اخبار

کنعانی: عدم برگزاری نشست‌های مذاکراتی برجام به معنای متوقف بودن تلاش‌های دیپلماتیک نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات رفع تحریم ها توضیح داد که عدم برگزاری نشست‌های مذاکراتی برجام به معنای رکود کامل در این زمینه و یا متوقف بودن تلاش‌های دیپلماتیک برای احیای برجام نیست.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری فارس، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست هفتگی خود در پاسخ به سؤالی درباره روابط با اروپا، گفت: روابط دوجانبه یک مسیر دو طرفه است؛ ایران هیچگاه در حوزه روابط خارجی خود را محدود به حوزه جغرافیای خاص نکرده است.

کنعانی اظهار کرد: دولت سیزدهم بر روابط خارجی متوازن تأکید می‌کند و توجه به همسایگان مرزی و شرق و آسیا را اولویت مهم خود مطرح می‌کند.

وی ادامه داد: تأکید بر حوزه آسیا و همسایگان و شرق به معنای نادیده گرفتن ظرفیت‌های موجود در دیگر حوزه‌های جغرافیایی بر روابط متوازن و روابط مبتنی بر سود و منفعت مشترک نیسست.

اروپا با تبعیت از سیاست غلط آمریکا در مورد برجام، مانع تحقق منافع و مصالح مشترک شد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: با اروپا تلاشمان این بود روابط را مبتنی بر احترام و منافع مشترک سازماندهی کنیم، اما تمرکز طرف اروپایی بر موضوعات خاصی بود و آن موضوعات به دلیل رویکردهای خاص طرف اروپایی به عنوان عوامل بازدارنده عمل کرد.

این مقام مسئول وزارت امور خارجه بیان کرد: متاسفانه در بحث برجام که می‌توانست یک نیروی محرکه جدی برای گشودن صفحه‌ی جدیدی در روابط بین ایران و اروپا باشد، طرف‌های اروپایی با تبعیت از سیاست غلط دولت آمریکا در ارتباط با برجام، مانع تحقق منافع و مصالح مشترک در حوزه اقتصادی و تجاری شدند.

از منافع ملی و حقوق شهروندان ایرانی دفاع خواهیم کرد

سخنگوی وزارت خارجه درباره توقیف محموله نفتی ایران توسط آمریکا و توقیف نفتکش متعلق به آمریکا، گفت: هر کجا منافع ملی ایران مورد تهدید هر طرفی قرار بگیرد ایران در عمل اثبات کرده و نشان داده که دست بسته نیست و حداقل اقدامی که انجام خواهد داد، اقدام متقابل و متناسب با آن اقدام است.

وی ادامه داد: در دفاع از منافع ملی و حقوق شهروندان خود در هر جایی که مورد تعرض هر طرفی قرار بگیرد کوتاهی نکرده و نخواهیم کرد و با تمام توان اقدام خواهیم کرد.

همکاری راهبردی ایران و سوریه

کنعانی در مورد سفر رئیس جمهور به سوریه نیز گفت: این سفر براساس برنامه انجام خواهد شد؛ همچنین شاهد سفر بشار اسد به ایران بودیم و توافقات خوبی بین دو کشور انجام شد.

سخنگوی ارشد دستگاه دیپلماسی بیان کرد: ایران و سوریه دو کشور مهم و اثرگذار در منطقه غرب آسیا هستند و همکاری‌های راهبردی با هم دارند؛ به خصوص مبارزه با تروریسم یکی از نمونه‌های موفق همکاری دو کشور است که ما در سایه همکاری انجام شده توانستیم بر سایه شوم و سیاه تروریسم داعشی و تکفیری در منطقه و مشخصا سوریه غلبه کنیم.

این مقام مسئول با بیان اینکه ایران و سوریه همکاری نزدیکی با هم دارند، تصریح کرد: سوریه وارد مرحله بازسازی شده است و ایران همانطور که در فصل مبارزه با تروریسم به صورت جدی و تعیین‌کننده در کنار دولت و ملت و ارتش سوریه بود، در حوزه خدمات فنی و مهندسی نیز آمادگی دارد تا در کنار سوریه برای بازسازی این کشور اقدام کند.

سفر رئیس جمهور عراق به ایران

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رئیس جمهور عراق به ایران نیز گفت: این سفر در چارچوب استمرار مشورت‌های سطوح عالی دو کشور ایران و عراق و براساس دعوت به عمل آمده انجام شد؛ موضوعات مختلفی با عراق داریم که این موضوعات هم در حوزه دوجانبه و هم منطقه‌ای و هم بین‌المللی تعریف می‌شود.

کنعانی اظهار کرد: در سفرهای دوجانبه و دیدارهایی که مقامات دو کشور انجام می‌دهند، فهرست بالایی از مباحث را داریم که گفت‌وگو می‌شود؛ موضوع آب یکی از موضوعات مورد توجه در گفت‌وگوهای عراق، ترکمنستان و … است. در موضوع آب با بعضی از کشورها موضوعات دوجانبه داریم که باید مسائل را حل‌وفصل کنیم و بهترین روش‌ها را برای تامین منافع مشترک تعریف کنیم.

وی ادامه داد: در برخی از موضوعات مرتبط با آب نیازمند سازوکارهای چندجانبه منطقه‌ای هستیم. با عراق در بحث آب موضوعات دوجانبه و سه جانبه داریم. بخش بزرگی از منابع آبی عراق از ترکیه و سوریه سرریز می‌شوند.

ایران از تقویت مناسبات لبنان با همه طرف‌های منطقه‌ای استقبال می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر امیرعبداللهیان به لبنان و برخی مطالب منتشر شده درباره این سفر از جمله زمینه‌سازی روابط عربستان و حزب‌الله، گفت: اینکه در حوزه مناسبات لبنان و عربستان چه اتفاقی رخ دهد در چارچوب مناسبات آن‌هاست؛ ایران از تقویت مناسبات لبنان با همه طرف‌های منطقه‌ای استقبال می‌کند.

مذاکره ایران و آمریکا صرفا مربوط به موضوعات فنی و حقوقی ناشی از رای دیوان لاهه است

این مقام مسئول در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات معاون حقوقی رئیس جمهور درخصوص مذاکره با آمریکا، بیان کرد: هرگونه مذاکره با طرف آمریکایی در صورت فرض در چارچوب رای مورخ ۳۰ مارس ۲۰۲۳ دیوان بین‌المللی دادگستری است که مربوط به پرونده اموال ایران است و انجام این تعهد، تعهد ناشی از دیوان است.

وی افزود: با فرض مذاکره بین دو طرف، این صرفا به موضوعات فنی و حقوقی ناشی از رای دیوان و خسارات ناشی از نقض تعهدات بین‌المللی آمریکا و انجام اقدامات متخلفانه آمریکاست.

کنعانی اضافه کرد: براساس رای دیوان ۲۳ ماه مهلت داریم تا در این خصوص اقدام شود و با توجه به اثبات حقانیت ادعاهای ایران و محکومیت آمریکا تأکید داریم باید اقدام عاجل صورت بگیرد. در خصوص نحوه اقدام وزارت خارجه ضمن هماهنگی و همکاری با سایر دستگاه‌های ذیربط، کلیه جوانب مرتبط با موضوع را مورد توجه قرار خواهد داد. در حال مشورت‌های داخلی هستیم تا به تصمیم‌بندی ملی برسیم.

توضیح سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات رفع تحریم ها

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات رفع تحریم ها هم توضیح داد: عدم برگزاری نشست‌های مذاکراتی در مبحث برجام به معنای رکود کامل در این زمینه و یا متوقف بودن تلاش‌های دیپلماتیک برای احیای برجام و بازگشت همه طرف ها به تعهداتشان نیست.

وی ادامه داد: مسیر دیپلماسی همچنان باز است و تبادل پیام ادامه دارد و مسیرهای مختلفی برای تبادل پیام‌ها هست و فعال است. ایران با رعایت خطوط قرمز خود آماده جمع بندی مذاکرات است. مسیر مذاکره برای همیشه باز نخواهد بود.

مکانیسم ماشه و واکنش ایران

کنعانی درباره احتمال استفاده از مکانیسم ماشه نیز گفت: در مورد اینکه گفته می‌شود تحرکاتی را از سوی برخی طرف‌های اروپایی شاهد هستیم، لازم می‌دانم تأکید کنم چنانچه طرف مقابل دچار خطای محاسباتی شود و اقدام یا اقدامات غیرمنطقی درباره برجام و روند مذاکرات انجام دهد آن‌ها در پیامی که قبلا از سوی طرف ایرانی دریافت کردند به صورت دقیق و واضح می‌دانند که واکنش ایران چه خواهد بود. این پیام به اندازه کافی برای آن‌ها گویا است.

طرح جزئیاتی در مورد ابتکار عمان درباره مذاکرات رفع تحریم ها فعلا کمک‌کننده نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سؤالی درباره ابتکاراتی که امیرعبداللهیان در عمان درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها به آن‌ها اشاره کرد، یادآور شد: با عمان سرفصل‌های مشترک زیادی برای گفت‌وگو و تبادل نظر داریم که این موضوعات هم دوجانبه و هم منطقه‌ای است.

وی ادامه داد: طرف عمانی همواره انگیزه‌های خوب و قابل احترامی داشتند که در برخی موضوعات پیچیده منطقه‌ای ایفای نقش کند.

کنعانی اظهار کرد: طرف عمانی قبلا نیز در موضوع برجام و رفع تحریم‌ها علیه ایران و بازگشت همه طرف‌ها به مذاکرات و احیای برجام تلاش‌هایی انجام داد و الان هم ایده‌هایی دارد که مطرح کرده است.

وی افزود: ایران به حسن نیت عمان احترام می‌گذارد و عمان را دارای تجربه در این خصوص می‌داند. طرح جزئیات در این مقطع زمانی نمی‌توان کمک‌کننده باشد.

مراحل آغازین ازسرگیری فعالیت‌های دیپلماتیک ایران و عربستان

این مقام مسئول با بیان اینکه سفرهای دیگری برای رئیس جمهور پیش‌بینی شده است که در زمان مقتضی اطلاع‌رسانی می‌شود، تصریح کرد: دعوت رسمی از سوی پادشاه عربستان از رئیس جمهور صورت گرفته که پاسخ رسمی داده شده است. در مرحله آغازین از سرگیری فعالیت‌های نمایندگی‌های دیپلماتیک دو کشور هستیم و اقدامات اجرایی با سرعت در حال انجام دادن است.

وی ادامه داد: تیم ما در آنجا مستقر هستند و کارهای اجرایی و تکنیکی با سرعت خوبی در حال انجام است و خوشبین هستیم در سقف زمانی تعیین شده شاهد فعالیت‌های کامل نمایندگی‌های دو کشور باشیم.

آغاز فعالیت ۳ نمایندگی ایران در ریاض و جده

کنعانی با اشاره به اینکه سه نمایندگی ایران در ریاض و جده در گام‌های اولیه فعالیت خود را آغاز کردند، گفت: در گام‌های آغازین فعالیت‌های دیپلماتیک دو کشور شاهد هماهنگی خوب دو کشور در موضوع انسانی بودیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه حوادث تلخ سودان، فرصت‌هایی را برای اقدامات انسان‌دوستانه و نشان دادن حسن نیت کشورها در موضوعات انسان‌دوستانه ایجاد می‌کند، خاطرنشان کرد: انتقال ۶۵ شهروند ایرانی از سودان به ایران رخداد مثبت بود که در سایه همکاری مقامات عربستان با ایران شکل گرفت و لازم است از همکاری‌های ارزشمند مقامات دولت عربستان در این خصوص تشکر کنم.

کنعانی با اشاره به اینکه قدردان مقامات دولت عربستان در این رابطه هستیم، بیان کرد: رئیس نمایندگی ایران بر همین مبنا از ریاض به جده سفر کرد که در ارتباط نزدیک با مقامات عربستان اقدامات اجرایی را انجام دهد. انتقال این افراد کار ساده‌ای نبود و از دولت سودان هم لازم است تشکر کنم.

نصب دوربین‌های آژانس در تجهیزات هسته‌ای ایران؛ بلی یا خیر؟

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره ادعای مقام‌های غربی در خصوص نصب دوربین‌های آژانس در تجهیزات هسته‌ای ایران نیز گفت: معمولا مسئولان سازمان انرژی اتمی در این خصوص اطلاع‌رسانی می‌کنند. بر مبنای سفر گروسی به تهران توافقی بین دو طرف صورت و بیانیه مشترکی صادر و گام‌های اجرایی و عملیاتی تعیین شد که سوءتفاهمات برطرف شود.

وی با بیان اینکه دو بار هم سفر مقامات آژانس به ایران انجام گرفت و همکاری‌ها در این زمینه گام به گام صورت می‌گیرد، اضافه کرد: طرح موضوعات رسانه‌ای از این دست را کمک‌کننده نمی‌دانیم. توصیه می‌کنیم با توجه به اقدامات و حسن نیت از طرح مسائل فنی در حوزه رسانه اجتناب کنیم و اجازه دهیم مسائل در سیر طبیعی خودش پیش رود؛ چون طرح موضوعات در رسانه حاصلی نخواهد داشت.

وی در پاسخ به سؤالی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران و تاثیر آن بر روابط ایران و عربستان گفت:‌فعالیت‌های صلح آمیز هسته ای ایران مشکل ساز برای هیچ طرفی نیست. ایران عضو آژانس و ان.پی.تی و … است و اقداماتش تحت نظارت آژانس انجام می‌شود. اعضای آژانس می‌توانند از فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای برای تامین نیازهای خود استفاده کنند.

زمانی برای نشست چهارجانبه وزرای خارجه ایران، روسیه، سوریه و ترکیه تعیین نشده است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نشست چهارجانبه وزرای خارجه ایران، روسیه، سوریه و ترکیه عنوان کرد: پیشرفت‌های خوبی در انجام مذاکرات چهارجانبه بین مقامات چهار کشور داشتیم.

کنعانی اظهار کرد: روند آستانه که پیش از این در چارچوب گفت‌وگوهای سه جانبه پیش می‌رفت علاوه بر نتایج بسیار مثبت و اثرگذار در کمک به تحکیم صلح و ثبات و حل و فصل بحران سوریه از خود بر جای گذاشت این موفقیت را داشت که بتواند بین دو طرف موضوع یعنی سوریه و ترکیه تفاهم و نزدیکی ایجاد کند و علاوه بر گفت‌وگوهای دوجانبه زمینه برگزاری نشست‌های چهارجانبه نیز فراهم بیاید.

سوریه و ترکیه در حال مذاکره برای از سرگیری روابط رسمی سیاسی هستند

وی ادامه داد: پیشرفت خوبی داشتیم و نشانگر این است که روند سیاسی به خوبی پیش رفته است و سوریه و ترکیه در حال مذاکره برای از سرگیری روابط رسمی سیاسی هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه روندی که پیش رفت موفقیت‌آمیز بود، گفت: مذاکرات وزرای خارجه نیازمند زمینه‌سازی‌های لازم است و امیدواریم در استمرار گفت‌وگوها شاهد گام تکمیلی و مذاکرات چهار وزیر باشیم اما تا جایی که می‌دانم زمانی برای این جلسه تعیین نشده است.

حضور ایران در نشست دوحه درمورد افغانستان

کنعانی درباره حضور ایران در نشست دوحه در خصوص افغانستان، اظهار کرد: به عنوان جمهوری اسلامی ایران در چارچوب تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر کمک به ملت افغانستان و به عنوان کشور بسیار مهم و تاثیرگذار همواره اعلام کردیم که علاوه بر نشست‌های دوجانبه در نشست‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در راستای تامین منافع ملت افغانستان و بازگرداندن آرامش و ثبات به این کشور نقش فعالی ایفا خواهیم کرد.

وی ادامه داد: در این نشست هم تلاش می‌کنیم که مواضع اصولی و منطقه‌ای خودمان را در ارتباط با نحوه کمک به حل مسائل افغانستان مطرح و بر ضرورت حمایت از ابتکارات منطقه‌ای برای حل و فصل مسائل افغانستان تأکید کنیم.

آرام‌سازی فضای نسبی بین ایران و آذربایجان

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان نیز گفت: در چارچوب توافق بین دو کشور و به ویژه سه دور گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه دو کشور شاهد آرام‌سازی فضای نسبی بین دو کشور و برداشتن برخی گام‌های عملی به منظور گفت‌وگو بین مقامات ذیربط دو کشور به منظور رفع سوءتفاهمات هستیم.

منبع
فارس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا