌های زیادی دست پیدا کنید.‌‌ شخصیت شناسی مالی، شما را در کنترل امور مالی خود، توانا می‌کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا