آموزش

سیگنال در بورس؛ توصیه‌هایی برای کسب سود از موقعیت‌ها معاملاتی

اگر اهل سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی هستید، حتما با سایت‌ها و کانال‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی پیشنهاد خرید یا فروش برخی سهام را می‌دهند، برخورد داشته‌اید. در دنیای معامله‌گری و بورس، به چنین توصیه‌هایی برای خرید و فروش سهام، سیگنال می‌گویند. مفهوم سیگنال اما محدود که این توصیه‌ها نیست. در واقع می‌توان گفت هر نشانه‌ای که معامله‌گر را به خرید یا فروش سوق دهد، به نوعی سیگنال محسوب می‌شود.

سیگنال‌دهی اکنون توسط افراد و وب‌سایت‌های زیادی انجام می‌شود. این وب‌سایت‌ها به سرمایه‌گذاران چندین سهم را اعلام می‌کنند و زمان ورود به آن‌ها یا خروج از آن‌ها را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهند. شمار زیادی از این وب‌سایت‌ها هیچ مجوزی از سازمان بورس ندارند و فعالیت آن‌ها فاقد هرگونه اعتبار است. سیگنال‌دهی را به صورت خلاصه و ساده می‌توان معرفی سهمی خاص و اعلام زمان مناسب برای ورود به آن و همچنین مشخص کردن زمان خروج دانست. در ادامه این مطلب به بیان دقیق‌تر سیگنال و سیگنال‌دهی در بورس و مسائل پیرامون آن می‌پردازیم.

سیگنال در بورس چیست؟

سیگنال و سیگنال‌دهی در بورس

در حقیقت سیگنال‌دهی فرآیندی است که طی آن متخصصان بازار سرمایه با انجام تحلیل و تحقیقات روی سهم‌های مختلف، اطلاعاتی را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کنند. کارشناسان در این بررسی‌ها، قیمت ورود به سهم و خروج از آن را مشخص می‌‌کنند. آنان این اطلاعات را در قالب سیگنال در دسترس سرمایه‌گذاران بازارهای مالی مانند بورس قرار می‌دهند.

برای مثال، تحلیلگری یک سهم را در قیمت ۷۵۰۰ ریال به شما معرفی می‌کند. او در سیگنالی که ارائه می‌دهد، اعلام می‌کند زمانی که قیمت سهم در بورس به ۲۵۰۰۰ ریال رسید، زمان مناسبی برای فروش است. این فرآیندی است که در سیگنال‌دهی انجام می‌شود.

همه معامله‌گران از سیگنال استفاده می‌کنند؟

پاسخ این سوال مثبت است. ممکن است برخی فعالان بورس تصور کنند که شماری از سرمایه‌گذاران بدون هیچ سیگنالی به سهام بورسی وارد یا از آن خارج می‌شوند. ولی حقیقت این است که تمام این اتفاقات در اثر وجود سیگنال‌هایی خاص رخ می‌دهد.

در توضیح این مساله می‌توان گفت، هر گونه اخبار یا رویدادی که یک سرمایه‌گذار را به خرید یا فروش سهامی سوق دهد، می‌تواند یک سیگنال نامیده شود. بنابراین دایره سیگنال‌ها از توصیه تحلیلگران برای معامله سهام فراتر است. کم پیش نمی‌آید که سرمایه‌گذاران به واسطه اخباری که به دستشان می‌رسد، اقدام به انجام معاملات می‌کنند. البته این را هم در نظر داشت که یک معامله‌گر با استفاده از تحلیل‌های تکنیکال یا بنیادی می‌توان به صحت سیگنالی که دریافت می‌کند، پی ببرد و آن را محک بزند. این کار ریسک سرمایه‌گذاری بر مبنای سیگنال در بازار بورس را بسیار کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید

خلاصه کلام این‌که هیچ یک از سرمایه‌گذاران بدون دلیل دست به معامله نمی‌زنند. پشت این اقدام آنان دلایل، اخبار یا محرکی وجود دارد که می‌تواند منطقی یا غیرمنطقی باشد. اما هرچه که هست، نمی‌توان وجود این دلایل را انکار کرد.

فرایند سیگنال‌دهی در بازار بورس چگونه است؟

یک سیگنال می‌تواند منابع متنوعی داشته باشد. برخی از مواقع، سرمایه‌گذار با شنیدن یک خبر درباره سهام شرکت مشخصی، سیگنال بورسی را دریافت می‌کند. سپس با بررسی شرایط سهام آن شرکت، اقدام به معامله سهام مورد نظر می‌کند.

همچنین ممکن است سرمایه‌گذار بر مبنای تحلیل تکنیکال حرکت می‌کند. چنین فردی با بررسی سهام توسط روش‌های تحلیل تکنیکال، شرایط را برای معامله می‌سنجد و طبق آن اقدام می‌کند. این دسته از افراد در تحلیل‌های بورسی خود از ابزارهایی مانند اندیکاتورها و نرم‌افزارهای سیگنال‌دهی استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید

نه تنها تحلیل تکنیکال، بلکه تحلیل بنیادی نیز می‌تواند اساسی برای انجام معاملات باشد. یعنی اگر فرد با بررسی بنیادی سهم و مقایسه قیمت فعلی آن با قیمتی که باید داشته باشد، به نتیجه مشخصی برسد، می‌تواند در مورد خرید و فروش تصمیم‌گیری کند.

اما به طور کلی یک سیگنال بورسی باید با استفاده از تمامی این روش‌ها ارائه شود. به این ترتیب، ریسک پایین‌تری سرمایه معامله‌گر را تهدید می‌کند. بنابراین پیش از پیروی از سیگنال‌هایی که در حوزه بورس منتشر می‌شوند، به مرجع سیگنال و دانش و مهارت او دقت کنید. بهترین راه برای سنجش قابل اعتماد بودن یک سیگنال اما آن است که خودتان نیز با توجه به استراتژی معاملاتی‌تان آن را بررسی کنید و از آن مطمئن شوید.

سیگنال بورسی خوب و بد را چگونه تشخیص دهیم؟

حقیقت آن است که آن دسته از معامله‌گران بورس که بر طبق اخبار دست به خرید و فروش می زنند، معمولا مشکلات زیادی گریبانشان را می‌گیرد. می‌توان گفت مهم‌ترین مشکل سر راه این افراد، پیدا کردن راهی برای خروج از سهم (پس از ورود به سهم بر اساس اخبار) است.

در سوی دیگر، افرادی که به کمک ابزارهای تحلیلی معامله می‌کنند، احتمال موفقیت بیشتری دارند. البته ممکن است گاهی موفقیت قابل توجهی نیز نداشته باشند؛ چرا که ابزارهای تحلیل هر یک به بررسی موارد خاصی می‌پردازند و تمام موارد را با هم در نظر نمی‌گیرند.

به طور کلی نمی‌توان به صورت قطعی در این باره نظر داد چرا که ممکن است برخی از ابزارهای تحلیلی در بعضی مواقع منجر به موفقیت معامله‌گران بورس شوند و گاهی هم ممکن است چنین اتفاقی رخ ندهد. حتی برخی از ابزارهای تحلیلی نیز وجود دارند که ممکن است تا حد مطلوب و در اکثر مواقع موفقیت‌آمیز باشند اما سود کمتری را نصیب سرمایه‌گذاران ‌می‌کنند.

نکته دیگری که اشاره به آن خالی از لطف نیست، این است که معامله‌گرانی که خرید و فروش‌های خود را بر اساس تحلیل بنیادی انجام می‌دهند، نمی‌توانند سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت داشته باشند، چرا که برای ایجاد تغییرات بنیادی، باید صبر کرد. تغییرات بنیادی اتفاقی نیست که یک شبه رخ دهد و نیازمند گذشت زمانی طولانی‌تر است.

وقتی سیگنال سودی در پی ندارد!

ممکن است این سوال برایتان پیش آید که چرا برخی افراد با وجود استفاده از سیگنال‌هایی که اتفاقا کاملا هم منطقی به نظر می‌رسند، همچنان ضرر می‌کنند. در حقیقت انتظار می‌رود که بر طبق اطلاعات موجود در سیگنال‌دهی، سرمایه آن‌ها چند برابر شود ولی چنین اتفاقی نمی‌افتد. اما مشکل کجاست که بعضی سیگنال‌ها در بورس به نتیجه مطلوب نمی‌رسند؟

نکته این‌جاست که تنها سیگنال نیست که از اهمیت برخوردار است. عوامل دیگری نظیر مدیریت مالی سرمایه و نحوه انجام معامله نیز در نوع خود در این امر موثر هستند. شاید بسیاری از تحلیل‌گران و کارشناسان قادر به سیگنال‌دهی باشند. اما مدیریت سرمایه امری نیست که هر کسی بتواند از عهده انجام آن برآید.

اگر سرمایه‌گذاران از اصول معامله‌گری و مدیریت سبد دارایی‌های خود آگاه نباشند، نمی‌توانند با پیروی از سیگنال در بازار بورسی کسب سود کنند. چرا که یک تکه از پازل سرمایه‌گذاری را گم کرده‌اند و آن چیزی نیست جز‌ مدیریت سرمایه. در غیاب مدیریت سرمایه، ممکن است افراد در یک معامله سود کنند. اما احتمال دارد در معاملات آتی، سودهای کسب شده و حتی در مواردی اصل سرمایه خود را نیز از دست بدهند. داشتن استراتژی معاملاتی و تسلط بر مدیریت دارایی، مسئله‌ای است که برای هر سرمایه‌گذار از هر چیزی واجب‌تر است و نسبت به پیروی از سیگنال‌های بورسی اولویت دارد.

جمع‌بندی

به توصیه‌هایی تحلیلگران و کارشناسان بازار بورس برای خرید یا فروش سهام به سهامداران ارائه می‌کنند، سیگنال می‌گویند. این اطلاعات در قالب سیگنال‌دهی و بر اساس اخبار، شایعات، نظرات شخصی، تحلیل‌ها و … منتشر می‌شوند. به طور کلی می‌توان گفت هر نشانه‌ای که به عنوان محرکی برای سوق دادن سرمایه‌گذاران به معامله عمل کند، سیگنال محسوب می‌شود. سرمایه‌گذاران و تحلیلگران در سیگنال‌دهی ممکن است از تحلیل تکنیکال، بنیادی و همچنین ابزارهای تحلیلی مختلف استفاده کنند.

در سال‌های اخیر، نرم افزارهای فراوانی به بازارهای مالی معرفی شده که می‌توانند به افراد کمک کنند تا از میان انبوه سیگنال‌ها، مفیدترین آن‌ها را استخراج کنند. اما باید این نکته را به خاطر داشت که هر سیگنالی قابل اعتماد نیست و نباید کورکورانه از سیگنال‌های بورسی پیروی کرد. سرمایه‌گذار خود باید این سیگنال‌ها را بررسی کند تا به درستی آن پی برده و همسو با استراتژی معاملاتی خود در خصوص آن‌ها تصمیم‌گیری کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا