مقالات

اروپا چگونه از سوخت فسیلی روسیه بی‌نیاز شد؟ | قسمت دوم

اروپا با استفاده از رویکرد‌های سریعی موفق شد تا به سوخت فسیلی روسیه پشت کرده و منبع درآمد مالی این کشور برای تامین بودجه مورد نیاز برای جنگ را فلج کند. اروپا چگونه توانست به این سرعت و با این کنترل، خود را از انرژی روسیه بی‌نیاز کند و معادلات جنگ روسیه و اوکراین را تغییر دهد؟ در قسمت دوم و پایانی این مقاله در توان تحلیل، مصاحبه‌ای میان تولید‌کننده کمپانی Zero‌، جناب اسکار بوید (Oscar Boyd‌)‌، و گزارشگران بلومبرگ (Bloomberg‌)‌، ویل متیس (Will Mathis‌) و آکشات راتهی (Akshat Rathi‌)‌ ترجمه شده است که موضوع اصلی آن سوخت فسیلی روسیه و چگونگی پشت‌کردن اروپا به آن و خودکفا شدن این ناحیه جغرافیایی در عرصه تولید انرژی است.

اسکار بوید ۱۵:۵۸

پس از بازگشتن از وقفه‌ای کوتاه و عبور از مبحث سوخت‌های فسیلی روسیه – چگونه منابع انرژی تجدید‌پذیر در مسیر پشت سر گذاشتن بحران انرژی به اروپا کمک کردند؟ پمپ‌های حرارتی در کجای این معادله قرار می‌گیرند؟

اسکار بوید ۱۶:۱۷

خب می‌دانیم چند دهه است که اروپا تصمیم دارد تا به استراتژی‌های سبز روی بیاورد. و البته این رویکرد به کاهش میزان فشار بر روی اروپا کمک کرده است زیرا موفق شده است تا در طول سال‌های گذشته‌، منابع سوخت غیرفسیلی را توسعه دهد. در ابتدای بحران انرژی اروپا‌، شاهد ظهور روایت مثبتی توسط اروپا هستیم که به توانایی قاره در راستای تسریع توسعه منابع تجدیدپذیر و پوشش‌دهی نیازهای قاره تاکید دارد. اما انرژی‌های تجدیدپذیر تا چه اندازه نقش خود را در این عرصه ایفا کرده‌اند؟

ویل متیس ۱۶:۴۲

خب‌، حدود همین روز‌ها در طول سال گذشته‌، در حال بررسی کردن راهکار‌های پیش روی اروپا برای جایگزین کردن سوخت فسیلی روسیه بودیم. تنها منبع انرژی پاکی که با پتانسیل بالایی به رشد روند تامین انرژی این قاره کمک می‌کرد‌، انرژی خورشیدی بود. استفاده از پنل‌های خورشیدی کار ساده‌ای است و می‌توانید این پنل‌ها را در هر جایی که بخواهید قرار دهید. تنظیم و نصب آنها بسیار ساده بوده و فرایند تولید برق توسط پنل‌های خورشیدی بدون هیچ‌گونه وقفه‌ای انجام می‌شود. اروپا بدون درنگ از این منبع انرژی بهره گرفت. اروپایی‌ها با سرعت بسیار بالا و در ابعاد بسیار گسترده‌ای در مقایسه با کل جهان‌، فرایند بهره‌گیری از پنل‌های خورشیدی را در دستور کار خود قرار دادند و ظرفیت خورشیدی رکوردشکنی را از آن خود کردند. کشور‌هایی مثل هلند‌، که به صورت معمول نور خورشید زیادی را در طول سال دریافت نمی‌کنند نیز مقادیر بی‌سابقه‌ای از پنل‌های خورشیدی را در مکان‌های مختلف کشور نصب کردند. بسیاری از این پنل‌ها توسط نواحی مسکونی و کسب و کار‌هایی مورد استفاده قرار گرفت که شاهد بالا رفتن نجومی مبلغ قبض برق خود بودند و استفاده از پنل‌های خورشیدی را کار عاقلانه‌ای قلمداد کردند. بسیاری از این نواحی از باتری‌های خورشیدی نیز بهره گرفتند. این ابزار دریافت انرژی خورشیدی و تبدیل آن به الکتریسیته هم‌اکنون در کل اروپا قرار داشته و نه تنها در طول سال گذشته به کاهش مصرف سوخت فسیلی کمک کرده است‌، بلکه برای آینده قابل پیش‌بینی نیز مورد استفاده قرار خواهند گرفت. باد در واقع همان منبعی بود که ما انتظار بهره‌گیری بالایی از آن داشتیم. نیروگاه‌های بهره‌گیری از انرژی باد‌، پیچیدگی بالاتری نسبت به ابزار بهره‌گیری از انرژی خورشیدی دارند. به هیچ عنوان نمی‌توانیم توربین باد را در هر کجا که می‌خواهیم قرار دهیم‌، بلکه نصب آنها نیاز به مجوز و مطالعه منطقه مورد نظر خواهد داشت. با وجود این‌که تلاش‌هایی در راستای کاهش زمان مورد نیاز برای دریافت مجوز مربوط به این توربین‌ها صورت گرفته بود‌، هیچ زمینه‌ای برای تسریع فرایند تولید انرژی با استفاده از باد مهیا نبود. بنابراین‌، با توجه به نقش مهمی که باد در راستای کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی در طول سال گذشته بازی کرد‌، اروپا فرایند رکوردشکنی در زمینه استفاده از انرژی باد را در جهان به ثبت رساند اما این روند به هیچ عنوان با سرعتی که باید صورت نگرفت.

آکشات راتهی ۱۸:۰۸

اروپا نیز به این تغییر رویه احتیاج داشت زیرا تغییرات اقلیمی یا آب و هوایی در حال ویران کردن جو غالب زمین است. در طول سال گذشته‌، با توجه به تاثیرات آب و هوایی‌، به نیروگاه‌های آب که یکی از بزرگ‌ترین منابع پاک تولید انرژی هستند‌، ضربه بزرگی وارد شد. اروپا بدترین خشک سالی ممکن را در طول ۵۰۰ سال گذشته تجربه کرد و سطح ذخایر آب این قاره در بسیاری از مخازن و سد‌ها پایین آمد و منابع تولید انرژی آبی نیز به صورت قابل توجهی کاهش پیدا کردند.

گزارشگر اخبار ۱۸:۳۰

طی تابستانی با گرمای بی‌سابقه شاهد خشک شدن رودخانه‌های سراسر اروپا بودیم. شرکت‌های کشتیرانی آلمان با توجه به این‌که سطح آب رودخانه راین تا محدوده بحرانی کاهش پیدا کرده است‌، خود را برای بدترین شرایط آماده می‌کنند.

گزارشگر اخبار ۱۸:۴۰

هم‌اکنون بیش از ۶۰ درصد از اتحادیه اروپا و انگلیس در معرض خطر خشک‌سالی قرار دارند و ذخایر آب و رودخانه‌ها نیز در حال عقب‌نشینی کردن هستند.

آکشات راتهی ۱۸:۵۰

به صورت همزمان با بدتر شدن اوضاع به واسطه این رویداد‌ها‌، انرژی هسته‌ای نیز در حال تبدیل شدن به مقوله‌ای دردسر‌ساز بود. راکتور‌های هسته‌ای در فرانسه وجود داشت که منبع اصلی تولید انرژی هسته‌ای و صدور آن به سایر کشور‌ها محسوب می‌شد و مشکلات نگهداری زیادی را به دنبال داشت. برخی از این کشور‌ها انتظار بروز چنین مشکلاتی را داشتند و برخی دیگر‌، پیش‌بینی‌های لازم را انجام نداده بودند. با توجه به کاهش میزان تولید انرژی آب و انرژی هسته‌ای‌، اروپا مجبور بود تا به میزان بیشتری از سوخت‌های فسیلی را در این بازه زمانی بسوزاند.

اسکار بوید ۱۹:۱۵

همچنین اخباری در مورد افزایش هزینه پنل‌های خورشیدی و افزایش قیمت توربین‌های بادی به گوش ما رسیده است. هنگامی که دراینباره و در مصاحبه ماه ژانویه با مدز نیپر (Mads Nipper‌)‌، مدیرعامل Orsted‌، صحبت کردیم‌، او در مورد این‌که گرفتن مجوز برای نیروگاه‌های بادی تا چه اندازه می‌تواند دشوار باشد برای ما صحبت کرد. او همچنین مبحث زنجیره‌های تامین و تورم را مطرح کرد و به گفته او‌، چنین مشکلاتی موجب شده‌اند تا فشار بیشتری را به تامین‌کنندگان انرژی خود وارد کند. افزایش قیمت‌ها چگونه بر روی تغییر رویه دادن و روی آوردن به منابع انرژی تجدید‌پذیر تاثیر گذاشته‌اند؟

آکشات راتهی ۱۹:۳۵

این اظهارات صحیح هستند و بدون شک‌، افزایش قیمت انرژی‌های تجدیدپذیر موضوع عجیبی تلقی می‌شود زیرا سال‌هاست هزینه مربوط به این منابع در حال طی کردن روند نزولی بوده است. با توجه به قضیه دلتا (مثلث سوخت انرژی‌)‌، تفاوت میان قیمت بالای سوخت‌های فسیلی و افزایش اندک قیمت منابع انرژی تجدیدپذیر در حال طی کردن روند صعودی است. این در واقع به دلیل قدرتمند‌تر شدن منابع انرژی تجدیدپذیر در طول ماه‌های گذشته است.

ویل متیس ۱۹:۵۵

و البته این منابع انرژی تجدیدپذیر از قابلیت اطمینان و اتکا بالایی نیز برخوردار هستند. هیچ کشوری نمی‌تواند منبع باد یا منبع خورشیدی شما را قطع کند. بنابراین‌، از نقطه نظر سیاسی شاهد افزایش ارزش این منابع هستیم زیرا در حال حاضر‌، امنیت تامین منابع انرژی در اولویت ذهن سیاست‌گذاران قرار دارد و هم‌اکنون آنها منابع انرژی تجدیدپذیر را بخشی از این استراتژی می‌دانند.

اسکار بوید ۲۰:۱۹

یکی دیگر از مسائلی که به دلایل مختلف در اخبار اخیر مورد بحث قرار گرفته است‌، تلاش اروپا برای کاهش میزان تقاضا برای انرژی بوده است. یکی از بزرگ‌ترین اخبار مربوط به این حیطه در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ (اواسط شهریور ۱۴۰۱)‌، و همزمان با اظهاریه فرانسه حول محور عدم روشن شدن دوباره برج ایفل که برجسته‌ترین بنای تاریخی این کشور است‌، منتشر شد. اروپا تا چه حد در زمینه کاهش نیاز‌ها و تقاضای حوزه انرژی موفق بوده است؟

آکشات راتهی ۲۰:۳۸

خب یکی از چیز‌هایی که پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین در مورد این موضوع انتظار داشتیم این بود که اگر اروپا از بحران انرژی پیشین درس گرفته باشد‌، تبلیغات گسترده‌ای را در راستای تشویق شهروندان خود به کاهش مصرف انرژی صورت می‌داد. بدین واسطه می‌توانست میزان سوخت نفت را کاهش داده و به افراد بیاموزد که به صورت یک روز در میان از خودرو‌های خود استفاده کنند. این‌ها در واقع اقداماتی هستند که در سال ۱۹۷۳ و همزمان با بحران نفت صورت گرفتند‌، اما شاهد انجام چنین کاری از سوی اروپا نبودیم.

 ویل متیس ۲۱:۰۷

و در حالی که شاهد صورت گرفتن تلاش‌هایی در راستای محدود کردن گرمای آب استخر‌ها و پایین آوردن درجه ترموستات در ساختمان‌های اداری و ساختمان‌های عمومی بودیم‌ و سیاستمداران نیز در تلاش برای تقاضا از مردم برای کاهش مصرف انرژی بودند‌، موثر‌ترین چیزی که در طول سال گذشته میزان تقاضا برای انرژی را کاهش داد‌، شرایط آب و هوایی بود. در طول سال گذشته پاییز و زمستان بسیار گرمی را تجربه کردیم و حتی خود من تا ماه دسامبر منابع تولید گرمای منزلم را روشن نکردم. با توجه به این موضوع‌، اروپا موفق شد تا میزان تقاضا برای منابع انرژی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. این در واقع راهکار آسانی برای کاهش میزان تقاضا برای انرژی بود. راهکار دشوارتری نیز وجود داشت‌، بدین صورت که هزینه گاز و برق مورد استفاده صنایع را تا پنج برابر افزایش بدهیم که البته صرفه اقتصادی برای تولید به صورت کامل از بین می‌رفت. به دنبال این ماجرا بسیاری از صنایع تعطیل می‌شدند و برخی از آنها نیز هرگز فعالیت خود را آغاز نمی‌کردند.

اسکار بوید ۲۲:۰۰

درست است. و با توجه به نمودار‌ها و ارقامی که در مقاله خود استفاده کرده‌اید‌، این افت آمار در مصرف انرژی بسیار بالا بوده است: در سال ۲۰۲۲ شاهد کاهش مصرف گاز صنعتی تا ۱۸ درصد بوده‌ایم‌، که حتی بیشتر از کاهش مصرف ۱۴ درصدی این منبع انرژی در سال اول شیوع کووید ۱۹ محسوب می‌شود. میزان تقاضا برای مصارف گاز خانگی نیز تا ۱۵ درصد کاهش یافته است. اما با در نظر گرفتن ارقام منتشر شده در مقاله شما از شرایط همین روز‌ها در طول سال گذشته‌، اروپا روزانه در حال صرف کردن هزینه یک میلیارد دلاری برای خرید سوخت فسیلی روسیه بوده است‌؛ و این هزینه در حال حاضر به مقدار بسیار اندکی تقلیل پیدا کرده است. این در واقع تحول بسیار بزرگیست که با سرعت خیلی بالایی صورت گرفته است. اما هزینه پاسخ‌دهی به این بحران انرژی چقدر بوده است؟

ویل متیس ۲۲:۳۱

خب با وجود این‌که اروپا قصد داشت تا میزان مصرف انرژی مردم را کاهش دهد‌، امکان عدم استفاده مطلق از انرژی برای گرمایش به هیچ وجه خواسته آنها نبود زیرا امکان انجام چنین کاری وجود نداشت. بنابراین‌، بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی‌، اتحادیه اروپا در طول سال گذشته به میزان ۳۵۰ میلیارد دلار برای سوخت‌های فسیلی هزینه کرده است. و همانطور که شما هم می‌دانید‌، مبلغ کلی هزینه شده در این حیطه مبلغی بسیار بالاتر از این ارقام است. تنها کافیست تا مبلغ پرداخت شده توسط مردم را به میزان هزینه صرف شده برای تامین منابع انرژی بیافزایید تا از گفته من مطمئن شوید.

آکشات راتهی ۲۳:۰۰

بنابراین صد‌ها میلیارد یورو‌، که بسیار بیشتر از مبلغ پرداخت شده به پوتین است‌‌، برای تامین منابع انرژی اروپا در طول سال گذشته هزینه شده است. اما هدف این بود که تا حد ممکن پولی به پوتین پرداخت نشود.

اسکار بوید ۲۳:۱۰

شما در مورد افزایش تعداد تاسیسات خورشیدی در ابعاد گسترده صحبت کردید. اما کدام تکنولوژی پاکی را دیده‌اید که موفق شده باشد تا بر روی میزان تقاضا تاثیر بگذارد؟

آکشات راتهی ۲۳:۱۸

پمپ‌های حرارتی‌! به عقیده من پمپ‌های حرارتی کارایی بسیار جادویی و خارق‌العاده‌ای دارند. این پمپ‌ها یک واحد انرژی از شبکه دریافت کرده و چهار واحد انرژی به شما تحویل می‌دهند. این درست همان چیزی است طبق آمار‌، تمامی افراد سراسر اروپا از چنین ماجرایی متوجه شده‌اند. طبق آمار اخیر منتشر شده از یک سال اخیر‌، شاهد رشد ۳۷ درصدی خرید پمپ‌های حرارتی در اروپا بوده‌ایم. با توجه به هزینه اولیه بالای این پمپ‌ها می‌توان گفت که پمپ‌های حرارتی حداقل برای افرادی که توانایی پرداخت هزینه مربوطه را دارند از کارایی قابل توجهی برخوردار هستند. مردم نیز در حال روی آوردن به استفاده از پمپ‌های حرارتی هستند زیرا هزینه بلند مدت آنها به مراتب کمتر از سوخت‌های فسیلی یا سایر منابع انرژی خواهد بود.

ویل متیس ۲۳:۴۹

یکی دیگر از دستاورد‌های روی آوردن به انرژی پاک‌، خودرو‌های الکترونیکی هستند که مسیر صعودی چشمگیری را طی می‌کنند. در طول سال گذشته و به گفته همکاران ما در BNEF‌، میزان استفاده از این خودرو‌ها تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. البته این رشد صعودd قرار نیست در کوتاه مدت به کاهش میزان تقاضا منتهی شود. در مجموع و به مرور زمان‌، خودرو‌های الکترونیکی (EV‌) می‌توانند میزان مصرف فراورده‌های نفتی و گازوئیلی اروپایی‌ها را کاهش دهند.

آکشات راتهی ۲۴:۱۰

البته با توجه به محدودیت‌های زنجیره تامین‌، تورم و بحران افزایش هزینه‌های مربوط به زندگی که انجام خرید‌های گران قیمت را برای مردم دشوار کرده است‌، شاهد وجود تعداد زیادی از خودرو‌های الکترونیکی در داخل خیابان‌ها نیستیم. شایان ذکر است‌، انگیزه بزرگی در سال‌های پیش رو وجود دارد که با حفظ استاندارد‌های انتشار گازهای گلخانه‌ای کمتر توسط اروپا‌، جذابیت خودرو‌های الکترونیکی بیشتر خواهد شد. بنابراین‌، انتظار می‌رود تا تغییر رویه و روی آوردن به منابع جایگزین سوخت فسیلی روسیه با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند.

اسکار بوید ۲۴:۳۹

شما در مورد هزینه زندگی در طول بحران انرژی صحبت کردید و کمی هم در مورد هزینه‌های کلی مربوط به تامین انرژی مورد نیاز اروپا صحبت کردیم. حالا که بدترین بخش‌های زمستان را پشت سر گذاشته‌ایم‌، می‌توان انتظار داشت که در طول ۲۰۲۳ شاهد کاهش قیمت منابع انرژی باشیم؟

ویل متیس ۲۴:۴۷

خب تا به امروز شاهد چنین اتفاقی بوده‌ایم. هم‌اکنون قیمت‌ها نسبت به آغاز جنگ بسیار پایین‌تر هستند ولی هنوز هم قیمت سوخت در محدوده بسیار بالایی قرار دارد. برای اولین بار از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین شاهد کاهش قیمت گاز در اروپا به زیر محدوده ۵۰ یورو بوده‌ایم. این در حالیست که در سال ۲۰۱۹ قیمت گاز در محدوده ۱۵ یورو قرار داشت بنابراین‌، مبلغ ۵۰ یورو هنوز هم بسیار بالاست. این در حالیست که با وجود تمام این تفاسیر به نظر می‌رسد از بحران سوخت که در طول تابستان گذشته رخ داد خارج شده‌ایم‌، یعنی زمانی که به نظر می‌رسید قیمت گاز برای همیشه در حال افزایش یافتن خواهد بود و هیچ وقت متوقف نخواهد شد.

آکشات راتهی ۲۵:۱۷

انتظار می‌رود که در طول سال جاری بازگشت انرژی آب و انرژی هسته‌ای به عرصه را شاهد باشیم. اگر ترکیب منابع انرژی تجدیدپذیر بیشتر‌، منابع آبی بیشتر‌، منابع هسته‌ای بیشتر و البته میزان تقاضای کمتر را در کنار یکدیگر قرار دهید‌، نتیجه دیدنی و فوق‌العاده‌ای حاصل می‌شود. بر اساس گزارش BloombergNEF‌، امسال اروپا به میزان ۴۳ درصد سوخت فسیلی کمتری را در مقایسه با سال گذشته برای تولید برق مصرف می‌کند.

اسکار بوید ۲۵:۴۴

پیش از جنگ نیز اروپا برنامه‌های بلندپروازانه‌ای را برای کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در سر می‌پروراند. در جولای سال ۲۰۲۱ (واسط تیر ماه سال ۱۴۰۰‌)‌، برنامه‌ای تحت عنوان Fit for 55 که به منظور کاهش انتشار ۵۵ درصدی انتشار گاز‌های گلخانه‌ای تا سال ۲۰۳۰ بود توسط اروپا راه‌اندازی شد. این در حالی بود که با آغاز جنگ روسیه و اوکراین‌، اروپا مجبور به مصرف بیشتر زغال سنگ شد که به گفته شما مصرف این سوخت فسیلی در آن زمان از ۷ الی ۸ درصد افزایش پیدا کرد. بدین ترتیب اروپا مجبور شد تا زیرساخت سوخت فسیلی بیشتری را تاسیس کرده و حتی شاهد ساخت پایانه‌های LNG توسط آلمان در این بازه زمانی و به تعویق انداختن تعطیلی برخی از نیروگاه‌های سوخت فسیلی این کشور بودیم. بنابراین‌، اگر بخواهیم دیدگاه کلانی را از رویداد‌های سال گذشته اروپا و روی آوردن به انرژی پاک داشته باشیم‌، چه نتیجه‌ای حاصل می‌شود؟

آکشات راتهی ۲۶:۱۵

خب چیزی که تاکنون از گفته‌های جنیفر مورگان (Jennifer Morgan‌) دریافت کرده‌ایم این است که حداقل از جانب آلمان‌، ساخت پایانه‌های گاز مایع طبیعی به معنای اهداف بلند مدت آلمان برای بهره‌گیری مداوم از سوخت‌های فسیلی نیست. به گفته مقامات این کشور‌، پایانه‌های LNG به زودی برای بهره‌برداری از هیدروژن تغییر کاربری خواهند داد. باورپذیری این ماجرا نیز به مرور زمان مشخص خواهد شد‌، اما گزینه‌هایی پیش روی اروپا قرار دارند که نشان می‌دهند ناحیه یورو می‌تواند با ایجاد زیرساخت‌های سوخت فسیلی به سرعت به منابع انرژی پاک روی بیاورد.

ویل متیس ۲۶:۳۹

اروپایی‌ها همچنین تلاش کرده‌اند تا به برخی از موانع توسعه انرژی تجدیدپذیر‌، که نیاز به سوخت‌های فسیلی را برای همیشه از بین می‌برند نیز رسیدگی کنند. از جمله بزرگ‌ترین موانع سر راه این مسیر نیز به مجوز مورد نیاز برای نیروگاه‌های تولید انرژی به کمک باد می‌توان اشاره کرد که به میزان خیلی زیادی زمانبر خواهد بود. اروپا نیز در سطوح بالایی با این مشکل کنار آمده و در تلاش است تا نه تنها از انرژی خورشیدی‌، بلکه از انرژی باد نیز با سرعت بالایی بهره‌برداری کند.

آکشات راتهی ۲۷:۱۰

و باید بدانیم که علی‌رغم سوزاندن زغال سنگ بیشتر و ساخت پایانه‌های LNG‌، انتشار گاز‌های گلخانه‌ای اروپا در سال ۲۰۲۲ به میزان ۱ درصد کاهش پیدا کرد. بنابراین‌، اروپا از مسیر روی آوردن به انرژی پاک خارج نخواهد شد. در حقیقت‌، در بعضی از بخش‌ها مثل انرژی خورشیدی‌، روند روی آوردن به منابع انرژی پاک بسیار بیشتر از حد انتظار بوده و سیگنال‌های قیمتی نیز به مردم نشان دادند که باید به منابع انرژی پاک روی بیاورند.

اسکار بوید ۲۷:۳۴

واضح است که مسیر بلند مدت اروپا به سمت منابع تجدیدپذیر و سایر تکنولوژی‌های سبز خواهد بود. جنگ روسیه و اوکراین باعث شد تا شاهد افزایش سریع و گسترده روند توسعه این ماجرا باشیم. آیا میزان تقاضا برای منابع انرژی در طول سال ۲۰۲۳ نیز بسیار بالا خواهد بود؟ یا اکنون که بحران انرژی اولیه تا حدودی مرتفع شده‌، میزان تقاضا نیز کاهش پیدا خواهد کرد؟

آکشات راتهی ۲۷:۵۲

در رابطه با انرژی خورشیدی‌، می‌دانیم که اروپا حدود ۷۰ گیگاوات خورشیدی را از بسیاری از کشور‌ها وارد کرده است. بنابراین‌، پیاده‌سازی فرایند نصب پنل‌های خورشیدی بیشتر به روند رو به رشد خود ادامه می‌دهد. از سوی دیگر‌، ممکن است با توجه به تمام مشکلات پیش رو تا دو سال آینده شاهد رکود در عرصه بهره‌برداری از باد باشیم و سپس دوباره در آینده روند رو به رشد این منبع انرژی را نظاره‌گر شویم. این در حالیست که باتری‌های خورشیدی و خودرو‌های الکترونیکی از چشم‌انداز بسیار مثبتی برخوردار هستند. توسعه باتری‌های خورشیدی در طول یک سال گذشته دو برابر شده و ممکن است در طول یک سال پیش رو دوباره شاهد دو برابر شدن این فرایند نباشیم اما انتظار می‌رود تا باز هم روند توسعه فراگیر این باتری‌ها روند رو به رشدی داشته باشد. استفاده از وسایل نقلیه الکترونیکی نیز ۲۰ درصد رشد داشته است و احتمال دارد تا شاهد رشد دوباره این روند نیز باشیم.

ویل متیس ۲۸:۲۸

من حتی به این فکر می‌کنم که تسریع این روند از نقطه نظر کلان چه معنایی خواهد داشت. من در طول سال گذشته با افراد کارمند در کمپانی‌هایی که در حال نصب پنل‌های خورشیدی بودند صحبت کردم. آنها حتی آکادمی‌هایی را برای آموزش نصاب‌ها راه‌اندازی کرده و افرادی که زنجیره‌های تامین را توسعه داده و در این عرصه همکاری داشته‌اند را استخدام کرده‌اند. پس می‌توان نتیجه گرفت که به محض تاسیس شدن یک عرصه‌، می‌توان انتظار داشت که تمام ملزومات آن عرصه نیز وجود خواهد داشت. ادوات بهره‌برداری از انرژی خورشیدی ماندگار خواهد بود و به رشد خود ادامه خواهد داد.

اسکار بوید ۲۸:۴۹

بنابراین همواره در کنار منابع تجدیدپذیر زندگی خواهیم کرد.

ویل متیس ۲۸:۵۱

همینطور است.

اسکار بوید ۲۸:۵۳

پس بر اساس چیزی که در رابطه با جنگ ۲۰۲۲ و در اوایل سال ۲۰۲۳ مشاهده کردیم‌، چشم‌انداز اروپا برای همیشه دچار تغییر شده است. اما مبحث دیگری در اینجا مطرح می‌شود و آن هم رشد رقابت میان اروپا و آمریکا است. این فرایند چگونه بر روی تغییر رویه اروپا و روی آوردن قاره به انرژی سبز تاثیر می‌گذارد؟

آکشات راتهی ۲۹:۱۰

تا به امروز‌، اروپا به منظور تسریع روند روی آوردن به منابع سبز‌، وابستگی زیادی نسبت به واردات پنل‌ها و باتری‌های خورشیدی نشان داده است. قرار بود که مقوله رویکرد سبز اروپا موجب گسترش تولیدات باتری خورشیدی و سایر تکنولوژی‌های سبز در سراسر قاره شود. این در حالی بود که با توجه به شیوع کووید ۱۹ و سپس جنگ روسیه و اوکراین‌، چنین فرضیاتی تا حد زیادی از بین رفتند. سپس آتش این فرضیات با رویکرد کاهش تورم در آمریکا و انتقال عرصه تولیدات به ایالات متحده دوباره شعله‌ور شد. این درست همان دلیلی است که منجر به عکس‌العمل نشان دادن اروپا نسبت به کوتاهی‌های خود در قبال انرژی‌های سبز شد. از همین رو‌، اروپا نسبت به سیاست‌های قانون‌گذاری‌، ساختار بازار و تولیدات خود در این عرصه اقداماتی را صورت داد و تکنولوژی‌های سبز را در سراسر قاره گسترش داد. ما از قطعیت و تداوم اقدامات اروپا مطمئن نیستیم اما اگر این روند ادامه‌دار بوده و اروپا به رقابت با آمریکا برخیزد‌، شاهد تسریع روند بهره‌برداری از منابع سبز خواهیم بود. بدین واسطه شاهد افزایش مشاغل مربوط به تولیدات عرصه سبز در گستره اروپا خواهیم بود و حتی قیمت تکنولوژی‌های سبز نیز بیش از پیش کاهش خواهد یافت.

اسکار بوید ۳۰:۱۸

ویل و آکشات بسیار از شما ممنونم.

ویل متیس ۳۰:۲۰

ممنون از این‌که بنده را به این مصاحبه دعوت کردید.

آکشات راتهی ۳۰:۲۱

ممنون از این‌که ما را به این برنامه دعوت کردید اسکار عزیز.

اسکار بوید ۳۰:۳۲

فاصله گرفتن اروپا از سوخت فسیلی روسیه و روی آوردن به سایر منابع انرژی با سرعت غیرقابل باوری اتفاق افتاد. این فرایند به زیبایی هرچه تمام‌تر در نمودار‌ها و آمار ارائه شده در مقاله اخیر ویل متیس و آکشات راتهی به تصویر کشیده شده است‌، که البته در پی‌نوشت‌های این برنامه لینک شده است. ما در مکالمات خود در این برنامه در مورد برخی از قسمت‌های پیشین این سری مصاحبه‌ها در رابطه با نماینده اقلیمی آلمان‌، جنیفر مورگان و مدیرعامل Orsted‌، مدز نیپر نیز صحبت کردیم. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر دراینباره می‌توانید به پادکست قسمت‌های پیشین مربوط به مصاحبه با این افراد گوش بدهید.

منبع
Bloomberg

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا