آموزشویدئو

موج صعودی ، موج نزولی و نقاط پیوت را چگونه تشخیص دهیم؟

در ادامه مباحث مقدماتی تحلیل تکنیکال اکنون قصد داریم در خصوص موج‌ صعودی و موج نزولی و هم‌چنین نقاط پیوت صحبت کنیم و به معرفی آن‌ها بپردازیم.

مفهوم موج صعودی و نزولی

امواج در تحلیل تکنیکال به دو موج صعودی و نزولی تقسیم می‌شوند. در ادامه این دو موج را شرح خواهیم داد.

موج صعودی

موج صعودی و نزولی در تحلیل تکنیکال

شکل فوق را در نظر بگیرید. تغییرات قیمت سهام معمولا به شکلی اتفاق می‌افتد که قیمت‌ها از یک نقطه مانند نقطه A شروع می‌شوند و تا نقطه B ادامه پیدا می‌کنند. بعد از این نقطه ما شاهد اصلاح و کاهش قیمت خواهیم بود. در تصویر فوق از B تا C شاهد اصلاح قیمت هستیم. این تغییرات می‌توانند در اشکال متفاوتی اتفاق بیفتند. در این‌جا حرکت A تا B برابر با یک موج صعودی به نام AB است.

موج نزولی

پس از این موج، حرکت B تا C را در نظر می‌گیریم که یک موج نزولی است. اما چه زمانی شاهد امواج نزولی هستیم؟ زمانی که اصلاح قیمت به میزانی بیش از ۳۸ درصد حرکت سهم در حالت قبلی باشد، موج نزولی تشکیل خواهد شد. به عنوان مثال اگر در حرکت سهم از قیمت صفر به ۱۰۰ بیش از ۳۸ واحد ریزش داشته باشیم، موج نزولی BC ایجاد خواهد شد. به این ترتیب در این تصویر شاهد یک موج صعودی و یک موج نزولی هستیم.

اما در چه صورتی موج صعودی جدید شکل می‌گیرد؟ اگر از C حرکتی به سمت بالا شکل بگیرد و در این حرکت، تغییراتی بیش از ۳۸ درصد ریزش موج BC اتفاق بیفتد، موج جدید صعودی خواهد بود.

تغییر قیمت بدون تغییر روند

اما امواج همیشه آن‌گونه که در این تصویر دیدید، شکل نمی‌گیرند. حرکت قیمت سهام همیشه به این صورت نخواهد بود. برخی مواقع پیش می‌آید که ریزش‌ها به میزانی کمتر از ۳۸ درصد اتفاق می‌افتند. در چنین شرایطی چه اتفاقی خواهد افتاد؟

تشخیص موج صعودی و موج نزولی

فرض کنید از A تا B رشد قیمت داریم. سپس به اندازه BC اصلاح قیمت اتفاق می‌افتد. پس از این حرکت مجددا از C تا D رشد قیمت داریم و سپس یک اصلاح کوتاه در نقاط D تا E شاهد هستیم. در نهایت از نقاط E تا F نیز رشد قیمت را مشاهده می‌کنیم.

آن‌چه در این شرایط اتفاق می‌افتد، نشان می‌دهد که اصلاحات قیمت همگی در محدود‌ه‌های کمتر از ۳۸ درصد رخ داده‌اند. مثلا اصلاح قیمتی در قسمت BC کمتر از ۳۸ درصد AB است. هم‌چنین اصلا قیمت در محدود DE نیز کمتر از ۳۸ درصد رشد قیمت از A تا D است. نکته‌ای که در این‌جا وجود دارد، این است که موج صعودی را از A تا D در نظر می‌گیریم. چرا که موج BC نزولی نیست و موج صعودی قبلی به همین دلیل از نقطه A‌ تا D ادامه پیدا کرده است. به همین ترتیب مجددا از E شاهد یک حرکت صعودی هستیم. در نهایت در این نمودار تنها یک موج صعودی داریم و آن‌هم AF‌ است.

بررسی نقاط پیوت در تحلیل تکنیکال

به نمودار اول برمی‌گردیم؛ یعنی جایی که دو موج داریم که یکی صعودی و دیگری نزولی است.

نقاط پیوت ماژور

در این نمودار نقاط A ، B و C نقاط پیوت ماژور نام دارند. چرا که این نقاط نشان‌دهنده ابتدا و انتهای امواج هستند. پس ابتدا و انتهای هر موج به کمک نقاط پیوت ماژور قابل شناسایی هستند. واژه ماژور در لغت به معنی بزرگ است.

اما نقاط دیگری به نام پیوت مینور نیز در نمودارها وجود دارند. چنین نقاطی را می‌توان در نمودار شکل دوم پیدا کرد.

نقاط پیوت مینور

به طور کلی نقاط پیوت مینور نقاطی هستند که در آن‌جا اصلاحات جزئی یا ریزموج‌ها شکل می‌گیرند. در این نقاط ما هم‌چنان شاهد ادامه حرکت سهم در جهت موج قبلی و همان روند حرکتی هستیم. در این مثال نقاط B، C، D و E همگی مینور هستند. این نقاط جهت قیمت را تغییر داده‌اند اما منجر به تغییر روند نشده‌اند. چرا که همان‌طور که در تصویر مشخص است، روند هم‌چنان صعودی است و تغییری در آن مشاهده نمی‌شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا