پلوسی در تایوان: آمریکا از تایوان حمایت خواهد کرد
نانسی پلوسی، رئیس مجمع نمایندگان آمریکا در جریان سفر خود به تایوان در روز چهارشنبه و طی دیدار با رئیس جمهور تایوان اعلام کرد که آمریکا از تایوان حمایت خواهد کرد. این اقدام پلوسی سبب شد تا چین هشدار دهد که مانورهای نظامی اطراف تایوان سبب محاصره این جزیره میشود.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از فایننشال تایمز، اظهارات نانسی پلوسی، رئیس مجمع نمایندگان آمریکا در دیدار با سای اینگ-ون (Tsai Ing-wen)، رئیس جمهور تایوان سبب شد تا تایوانیها نسبت به حمایت بیشتر آمریکا امیدوار شوند اما از طرفی نیز تنشها با چین بیشتر شد.
پلوسی روز چهارشنبه در دفتر ریاست جمهوری در تایپه با اشاره به اینکه آمریکا قول داده است که همیشه در کنار تایوان باشد و این سفر نشان آن است، گفت: ما به تایوان آمدیم تا به صراحت بگوییم که تایوان را رها نمیکنیم.
سفر پلوسی به تایوان که بخشی از تور سفرهای آسیایی اوست، در زمانی انجام میشود که تنش بین پکن و واشنگتن شدت گرفته است. همچنین، این سفر نشان خواهد داد که چین تا چه حد برای جلوگیری از ابراز حمایت خارجی از تایپه آماده است. پلوسی روز چهارشنبه تایوان را به مقصد کره جنوبی ترک کرد و قرار است روز شنبه تور خود را در ژاپن به پایان برساند.
پلوسی بلندپایهترین مقام آمریکایی در ربع قرن گذشته است که به تایوان سفر کرده است. چین مدعی است که این کشور بخشی از چین است و باید به این کشور ملحق شود. پکن سفر پلوسی به تایوان را به عنوان نقض سیاست چین واحد (One China) میداند.
در حالی که پلوسی سهشنبه شب به تایوان رسید، ارتش آزادیبخش خلق (PLA) برنامههای خود را برای مانورهای مشترک هوایی و دریایی و تمرینات تیراندازی مستقیم از راه دور در شش منطقه بزرگ در اطراف تایوان که تا آبهای سرزمینی و فضای هوایی کشور در نزدیکی کائوهسیونگ (Kaohsiung) و کیلونگ (Keelung) گسترش مییابد، اجرا کرد. ارتش آزادیبخش خلق در نظر دارد تا رزمایش نظامی را در روزهای آتی نیز اجرا کند.
سرمقاله روزنامه ارتش آزادیبخش خلق (PLA Daily) به این موضوع پرداخت که سفر پلوسی به تایوان «پیام اشتباهی» را به جداییطلبان میدهد و هرگونه اقدام متقابل اتخاذ شده توسط چین موجه، معقول و ضروری است.
وزارت دفاع تایوان در واکنش به رزمایش نظامی چین: این رزمایش ناقض حریم هوایی و دریایی تایوان است
وزارت دفاع تایوان نیز هشدار داد که این رزمایشهای نظامی حریم آبهای سرزمینی و هوایی تایوان را نقض میکند و تهدیدی برای مسیرهای کشتیرانی و پرواز بینالمللی است.
ژنرال u Chien-chang، یک مقام ارشد در بخش حقوقی وزارت دفاع تایوان با اشاره به اینکه این رزمایش نظامی به معنای محاصره هوایی و دریایی تایوان است، تاکید کرد: این رزمایشها با آبهای سرزمینی و حریم هوایی ما همپوشانی دارند و به شدت حاکمیت ما را نقض میکنند.
سفر پلوسی به تایوان با قانون روابط تایوان در تضاد نیست
نانسی پلوسی برای توجیه سفر خود به تایوان با انتشار بیانیهای اعلام کرد: سفر ما یکی از چندین هیئت کنگره به تایوان است و به هیچ وجه با سیاست دیرینه ایالات متحده که بر اساس قانون روابط تایوان (Taiwan Realtions Acts) در سال ۱۹۷۹، بیانیههای مشترک ایالات متحده و چین و تضمینهای ششگانه هدایت میشود، در تضاد نیست.
قانون روابط تایوان شامل تعهد آشکار ایالات متحده برای مداخله نظامی علیه چین نمیشود و واشنگتن نیز مدتها موضع خود را حفظ کرده است اما برخی استدلال میکنند که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا با اظهاراتی مبنی بر اینکه ایالات متحده در چنین سناریویی به کمک تایوان خواهد آمد، این موضع را از بین برده است.
پلوسی گفت: ما حامی وضعیت موجود هستیم و نمیخواهیم برای تایوان اتفاقی بیفتد.
وی با بیان اینکه چین هنگام بازدید سایر اعضای کنگره از تایوان تا این حد واکنش نشان نداده بود، اظهار کرد: زمانی که چینیها مانع از حضور تایوان در جلسات خاص میشوند، باید درک کنند که آنها نمیتوانند مانع از ورود افراد به این کشور شوند.
دولت تایوان اعلام کرد که در حال بررسی مسیرهای هوایی و دریایی دخیل در رزمایش نیروی آزادیبخش خلق است. همچنین، هیچ اطلاعیهای مبنی بر لغو پرواز یا کشتی باری منتشر نشده است.
سفر پلوسی به تایوان باعث افزایش اعتماد عمومی به دموکراسی میشود
رئیس جمهور تایوان از سفر پلوسی در چنین شرایط چالش برانگیزی به عنوان نمایش حمایت تزلزل ناپذیر از تایوان ستایش کرد و گفت که این سفر باعث افزایش اعتماد عمومی به قدرت دموکراسی این کشور شد.
پلوسی قبل از دیدار با رئیس جمهور تایوان در صبح روز چهارشنبه با قانونگذاران تایوانی از جمله چی چانگ (Tsai Chi-chang)، معاون رئیس مجلس، گفتگو کرد. وی گفت که میخواهد همکاریهای بین پارلمانی را تقویت کند و با تایوان برای کمک به اجرای استراتژی هند-آرام دولت بایدن، که به گفته مقامات آمریکایی برای مقابله با چین طراحی شده است، همکاری کند.
پلوسی در دفتر ریاست جمهوری تایوان با اشاره اینکه اکنون بیش از هر زمان دیگری، همبستگی آمریکا با تایوان مهم است، اظهار کرد که امروز، جهان با انتخابی بین دموکراسی و استبداد روبهروست و عزم آمریکا برای حفظ دموکراسی در تایوان به قدرت خود باقی است.
وانگ تینگ یو (Wang Ting-yu)، عضو کمیته روابط خارجی و دفاعی مجلس از حزب پیشروی دموکرات گفت که تصمیم پلوسی برای اقامت یک شبه در تایوان و برگزاری جلسات عمومی طی یک روز نشان از روابط دوستانه و متحدانه دارد.
روسیه و کره شمالی سفر پلوسی را محکوم کردند
روسیه نیز در سفر پلوسی به تایوان را محکوم کرد. به گزارش اینترفاکس، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز اعلام کرد که سفر پلوسی نشاندهنده عزم آمریکا برای انجام هر آنچه که میخواهد است. وی اضافه کرد که من هیچ دلیل دیگری برای این اقدام چین نمیبینم.
کره شمالی نیز سفر پلوسی را محکوم کرد. وزارت امور خارجه پیونگ یانگ در رسانههای دولتی این کشور اعلام کرد که وضعیت کنونی به وضوح مداخله گستاخانه آمریکا را نشان میدهد.
پس از حمله ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به اوکراین در اواخر فوریه، بسیاری از مردم آسیا به این فکر میکردند که آیا چین ممکن است از سفر پلوسی به تایوان به عنوان بهانهای استفاده کند و به تایوان حمله کند؟
سفر این هفته نانسی پلوسی به تایوان، اولین سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در ۲۵ سال گذشته است که به نوعی آزمونی برای چین و رئیس شی جین پینگ به شمار میرود. رئیس جمهور چین پیش از این سفر هشدار داده بود که دولت جو بایدن باید منتظر عواقب این سفر باشد.
رزمایش نظامی چین و ایجاد اختلال در آبراه تایوان
در پی سفر پلوسی به تایوان، چین رزمایش نظامی در اطراف حریم هوایی و دریایی تایوان اجرا کرد و تجارت در برخی از مناطق این جزیره را نیز به حالت تعلیق درآورد. هرچند چین از اواسط دهه ۱۹۹۰ قدرت نظامی بیشتری دارد اما هنوز آماده مقابله با آمریکا نیست.
پس از آن که چین رزمایش نظامی در اطراف تایوان که یکی از شلوغترین آبراههای جهان است، اجرا کرد سبب شد تا تاثیرات زیادی بر زنجیرههای تامین جهانی ایجاد شود و باعث انحرافات و تاخیر در ارسال انرژی شد. همچنین، منابع میگویند که تامینکنندگان گاز در حال تغییر مسیر یا کاهش سرعت برخی از کشتیهای گاز طبیعی مایع در مسیر شمال آسیا هستند و محمولههایی که قرار است به تایوان و ژاپن ارسال شود، تحت تاثیر این اقدام چین قرار گرفته است.
اتحادیه اروپا: آمریکا و چین گفتوگو کنند
رویترز در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که اتحادیه اروپا امروز خواستار گفتوگو میان آمریکا و چین بر سر تنش بوجود آمده به دلیل سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان و پرهیز از هرگونه اشتباه محاسباتی و حفظ کانال های ارتباطی بین دو طرف شد.
اتحادیه اروپا خواستار حفظ صلح و وضعیت موجود در تنگه تایوان است. ما خواهان یک راهحل مسالمتآمیز درباره این منطقه هستیم، تنشهای به وجود آمده باید از طریق مذاکره و گفتوگو حلوفصل شود. کانالهای مقتضی ارتباطی به منظور کاهش خطرات ناشی از اشتباهات محاسباتی باید باز گذارده شوند.
سخنگوی کمیسیون اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا سیاست شفاف «چین واحد» را داشته و دولت جمهوری خلق چین را تنها دولت قانونی میشناسد و همچنین روابط دوستانه و همکاری نزدیک با تایوان را دنبال میکند.