آموزش گامبهگام ثبت کد بورسی در سایت صندوق ذخیره فرهنگیان و دریافت سهام آن
صندوق ذخیره فرهنگیان از جمله تسهیلاتی بود که به منظور افزایش سطح رفاه و همچنین سهولت در معیشت فرهنگیان کشور در نظر گرفته شد. این صندوق در سال ۱۳۷۳ آغاز به کار کرد و تاکنون مشغول فعالیت است. صندوق ذخیره فرهنگیان تا کنون و در طی گذشت بیست و چند سال، همواره با مسائل گوناگونی روبهرو بوده است. اکنون نیز اخبار حاکی از آن است که سهام این صندوق در بورس عرضه شده است. در این آموزش از توان تحلیل ضمن توضیح کامل سهام صندوق ذخیره فرهنگیان و ساختار و فواید آن، روش دریافت سهام صندوق ذخیره فرهنگیان و ثبت کد بورسی در آن را بررسی خواهیم کرد.
فهرست محتوا با دسترسی سریع
- صندوق ذخیره فرهنگیان چیست؟
- فواید عرضه صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس چیست؟
- عرضه سهام صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس
- جزئیات سهام هلدینگهای صندوق ذخیره فرهنگیان برای اعضا
- مراحل گامبهگام ثبت کد بورسی و روش دریافت سهام در صندوق ذخیره فرهنگیان
- ارائه کارت اعتباری برای اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان
- جمعبندی
- سوالات متداول
صندوق ذخیره فرهنگیان چیست؟
صندوق ذخیره فرهنگیان با توجه به تبصره ۶۳ برنامه دوم توسعه تاسیس شد. با تاسیس این صندوق، مقرر شد فرهنگیانی که درخواست عضویت در این صندوق را دارند، حداکثر پنج درصد از حقوق ماهیانه خود را در این صندوق واریز کنند. به این ترتیب چنین برنامهریزی شد که دولت نیز معادل مبلغ واریزی، کمکهای مالی خود را به صندوق اختصاص دهد.
این صندوق مطابق قانون مجوز سرمایهگذاری، مشارکت یا عاملیت در حوزههای بانکی، خدماتی، تولیدی، مالی، تجاری، عمرانی و فرهنگی دارد و میتواند به این طریق برای فرهنگیان سودآوری کند.
اما مزایای عضویت در صندوق ذخیره فرهنگیان چیست؟ به این مسئله توجه کنید که مبلغ واریزی اعضای صندوق در اختیار خودشان است؛ همچنین اعضا از مبلغی که دولت واریز میکند و در کنار آن از سود حاصل از این مبالغ نیز بهرهمند خواهند شد. افزون بر این امر، صندوق و شرکتهای وابسته به آن نیز تسهیلاتی را برای اعضا فراهم میکند. از جمله این تسهیلات میتوان به بیمه اقساطی شخص ثالث، تورهای مسافرتی اقساطی و خودروهای لیزینگی اشاره کرد. اما هدف اصلی این صندوق آن است که با سرمایهگذاری حسابشدهی دارایی معلمان و فرهنگیان، به فکر دوران بازنشستگی آنها باشد و پشتوانهای مالی را برای آنها فراهم کند.
فواید عرضه صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس چیست؟
پیش از بررسی روش دریافت سهام صندوق ذخیره فرهنگیان بهتر است به سراغ دلایلی برویم که موجب استقبال از این صندوق شده است. در بخش قبلی به چند مورد از مهمترین مزایای این صندوق اشاره کردیم. به دلیل همین مزایا بسیاری از معلمان و فرهنگیان از این صندوق استقبال و در آن ثبتنام کردند. در پی این مسئله گردش مالی صندوق به مرور زمان زیاد شد. اما ساختارهای نادرست و عدم نظارتهای کاربردی و بهینه در سالهای قبل، موجب انجام تخلفاتی در این صندوق شد.
با توجه به این مزایا میتوان گفت که عرضه سهام این صندوق در بورس امر مفیدی به حساب میآید. مهمترین هدف از بورسی شدن این صندوق، شفافسازی شرکتهای زیرمجموعه آن است. زیرا سازمان بورس به صورت بر عملکرد و گزارش تمامی شرکتهای فعال در بازار بورس نظارت میکند. به این ترتیب شرکتها گزارشهای خود را با شفافیت بیشتری منتشر میکنند و سهامداران میتوانند این گزارشها را به راحتی و به صورت آنلاین مطالعه کنند.
اما از آنجا که سازمان بورس قوانین سختگیرانهای برای پذیرش شرکتها دارد، صندوق ذخیره فرهنگیان نیز ملزم به انجام اصلاحاتی است. در این میان ارزشگذاری داراییهای صندوق باید با دقت فراوانی انجام شود. در بازار بورس این ارزشگذاری به شیوهای صحیح و دقیق انجام میشود و با فرایند حسابداری دفتری متفاوت است. سپس به هر معلم با در نظر گرفتن میزان امتیازی که دارد و با توجه به ارزش واقعی داراییها، تعداد مشخصی سهام اختصاص داده میشود.
عرضه سهام صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس
مطابق گفتههای مدیرعامل این صندوق، هدف مهم این است که زیرمجموعهها و شرکتهای تابع این صندوق وارد بورس شوند. دو شرکت ایران ارقام و ماشینسازی اراک که از زیرمجموعههای این صندوق به شمار میروند، پیشتر در بورس عرضه شدهاند. بیمه معلم و شرکت بازرسی مهندسی و صنعتی نیز در سال گذشته سهام خود را در بازار بورس عرضه کردند.
در همین اواخر نیز هلدینگ نفت و گاز پترشیمی (پتروفرهنگ) در فرابورس مراحل پذیرش اولیه را انجام داد. در ادامه نیز قرار است شرکت ساختمانی معلم و شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان وارد بازار بورس شوند. سه شرکتی که از آنها یاد شد، هلدینگهای اصلی صندوق ذخیره فرهنگیان هستند که ۹۹ درصد سهام این صندوق در اختیار آنهاست. مطابق برنامهریزیها، قرار است که این سه شرکت تا سال آینده وارد بورس شوند.
جزئیات سهام هلدینگهای صندوق ذخیره فرهنگیان برای اعضا
مطابق برنامهریزیهای انجام شده، مقرر شده است که سهام این صندوقها به صورت واحدهای قابل صدور و ابطال به فرهنگیان عرضه شود. هنگامی که یکی از اعضا بخواهد از صندوق خارج شود، میزان امتیازاتش محاسبه میشود و متناسب با این مسئله واحدهای سهام فرهنگیان را در اختیار خواهد داشت.
فرهنگیان به سه شکل امکان استفاده از سهام خود را دارند که به شرح زیر است:
- فروش واحدهای صندوق در بازار به قیمت روز و دریافت وجه نقد در ازای آن
- نگهداری سهام به صورت سرمایهگذاری
- سپردن واحدها به بیمه معلم و دریافت حقوق مکمل از این شرکت در ایام بازنشستگی
طبق اعلام رسمی مدیر صندوق ذخیره فرهنگیان، قرار است افرادی که بازنشسته شدهاند و همینطور افرادی که هنوز بازنشسته نشدهاند، در ارزش افزوده سرمایه سهیم باشند. این سهام در قالب یونیت به فرهنگیان واگذار میشود. به این ترتیب طی این فرایند، تمامی اعضای صندوق، سهامدار خواهند شد. امتیازات هر معلم بر مبنای پولی خواهد بود که به صندوق واریز کرده و به این ترتیب معلمان در صورتی که بخواند از صندوق خارج شوند، یونیتهای صندوق را دریافت میکنند و از آنجایی که این یونیتها قابل صدور و ابطال است، میتوان آنها را به نرخ روز در بازار فروخت.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان پیشتر در گفتوگو با ایسنا در توضیح روند محاسبه ارزش افزوده این گونه توضیح داده بود:
فرض کنید ساختمانی به ارزش ۱۰۰ میلیون تومان خریداری کرده باشیم و حالا ارزش روز آن به ۷۰۰ میلیون رسیده باشد. این اختلاف قیمت، در سود حسابداری لحاظ نمیشود. مادامی که ساختمان را نفروخته باشیم، سودی قابل شناسایی نیست و تا زمانی که سود شناسایی نشده، این سود در حساب اعضاء نمینشیند، اما در دل این ساختمان هست و با پول اعضا خریداری شده است. ما قصد داریم به جای اینکه اموال را بفروشیم، سودش را به اعضا بدهیم به این صورت که همان ساختمان را به بورس میبریم و در بورس ارزش روز دارایی محاسبه می شود و می توانیم به جای سود حسابداری، ارزش واقعی را در قالب سهام به اعضا بدهیم.
به عبارت دیگر کل دارایی صندوق را به نسبت امتیاز معلمها تقسیم میکنیم و هر معلم هر زمانی به صندوق آمده و پرداختی داشته است سهامی دریافت میکند. در حالی که سود حسابداری ارزش دفتری است و ارزش واقعی نیست.
مراحل گامبهگام ثبت کد بورسی و روش دریافت سهام در صندوق ذخیره فرهنگیان
به منظور دریافت سهام صندوق ذخیره فرهنگیان، قدم نخست آن است که اقدامات لازم را به منظور دریافت کد بورسی انجام دهید. پس از انجام این مرحله لازم است که کد دریافتی را در صندوق ثبت کنید. ثبت کد بورسی در صندوق ذخیره فرهنگیان از نیمه نخست اسفندماه سال ۹۹ آغاز شد. به این منظور لازم است که به سایت صندوق ذخیره فرهنگیان مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید
چنانچه تاکنون کدبورسی خود را دریافت نکردهاید، باید هرچه سریعتر اقدام به دریافت این کد کنید و آن را تا پیش از پایان فروردینماه در سامانه صندوق ذخیره فرهنگیان وارد کنید.
برای ثبت کد بورسی در سامانه صندوق ذخیره فرهنگیان باید مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا وارد سایت www.szf.ir شوید.
- سپس بر روی گزینه مشاهده صورت وضعیت در بخش «دسترسی سریع» در صفحه اصلی سایت، کلیک کنید.
- در صفحهای که باز میشود فرمی وجود دارد که لازم است در کادرهای مربوطه اطلاعات خواستهشده را درج کنید. سپس دکمه ورود به سامانه را بفشارید.
- در صفحه بعد، روی گزینه مشخصات پرسنلی کلیک کنید.
- اطلاعات تکمیلی را ویرایش کنید.
همچنین اگر جزو فرهنگیان و شاغلانی هستید که پس از سال ۱۳۵۹ بازنشسته شدهاند، مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا باید وارد سایت saham.tadbir-atlas.ir شوید.
- سپس لازم است کد ملی و شماره تلفن همراه خود را در کادرهای مربوطه درج کنید.
- در صفحه بعدی باید اطلاعات خود را در فرمی که باز میشود، وارد کنید.
- چنانچه اطلاعات دقیق و صحیح است، دکمه ثبت را فشار دهید تا مراحل به پایان برسد.
ارائه کارت اعتباری برای اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان
از جمله تسهیلاتی که برای اعضای این صندوق در نظر گرفته شده است، میتوان به دریافت کارت اعتباری اشاره کرد که مبلغ آن تا سقف ۵۰ میلیون تومان است. پیشتر امکانی وجود داشت که فرهنگیان میتوانستند به صورت لیزینگ خودرو خریداری کنند. اما اخیرا برخی از فرهنگیان از طریق لیزینگ توانستهاند اقلامی از قبیل لوازم خانگی، موبایل و تبلت نیز تهیه کنند. همچنین سفرهای سیاحتی و زیارتی اقساطی نیز همچون روال قبل ادامه دارد.
جمعبندی
عرضه سهام صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس میتواند پیامدهای مثبتی برای فرهنگیان داشته باشد. در همین راستا، فرهنگیان باید کد بورسی خود را در سامانه صندوق ذخیره فرهنگیان ثبت کنند تا بتوانند سهام این صندوق را دریافت کنند. این صندوق پساندازی برای فرهنگیان محسوب میشود که امکانات رفاهی ویژهای را نیز برای اعضای خود فراهم میکند.
سوالات متداول
به منظور دریافت سهام صندوق ذخیره فرهنگیان، قدم نخست آن است که اقدامات لازم را به منظور دریافت کد بورسی انجام دهید. پس از انجام این مرحله لازم است که کد بورسی خود را در سایت صندوق ذخیره فرهنگیان به آدرس www.szf.ir ثبت کنید.
این دسته از فرهنگیان ابتدا باید وارد سایت saham.tadbir-atlas.ir شوند و سپس با ثبت اطلاعات کد ملی، شماره موبایل و سایر اطلاعات در فرمهای مربوطه اقدام به ثبت کد بورسی خود کنند.