آموزشویدئو

حمایت و مقاومت سهم در تحلیل تکنیکال بیانگر چیست؟

حمایت و مقاومت سهم دو مفهوم بسیار مهم در تحلیل تکنیکال هستند که در بررسی وضعیت و قیمت سهام باید به آن‌ها توجه کرد. در این مطلب قصد داریم در خصوص این موضوع و در قالب تحلیل تکنیکال مقدماتی صحبت کنیم. حمایت و مقاومت از جمله عواملی هستند که در پیش‌بینی حرکت سهام نقشی تعیین‌کننده دارند. به طور خلاصه، «حمایت» به سطوحی گفته می‌شود که برای خریداران جذاب و قابل توجه هستند و از ریزش قیمت جلوگیری می‌کنند. سطح «مقاومت» نیز به سطحی گفته می‌شود که فروشندگان در آن محل قدرت بیشتری در مقایسه با خریداران دارند و مانع از رشد قیمت می‌شوند.

انواع حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

به طور کلی سه نوع حمایت و مقاومت داریم و در واقع به سه شیوه می‌توانیم این سطوح را مشخص کنیم.

  1. شیوه اول مربوط به حمایت و مقاومت افقی است که در همین مطلب به آن می‌پردازیم.
  2. روش دوم در تحلیل تکنیکال به مقاومت و حمایت روندی معروف است. در این روش خط روند به عنوان سطوح حمایتی و مقاومتی در نظر گرفته می‌شوند. برای آشنایی با این شیوه باید با مفهوم خط روند آشنا باشید.
  3. راه سوم بر مبنای اندیکاتورهاست و برای درک و یادگیری آن ابتدا باید با اندیکاتورها و اسیلاتورها آشنا شوید.

این سه نوع را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید.

سه نوع حمایت و مقاومت

حمایت و مقاومت افقی

گفتیم که این روش یکی از شیوه‌های تعیین حمایت و مقاومت است. حال در این بخش می‌خواهیم این روش را بررسی کنیم. تصویر زیر را در نظر بگیرید.

واکنش قیمت سهام در سطوح حمایت و مقاومت

فرض کنید سهم وارد اصلاح شده و پس از اتمام آن به سطحی مانند سطح A رسیده است. بعد از آن قیمت سهام در واکنش به این اصلاح شروع به رشد می‌کند. در نهایت اصلاح تا سطحی مانند سطح B ادامه خواهد داشت. در این قسمت شاهد انتهای حرکت صعودی سهم هستیم و قیمت از این سطح بالاتر نخواهد رفت.

همان‌طور که در تصویر مشخص است، پس از این مرحله مجددا شاهد اصلاحی کوتاه هستیم و قیمت سهام تا سطح B دوباره رشد کرده است. مجددا این سطح نقش بازدارندگی را ایفا می‌کند و مانع از رشد بیشتر قیمت خواهد شد. پس از این مرحله شاهد ریزش مجدد قیمت هستیم. می‌توانیم حرکت دوباره سهم را به سمت سطح A ببینیم. سپس این سطح که قبلا هم از ریزش سهم جلوگیری کرده بود مجددا منجر به برگشت سهم به سمت بالا می‌شود. در این‌جا سطح A نقش حمایت را ایفا می‌کند و پس از آن شاهد رشد قیمت سهام خواهیم بود.

در این تصویر مشاهده کردیم که سطوح A‌ و  B در تحلیل تکنیکال به عنوان سطوح حمایت و مقاومت شناخته می‌شوند. هرچه تعداد برخوردهای یک سهم به سطوح حمایت و مقاومت بیشتر باشد، اعتبار آن سطح بیشتر است. به همین دلیل چنین سطوحی در تحلیل‌‌ها بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

چنان‌چه در یک سهم چهار الی پنج مرتبه برخورد با سطوح حمایت را شاهد باشیم، می‌توان این حمایت را بسیار محکم تلقی کرد. برعکس این مورد نیز صادق است. یعنی اگر چندین برخورد با سطوح مقاومت داشته باشیم، آن سطح یک مقاومت سنگین محسوب می‌شود.

تبدیل سطوح به یک‌دیگر

یکی از مسائل بسیار مهم که در حمایت و مقاومت از اهمیت زیادی برخوردار است، تبدیل سطوح به یک‌دیگر است.

مثالی از تبدیل سطوح حمایت و مقاومت به یک‌دیگر

همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌کنید، زمانی که سطح A نقش حمایتی را ایفا می‌کند و سهم رشد می‌کند، در نهایت به سطحی مانند B می‌رسد که مانع از رشد بیشتر قیمت سهام می‌شود. پس از آن شاهد اصلاحات کوچکی هستیم و در نقطه‌ای از نمودار، سهم از سطح B گذر خواهد کرد. در چنین شرایطی می‌گویند که سهم توانسته است مقاومت را بشکند. شرایط شکست حمایت و مقاومت را در مباحث پیشرفته تحلیل تکنیکال بررسی خواهیم کرد.

پس از گذر از سطح B، به سطحی مانند C خواهیم رسید که از این به بعد سطح مقاومتی جدید سهم نامیده می‌شود. در این مرحله، این سطح C است که مانع از رشد قیمت سهام می‌شود. سپس مجددا شاهد اصلاح قیمت هستیم و سهم به سطح B خواهد رسید. همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، این سطح در گذشته نقش مقاومتی ایفا می‌کرد ولی اکنون نقش حمایت را بر عهده دارد.

پس از این مرحله و دوبار برخورد با سطح B، مجددا رشد سهم را خواهیم داشت. در همین سطح شاهد آن هستیم که تقاضا بر عرضه پیشی می‌گیرد. به این ترتیب رشد قیمت سهام تا سطح C ادامه خواهد داشت. این سطح کماکان نقش مقاومتی دارد و موجب اصلاح سهم در این نقطه می‌شود. اصلاح تا سطح A ادامه پیدا می‌کند (سطحی که قبلا هم نقش حمایتی داشته) و پس از این مرحله شاهد برگشت سهم هستیم. در این شرایط مجددا می‌بینیم که سطح B نقش مقاومت را ایفا می‌کند.

مثالی از تبدیل سطوح

با توجه به موارد گفته‌شده در بخش قبل، نکته مهمی که در این‌جا قابل ذکر است، این است که سطوحی که نقش حمایت و مقاومت را در تحلیل تکنیکال دارند، همواره در راستای همین نقش‌ها به ایفای وظایف خود می‌پردازند. اما با توجه به این‌که قیمت سهام پایین‌تر از این سطوح است یا بالاتر از آن، نقش‌ها می‌توانند دستخوش تغییر شوند.

به عنوان مثال اگر سطح حمایت ما برابر ۵۰۰ تومان باشد، زمانی که قیمت سهام به ۵۳۰ تومان می‌رسد و سهم در حال ریزش است، سطح ۵۰۰ نقش حمایت را ایفا می‌کند. اما همین سطح در قیمت ۳۵۰ تومان (به شرطی که روند سهم صعودی و قیمت در حال افزایش باشد) می‌تواند نقش مقاومت را ایفا کند. با همین مثال ساده می‌توان دریافت که سطوح حمایت و مقاومت می‌توانند تغییر کنند.

حمایت و مقاومت در یک نگاه

مواردی که در این مطلب بیان شد مربوط به حمایت و مقاومت افقی بود. این مبحث از جمله مباحث بسیار مهم در تحلیل تکنیکال مقدماتی به شمار می‌رود. این شیوه در عین سادگی می‌تواند کاربردهای فراوانی در مباحث تحلیلی و تصمیم‌گیری در خصوص سهام مختلف داشته باشد. به کمک این سطوح می‌توان به سودهای خوبی دست پیدا کرد و با یک پیش‌بینی محتمل دست به معامله زد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا