کف قیمت سهام چیست و چطور میتوانیم آن را تشخیص بدهیم؟
موقع تحلیل نمودارهای مختلف قیمتی، همیشه به دنبال نقاطی هستیم که بتوانیم در آن نواحی وارد سهم شویم. همهمان دوست داریم پایینترین قیمت سهام را پیدا کنیم و پس از رشد دارایی، آن را در قیمت بالا بفروشیم. همین مسئله نشان میدهد که پیدا کردن کف قیمت سهام در بورس یا دیگر بازارهای مالی چقدر مهم است. به این ترتیب میتوانیم در بهترین زمان سهام را بخریم و بیشتر سود کنیم. این مقاله از توان تحلیل به همین مسئله اشاره دارد و با خواندن آنچه در ادامه میآید میتوانیم بفهمیم کف قیمت و کف سازی سهام بورسی چیست و فیلتر آن را نیز در پایان معرفی خواهیم کرد.
فهرست مطالب با دسترسی سریع
منظور از کف قیمت سهام چیست؟
خیلی ساده اگر بخواهیم توضیح بدهیم که کف قیمت سهام چیست میتوانیم بگوییم که این قیمت، سطحی است که انتظار داریم بعد از آن سهم رشد کند. یعنی اگر میگوییم فلان سهام به کف قیمتش رسیده و کف سازی کرده است، منظورمان این است که دیگر پایینتر از این نخواهد رفت. به این ترتیب میتوانیم یکی دیگر از روشهای کاربردی را برای خرید بهترین سهام به کار ببندیم.
معمولا برای تشخیص کف سازی سهام بورسی یا هر دارایی دیگر، دو کف متوالی را پیدا میکنند. اگر کف دوم کمی بالاتر از کف اول باشد، میفهیم که الگوی W تشکیل شده است. این الگو میتواند یک سیگنال برای ورود به سهم باشد. البته اگر کف دوم با اختلاف زیادی از کف اول تشکیل شود، ورود به این دارایی با ریسک همراه خواهد بود.
بعضی مواقع پیش میآید که کاهش قیمت سهم متوقف میشود. این مسئله را نمیتوانیم به منزلهی تشکیل کف قیمت سهام تلقی کنیم. بلکه کف قیمت نقطهای است که در آنجا شاهد برگشت به روند صعودی هستیم. آنچه در شکلگیری کف قیمت خیلی مهم است، عرضه و تقاضا است که رابطهی میان خریداران و فروشندگان را نشان میدهد. پس کاهش قیمت و تقاضا عوامل کافی برای تشکیل کف قیمت نیستند. یعنی صرفا نبود فروشندگان به معنای کاهش قیمت و ایجاد کف قیمتی نیست. خیلی از مواقع قیمت سهم کم میشود ولی چند ماه در یک ناحیهی مشخص رنج میزند. اما بعد از آن باز هم باز شاهد ریزش قیمت خواهیم بود. تشکیل کف قیمت نیازمند ورود خریداران جدید است. در این شرایط است که قیمت مجددا بالا میرود و کف قیمت تشکیل میشود.
مثال
فرض کنید سهمی طی دو ماه متوالی با کاهش قیمت روبرو شده است. در این دو ماه خریداری وجود نداشت و فشار فروشندگان زیاد بود. اما بعد از دو ماه خبری منتشر میشود و تقاضا را در این سهم بالا میبرد. این افزایش تقاضا با افزایش حجم معاملات هم همراه است. اینجاست که شاهد برگشت روند و رشد سهم خواهیم بود. کمترین قیمت آن دو ماه اخیر هم کف قیمت سهام خواهد بود.
کف قیمتی سطحی را نشان میدهد که در آن انتظار داریم قدرت تقاضا بیشتر از عرضه باشد.
حالا برای اینکه این مسئله را بهتر در ذهنتان مجسم کنید نگاهی به نمودار خودرو در تصویر زیر بیندازید.
قبل از فلش قرمز حرکتی صعودی داشتیم و میبینیم که قبل از آن سهم کفی پایینتر تشکیل داده بود. اما پس از آن سهم در یک محدودهی حمایت و مقاومت حرکت نوسانی داشت است. پس از آن موقعی که حجم معاملات به طرز معناداری زیاد شده است، سهم هم حرکتی رو به بالا پیدا کرده است. در این تصویر کف سازی سهام به خوبی مشخص است.
دقت کنید که ما فقط ریزش قیمت را ملاک قرار ندادیم. وقتی خریداران جدیدی وارد سهم میشوند میفهمیم که احتمال افزایش قیمت وجود دارد. البته بازیگر بورس هم این وسط بیکار نمینشیند. کاری میکند که سهامداران صبر و تحملشان را از دست بدهند. معمولا هم دست به دامن اردر ترس میشود. وقتی افراد زیادی سهمشان را فروختند، وقت مناسبی است تا بازیگر خریدش را انجام دهد و قیمت را بالا ببرد.
روشهای تشخیص کف قیمت در بازار بورس
نکتهی مهم این است که بتوانیم کف قیمت را در بورس به درستی تشخیص بدهیم و سهام مناسب را پیدا کنیم. برای انجام این کار میتوانیم به مسائل زیر توجه کنیم. البته این نکته را حتما به خاطر داشته باشید که هیچ ابزار و اندیکاتوری نمیتواند به شما کمک کند تا کف قیمت را به صورت کاملا دقیق شناسایی کنید.
روند را پیدا کنید
قبل از اینکه بخواهید وارد سهم شوید اول از همه روند آن را بررسی کنید. منظور از روند این است که با دیدی کلی به نمودار قیمت نگاه کنید. نه اینکه حرکت آن لحظه را در نظر بگیرید. ممکن است روند کلی سهم نزولی باشد اما طی دو روز حرکت صعودی داشته باشد. به این ترتیب شاید فریب بخورید و به خیال اینکه سهم دارد روند صعودیاش را آغاز میکند، اقدام به خریدی اشتباه کنید.
به اصلاح بازار توجه کنید
وقتی همه از خرید سهام میترسند و بازار کساد است، بهترین زمان برای خرید سهام است. در این شرایط اصلاح بازار تمام میشود و کم کم تقاضاها زیاد میشود.
مقاومت و حمایت را در نظر بگیرید
به کمک سطوح حمایت و مقاومت میتوانیم بفهمیم که آیا فروشندههای یک سهم تمام شدهاند و سهم به اصطلاح خشک شده است یا نه. یا اینکه هنوز هم در این قیمت فروشندههایی وجود دارند. اگر فروشندگان در سهم حاضر باشند ولی نتوانند سهمشان را بفروشند نشان از این دارد که قیمت سهم نمیتواند افزایش پیدا کند. معمولا وقتی سهام به محدودهی حمایت میرسند، شاهد افزایش تقاضا و قیمت هستیم. البته اگر این سطح بکشند ریزش بیشتری اتفاق میافتد. رفتار سهم در مواجهه با خطوط مقاومت هم برعکس است. وقتی سهم به این محدوده میرسد، معمولا شاهد کاهش قیمت و افزایش فروش هستیم.
با اندیکاتورها آشتی کنید
الان ممکن است بپرسید که خب از کجا بفهمیم چه قیمتی قیمت کف سهام است. این کار به کمک اندیکاتورها، بررسی سوابق سهام، شرایط بازار و البته تجربهی شما انجام میشود. اندیکاتورها میتوانند با ارائهی اطلاعات مهمی مثل حجم معاملات، روند، سطوح اشباع خرید و فروش، مومنتوم و … به ما در تشخیص این مسئله کمک کنند. از جمله پرکاربردترین، مهمترین و محبوبترین اندیکاتورها میتوانیم به MACD، RSI و باندهای بولینگر اشاره کنیم.
الگوهای نموداری
خیلی از مواقع میتوانیم به کمک الگوهای قیمتی هم کف قیمتی سهام را پیدا کنیم. با استفاده از نمودارها و الگوهای تحلیل تکنیکال معمولا میتوانیم در تشخیص بهترین نقطه برای ورود به سهام بهتر عمل کنیم. یکی از این الگوها که در دسته الگوهای بازگشتی قرار میگیرد، کف دوقلو یا کف سه قلوست که به ما کمک میکند در کف قیمت روندهای صعودی خریدمان را انجام دهیم و در بالاترین قیمت بفروشیم.
دلیل افت قیمت مهم است
بعضی وقتها ممکن است قیمت در پی مسائلی کاملا حاشیهای کاهش پیدا کرده باشد. مثلا احتمال دارد به خاطر واکنش به حمایت و مقاومت این اتفاق افتاده باشد. دلیل کاهش قیمت مسئلهای است که میتواند به ما نشان دهد آیا این افت قیمت موقتی است یا ممکن است بیشتر طول بکشد. همانقدر که یک خبر بد میتواند بازار را به شوک ببرد، یک خبر خوب باعث میشود فنر سهام در برود و صعود خوبی را در آن شاهد باشیم. پس برای خرید در کف قیمت به این نکات و مسائل هم توجه کنید.
کانال رسم کنید
معمولا تکنیکالیستها به کمک رسم کانال قیمتی میتوانند کف قیمت سهام را به خوبی تشخیص بدهند. با این کار در واقع هم روند را شناسایی میکنند و هم سطوح حمایت و مقاومت را. معمولا وقتی سهم به کف کانال برخورد میکند، مجددا رو به بالا برمیگردد. مگر اینکه قیمت کانال را به سمت پایین بکشند و بیشتر بریزد. اینها مسائلی هستند که به مرور زمان و با کسب تجربه خیلی قابل درکتر میشوند. اما اگر تازهکار هستید تا آن موقع سعی کنید خرید پله ای داشته باشید تا مبادا به خاطر اشتباه در تشخیص کف قیمت، سرمایهتان را از دست بدهید.
ویژگی های صنعت را مدنظر قرار بدهید
معمولا سهام یک بخش، رفتاری مشابه دارند. وقتی وضعیت صنعت موردنظر را با کل بازار مقایسه کنید، خیلی بهتر میتوانید بفهمید که روند سهم شما چگونه است و آیا قیمت کمتر از این میشود یا اینکه ممکن است پایینتر هم برود. این مسئله باعث میشود نگاهی کلیتر داشته باشید و فریب وقایع لحظهای و کوتاهمدت را نخورید.
به قیمت و حجم توجه کنید
دو فاکتور قیمت و حجم معمولا نشانگر آن هستند که سهم به سطوح پایین خود نزدیک شده است. حجم هم موجب اعتبارسنجی قیمتها و جهت آن میشود. وقتی که سقوط سهم به پایان میرسد و حجم نسبتا بالاست، معمولا میتوانیم بفهمیم که قرار نیست قیمت از این پایینتر برود. معمولا حجم معاملات بالا در پایان روند نزولی به معنای خروج فروشندهها و ورود خریداران جدید است.
خلاف جهت آب شنا کنید
وقتی سهمی در حال سقوط است، معمولا سرمایهگذاران فقط اخبار تجاری و اخبار بازار سرمایه را دنبال میکنند و آن را وحی منزل میدانند. اما آیا این مسئله همیشه درست است؟ جالب است که یک استراتژی وجود دارد که میگوید خلاف باور عموم مردم عمل کنید. مثلا فرض کنید بازار نفت بسیار نزولی شود. در این موقع است که همه از منهدم شدن و نابودی سهام این بخش حرف میزنند. اما بعضی از سرمایهگذاران بر خلاف نظرات عامهی مردم سهام این صنایع را میخرند و سود هم میکنند. این یعنی باید همهی جوانب کار را سنجید. باز هم باید تاکید کرد ورود به سهم در نقاط نادرست، چیزی جز ضرر و زیان ندارد.
نکاتی در مورد خرید سهام در کف قیمت
- خرید در کف قیمت کار راحتی نیست و ممکن است معاملهگر را با زیان مواجه کند. چرا که این مسئله از رویدادهای کلان اقتصادی، سیاسی و … تاثیر میگیرد.
- معمولا تازهکارها تصور میکنند هر افت قیمت و ریزش با یک حرکت صعودی همراه است. ممکن است دارایی را در قیمتی پایین بخرند و حتی سهم باز هم قیمتش کمتر شود و ضرر کنند.
- تشخیص اشتباه کف قیمتی، باعث میشود در سهم گیر کنید. با این همه و به طور کلی توجه به کف قیمتی میتواند بیشتر از آنکه با ریسک همراه باشد سودآور باشد.
- وقتی کف قیمت را تشخیص دادید، یک پله وارد شوید. چرا که ممکن است لازم شود خرید پله ای انجام دهید. پس تمام سرمایهتان را همان اول وسط نگذارید.
- سرمایهگذاری در کف سهام نیازمند صبر است. ممکن است مدتی طول بکشد تا سهم به نقطهای برسد که مدنظر سرمایهگذار است. پس در هنگام این کار به هزینه فرصت هم توجه کنید.
- برای تشکیل کف قیمت، کمترین قیمت سهام کافی نیست. باید خریداران جدید هم وارد سهم شوند تا روند نزولی برگردد.
- درگیر FOMO نشوید و فکر نکنید هر ریزشی، یک فرصت خرید است و ممکن است شما جا بمانید. از روی هیجان خرید نکنید.
- به جز تمام مواردی که گفته شد، نهایتا باید بر اساس استراتژی معاملاتی که دارید وارد سهم شوید.
- با توجه به اینکه نوسان گیر هستید، یا به دید بلندمدت سرمایه گذاری میکنید، قطعا تعریفتان از ریزشها و کف قیمت متفاوت خواهد بود. معاملهگر روزانه کف قیمت همان روز را در نظر میگیرد ولی دید سرمایهگذاران معمولا طولانیمدت است.
فیلتر کف قیمت
شاید یکی از مهمترین چیزهایی که در پیدا کردن کف قیمت سهام در بورس ایران به کارمان بیاید، استفاده از دیده بان بازار و فیلترنویسی باشد. فیلتری که در این بخش ارائه میکنیم، کف قیمت سه ماهه را نشان میدهد که میتواند خیلی کاربردی باشد. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید.
Time needed: 15 minutes.
مراحل لازم برای فیلتر سه ماهه کف قیمت در بازار بورس ایران
- ورود به سایت
اول از همه وارد سایت بورس ایران به آدرس http://www.tsetmc.com/Loader.aspx?ParTree=15 شوید.
- رفتن به قسمت دیده بان
برای درج کد مربوط به فیلتر کف قیمت لازم است که به قسمت دیده بان بروید.
- شخصی سازی قالب
حالا نوبت آن است که یک قالب شخصی درست کنید. برای این کار روی گزینهی قالب نمایش کلیک کنید.
- ساخت قالب
مطابق تصویر، فیلدهای زیر را تنظیم کنید.
- کد فیلتر
در انتها هم کافی است تا کد زیر را در محل مربوط به درج کد کپی کنید.
true==function()
{
//Calculate the Min Price of 3Month
var str="";
function MinPriceOf3Month()
{
var minimum=(pc);
for(n=0; n<59; n++)
{
if([ih][n].PriceMin<=minimum && [ih][n].PriceMin>0)
{
minimum=[ih][n].PriceMin;
}
}
return minimum;
};
(cfield0)= MinPriceOf3Month();
(cfield1)=(pc)-MinPriceOf3Month();
(cfield2)=Math.round(((pc)-MinPriceOf3Month())/(pc)*100*100)/100;
return true;
}()
فقط این را هم بدانید که مقادیر فیلدهای اختصاصی که در بالا تعریف کردیم به این صورت است:
- cfield0: کمترین قیمت سهم در سه ماه گذشته
- cfield1: اختلاف قیمت کنونی و کمترین قیمت سهم
- cfield2: درصد مقدار cfield1
پس از مشاهدهی نتایج، ستون نتیجه را از کوچک به بزرگ مرتب کنید تا نمادها را به ترتیب مشاهده کنید.
جمع بندی
کف قیمت سهام، پایینترین قیمت سهم در یک بازهی زمانی است و انتظار داریم که سهم از آن پایینتر نیاید. کف سهام به عقیدهی خیلی از تحلیلگران مسئلهی مهمی است. البته به شرطی که قبلا سهم را در قیمت بالا نخریده باشید. چرا که معمولا قبل از انتشار خبرهای خوب، قیمت پایین میرود و پس از آن است که رشد قیمت را در سهم میبینیم. همین مسئله باعث میشود که تحلیلگران به دنبال کف قیمت باشند تا از آن برای پیشبینی و ارزیابی وضعیت آینده استفاده کنند. کف سازی اتفاقی است که باعث میشود سهام برای صعود کاملا نفس بگیرند و بتوانند بقیهی مسیر را به خوبی پیش بروند.
سوالات متداول با پاسخ های کوتاه
به معنای پایینترین قیمتی است که سهم از آن نقطه روندی صعودی پیدا میکند.
افزایش حجم و البته ورود خریداران جدید دو مورد از مهمترین مسائلی هستند که باید همزمان اتفاق بیفتند.
شناسایی روند، توجه به سطوح حمایت و مقاومت، استفاده از اندیکاتورها، بررسی سوابق قبلی سهم، توجه به اخبار و خرید در پایان اصلاح، ترسیم کانال و …
اندیکاتورهای زیادی وجود دارند که میتوانیم از آنها کمک بگیریم. اما هیچکدامشان نمیتوانند با قطعیت کامل کف را تشخیص بدهند. همچنین میتوانیم به کمک فیلتر کف قیمت سهامی را که در بازهای مشخص در پایینترین قیمت خود هستند پیدا کنیم.