مقالات

نکاتی که باید پیش از ورود به بورس بدانید!

حتی اگر بخواهید برای تفریح به جایی تازه برویم، از پیش سعی می‌کنیم اطلاعات اولیه‌ای را درباره آن مکان به دست آوریم تا ببینیم اصلا چنین جایی باب میلمان هست یانه. وقتی صحبت از سرمایه‌گذاری به میان می‌آید اما همه چیز جدی‌تر می‌شود. شما باید بدانید که پولتان را کجا و بذرتان را در چه خاکی می‌کارید. پس پیش از ورود به بازار بورس باید درکی نسبی از وضعیت این بازار به دست آورید. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که اگر قصد ورود به بورس را دارید یا از افراد تازه‌وارد این بازار هستید، حتما پیش از هر اقدامی به چند مورد از نکات اولیه سرمایه‌گذاری در این بازار که در ادامه توضیح می‌دهیم، توجه کنید.

نکات اولیه ورود به بورس

بورس حوزه‌ای از بازارهای مالی است که بسیاری از افراد برای سرمایه‌گذاری به آن روی می‌آورند؛ افرادی که همگی به دنبال کسب سود از آن هستند. اما راه ورود به بورس و رسیدن به بازدهی‌ای که انتظارش را دارید مانند هر کار دیگر نیازمند دانش، مهارت و تجربه کافی است. اگر از نکات لازم برای فعالیت در این حوزه آگاه نباشید، نه تنها به سود نخواهید رسید، بلکه ممکن است سرمایه خود را نیز از دست بدهید.

در ادامه به مسائل پایه‌‌ای اشاره می‌کنیم که دانستن آن‌ها برای کسب آمادگی به منظور سرمایه‌گذاری در بورس حیاتی است.

ورود به بورس قلق دارد

شاید بتوان بورس را به رانندگی تشبیه کرد. امکان دارد آموزش‌های رانندگی که ضروری هم هستند، برای ما با استرس و حتی خطر همراه باشند؛ اما در صورتی که درست و اصولی طرز استفاده از خودرو را بیاموزیم و نکات رانندگی را به خوبی اجرا کنیم، نه تنها به ما ضرر نمی‌رساند، بلکه تاثیر مثبت زیادی در زندگی ما دارد.         

فعالیت در بازار سرمایه هم به همین نحو است. اگر بدون آگاهی و دانش کافی وارد آن شویم، نتیجه ای جز شکست و آسیب اقتصادی ندارد. اما اگر قبل از ورود به بورس، آموزش لازم را ببینیم و به نکات و اصول اولیه فعالیت در این بازار توجه کنیم و از راهنمایی‌های کسانی که در این حوزه سواد و تجربه کافی را دارند، بهره ببریم، ورود به این عرصه فرصتی سودآور خواهد بود که کیفیت زندگی ما را بهبود خواهد بخشید.

با هر مبلغی می‌توان آغاز کرد

هر قشری از جامعه با ورود به بازار سرمایه قادر است از لحاظ اقتصادی پیشرفت کند و از مزیت‌های آن بهره‌مند شود.

شروع فعالیت در بورس نیازمند سرمایه زیادی نیست و ورود به آن تقریبا با هر وضعیت اقتصادی‌ ممکن است؛ به طوری که چه با ۵۰۰ هزار تومان و چه با ۱۰۰ میلیارد تومان می‌توان سرمایه‌گذاری در این بازار را آغاز کرد.

مهم این است که شما چگونه از قابلیت‌های آن برای کسب سود و درآمد استفاده کنید. در حقیقت شما باید با مطالعه و آموزش‌های درست به سرمایه خود بیفزایید.

اشتباه فکر نکنید

در مورد بورس دو ذهنیت اشتباه وجود دارد؛ اینکه تصور کنید با ورود به بازار سرمایه به سرعت به سود و سرمایه زیادی می‌رسید و دیگر این که عوامل مختلف در بازار بورس همواره سرمایه شما را تهدید می‌کند و نوسانات بازار باعث شکست و ضرر شما می‌شود.

این دو طرز فکر اشتباه هستند. یکی از نکات اولیه‌ای که پیش از ورود به بورس باید بدانید این است که فعالیت در بورس، فرآیندی است که احتیاج به بررسی، تحلیل، شکیبایی و ارزیابی درست دارد. برای سرمایه‌گذاری در این بازار باید تفکری تحلیل‌‌گر داشت؛ به این معنی که باید نسبت به نقاط ضعف و قوت خود آگاهی داشته باشید و نیز فرصت‌ها و خطرات بورس را به موقع شناسایی کنید.

باید بدانید که برای شروع و تحلیل و ارزیابی باید از چه روش‌ها و اصولی بهره ببرید. شاید در بورس گاهی موفقیت‌هایی با بازدهی سریع به دست آورید؛ اما هدف مهم‌تر پیگیری یک روند مداوم و استراتژیک است.

هدف خود را روشن کنید

برای شروع هر کاری ابتدا باید اهداف خود را مشخص کرد. برای موفقیت و پیشرفت در بورس نیز ابتدا باید موقعیت خود را به خوبی ارزیابی کنید و تعیین کنید که با ورود به بورس قصد دارید به چه نقطه یا جایگاهی در این سرمایه‌گذاری برسید.

آیا پولی را پس‌انداز کرده‌اید و قصد دارید با سرمایه‌گذاری آن به سوددهی بیشتری برسید؟ آیا بیکار هستید و این بازار را به عنوان شغل و منبع درآمد در نظر گرفته‌اید؟ آیا سرمایه قابل توجهی دارید و می‌خواهید آن را در سبدهای سرمایه‌گذاری و متنوع بورس بگذارید؟

با طرح سوالات بالا مشخص است که ابتدا باید هدف خود را تعیین کنید و شناختی دقیق از وضعیت و خواسته خود داشته باشید تا استراتژی درست و منطقی و متناسب با شرایط خود اتخاذ کنید.

باید توجه داشته باشید که از پولی برای سرمایه‌گذاری استفاده کنید که به آن احتیاج فوری نداشته باشید. اگرچه قدرت نقدشوندگی سرمایه در این بازار بالا است اما اگر شما نیاز فوری به پول داشته باشید، ممکن است نتوانید به سرعت به پول نقد برسید.

فریب نخورید

در هر عرصه‌ای زمانی که برای سرمایه‌گذاری اقدام می‌کنید، همیشه برخی افراد سودجو نیز پیدا می‌شوند که قصد به دام انداختن و تصاحب سرمایه شما را دارند. آن‌ها با مشاوره‌های غیرعلمی و غیرتخصصی خود به شما وعده‌های پررنگ و لعاب می‌دهند، برای مثال شما را با وعده‌ی سود‌های زیاد در بازه‌های کوتاه‌مدت، تضمین سوددهی و غیره دلخوش می‌کنند.

تمام این ادعاها تنها فریب است. با ورود به بازار سهام نمی‌توان در زمان خیلی کوتاه پول زیادی کسب کرد و نیز تضمینی برای سوددهی سرمایه شما در بورس وجود ندارد. برخی سهام‌ها ریسک بیشتر و تعدادی از ریسک کمتری برخوردار هستند. تنها فردی در این محیط نتیجه مطلوبی را شاهد خواهد بود که با حفظ تعادل بین ریسک بازار بورس و بازدهی سرمایه‌گذاری، مدیریت درستی داشته باشد. پس به خاطر داشته باشید که فعالیت در بازار سهام، تلاشی پیوسته همراه با هوشیاری بالا و دقت لازم دارد.

دانش اقتصادی خود را افزایش دهید

عوامل مختلفی در بازار سهام تاثیرگذار هستند. شرایط سیاسی، فرهنگی، نوع سهام شرکت‌ها، نوسان بازار و غیره هر یک بر بازار بورس تاثیر می‌گذارد. پس ضروری است که بدانید بورس از چه عواملی متاثر می شود و در اقتصاد از چه متغیرهایی باید آگاهی داشته باشید. واضح است که اگر با مفاهیم اقتصاد و بازار سهام آشنایی نداشته باشید، نمی‌توانید سرمایه خود را به درستی مدیریت کنید.

در صورتی که با مفاهیم مختلف اقتصاد آشنا باشید، در شرایط مختلف سیاسی، اقتصادی و موارد دیگر می‌توانید بازار را به خوبی تحلیل کرده و تصمیم‌گیری درستی داشته باشید. پس در هر سطح و با هر مبلغی که قصد ورود به عرصه بورس را دارید، باید با اصول ابتدایی بازار سهام و اقتصاد آشنایی داشته باشید. بدیهی است که جریانات مثبت اقتصاد کشور بر بازار سرمایه تاثیر مثبتی می‌گذارند و رشد شاخص را به همراه دارند و برعکس، مشکلات اقتصادی روند آن را منفی می‌کند.

در انتخاب کارگزاری دقت کنید

برای ورود به بورس از کجا شروع کنم؟ این پرسش بین همه افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در این بازار را دارند، مشترک است. انتخاب کارگزاری نخستین گام برای آغاز سرمایه‌گذاری‌های بورسی است. کارگزاری بورس نقش واسطه‌ای میان بازار بورس و شخص فعال در آن را بر عهده دارد. سرمایه‌گذاران باید حتما از طریق یک کارگزار، سهام خود را خرید و فروش کنند. در حقیقت، هر نوع مبادله سهامی در بورس به واسطه کارگزار انجام می‌شود. با کمی دقت و مطالعه در اینترنت، می‌توانید کارگزاری‌هایی را که به بهترین نحو به شما خدمات می‌دهند و شما را در این زمینه راهنمایی می‌کنند، انتخاب کنید. ضمن اینکه باید کد معاملاتی یا بورسی را هم از طریق کارگزاری دریافت کنید تا بتوانید فعالیت خود را در بورس آغاز کنید.

به یاد داشته باشید که با کارگزاری‌ای همکاری کنید که با روند کار آن راحت‌تر هستید و نسبت به آن احساس رضایت دارید. پس تلاش کنید تا با برقراری ارتباط با آن‌ها و نیز مراجعه به سایت مربوط به کارگزاری مورد نظر خود، از خدمات آن اطلاعات لازم را به دست آورده و پی ببرید که کدام یک از آن‌ها اطمینان خاطر بیشتری به شما می‌دهد. در این زمینه می‌توانید از افرادی که سابقه فعالیت در بورس را دارند نیز مشورت بگیرید.

بورس نیاز به یادگیری دارد

یادگیری و کسب مهارت برای معامله‌گری و سرمایه‌گذاری یکی از مهم‌ترین نکات ورود به بازار بورس است. زمانی که دانش کافی داشته باشید، به تحلیل خود اعتماد دارید و تحت تاثیر شایعات و هیجان‌های بازار قرار نمی‌گیرید و با آگاهی تصمیم‌گیری می‌کنید. اما به چه روش می‌توان روش درست معامله در بازار سهام را آموخت؟

 برای یادگیری کتاب‌ها و سایت‌ها در اختیار شما هستند

در حال حاضر سایت‌های مختلفی وجود دارند که در زمینه بازار سهام و فعالیت و سرمایه‌گذاری مطالب مفیدی ارائه می‌کنند و برخی از آن‌ها سهام مختلف این بازار را با دقت تحلیل می‌کنند.

در این زمینه نویسندگان متعددی نیز کتاب‌هایی نوشته‌اند که با کمک آن‌ها می‌توان مفاهیم و روش‌های تحلیلی بورس را شناخت و دانش مناسبی از آن به دست آورد. اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت، این است که این منابع هر اندازه که مستند و جامع باشد، قادر نخواهند بود که جایگزین تعامل شما با افراد باتجربه در بورس شوند. زیرا در صورتی که در این حوزه تازه‌وارد باشید، نخواهید توانست درکی عمیق و درست از مطلب‌های منتشر شده در این کتاب‌ها و سایت‌ها به دست آورید و گاه دچار سوءتفاهم در برخی مطالب خواهید شد.

تحلیل موشکافانه فرآیند بازار سهام، نیاز به ارزیابی دقیق موضوعات گوناگونی دارد که بر بازار اقتصاد تاثیر می‌گذارد. تنها آگاهی از قیمت‌ها مهم نیست. بلکه روندهای این بازار، عملکرد شرکت‌ها، سیاست و مسائل دیگر هم باید بررسی شود؛ مسائلی که در بالا یا پایین رفتن ارزش سهام تاثیرگذارند. پس برای یادگیری درست و جامع این عرصه، باید آموزش‌های بنیادی ببینید.

کلاس‌های آموزش حضوری را فراموش نکنید

هر فردی پیش زمینه‌ای از اقتصاد و مفاهیم بورس دارد، ضمن اینکه با توجه به ضریب هوشی هر فرد، سطح یادگیری مفاهیمی از جمله سیاست و اقتصاد متفاوت است. به عبارت دیگر، ممکن است شخصی با مطالعه و بررسی منابع سرمایه‌گذاری در این محیط، درک درست و فهم کافی را به دست آورد و بتواند فعالیت خود را شروع کند اما شخص دیگر قادر نباشد بدون کمک دیگران و به تنهایی آمادگی فعالیت در بورس را پیدا کند. بنابراین شرکت حضوری در کلاس‌های بورس، باعث ارتباط دو طرفه و تعامل با یک فرد باتجربه در این زمینه می‌شود که دید روشن‌تری به شما خواهد داد.

جمع‌بندی

برای آغاز فعالیت در هر زمینه‌ای، نیازمند آشنایی با مختصات آن هستیم. برای آغاز سرمایه‌گذاری در بورس و ورود به این بازار نیز پیش از هر کاری باید نکاتی را در خصوص آن بدانیم. کسانی که قصد سرمایه‌گذاری در بورس را دارند، باید در نظر داشته باشند که حتما با آن بخش از دارایی خود دست به سرمایه‌گذاری بزنند که در کوتاه‌مدت به آن نیاز ندارند. همچنین باید در نظر داشت که همواره در بازارهای مالی افرادی به دنبال فریب سرمایه‌گذاران و کلاهبرداری از آن‌ها هستند و با هوشیاری باید از افتادن در دام این افراد جلوگیری کرد.

هر سرمایه‌گذار، پیش از ورود به بازار باید هدف خود را از سرمایه‌گذاری مشخص کند و بنا به ویژگی‌های شخصیتی و چشم‌اندازی که از سرمایه‌گذاری دارد، دست به این کار بزند و استراتژی مختص خود را به پیدا کند. در این راه، آموختن روش‌های تحلیلی و استفاده از تجارب دیگران و همچنین شرکت در دوره‌های آموزشی مهم‌ترین اقدام است. انتخاب کارگزاری نیز یکی دیگر از مراحل اولیه ورود به بورس است که با توجه به آمار و سوابق کارگزاری‌ها و امکاناتی که در اختیار کاربرانشان می‌گذارند، می‌توان به انتخاب مناسب‌تری دست زد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا