چرا پیدرپی ضرر میکنیم؟
همه ما می دانیم که سرمایه گذاری در بورس به همان اندازه که میتواند سودآور باشد، ممکن است سرمایه گذار را متحمل ضرر و زیان کند. ضرر در معاملات تجربهای عادی و بدیهی است که برای هر فردی پیش میآید اما مشکل از آن جا آغاز میشود که ضرر و زیان، پیدرپی و به طور متوالی به سراغ معاملهگر میآید و او را با زنجیره ضرر روبهرو میکند.
معمولا همه افراد در شرایط عادی از معاملات خود سود دریافت میکنند و این با توجه به سهامی که خرید و فروش میکنند رخ میدهد؛ اما خطر ریزش همواره برای هر سهم وجود دارد و سهامدار ممکن است در معامله خود دچار ضرر شود. گاهی نیز ممکن است خرید یک سهم که در شرایط سوددهی بوده، به ضرر تبدیل شده و سهامدار را با شرایط غیرمنتظرهای روبهرو کند.
استرس، نگرانی و ناراحتی پس از ضرر واکنش طبیعی همه ما انسانهاست. بنابراین چنین شرایطی میتواند ما را دچار اندوه و حسرتی سنگین کند. این جاست که «کاشها» ما در ذهن ما صف میکشند و فشار سنگین آنها ما را به سمت انتقام از بازار و رفتارهای هیجانی سوق میدهند.
آن دسته از خوانندگان این مطلب که سابقه بیشتری در معاملهگری دارند، حتما این حس انتقام را تجربه کردهاند؛ گرچه همه ما میدانیم که معامله روی موج هیجانهای درونی یا بیرونی می تواند پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. چنین هیجاناتی پس از ضرر موجب میشود برای جبران آن، دست به خرید سهام دیگری بزنیم یا سهم خود را در همان حالت ضرر بفروشیم.
فرد در چنین شرایطی چشم خود را بر چارچوبهای معاملاتی میبندد و بدون در نظر گرفتن اصول مدیریت سرمایه و استراتژیهایی که در پی گرفته، وارد معاملات تازهای میشود. طبیعی است که چنین معاملاتی منجر به ضرر های پیدرپی و زنجیروار و حتی گاه از بین رفتن کل سرمایه فرد شود، چراکه با ضرر های پیدرپی حجم هیجانات و فشار انتقام در ذهن بیشتر خواهد شد و شما هر بار بیش از پیش اصول خود را نادیده میگیرید.
در صورتی که پیوسته شاهد ضرر در معاملات خود هستیم، باید این نکته را بپذیریم که حتما ایرادی در کارمان وجود دارد و شاید از عاملی که این زنجیره ضرر را برایمان به بار آورده، غافل ماندهایم. وقتی ضرر اینگونه به سمت فرد هجوم میآورد، میتواند هشداری برای روش معاملهگری او باشد و ریشه و منشاء آن را نیز باید از عوامل درونی و حالات روانی جویا شد که بر طرز تفکر و دیدگاه ما تاثیر میگذارند اما سوال این جاست که چه روشی برای بازگرداندن تعادل به وضعیت معاملاتمان وجود دارد؟
چطور ضرر پیدرپی را مهار کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم، ضرر گاهی منشاء درونی و گاه منشاء بیرونی دارد. در گام اول، بهتر است پس از مواجهه با ضرر در دو معامله پیدرپی ، مدتی دست از معاملات بکشید و مثلا ۳۰ دقیقه تا یک ساعت به خود زمان دهید تا ذهنتان با این مساله کنار بیاید و منطق به جای هیجانات شما را در معاملات بعدی هدایت کند.
البته بازه زمانی این استراحت ذهنی برای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و خود شما باید تعیین کنید که چه میزان برای فاصله گرفتن از هیجانات فرصت لازم دارید.
نکته دیگری که باید در مهار و جلوگیری از ضرر پیدرپی در نظر داشت، این است که حتما همسو بودن شرایط بازار با هدف معامله خود را بررسی کنید. گاه پیش میآید که طبق شرایط حاکم بر بازار در یک بازه زمانی معاملاتی را انجام دادهایم اما ناگهان بازار جهت دیگری را پیش میگیرد. در این شرایط لازم است که با بررسی وضعیت تازه، در صورت لزوم تغییراتی در معاملات خود اعمال کنید.
در شرایطی که پیدرپی ضرر میکنید، چیزی که بیشترین کمک را به شما میکند، صادق بودن با خود است. اگر احساس میکنید این ضررها ارتباطی با وضعیت بازار یا غفلت شما از عاملی در استراتژیهایی که پیش گرفتهاید، ندارند، ریشه آن را در دیدگاه و ذهن خود جستجو کنید و مدتی دست از معامله برداشته و بر طرز فکر و واکنشهای روانی خود تمرکز کنید. اصلاح خود پس از چنین مکاشفهای، نه تنها بر کیفیت معاملهگری، بلکه بر دیگر ابعاد زندگی شما نیز تاثیر مثبت خواهد گذاشت.