اخبار

کف اصلاح شاخص بورس و چشم امید سهامداران به حقوقی‌ها

بخشی از تحلیلگران بورس در چارچوب تحلیل‌های خود کف اصلاح شاخص بورس را در محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد اعلام کرده‌اند.

به گزارش اخبار بورس، به نقل از اقتصاد نیوز، شاخص کل بازار سهام در راستای معاملات روز یکشنبه حدود ۱.۵ درصد رشد داشت، هر چند در ادامه‌ روز این روند سیری نزولی پیدا کرد و در پایان این روز شاخص با رشد ۵ هزار و ۸۰۰ واحدی کار خود را به پایان رساند. شاخص هم‌وزن نیز با بیش از نیم درصد منفی به ۴۴۱هزار و ۷۹۲ واحد رسید. این مساله نشان می‌دهد که حمایت‌های دستوری حقوقی‌ها توان چندانی در برابر روند فعلی بازار ندارد.

سهم‌های بنیادین و حمایت حقوقی‌ها

با اینکه شاخص بورس در پایان معاملات روز یکشنبه مثبت بود، کلیت بازار سهام و شاخص هم‌وزن منفی بود که دلیل آن حمایت حقوقی‌ها از سهم‌های بنیادین است. در حال حاضر خریدارهای حقیقی قدرت خرید بیشتری نسبت به فروشنده‌های حقوقی پیدا کرده‌اند. به عبارتی نسبت قدرت خرید به فروش تقریبا برابر عدد ۱.۵ است.

شرایط بورس یکشنبه چگونه بود؟

نمادهای بزرگی همچون شستا و نماد خودرویی که در بازار سهام با هر نوسانی، بر شاخص کل موثر هستند در صورتی که با افت ارزش سهام روبه‌رو شوند تاثیر مضاعفی بر منفی شدن شاخص بازار دارند. از سویی دیگر معضل صف‌نشینی همچنان در بازار برقرار است و اینطور به نظر می‌رسد که دامنه نوسان را تا مرز ۱۰ درصد با افزایش روبه‌رو کند.

روند اعتمادسازی در سهامداران با موفقیت پیش می‌رود؟

علی رغم حضور حمایتی حقوقی ها در بورس، همچنان اعتماد به صورت کامل به بازار سهام برنگشته و اعتمادسازی مورد انتظار مسئولان با موفقیت همراه نبوده است. همچنین در حال حاضر شاهد خروج پول حقیقی از بازار هستیم که از نشانه‌های انتقال سهام از حقیقی‌ها به حقوقی‌ها است. این مسئله به علت ورود ناقص حقوقی‌ها به بازار است که ۷۰ درصد بازار را تشکیل می‌دهند.

با توجه به شرایط فعلی بازار، اینطور به نظر می‌رسد که همچنان عدم اطمینان در بازار وجود دارد و انتشار اخبار مهم و موثر نیز تا کنون تاثیر قابل‌توجهی بر این روند نگذاشته است. در این میان تعلل حقوقی‌ها در زمینه حمایت از بازار و شیوه ناقص انجام آن، عدم اعتماد جاری در بازار را تشدید کرده است.

عدم واکنش بورس به دلار ۲۵ هزار تومانی

نکته قابل تامل در این میان مسئله رشد نرخ دلار تا مرز ۲۵ هزارتومان است که در مقابل آن هیچ واکنش قابل‌توجهی را از سمت بازار سهام شاهد نبوده‌ایم؛ چرا که در همان بازه زمانی که دلار با نرخ ۲۵ هزارتومان در بازار معامله می‌شد، شاخص کل به قله دو میلیون واحدی رسید. این امر می‌تواند به عنوان سیگنال‌های مهندسی افزایش قیمت ارز تلقی شود.

با توجه به جریان حاکم بر شاخص بازار، اینطور به نظر می‌رسد که یک اصلاح فرسایشی در دستور کار قرار گرفته است و انتظار می‌رود این اصلاح با چراغ سبزی که به حقوقی ها داده شده است، ادامه داشته باشد.

حقیقی‌های نوسان‌گیر و حقوقی‌های حامی

وضعیت فعلی نمایان‌گر یک تقابل بین حقیقی‌های خرد با حقوقی‌های بازار است چرا که ­حمایت­های تک­جانبه در مقطع‌های خاص نشانگر این است که سهامداران خُرد حقیقی از حقوقی‌ها و شرکت‌های دولتی نوسان‌گیری می‌کنند و در هنگام حمایت از سهم‌ها پیش از جمع‌آوری صف‌های فروش به خرید و فروش مبادرت می‌کنند.

در چند روز اخیر شاهد حمایت‌های مناسبی از سهم‌های بزرگ همچون خودرو بوده‌ایم که با ایجاد صف فروشی چند میلیاردی، شتابی افزایشی در خرید حقوقی‌ها ایجاد کرده است. هر چند قبلا مثبت شدن سهم‌های بزرگ روی سهم‌های کوچک‌تر نیز موثر بود، اما حالا وضعیت از روال پیشین پیروی نمی‌کند و پیش‌بینی روزهای آینده را با دشواری روبه‌رو کرده است.

تزریق پول و حمایت دستوری در رونق بورس تاثیری دارند؟

تزریق پول و حمایت دستوری به تنهایی نمی‌تواند اطمینان و اعتماد را به بازار برگرداند. اقداماتی نظیر ایجاد همدلی ارکان تصمیم‌ساز حاکمیتی و دولتی در جهت حمایت از مردم، راه مطلوب‌تر و موثرتری برای زمینه‌سازی بازگشت اعتماد به بازار سرمایه به نظر می‌رسد.

با توجه به تحلیل کارشناسان بازار سرمایه، کف اصلاح شاخص بورس روی عدد یک میلیون و ۶۰۰ هزار قرار می‌گیرد. با در نظر گرفتن وضعیت موجود، تعیین کف اصلاح شاخص بورس یک عمل ریسکی قابل‌توجه محسوب می‌شود و در حالتی که اصلاح شاخص به زیر این رقم برسد، موجب تشدید رفتارهای هیجانی بازار شده و فروش با شتاب فزاینده‌ای همراه می‌شود.

منبع
اقتصاد نیوز

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا