فولاد ۱۳ درصد از صادرات کشور طی سال گذشته را به خود اختصاص داد
معاون اقتصادی بنیان مستضعفان انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه سهم فولاد از صادرات ایران در سال ۱۴۰۰، ۱۳ درصد بوده است، اعلام کرد که در سال ۸۹، قریب به ٩ میلیارد دلار واردات فولاد داشتهایم که امروز این عدد به صادرات تبدیل شده است.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایسنا، محمد اتابک، معاون اقتصادی بنیاد مستضعفان در دوازدهمین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنعت فولاد و سنگ آهن ایران با نگاهی به بازار ضمن تاکید بر اینکه صنعت نقش پررنگی در اشتغال، تولید و صادرات کشور دارد، گفت: صنعت همواره به عنوان یکی از موثرترین بخشهای تولیدی کشور، نقش پررنگی در اقتصاد داشته و دولتها از ظرفیتهای بخش صنعت برای پیشبرد برنامههای خود بهره میگیرند. طی یک دهه اخیر سهم صنعت و معدن از تولید ناخالص داخلی از روند افزایشی برخوردار بوده و از حدود ۱۵ درصد به بالای ۲۲ درصد رسیده است.
اتابک با بیان اینکه بالغ بر یک سوم اشتغال کشور در بخش صنعت، نفت و گاز کشور است، اظهار کرد: صنعت فولاد جهان (تولید فولاد خام) طی یک دهه اخیر بالغ بر ۳۲ درصد رشد داشته و میانگین تولیدات سالیانه آن نسبت به دهه قبل ۵۱ درصد افزایش پیدا کرده است.
سهم فولاد از تولید ناخالص داخلی و صادرات کشور
معاون اقتصادی بنیاد مستضعفان بیان کرد: سهم صنعت فولاد از تولید ناخالص داخلی ۹۵ هزار میلیارد دلاری جهان حدود ۲.۱ درصد است؛ بنابراین میتوان آن را از شاخصهای توسعه یافتگی دانست. صنعت فولاد ایران یکی از پر شتابترین توسعهها را در جهان داشته که با مشارکت دولت و مدیران وقت بوده است.
اتابک ضمن اشاره به اینکه از ۴۸ میلیارد دلار صادرات کشور در سال گذشته، ۱۳ درصد سهم فولاد بوده است، گفت: در سال ۱۳۸۹، قریب به ٩ میلیارد دلار واردات فولاد داشتهایم که امروز این عدد به صادرات تبدیل شده است.
برق؛ بزرگترین مشکل صنعت فولاد
وی مشکل برق را از جمله بزرگترین مشکلات صنعت فولاد دانسته و تصریح کرد: متأسفانه به دلیل عدم سرمایهگذاری یا حداقل سرمایهگذاری کم، در این زمینه، رشد سالیانه برق که پیشتر ۹ درصد بوده اکنون به دو درصد کاهش یافته و در حقیقت این رشد حجم تقاضا، بیپاسخ مانده است. زمانی که برق صنایع قطع و تولید کاهشی میشود، تبعات تورمی آن در سفره مردم مشاهده خواهد شد؛ بنابراین نباید برق کولر گازی را به برق کوره ترجیح داد.
معاون اقتصادی بنیان مستضعفان ضمن تاکید بر اینکه افزایش هزینهها، مانع توسعه خواهد شد، تصریح کرد: قطعی برق و افزایش بها در سال گذشته باعث افزایش هزینه تولید برای فولادسازان شد. هزینههای حملونقل به طور رسمی ۳۰ تا ۴۲ درصد اما در واقعیت حدود ۸۰ درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: همچنین افزایش بیش از ۵۰ درصدی حقوق و دستمزد نیروی انسانی توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز هزینه قابل توجهی بر دوش فولادسازان گذاشته است. افزایش هزینهها و به ویژه قطعیهای برق سبب شد علیرغم اینکه تولید فولاد طی یک دهه اخیر افزایشی باشد، سال گذشته کاهش تولید را رقم بزند.
تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴
رضا محتشمیپور، معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت با اشاره به اینکه تاکنون ۱۰۵درصد برنامه افق ۱۴۰۴ انجام شده و ۱۹۰ درصد این برنامه را در حال احداث است، گفت: افق ۱۴۰۴ برای تولید ۵۵ میلیون تن تولید فولاد برنامهریزی شد؛ ۶۰ درصد برنامه تا پیش از مقاطع برای تولید ایجاد شده و به استثنای سنگ آهن ۸۰ درصد برنامه ظرفیت سازی شده اما در بخش مقاطع ۱۰۵ درصد برنامه ظرفیت سازی شده است.
محتشمیپور اظهار کرد: از جمله اقدامات در حوزه فعالیت بنده، صدور مجوزهای بلاوجه بوده که در این خصوص فشار زیادی بر وزارت صمت تحمیل میشد. ضمن اینکه مصوبه وضع عوارض پلکانی صادرات برای محصولات زنجیره فولاد تنها برای تنظیم بازار داخلی در شرایط بحرانی بوده و هدف درآمدی برای دولت ندارد.
عزتالله اکبری تالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بحث عوارض تبدیل به نگرانی جدی تولیدکنندگان شده است، عنوان کرد: ما به عنوان نماینده مردم میبینیم، هر کجا که مشکل و گرفتاری وجود دارد، پای دولت در میان است؛ لذا این آمادگی در مجلس وجود دارد که دولت را کمک و حمایت کند تا مشکلات رفع شود. موانع بایستی توسط دولت و با هماهنگی بخش خصوصی به سرعت برداشته شود.
صادرات ۷.۶ میلیون تن فولاد خام در سال ۱۴۰۰
محمد ابکا، رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی بینالمللی فولاد تکنیک گفت: ظرفیت تولید فولاد در سال گذشته ۴۴.۳ میلیون تن بوده ولی در عمل ۲۷.۹ میلیون تن فولاد در کشور تولید شده که استفاده ۶۳ درصدی از ظرفیت تولید فولاد کشور است.
ابکا یادآور شد: در سالی که گذشت ۷.۶ میلیون تن فولاد خام صادر شده اما علیرغم صادرات مطلوب در شرایط تحریم، باید توجه کرد که بخش عمده این صادرات مربوط به محصولات فولاد خام میانی است. همچنین در سال گذشته ۱.۷ میلیون تن کنسانتره، ۱.۷ میلیون تن گندله و حدود یک میلیون تن آهن اسفنجی صادر شده است.
وی تصریح کرد: وضعیت کلی مجوزها در زنجیره فولاد کشور به گونهای است که مجوزهای فعال ما در بخش فولاد خام ظرفیت ۴۴.۳ میلیون تنی دارد. علاوه بر این ظرفیت مجوز قابل تحقق ۱۲.۳ میلیون تن، مجوز محتمل ۱۷.۸ میلیون تن و سایر مجوزها ۲۶.۴ میلیون تن است. در مجموع این مجوزها بالغ بر ۱۰۱ میلیون تن ظرفیت به خود اختصاص دادهاند. مجموع ظرفیت مجوزها در کنسانتره سنگ آهن، گندله و آهن اسفنجی به ترتیب ۱۱۶ میلیون تن، ۱۲۳.۵ میلیون تن و ۹۰ میلیون تن است.
حرکت چادرملو به سمت تولید فولادهای آلیاژی
ناصر تقیزاده، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو- نیز با بیان اینکه چادرملو به سمت تولید فولادهای آلیاژی حرکت کرده است، گفت: نیروگاه خورشیدی و دو نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی در دستور کار چادرملو است. چادرملو تمایل دارد در اکتشاف پهنهها مشارکت کند و به دنبال مالکیت پهنهها نیست تنها شرط ما این است که ما را در اولویت قرار دهند.