تشدید بحران جهانی غذا با تداوم محاصره دریای سیاه توسط روسیه | غلات اوکراین غارت شد
وزیر کشاورزی اوکراین پیش بینی کرد که در صورت تداوم روند محاصره دریای سیاه که مسیر اصلی صادرات این کشور است، کشاورزان اوکراین کاشت گندم را تا دو سوم کاهش میدهند که سبب تشدید بحران جهانی غذا میشود.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از فایننشال تایمز، Mykola Solskyi وزیر کشاورزی اوکراین اعلام کرد که در صورت تداوم روند محاصره دریای سیاه (Black Sea) توسط روسیه، کشاورزان با بحران مالی مواجه میشوند و بحران جهانی غذا تشدید خواهد شد. بسیاری از کشاورزان اوکراینی برای پرداخت هزینه بذر، کود، علف کش و سوخت برای گندم زمستانه پول نقد ندارند و به جای آن کلزا می کارند که از این محصول در تولید غلات و یا نان استفاده نمیشود. اما کلزا نسبت به محصولات دیگر با قیمت بهتری معامله میشود.
محاصره دریای سیاه توسط روسیه به صادرات غلات اوکراین ضربه زده است و قیمت مواد غذایی را بالا برده و برخی از کشورهای فقیرتر در خاورمیانه و آفریقا را برای تامین گندم دچار مشکل کرده است. اوکراین که به عنوان سبد نان اروپا معروف است، سال گذشته با تولید ۳۳ میلیون تن غلات رکورد زد. این در حالی است که قبل از تهاجم روسیه به اوکراین، وزارت کشاورزی ایالات متحده پیشبینی کرده بود که اوکراین ۲۴ میلیون تن غلات در سال ۲۰۲۲ صادر خواهد کرد، آماری تقریباً مشابه ایالات متحده.
اوکراین پنجمین صادرکننده بزرگ گندم جهان
این کشور پنجمین صادرکننده بزرگ گندم در جهان است و ۸۰ درصد واردات لبنان را به خود اختصاص میدهد و تامینکننده اصلی گندم کشورهایی از جمله سومالی، سوریه و لیبی است.
سولسکی در مصاحبهای با فایننشال تایمز گفت که محاصره طولانی مدت دریای سیاه باعث میشود تا کشاورزان نتوانند به پول نقد دسترسی پیدا کنند و چرخه مالی کشاورزی در اوکراین دچار آسیب میشود که این آسیب در نهایت منجر به کاهش صادرات خواهد شد. وی همچنین اعلام کرد که کشاورزان کشت زمستانه، گندم و جو را از ۳۰ به ۶۰ درصد کاهش میدهند.
کشت دانههای سویا و آفتابگردان با تداوم محاصره دریای سیاه
اوکراین در حال مذاکره با روسیه بر سر توافقی برای از سرگیری صادرات مواد غذایی از طریق دریای سیاه است. وزیر کشاورزی اوکراین تصریح کرد که اگر بنادر اوکراین در بهار آینده بسته بمانند، کشاورزان کشت ذرت را به طرز چشمگیری کاهش میدهند و در عوض دانههای سویا و آفتابگردان میکارندد؛ زیرا کشت این محصولات دشواری کمتری دارد اما در نهایت با قیمت خوبی معامله میشود.
در صورتی که گندم و ذرت در سال ۲۰۲۳ کمتر تولید شود، وضعیت کمبود غلات در جهان را طولانی میکند و سبب میشود تا قیمت مواد غذایی برای دوره طولانیتری با افزایش همراه باشد.
جنگ روسیه تلفات سنگینی بر کشاورزی اوکراین که یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات و روغن خوراکی در جهان است، داشته است. کشاورزان با کمبود نیروی انسانی و کامیون، مهمات و مینهای منفجر نشده در مزارع خود و همچنین قیمتهای بالای کود، علفکش و سوخت دست و پنجه نرم میکنند.
صادرات ۵۴ میلیون تن غلات در سال گذشته
در حال حاضر بزرگترین مشکل کشاورزان اوکراین عدم امکان صادرات از طریق دریا به دلیل محاصره دریای سیاه است. به گفته انجمن غلات اوکراین، این کشور ۵۴ میلیون تن غلات از ۱۰۶ میلیون تن برداشت شده در سال گذشته را صادر کرد.
صادرات از طریق راهآهن محدود است؛ زیرا اندازه واگنهای حمل غلات اوکراین و همسایگانش در اتحادیه اروپا متفاوت است.
مسیرهای جایگزین از طریق جاده و قایق در رودخانه دانوب نشاندهنده درصد کمی از محمولههای دریایی عادی است که در سال گذشته بین ۶ تا ۷ میلیون تن در ماه حمل میشد. گفتنی است که حدود ۲۰ میلیون تن غلات اوکراینی در انبار گیر کرده است.
بسیاری از کشورها با کاهش واردات گندم روبهرو هستند. لارنس فینک (Larry Fink) بنیانگذار بلک راک (BlackRock) هفته گذشته به فایننشال تایمز گفت که پیامدهای ژئوپلیتیکی تورم مواد غذایی توسط سرمایهگذاران دست کم گرفته میشود.
علیرغم اینکه نیروهای روسی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از زمینهای کشاورزی اوکراین را اشغال کردهاند، وزیر کشاورزی اوکراین نسبت به برداشت امسال خوشبین بود. این در حالی است که کشاورزان نزدیک به خط مقدم جنگ در معرض خطر هستند و توپخانه روسیه باعث آتش سوزی در مزارع گندم خشک میشود.
اگرچه تنها ۷۵ درصد از زمینهای قابل کشت اوکراین در سال جاری کاشته شد، اما دولت انتظار دارد که میزان کل برداشت از زمینهای زراعی ۱۰ درصد بیشتر از پیشبینی چند ماه پیش باشد و به لطف شرایط خوب، ۶۰ میلیون تن به جای ۵۵ میلیون تن کشت شود.
وزیر کشاورزی اوکراین گفت که کمبود انبار مشکل مهمی نیست؛ زیرا کشاورزان میتوانند از کیسههای ag یا لولههای پلاستیکی بلند سیلو برای ذخیره غلات استفاده کنند. اما عدم صادرات غلات برداشت شده، آنها را از نظر مالی با مشکل مواجه میکند. وی اضافه کرد که اوکراین دارای کسب و کارهای کشاورزی بسیار بزرگ است، اما ۷۰ درصد محصولات آن در مزارع متوسط کشت میشود.
اوکراین به کشاورزان یارانه میدهد؟
سولسکی با اشاره به اینکه کییف باید به کشاورزان یارانه بدهد، اعلام کرد که در بدترین حالت، دولت باید شیرهای بودجه را باز کند.(از بودجه دولت به کشاورزان پول پرداخت کند)
وی گفت که نیروهای اشغالگر به سرقت مقادیر زیادی غلات از کشاورزان در مناطقی که از زمان آغاز تهاجم گسترده مسکو در فوریه به تصرف در آورده است، ادامه میدهند.
غارت ۵۰۰ هزار تن غلات
مقامات اوکراینی اعلام کردهاند که ۵۰۰ هزار تن غلات غارت شده است. اما سولسکی گفت که از آنجایی که کشاورزان مناطق تحت کنترل روسیه در جنوب اوکراین چندین میلیون تن برداشت کرده بودند، احتمالاً رقم واقعی بسیار بیشتر است. دولت اوکراین در حال ردیابی محمولههای مشکوک غلات است و به کشورهایی که منشا واردات غلات آنها مشخص نیست، هشدار میدهد.
وزیر کشاورزی اوکراین اعلام کرد که ردیابی گندم اوکراین که به روسیه میرود تا به آرد و خوراک تبدیل شود، غیرممکن است. کییف، سوریه را که متحد روسیه به تجارت غلات دزدیده شده اوکراینی متهم کرده است. وی اعلام کرد که پس از آن که درگیری میان روسیه و اوکراین تمام شود، مجازاتی برای سوریه در نظر گرفته میشود و آن هم این است که نمیتواند غلات از اوکراین وارد کند.
وزیر کشاورزی اوکراین تاکید کرد که ما در آینده در مورد سیاست تجاری خود برای گندم و ذرت نتیجهگیری خواهیم کرد.