صندوق بازارگردانی چیست؟ ابزاری برای حفظ تعادل بازار
جلوگیری از نوسانات شدید در بازار سرمایه یکی از دغدغههای مدیریتی در این بستر سرمایهگذاری است. صندوق بازارگردانی از جمله ابزارهای مالی در بازار سهام به شمار میرود که نقشی اساسی در تعادل بازار و جلوگیری از ایجاد نوسانات به عهده دارد. رسالت این صندوقها، حفظ ارزش ذاتی سهام زیرمجموعه یک نهاد است که منجر به جلوگیری از بروز قیمتهای غیرواقعی میشود. این صندوقها همچنین در زمان مقتضی وظیفه پشتیبانی از سهام زیرمجموعه خود را نیز به عهده دارند. اما سازوکار صندوق بازارگردانی چیست؟
نقش سبدگردانها آنجایی مشخص میشود که شرکتها به منظور دستیابی به موفقیت بیشتر، از سبدگردانهایی کمک میگیرند که با این بازار آشنایی دارند. از همین رو صندوقهای بازارگردانی اقدام به در اختیار گرفتن سهام شرکتهای فعال در بازار میکنند و معاملات خود را بر مبنای آن انجام میدهند.
هدف صندوق بازارگردانی چیست؟
صندوقهای بازارگردانی به منظور متعادل نگه داشتن قیمت سهام و جلوگیری از بروز نوسانات ایجاد شدهاند. هدف این صندوقها جلوگیری از تشکیل صفوف خرید و فروش بیمورد و همچنین حفظ تعادل بازار است. این صندوقها شامل سهام مرتبط با یک شرکت و همچنین سهام همخانواده آنها هستند و توسط همان شرکت یا نهاد اداره میشوند.
بیشتر بخوانید
در حال حاضر مقرر شده است که همه شرکتهای بورسی باید بازارگردان داشته باشند. به عنوان نمونه صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی گروه دی عمدتا مربوط به سهام بانک دی و بیمه دی است و توسط این گروه اداره میشود. درست است که این صندوقها سرمایهگذاران حقوقی دارند، اما افراد حقیقی هم به صورت غیرمستقیم، از مزایای آن بهرهمند میشوند.
مزایای صندوقهای بازارگردانی
اگر بخواهیم از مزایای این صندوقها صحبت کنیم، در درجه اول باید به کاهش کارمزد معاملات صندوق اشاره کنیم. این امر به دلیل معافیتهای صورت گرفته، کاهش محدودیت اعتباردهی و تسهیلات به صندوق بازارگردانی با توجه به اساسنامه آن صورت گرفته است. در کشور ما هماکنون ۳۸ صندوق سرمایهگذاری مشغول فعالیتاند که مشتریان آنها تنها نهادهای حقوقی هستند.
در میان تمام صندوقهای بازارگردانی موجود در کشور، صندوق گروه گردشگری ایرانیان با بازدهی ۵۲.۷۵ درصد در مرداد ماه سال جاری لقب پربازدهترین صندوق را از آن خود کرده است.
عملکرد صندوقهای سبدگردانی موفقیتآمیز است؟
از آنجایی که یکی از مهمترین رسالتهای این صندوقها، حفظ ارزش ذاتی سهام و جلوگیری از نوسانات شدید است، میتوان به نقش پررنگ این صندوقها پی برد. آمارها نشان میدهد که در ماههای اخیر و به دلیل ورود افراد بیتجربه، تعادل بازار به هم خورده است. به گونهای که در شش ماه ابتدایی سال ۹۹، شاهد تشکیل صفوف خرید و فروش فراوانی بودهایم.
بیشتر بخوانید
کارشناسان مسائل مالی و فعالان بازار بورس نقش صندوقهای سرمایهگذاری را در ایجاد تعادل بازار بسیار مهم میدانند. آنها بر این باورند که عدم تعادل در بازار، منجر به بروز اتفاقاتی خواهد شد که در روزهای گذشته نیز شاهد آنها بودیم و این امر نکتهای منفی به شمار میرود.
جمعبندی
صندوق بازارگردانی از جمله ابزارهای مالی در بازار سهام به شمار میرود که نقشی اساسی در تعادل بازار و جلوگیری از ایجاد نوسانات به عهده دارد. هدف این صندوقها، حفظ ارزش ذاتی سهام زیرمجموعه یک نهاد است که منجر به جلوگیری از بروز قیمتهای غیرواقعی میشود. این صندوقها همچنین در زمان مقتضی وظیفه پشتیبانی از سهام زیرمجموعه خود را نیز به عهده دارند. در حال حاضر مقرر شده است که همه شرکتهای بورسی باید بازارگردان داشته باشند.