آموزش

معاملات کد به کد؛ وقتی حقوقی قصد فریب سهامداران را دارد

معمولا بزرگ‌ترین سهامداران شرکت‌ها، حقوقی هستند. به همین دلیل است که آنان قدرت بیشتری برای بازی با سهام دارند. سهامداران حقوقی اغلب برای انجام معاملات خود چندین کد حقیقی هم دارند. آن‌ها با استفاده از این کدها، می‌توانند سیگنال‌های خرید یا فروش صادر کنند. در این مواقع زمانی سیگنال خرید صادر می‌شود که سهامداران حقوقی با کد حقوقی خود سهم را بفروشند و با کد حقیقی خود شروع به خریداری سهم کنند. این معاملات در بازار سرمایه ایران به معاملات کد به کد معروف هستند.

در نتیجه انجام معاملات کد به کد، قیمت سهم کاهش می‌یابد. سپس سهامدار حقوقی بعد از کاهش قیمت سهم، با کد حقوقی شروع به خرید سهم در بازار می‌کنند. این حرکت حقوقی می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که احتمال می‌رود سهامدار حقوقی برای سهم برنامه‌های خاصی دارد. در ادامه این مطلب، تاثیرات معاملات کد به کد در بازار سهام و تحلیل وضعیت سهم در چنین شرایطی را بررسی می‌کنیم.

معاملات کد به کد چیست و چگونه تشخیص داده می‌شود؟

همانطور که توضیح دادیم، معاملات در شرایطی کد به کد خوانده می‌شوند که یک سهامدار، سهام خود را به کد معاملاتی دیگری که مربوط به خودش است، انتقال دهد. اما انجام خرید و فروش کد به کد در یک سهم را چگونه متوجه شویم؟ آیا فیلتری برای معامله کد به کد در بورس وجود دارد؟

برای اینکه متوجه شوید در سهمی معامله کد به کد اتفاق افتاده است یا نه، می‌توانید ریز معاملات روزانه هر نماد را در صفحه مربوط به آن سهم در سایت tsetmc.com مشاهده کنید. اگر در نمادی کد به کد کردن سهام انجام شده باشد، می‌توانید با چک کردن معامله‌های مربوط به آن سهم متوجه این موضوع شوید.

در معامله روزانه سهام، وقتی که در زمان‌های خاص حجم معامله‌ها یک‌باره و به طور غیرعادی افزایش پیدا می‌کند، باید این موضوع بررسی شود که معامله کد به کد رخ داده است یا خیر. برای توضیح معامله کد به کد به مثالی از سهم «رتاپ» در ۲۰ آبان ۱۳۹۳ رجوع می‌کنیم.

معاملات کد به کد

 در سهم رتاپ با حجم عادی کم‌تر از ۱ میلیون، حجم معاملات در روز ۲۰ آبان سال ۹۳ افزایش یافت. برای آنکه مشخصات سهم در آن روز کاری نمایان شود. روی تاریخ سهم دبل کلیک می‌کنیم تا بتوانیم دقیق‌تر معاملات آن را بررسی نماییم.

معاملات کد به کد

با کلیک روی قسمت اطلاعات تکمیلی در پنجره‌ای که باز می‌شود، ریز معاملات را انتخاب کنید تا ریز معاملات سهم به نمایش درآیند. در قسمت سابقه سربرگ معاملات نیز می‌توانید ریز معاملات روز های قبل را مشاهده کنید.

همانطور که در تصویر مشخص است، حجم معامله‌های مشخص شده، توسط حقوقی‌ها خریداری شده است. در ظاهر اینگونه به نظر می‌رسد که برای جلوگیری از نزول بیشتر قیمت سهم، کد حقوقی از سهم حمایت کرده و اقدام به خرید کرده است تا موجب افزایش تقاضا در سهم شود.

در صورتی که ثابت شود معامله کد به کد در سهم رخ داده، مشخص می‌شود که بازیگردان سهم با کد حقیقی فروشنده بوده و با کد حقوقی خریدار. این احتمال از نزول سهام در روزهای بعد و سیگنالِ فروش خبر می‌دهد. کد به کد کنندگان قصد فریب سهامداران را دارند تا بتوانند مقدار سهام مدنظرشان را به دست آورند. همچنین ممکن است که آنان در حال جابه‌جایی سهام خود برای شروع حرکت مد نظرشان باشند.

شرط تایید کد به کد بودن معاملات

معاملات کد به کد

 خرید و فروش کد به کد زمانی تائید می‌شود که حجم‌های یکسان در زمان و قیمت یکسان معامله شده باشد. همانطور که در تصویر بالا مشخص است، قبل از معامله شماره ۱۲۸، معاملات سهام روال عادی داشته. اما از معامله ۱۲۸، کد به کد در سهم آغاز شده و شاهد انتقال سهام در حجم یکسان به شخص دیگر (حقیقی یا حقوقی) هستیم.

با تائید معامله کد به کد، پیش‌بینی می‌شود که سهامدار حقوقی برای سهم برنامه‌های خاصی دارد. هدف این نوع کد به ‌کد، نزول قیمت سهم و خرید در قیمت‌های پایین است.

مثال دیگر برای کد به کد، نماد «شپدیس» است که حقوقی فروشنده بوده و به‌ اصطلاح سهم را خالی کرده است.

معاملات کد به کد

حالات مختلف خرید و فروش کد به کد

 حالت‌های مختلف کد به کد کردن سهام یک شرکت عبارتند از:

  • کد به کد از حقیقی به حقیقی
  • کد به کد از حقوقی به حقیقی
  • کد به کد از حقوقی به حقوقی
  • کد به کد از حقیقی به حقوقی

یکی از مهم ترین حالات کد به کد کردن در سهم از حقوقی به حقیقی است که معمولا با یک هدف خاص در سهم صورت می‌گیرد. هر یک از حالات معامله کد به کد نشانگر شرایط خاصی است که باید به آن توجه داشت. برای مثال، فروش با کد حقوقی و خرید با کد حقیقی نشانگر سیگنال خرید و فروش با کد حقیقی و خرید با کد حقوقی، نشانگر سیگنال فروش است. همچنین وقتی خرید و فروش با کد حقوقی یا خرید و فروش با کد حقیقی رخ می‌دهد، موقعیت حمایتی و مقاومتی سهم اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. زمانی می‌توان گفت که درصد نزولی بودن سیگنال، قدرت گرفته است که یک حقیقی فروشنده و چندین نفر خریدار باشند.

توجه به اینکه کد به کد در سطوح حمایت یا مقاومت صورت گرفته باشد، قابل اهمیت است. زیرا که کد به کد کارمزد دارد و از جیب بازیگردان مقداری پول خارج می‌شود. کد به کد سهام در معاملات می‌تواند موقعیت‌های مناسبی را برای سرمایه‌گذار ایجاد کند به همین خاطر توصیه می‌شود زمانی که به دنبال یافتن سیگنال خرید یا فروش در سهم هستید، حتماً معاملات سهم را رصد کنید و هرگاه به این نتیجه رسیدید که در نمادی کد به ‌کد سهام انجام شده است، آن سهم می‌تواند موقعیت مناسبی برای خرید یا فروش داشته باشد.

تفاوت معاملات کد به کد و بلوکی چیست؟

معامله بلوکی و کد به کد، دو نوع معامله در بازار سهام هستند که با هم تفاوت‌هایی دارند. در ادامه این تفاوت‌ها را بیان کرده‌ایم اما پیش از مطالعه این قسمت، توصیه می‌کنیم که مقاله «معاملات بلوکی چیست؟ معامله سهام بدون محدودیت‌های بازار عادی» را بخوانید.

۱- معاملات کد به کد دارای کارمزد هستند ولی در معاملات بلوکی کارمزدی پرداخت نمی‌شود. بر همین اساس کد به کد دارای اهمیت بیشتری است.

۲- در معاملات کد به کد چندین معامله در یک زمان یکسان و معمولاً با حجم یکسان و مبلغ یکسان انجام می‌شود ولی در بلوکی در یک ثانیه یک معامله با حجم بسیار بالا انجام می‌گیرد.

۳- معاملات کد به کد به منظور هدف خاصی برای سهم انجام می‌شود ولی معامله بلوکی اکثرا به منظور شاخص‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جمع‌بندی

معاملات در شرایطی کد به کد خوانده می‌شوند که یک سهامدار، سهام خود را به کد معاملاتی دیگری که مربوط به خودش است، انتقال دهد. این انتقال می‌تواند از کد حقیقی به حقیقی، کد حقوقی به حقیقی، کد حقوقی به حقوقی یا از کد حقیقی به حقوقی صورت گیرد. خرید و فروش کد به کد در زمان، قیمت و حجم یکسان در یک سهم رخ می‌دهد. هدف این کار معمولا دستکاری قیمت سهم و ارائه سیگنال و فریب سهامداران است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا