تحلیل سهام کوثر ۳۰ فروردین ۱۴۰۲ | پرتفوی ۸.۵ همتی در بازار سرمایه
تحلیل سهام بیمه کوثر که با نماد کوثر در بازار دوم فرابورس حضور دارد، نشان میدهد این نماد پتانسیل سودآوری از مقدار ۸.۵ همت سرمایه فعال در بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ را دارد.
به گزارش توان تحلیل، برای تحلیل سهام بیمه کوثر با نماد کوثر بهتر است ابتدا با صنعت بیمه آشنا شویم. شرکتهای بیمهای به واسطه قراردادهایی که میبندند مبالغی رو از مشتریان دریافت و در قبال آن قبول پرداخت خسارت میکنند. خسارتها معمولا از قوانین احتمالات پیروی میکند و همیشه درصدی از کل وجوه دریافتی به عنوان خسارت پرداخت میشود که در بلندمدت این نسبت در محدود مشخصی ثابت است (نسبت خسارت).
خسارت پرداختی به علاوه هزینههای پرسنلی و اداری شرکت بیمهای معمولا بیشتر از مبلغی است که از مشتریان گرفته میشود؛ بنابراین اگر شرکت بیمهای صرفا کارش بیمه باشد و از پول مشتریان استفاده درستی نکند، عموما باید زیانده باشد. به عبارتی سود شرکتهای بیمهای وابسته به نحوه استفاده از منابعی است که در اختیار دارند؛ بنابراین بخش سرمایهگذاری در شرکتهای بیمهای بسیار حائز اهمیت است.
این بخش در واقع عامل سودآوری شرکتهای بیمهای بوده و شرکت بیمهای که نتوانسته باشد سرمایهگذاری صحیحی کند دچار زیاندهی میشود یا حداقل بدون بازده میماند؛ بنابراین در این بررسی نگاهها به متغیرهای بیمهای شرکت نیست؛ چرا که بخش بیمهای تقریبا در مسیر و استراتژی تعریف شده در حال انجام بوده و معمولا نتایج ثابت و منظمی رو ایجاد میکند. تمرکز اصلی بر روی سر فصل سرمایهگذاریهای شرکت است.
نگاهی به آخرین ترازنامه بیمه کوثر
آخرین ترازنامه بیمه کوثر در تاریخ ۳۰ آذر ماه سال ۱۴۰۱ منتشر شده است که به شرح ذیل است:
- کل داراییها: ۱۳۴۳۰ میلیارد تومان
- کل بدهیها: ۱۰۴۸۰ میلیارد تومان
- ارزش ویژه: ۲۹۵۰ میلیارد تومان
از ۱۳ همت جمع کل داراییها، ۵ همت طلبهای بیمهای و ۴.۵ همت نیز مربوط به سرمایهگذاری است. عمده بدهیها نیز مربوط به ذخایر بیمهای است که طی زمان مستهلک میشود.
جدول شماره (۱) روند سرمایهگذاریها، درآمد حاصله و نسبت آن از کل جمع داراییها در شرکت بیمه کوثر را نشان میدهد. بر این اساس، به طور متوسطه ۳۲ درصد داراییها به سرمایهگذاری تخصیص یافته است. همچنین، متوسط بازده سالانه سرمایهگذاریها در سه سال اخیر ۴۹ درصد است.
بررسی سرمایهگذاریهای بیمه کوثر
میزان کل سرمایهگذاریهای بیمه کوثر مبلغ ۴۴۹۸ میلیارد تومان است که شامل موارد زیر میشود:
- پرتفوی سهام بورسی: ۲۴۴۵ میلیارد
- سهام غیر بورسی: ۱۱۷۰ میلیارد
- صندوقها: ۳۷۸ میلیارد
- سپردههای بانکی: ۵۰۵ میلیارد تومان
پرتفوی بورسی کوثر
سهم عمده در پرتفوی بورسی بیمه کوثر متعلق به سرمایهگذاری غدیر با نماد وغدیر و شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان با نماد پارسان است. سایر نمادها نیز به شرح ذیل است:
- پتروشیمی پردیس با نماد شپدیس
- فولاد مبارکه اصفهان با نماد فولاد
- فولاد خوزستان با نماد فخوز
- شرکت ملی صنایع مس ایران با نماد فملی
- شرکت بینالمللی توسعه صنایع و معادن غدیر با نماد وکغدیر
- شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با نماد کگل
- پالایش نفت اصفهان با نماد شپنا
- و سایر شرکتها که عمدتا از شرکتهای بزرگ و شاخصساز هستند.
پرتفوی غیر بورسی نیز عمدتا مربوط به ۱۵ درصد سهام شرکت سرمایهگذاری آپادانا ایساتیس بوده که تنها سرمایهگذاری این شرکت نیز در گسترش نفت و گاز پارسیان با نماد پارسان است. ایساتیس ۹ درصد سهام پارسان را در اختیار دارد. سایر سرمایهگذاریها نیز شامل صندوقهای درآمد ثابت و سپردههای بانکی است.
بیمه کوثر جزئیات پرتفوی بورسی را منتشر نمیکند. آخرین اطلاعات مربوط به قیمت تمام شده سرمایهگذاریها در آذر ماه ۱۴۰۱ است؛ بنابراین ارزش روز سرمایهگذاریها به صورت برآوردی است. بر اساس بررسی صورت گرفته ارزش روز پرتفوی بورسی و غیر بورسی کوثر مبلغ ۸.۵ همت به شرح جدول شماره (۲) برآورد میشود.
در جمعبندی بخش سرمایهگذاریهای بیمه کوثر باید گفت این نماد پتانسیل سودآوری از مقدار ۸.۵ همت سرمایه فعال در بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ را دارد که با توجه به شرایط و چشمانداز بازار در سال جاری میتواند رکوردهای سودآوری جدیدی را ثبت کند. همانطور که قبلا درسال ۱۳۹۹ نسبت به ۱۳۹۸ اتفاق افتاد.
با فرض ۸۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه فعال در بازار سرمایه و بازدهی ۳۵ درصد طی سال جاری میتوان درآمد سرمایهگذاری ۲۹۷۵ میلیارد تومانی برای شرکت برآورد کرد.
با توجه به جدول شماره (۲) بهای تمام شده سرمایهگذاری در سهام شرکتها ۳۵۲۵ میلیارد تومان به ارزش روز ۸۵۱۸ میلیارد تومان است که ارزش افزوده آن حدود ۵ همت است. اما مارکت کوثر کمتر از ۱۰ همت است.
بیمه کوثر مالک ۱۵ درصد از سهام شرکت سرمایهگذاری آپادانا ایساتیس است. ارزش روز سهام ایساتیس ۱۶۲۶۲ میلیارد تومان است که ۱۵ درصد آن معادل مبلغ ۲۴۳۹ میلیارد تومان به نماد کوثر میرسد. بیمه کوثر برای این سرمایهگذاری تاکنون ۱۰۸۰ میلیارد تومان به ایساتیس پرداخت کرده است.
بررسی متغیرهای اثرگذار بر سودآوری و برآورد سود سال ۱۴۰۲
همانطور که در بالا ذکر شد، سودآوری شرکتهای بیمهای از محل درآمد سرمایهگذاریها است. این موضوع به روشنی در جدول شماره (۳) نشان داده شده است. در این جدول صورت سود و زیان به گونهای طبقهبندی شده است تا نقش فعالیتهای بیمهای از فعالیتهای سرمایهگذاری کاملا مجزا و مشخص شود. این نحوه نمایش درک بهتری از عملکرد مدیریت را نشان میدهد.
در جدول شماره (۴) نیز با توجه به برآورد از میزان سرمایهگذاری حاضر شرکت در بازار و انتظار بازده ۳۵ درصدی سود هر سهم سال ۱۴۰۲ برآورد شده است. نتیجه سود هر سهم ۷۸ تومان است که P/E فوروارد زیر ۵ مرتبه بدست میآید.
سود و زیان بیمه کوثر
در جدول شماره (۳) که سود و زیان نماد کوثر را نشان میدهد، درآمدهای سرمایهگذاری در هر سال به صورت جداگانه با رنگ قرمز نشان داده شده است. سود ناخالص بیمهای تقریبا نزدیک به صفر است. همچنین، این جدول نشان میدهد عملکرد شرکت بدون فعالیتهای سرمایهگذاری عملا منجر به زیان است.
رشد درآمد سرمایهگذاری در سال ۱۳۹۹ نشان میدهد شرایط سودآوری شرکت متاثر از شرایط کلی بازار است. با توجه به چشمانداز مثبت بازار در سال ۱۴۰۲، رشد قابل ملاحظه درآمد سرمایهگذاری مورد انتظار است.
سود برآوردی کوثر در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟
تحلیل سود و زیان سهام بیمه کوثر در جدول شماره (۴) نشان میدهد سود هر سهم ۷۸۱ ریال و P/E فوروارد نیز ۴.۸ مرتبه است.
شناوری سهم کوثر
۷۴ درصد شناوری سهم کوثر طی ۹ روز گذشته معامله شد. این نماد در جریان افزایش سرمایه از ۱۶.۸ میلیارد سهم به ۲۵ میلیارد سهم رسید: بنابراین تعداد سهام قابل معامله ۱۶.۸ میلیارد سهم است نه ۲۵ میلیارد.
طی چند روز اخیر شرکت سهند مشاور حدود ۶۳۶ میلیون برگ از سهام خود را عرضه کرده است. شناوری سهم تا قبل از بالا گرفتن حجم معاملات حدود ۱۰.۶ درصد بود یا به عبارتی ۱.۸ میلیارد سهم.
تحلیل سهام بیمه کوثر با نماد کوثر نشان میدهد که طی ۹ روز گذشته ۱.۹۶ میلیارد سهم کوثر معامله شده است که با کسر سهم سهند مشاور (۶۳۶ میلیون برگ) از کل معاملات (۱.۹۶ میلیون برگ) به عدد ۱.۳۲۴ میلیون سهم میرسیم که با تقسیم این عدد به ۱.۸ حدود ۷۴ درصد شناوری این نماد طی ۹ روز گذشته معامله شده است.