چه عواملی بر عملکرد بازار سهام تاثیر میگذارند؟
عملکرد بازار سهام با توجه به گروهی از عوامل مختلف تغییر میکند. برخی از این عوامل، مانند شرایط اقتصادی داخلی یا بینالمللی ذاتا مفاهیم گستردهای هستند. اما سایر عوامل ممکن است تنها به یک شرکت یا صنعت خاص محدود باشند. مواردی مانند میزان موفقیت و مقبولیت تولیدات، نتایج آزمایشهای بالینی یا عملکرد فروش در این دسته از عوامل قرار میگیرند. این عوامل میتوانند نقش موثری در روند بازار سهام داشته باشند.
میزان اهمیتی که سرمایهگذاران برای هر یک از عوامل موثر بر رفتار بازار سهام در نظر میگیرند با یکدیگر متفاوت است. معیار آنها در ارزشگذاری این عوامل، با توجه به چشمانداز کلی آنان از بازار و اقتصاد، متغیر است. معمولا رویدادها و شرایطی که عملکرد بازار سهام را هدایت میکنند، غافلگیرکننده هستند و واکنش به آنها نیز تقریبا همیشه غیرقابل پیشبینی است.در ادامه نگاهی به چند مورد از عمدهترین عوامل موثر بر عملکرد بازار سهام خواهیم داشت.
عوامل موثر بر عملکرد بازار سهام
اقتصاد
شرایط حاکم بر اقتصاد منطقهای این پتانسیل را دارد که بر اوضاع بازار سهام اثر بگذارد. به عنوان نمونه، اقتصادی را در نظر بگیرید که در حال کوچک شدن است. چنین اقتصادی میتواند جلوی توانایی و قابلیت یک شرکت را در زمینه رشد میزان سوددهی – که به نوبه خود منجر به افت قیمت سهام میشود – بگیرد.
از سوی دیگر، یک اقتصاد رو به رشد، از شرایطی حمایت میکند که بستری مناسب برای اشتغال و هزینههای مصرفکنندگان است؛ شرایطی که به نفع سهام است. با این حال واکنش بازار سهام نسبت به تغییرات غیرمنتظره اقتصادی بسیار قابلتوجهتر از تغییراتی است که در طی دورههای زمانی طولانی اتفاق میافتد.
انتظارات
میزان سود شرکتها از دیگر عواملی است که بر روند و عملکرد بازار سهام اثر میگذارد. سرمایهگذاران برای پیشبینیهای خود به طرحهای ارائه شده از سوی مدیران اجرایی شرکتها و تحلیلگران مالی وابسته هستند اما ممکن است انتظارات و پیشبینیهای متفاوتی داشته باشند.
در سال ۲۰۱۲ تحلیلگران در خصوص کاهش کلی سود شرکتها هشدار دادند اما سرمایهگذاران به امید خلق یک شگفتی، این توصیه را نادیده گرفتند.
زمانی که بر همگان آشکار شد که تخمین کارشناسان در خصوص سود کلی شرکتها درست بوده، سرمایهداران سهام خود را با ناامیدی به فروش رساندند. روزنامهی USA Today در گزارشی در اکتبر سال ۲۰۱۲ اعلام کرد که این امر موجب افت دو درصدی شاخص S&P 500 شد.
اعتماد
بر اساس پژوهش دانشگاه سانتا کلارا (Santa Clara University) میزان اعتماد سرمایهگذاران به بازار سهام، بر سطح مشارکت در این بازار موثر است. زمانی که میزان اعتماد – که با عملکرد اخیر بازار سهام تقویت میشود – افزایش پیدا میکند، سرمایهگذاران در نقش شرکتکنندگان در بازار سهام، بیش از پیش فعال و پویا میشوند. این پویایی منجر به افزایش حجم معاملات میشود. همین مطالعه نشان میدهد که به طور معکوس، در برههای از زمان که روند بازار سهام نزولی است، حجم معاملات کمتر میشود.
شبکههای اجتماعی
به نظر میرسد که رسانههای اجتماعی هم از جمله محرکهای عملکرد بازار سهام هستند. هرچند تعیین میزان اثرگذاری این عامل به لحاظ کمی، دشوار است. طبق گزارش CNN، وقتی رید هستینگز (Reed Hastings)، مدیر اجرایی شرکت فناوری نتفلیکس (Netflix) روزی در صفحه شخصی خود در فیسبوک اعلام کرد که این شرکت به یک نقطه عطف جدید در تاریخ خود رسیده است، قیمت سهام نتفلیکس طی ساعاتی پس از انتشار این خبر، به میزان ۱۰ درصد رشد کرد. این اتفاق موجب نگرانی نهادهای نظارتیای شد که درستی اقدام این شرکت در استفاده از این شیوه برای انتشار این خبر را زیر سوال بردند.
عوامل موثر بر بازار سهام در یک نگاه
شاخصهای بازار سهام هر روز و هر لحظه در حال نوسان هستند. روشن است که این نوسانها از بازیهای عرضه و تقاضا ناشی میشوند اما عواملی که بر سطح عرضه و تقاضا تاثیر میگذارند، گوناگون هستند.
در میان این عوامل، وضعیت اقتصاد یک کشور یا صنعت تاثیر قابل توجهی بر تغییرات روند این شاخصهای سهام دارند اخباری که درباره شرکتها، صنایع و بخشهای وابسته به آنها منتشر میشوند و همچنین پیشبینیها و انتظارات سهامداران و فعالان بازار سرمایه نیز از فاکتورهای موثر دیگر هستند.
علاوه بر این، جلب اعتماد سرمایهگذاران و خوشبین کردن آنها به بستر بازارهای مالی میتواند محرک بسیار موثری برای مشارکت و پویایی در بازار سهام باشد.
شبکههای و رسانههای اجتماعی نیز روز به روز در حال گسترش هستند و مخاطبان بیشتری پیدا میکنند. بنابراین اخبار و اطلاعاتی که در این فضا منتشر میشود، چه منفی و چه مثبت، افکار سرمایهگذاران را هدایت میکند و میتواند در روند بازار سهام نقش مهمی ایفا کند.