اخبار

هشدار آژانس بین المللی انرژی: اروپا برای توقف کامل صادرات گاز روسیه آماده شود

آژانس بین المللی انرژی هشدار داده است که اروپا باید فوراً برای قطع کامل صادرات گاز روسیه در زمستان امسال آماده شود و از دولت‌ها خواسته است تا اقداماتی را برای کاهش تقاضا و باز نگه داشتن نیروگاه‌های هسته‌ای قدیمی انجام دهند.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از فایننشال تایمز، فاتح بیرول، رئیس آژانس بین المللی انرژی هشدار داد که تصمیم روسیه برای کاهش عرضه گاز به کشورهای اروپایی در هفته گذشته ممکن است مقدمه‌ای برای کاهش بیشتر باشد؛ زیرا مسکو به دنبال کسب اهرم فشار در طول جنگ خود با اوکراین است.

بیرول در مصاحبه با فایننشال تایمز گفت که اروپا باید در صورت قطع کامل گاز روسیه آماده باشد.

وی با بیان اینکه هر چه به زمستان نزدیک‌تر می‌شویم، اهداف روسیه را بیشتر درک می‌کنیم، اظهار کرد: معتقدم که این اقدامات روسیه در جهت جلوگیری از ذخیره‌سازی گاز اروپا و افزایش اهرم روسیه در فصل زمستان است.

آژانس بین‌المللی انرژی که عمدتاً توسط اعضای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) تأمین مالی می‌شود، سال گذشته یکی از اولین نهادهای رسمی‌ بود که روسیه را به طور علنی به دستکاری در عرضه گاز به اروپا در راستای تهاجم مسکو به اوکراین متهم کرد.

بیرول تاکید کرد که اقدامات اضطراری اتخاذ شده توسط کشورهای اروپایی در این هفته برای کاهش تقاضای گاز، مانند راه‌اندازی نیروگاه های قدیمی زغال سنگ، با وجود نگرانی در مورد افزایش انتشار کربن، با توجه به مقیاس بحران، قابل توجیه است.

استفاده از زغال سنگ؛ راهکاری موقتی برای حفظ منابع گاز

وی اعلام کرد که استفاده از زغال سنگ برای افزایش تولید راهکاری موقتی است و این اقدام به و به حفظ منابع گاز برای گرمایش در زمستان کمک می‌کند.

بیرول اظهار کرد که هرگونه انتشار کربن دی اکسید اضافی ناشی از سوزاندن زغال سنگ بسیار آلاینده با تسریع در برنامه‌های اروپا برای کاهش اتکا به سوخت های‌فسیلی وارداتی و ایجاد ظرفیت تولید تجدیدپذیر جبران می‌شود.

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی با هشدار در مورد اینکه اگر صادرات روسیه به طور کامل قطع شود، گام‌هایی که دولت‌های اروپایی تاکنون برداشته‌اند احتمالاً به اندازه کافی نیست، گفت: کشورها باید هر کاری که ممکن است برای حفظ ذخایر خود انجام دهند تا از اینکه ذخیره مناسبی برای زمستان دارند، اطمینان حاصل شود.

احتمال سهمیه‌بندی عرضه گاز اروپا وجود دارد

به اعتقاد وی، با نزدیک شدن به فصل زمستان دولت‌های اروپایی تدابیر بیشتری را اتخاذ می‌کنند. بیرول اعلام کرد که در صورت کاهش بیشتر صادرات روسیه، سهمیه‌بندی عرضه گاز همچنان یک احتمال واقعی باقی می‌ماند.

سوئد و دانمارک روز سه‌شنبه به دنبال آلمان، اتریش و هلند اولین مرحله برنامه‌های اضطراری برای حفظ ذخایر گاز را اعلام کردند، اما برنامه هیچ یک از این کشورها شامل جیره‌بندی و سهمیه‌بندی گاز نیست.

بر اساس گزارش موسسه ICIS، میزان وابستگی اروپا به گاز روسیه پس از حمله مسکو به اوکراین به حدود ۲۰ درصد از کل عرضه گاز روسیه کاهش یافته است. این در حالی است که پیش از این میزان وابستگی اروپا به گاز روسیه ۴۰ درصد بود. همچنین، اروپا از اکثر گزینه‌های روی میز برای تنوع بخشیدن به منابع، مانند محموله‌های دریابرد گاز طبیعی مایع استفاده کرده است.

کشورهای اروپایی تعطیلی تاسیسات هسته‌ای خود را به تعویق بیاندازند

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی گفت: کشورها باید تلاش کنند تا تعطیلی تاسیسات انرژی هسته‌ای را که قرار بود بسته شوند، به تعویق بیندازند تا این تاسیسات کمکی برای محدود کردن میزان گاز سوزانده شده در تولید برق باشند.

آلمان که تصمیم گرفت تا آخرین نیروگاه هسته‌ای خود را نیز از کار بیاندازد با موجی از انتقادات مردم مواجه شد. در حالی که بیرول به طور مشخصی به نام هیچ کشوری اشاره نکرد اما گفت که همه باید تا زمانی که شرایط ایمنی به وجود آید، تعطیلی نیروگاه‌های هسته‌ای را به تعویق بیندازند. برلین اعلام کرده است که معتقد است موانع فنی و ایمنی برای باز نگه داشتن تاسیسات بسیار زیاد است.

بیرول پیش از آن که گزارش سرمایه‌گذاری جدید آژانس بین‌المللی انرژی در روز چهارشنبه منتشر شود، در مصاحبه خود هشدار داد که دولت‌ها هنوز به اندازه کافی برای تشویق سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر برای محدود کردن تقاضای سوخت‌های فسیلی اقدام نکرده‌اند. انتظار می‌رود کل سرمایه‌گذاری‌های حوزه انرژی در سال جاری با رشد ۸ درصدی به ۲.۴ تریلیون دلار برسد که این رشد ناشی از انرژی‌های تجدیدپذیر و هزینه‌های بالاتر است.

سال گذشته آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد اگر دولت‌ها تا سال ۲۰۵۰ به هدف صفر کربن خود برسند، جهان نیازی به سرمایه‌گذاری در میادین جدید نفت و گاز ندارد.

جهان همچنان با نوسانات خطرناک قیمت نفت و گاز مواجه خواهد بود

بیرول گفت که بدون اتخاذ سیاست‌هایی برای کاهش قابل توجه مصرف سوخت فسیلی، جهان همچنان با نوسانات خطرناک قیمت نفت و گاز مواجه خواهد بود. به گفته وی، تا زمانی که دولت‌های منابع و بودجه‌های کلانی را برای ایجاد انرژی پاک صرف نکنند، همچنان باید با نوسانات شدید انرژی مقابله کنیم.

در حالی که نشانه‌های مثبتی از افزایش سرمایه‌گذاری بر روی انرژی‌های پاک وجود دارد اما این اقدام به دلیل کاهش وابستگی اروپا به انرژی روسیه است. به گفته بیرول، در بهترین حالت استفاده از انرژی پاک در سطح جهان متفاوت و متخلط است.

عدم رشد سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر

در کشورهای در حال توسعه، به استثنای چین، سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر از سال ۲۰۱۵ به معنای واقعی کلمه رشد نکرده است. بیرول همچنین اعلام کرد که کشورهای در حال توسعه متکی به تولید سوخت فسیلی باید از درآمدهای بادآورده ناشی از قیمت‌های بالاتر برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود استفاده کنند.

در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی آمده است که ضعف نسبی سرمایه‌گذاری انرژی پاک در بیشتر کشورهای در حال توسعه یکی از نگران‌کننده‌ترین موضوعات روز است.

منبع
FT

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا