تک سهم در بورس چیست؟ سرمایهگذاری روی یک سهم منتخب
یکی از نخستین توصیههایی که در زمینه سرمایهگذاری در بازارهی مالی بیان میشود، داشتن سبدی از داراییهای متنوع و پرهیز از سرمایهگذاری روی یک دارایی واحد است. اما برخی سرمایهگذاران در شرایطی خاص ترجیح میدهند که سرمایه خود را روی یک دارایی متمرکز کنند. تک سهم، همانطور که از نامش پیداست، به سرمایهگذاری تمام داراییها تنها روی یک سهم اشاره دارد. ممکن است هر فرد با توجه به استراتژی معاملاتی خود، یکی از انواع تک سهم بنیادی یا شارپی را خریداری کند؛ به این ترتیب همین یک سهم در پرتفوی شما وجود خواهد داشت و خبری از سهام دیگر نیست. اما تک سهم بنیادی و شارپی چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟سرمایهگذاری تک سهمی مناسب چه کسانی است؟ مزایا و معایب تک سهم بودن در بورس چیست؟
- منظور از تک سهم در بورس چیست؟
- مزایای تک سهم شدن در بورس چیست؟
- معایب تک سهم شدن در بورس چیست؟
- بررسی ریسک تشکیل سبد سهام در مقایسه با تک سهم شدن در بورس
- آیا تشکیل سبد سهام ضروری است؟
- جمعبندی
منظور از تک سهم در بورس چیست؟
تک سهم در بورس به معنای آن است که با تمام سرمایه خود، تنها یک سهم را خریداری کنید. به این ترتیب همین یک سهم در سبد سهام (پرتفوی) شما وجود خواهد داشت و خبری از سهام دیگر نیست. تک سهم دو نوع دارد:
- تک سهم بنیادی: سهام مربوط به شرکتهای بنیادین یا به عبارتی شرکتهایی با عقبهی محکم و معتبر و با تضمین سوددهی بالا
- تک سهم شارپی: سهام مربوط به شرکتهای جدید دارای رشد تصاعدی و روزافزون
برای اینکه این نوع سهام را انتخاب کنید، باید به خوبی آن را تحلیل و بررسی کنید. البته با وجود تحلیل و بررسی هم نمیتوان از کسب نتیجه مطلوب مطمئن بود. به عنوان مثال ممکن است فردی روی یک تک سهم بنیادی سرمایهگذاری کند ولی پس از گذشت زمان، سوددهی بسیار اندکی داشته باشد. چرا که شرایط بازار ممکن است با آنچه در نظر ماست متفاوت باشد.
بیشتر بخوانید
مزایای تک سهم شدن در بورس چیست؟
بسته به هدف و استراتژی سرمایهگذاری شما، تک سهم بودن میتواند مزایایی همچون موارد زیر را برای شما داشته باشد:
- امکان تحلیل و بررسی کامل
- سوددهی بالا و مطمئن (به شرط تحلیل درست و علمی)
- پرداخت هزینه کمتر
در ادامه هر یک از این موارد را توضیح میدهیم.
امکان تحلیل و بررسی کامل
اگر سرمایه خود را تنها صرف خرید یک سهم کنید، میتوانید آن سهم را به صورت ویژه بررسی کنید. چرا که دیگر نیازی به آن ندارید که زمان خود را صرف تحلیل چند سهم مختلف کنید. به این ترتیب، میتوان از اتفاقات و حواشی پیرامون یک سهم به خوبی آگاه شد و با چشمانی بازتر به سرمایهگذاری پرداخت.
سوددهی بالا و مطمئن
چنانچه سهمی که در سبد شما وجود دارد ارزشمند باشد، میتوانید با خیال راحت از تک سهم بودن خود لذت ببرید. معمولا افرادی که تک سهم بنیادی را پس از تحلیل و بررسی فراوان خریداری میکنند، با گذشت زمان به سودهای خوبی دست پیدا میکنند. البته این امر همیشگی نیست و استثناهایی نیز در این خصوص وجود دارد.
پرداخت هزینه کمتر
در شرایطی که تنها یک سهم مشخص در سبد خود دارید، مطمئنا هزینهتان نیز کمتر است. چرا که کارمزد کمتری را برای معاملات پرداخت میکنید. طبیعی است که تک سهم شدن در بورس مساوی است با انجام معاملات کمتر. این مسئله نیز پرداخت کارمزد کمتر را در پی دارد.
معایب تک سهم شدن در بورس چیست؟
این سوال را میتوان با استناد به همان جمله معروف که احتمالا همهتان شنیدهاید، پاسخ داد؛ یعنی «همه تخممرغهای خود را در یک سبد نگذارید». به نظر میرسد تفکر منطقی آن است که نباید روی تمام سرمایه خود برای خرید صرفا یک سهم خاص، ریسک کنیم؛ اما ریسک تک سهم شدن در بورس دقیقا در چیست؟ درست است که اگر سهم رشد کند، سود زیادی نصیبتان میشود ولی روی دیگر سکه را نیز باید در نظر گرفت.
ممکن است به هر دلیل گزارش نامطلوبی از جانب شرکت منتشر شود یا سهم برای مدتی بسته باشد. به این ترتیب مدتی طول میکشد تا سهم دوباره باز و قابل معامله شود. در این بین باید به نرخ تورم توجه کنید که در زمان بسته بودن سهم موجب کاهش ارزش سرمایهتان میشود. به علاوه، داراییهایی نظیر طلا که مطابق با قیمت جهانی دادوستد میشوند، بسیار متاثر از این بازار هستند. یعنی اگر طلا در بازار جهانی ریزش کند، شما هم از این امر متضرر خواهید شد. به طور خلاصه میتوان اصلیترین معایب تک سهم شدن در بورس را به صورت زیر بیان کرد:
- ریسک بالا
- از دست دادن قدرت تحلیل
- صرف زمان بیشتر
- افزایش رفتارهای هیجانی
ریسک بالا
همانطور که اشاره شد، ریسک این کار زیاد است. تفاوتی هم ندارد که شما تک سهم بنیادی خریداری کردهاید یا تک سهم شارپی. هر اخباری میتواند موجب بسته شدن و ریزش سهم شما شود.
به عنوان مثال میتوان از سهام شرکت کنتورسازی ایران با نام آکنتور نام برد. پس از آنکه این سهم برای مدتی طولانی در محدوده مشخصی نوسان میکرد، در پی انتشار اخباری بسیار جذاب، موردتوجه همگان قرار گرفت. این امر باعث شد که قیمت سهم به میزان زیادی رشد کند. زمانی که قیمت سهم افزایش پیدا کرد، ناگهان انتشار یک خبر موجب ایجاد یک شوک به این نماد شد. خبر حاکی از آن بود که اخبار مثبتی که در مورد این سهم منتشر شده بود، دروغ بوده است. پس از این اتفاق بود که نماد آکنتور در شهریورماه سال ۱۳۹۵ بسته شد و تا کنون نیز وضعیت آن ممنوع-متوقف است.
از دست دادن قدرت تحلیل
هنگامی که تمام وقت و انرژی خود را برای تحلیل یک سهم صرف میکنید، از سایر سهام و نمودارها غافل میشوید. یعنی تمرکزی روی بقیه سهام ندارید و تنها به همان یک سهمی که دارید فکر میکنید. به این ترتیب ممکن است که قدرت تحلیل شما کم شود و نتوانید به خوبی بازار را رصد و پیشبینی کنید.
صرف زمان بیشتر
از آنجا که تک سهم شدن با ریسک بالایی همراه است، لازم است که تمام اخبار و حواشی موجود را به دقت بررسی کنید. همچنین به منظور جلوگیری از ضرر و زیان لازم است که روند سهم را هر روز بررسی کنید. این امر نیازمند صرف زمان بیشتری است.
افزایش رفتارهای هیجانی
ریسک بالا موجب بروز رفتارهای هیجانی میشود. چرا که زمانی که در حال ضرر کردن هستید، نمیتوانید به خوبی از قدرت ذهن خود استفاده کنید و به دلیل ترس از دست دادن سرمایه، احساسات خود را در تصمیمهایتان دخیل میکنید. اگر تحمل ندارید که کاهش سرمایهتان را مقابل چشمان خود ببینید، تک سهم شدن را از ذهنتان بیرون کنید. شما میتوانید با رعایت اصول سرمایهگذاری در بورس، یک پرتفوی کاملا حسابشده و معقول بچینید و از سود آن بهرهمند شوید.
بیشتر بخوانید
آیا تشکیل سبد سهام ضروری است؟
معمولا در بیشتر آموزشهای مربوط به بازار بورس، افراد بسیاری بر تشکیل سبد سهام تاکید دارند. اما حقیقت آن است که این امر همیشه هم کار عاقلانهای به نظر نمیرسد. یعنی در برخی موارد، استثناهایی وجود دارد. به عنوان مثال فردی که به دنبال نوسانگیری از معاملات چندروزه است، چرا باید سبد سهام تشکیل بدهد؟ چه نیازی به این کار دارد؟ نوسانگیرها در دسته معاملهگران قرار میگیرند، نه سرمایهگذاران. بهعلاوه ممکن است سرمایه اولیه شما زیاد نباشد. به این ترتیب تشکیل سبد سهام چندان هم منطقی نیست. چرا که با توجه به سرمایه اندکتان، سود زیادی نصیبتان نخواهد شد.
بررسی ریسک تشکیل سبد سهام در مقایسه با تک سهم شدن در بورس
مشخص است که سبد سهام ریسک کمتری دارد. این سبد ترکیبی از چند سهم است که سرمایهگذار آنها را به کمک تحلیل و بررسی خریده است. یعنی سرمایه خود را میان چندین سهم مختلف توزیع کرده است. توزیع سهام به معنای کاهش ریسک است. چرا که از میان چند سهام داخل سبد، حتی اگر یک یا دو سهم نیز با کاهش قیمت مواجه شوند، همچنان میتوان به رشد باقی سهام امیدوار بود. به این ترتیب میتوان با خیالی آسودهتر سهامداری کرد و خطر از دست دادن کل سرمایه را تا حد زیادی کمرنگ کرد.
چنانچه برخی از افراد، مجرب باشند و ریسکپذیری بالایی داشته باشند، ممکن است به تک سهم شدن روی بیاورند. انتخاب آنها میتواند تک سهم بنیادی یا تک سهم شارپی باشد. اما افرادی که آشنایی چندانی با بازار ندارند و به عبارت دیگر تازهوارد به حساب میآیند، نباید به سمت تک سهم شدن بروند. بهترین استراتژی برای این افراد، تشکیل یک پرتفوی متنوع با سهام چند صنعت مختلف است. به این ترتیب ریسک سرمایهگذاری برای این افراد به میزان قابل توجهی کم میشود.
همانطور که تک سهم شدن در بورس توصیه نمیشود، خرید سهام متعدد نیز امری حرفهای و اصولی نیست. نمیتوان از تمام صنایع بازار، سهمی را انتخاب کرد و روی آن سرمایهگذاری کرد. زیرا مدیریت سهام متعدد امری بسیار دشوار است و تبعات نامطلوبی در پی دارد. اگر تعداد سهامی که در سبدتان است از حد معمول بیشتر باشد، نمیتوانید به آسانی اخبار و وقایع مربوط به هر یک را دنبال کنید. به منظور چیدمان سبد سهام، میتوانید از متخصصان این زمینه کمک بگیرید.
جمعبندی
تک سهم در بورس به حالتی اطلاق میشود که ما تنها روی یک سهم مشخص سرمایهگذاری کرده باشیم. تک سهمها به دو نوع شارپی و بنیادی تقسیم میشوند. تک سهم شارپی به سهامی گفته میشود که انتظار رشدی تصاعدی در قیمت آن را داریم؛ اما تک سهم بنیادین به سهام شرکتهایی گفته میشود که به لحاظ بنیادین ارزنده و مطمئن باشند. این شیوه سرمایهگذاری مزایای خاص خود از جمله کاهش کارمزدها و افزایش سود قابلتوجه را دارد. اما اگر بخواهیم آن را با شیوه دیگر خریداری سهم، یعنی تشکیل سبد سهام مقایسه کنیم، باید بگوییم که تک سهم بودن در بورس -چه تک سهم شارپی و چه تک سهم بنیادین- ریسکهای بسیار بالایی دارد و به سهامداران تازهکار توصیه نمیشود. به همین جهت، معمولا تشکیل سبد سهام به عنوان بهترین شیوه ورود به بازار سهام مطرح میشود؛ البته نه سبدی که پر از سهمهای مختلف و بدون تحلیل باشد.