مقالات

احساسات درونی چطور بر معاملات تاثیر می‌گذارند؟

توماس بولکوفسکی (Thomas Bulkowski)، متخصص سرشناس روانشناسی بازار سهام در مقاله‌ای تحت عنوان «چگونه در انجام معاملات مصمم باشیم؟» به نحوه و تاثیر احساسات بر معاملات پرداخته که در این مطلب به بیان آن می‌پردازیم.

 بولکوفسکی در این مقاله نوشته است، «سال‌ها پیش هنگامی که مشغول معاملات روزانه بودم، دریافتم که هر گاه ناراحت هستم، انگار احتیاط را کنار می‌گذارم و هر چیزی را معامله می‌کنم و اینکه عملکرد آن چگونه باشد، اصلا برایم مهم نیست. اما هنگامی که به هر دلیلی خوشحال هستم، مثلا پیش از آن چند معامله موفق داشته‌ام، شکست‌ناپذیر‌تر عمل می‌کنم».

احساسات بر معاملات تاثیر می‌گذارند

تاثیر احساسات بر معاملات

اگر فردی هستید که معاملات زیادی انجام می‌­دهید، به شما توصیه می‌­کنیم که حتما به احساسات خود در زمان انجام معاملات­تان توجه کنید. حتما خودتان هم این حس را پیش از این درک کرده‌­اید که زمانی که حس خوبی دارید، معاملات بهتری هم انجام داده‌اید یا بالعکس.

به همین خاطر توصیه می‌­کنیم که زمانی که احساس خوبی ندارید، خسته‌­اید، بیمار هستید، حتی اگر سردرد دارید، دست از معامله کردن بکشید و به کارهایی که موجب ایجاد حال خوب در شما می­‌شود بپردازید. کاری متفاوت انجام دهید (کاری به جز معامله­ کردن)؛ مثلا کتابی را که مدت‌ها است از کتابخانه به امانت گرفته‌اید و مهلت آن تمام شده است، تحویل دهید، به یک پیک‌نیک بروید، به خودتان استراحت دهید. خواهید دید که همه چیز بدون هیچ تلاش اضافی بهتر پیش خواهد رفت.

زمانی می‌­توانید با قاطعیت و موفقیت بیشتر به معاملاتتان ادامه دهید که تصمیمات­تان متاثر از احساسات­تان نباشد و این رفتار از طریقداشتن یک چارچوب ذهنی و روحی خوب به دست خواهد آمد و در معاملات شما نتیجه مثبتی خواهد داشت.

در معاملات خود احساس شک و تردید را بپذیرید

حتما برای شما هم پیش آمده است که در معالات هنگام خرید یا فروش سهمی مردد شوید. در واقع این حس شک و تردید می‌تواند به دلیل بی‌­تجرگی شما باشد که در زمان خرید یا فروش سهمی دو احساس متفاوت در مورد سهم دارید؛ هم علائم و نشانه‌­ای برای خرید سهم دریافت نمایید و هم نشانه­‌هایی از فروش را حس کرده باشید. با این حال، باید هنگامی که یک تصمیم معاملاتی اتخاذ می‌کنید، شک و تردید را کنار بگذارید. این از بین رفتن شک و تردید با کسب تجربه کافی به دست می­‌آید.

برای آنکه حس شک و دودلی را از بین ببرید و معاملاتتان را با اطمینان و قطعیت بیش­تری انجام دهید، می‌­توانید فعالیت‌­های تمرینی بیش­تری انجام دهید. پس از به پایان رسیدن روز معاملاتی، می‌­توانید فعالیت‌های معاملاتی خود را به صورت تمرینی ادامه دهید و تا چنین کارهایی برایتان تبدیل به اموری معمولی شوند. به این صورت می‌­توانید احساسات ناشی از شک و تردید را در خود از بین ببرید و در زمان انجام معاملات تصمیم درست­‌تری بگیرید و از تاثیر چنین احساساتی بر رویه معاملاتی خود بکاهید.

به ­طور مثال، برخی از معامله­‌گران با وجود آن که می‌­دانند خرید سهمی به ضررشان است، حتی مقدار بسیار ناچیزی از هر سهم را می‌­خرند تا بتواند با دقت بیشتری آن را دنبال کنند و در زمان مناسب و به موقع وارد عمل خواهد شد و تصمیم مناسب را با توجه به سیستم معاملاتی­شان در مورد آن سهم خواهد گفت.

وقتی احساس امنیت ندارید

از سهامی که قصد خرید آن را دارید و همچنین از سیستم معاملاتی خود شناخت کافی داشته باشید. به طور مثال، زمانی که سهمی را می­‌خرید و قیمت آن افت می‌­کند، اگر بدانید بر اساس تحلیل تکنیکال­تان قیمت سهم از مقدار مشخصی (حد ضرر) پایین‌­تر نمی‌­آید، اقدام به فروش نمی­‌کنید و به بهبود و بازگشت قیمت سهم­تان امیدوار هستید.

داشتن سسیتم معاملاتی و شناخت کافی از سهم، زمانی برای شما اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که تصمیمات گرفته شده خوب عمل نمی‌کنند. در چنین شرایطی، اگر شناخت کافی از سیستم معاملاتی خود داشته باشید، با اعتماد به نفس بیشتری تصمیم‌گیری و عمل می‌کنید و می‌توانید به نقاط ضعف معاملات خود پی ببرید.

تا زمانی که یک کار یا حس را تجربه نکنید، نمی‌­توانید متوجه شوید که به آن علاقه‌­ای دارید یا نه. برای مثال، زمانی که دوست یا یکی از اعضای خانواده شما، شما را به گردش و تفریحی دعوت می‌­کند، حس لذت­بخش آن را تنها پس از تجربه آن متوجه می‌شوید. به عبارتی دیگر، زمانی می­‌توانید متوجه شوید کاری را دوست دارید که با آن درگیر شده باشید.

جفری کرامر (Jeffrey P. Kramer) که یک روانشناس بزرگ است، می‌گوید، «تصمیم‌گیری موفق در گرو تعهد به تصمیم گرفته شده و همچنین نشان دادن علاقه و تلاش کافی در اقدام برای انجام آن کار است».

پیش از آنکه زیاد درگیر معاملات شوید، ابتدا زمانی را به آزمایش این کار اختصاص دهید. درست است که تمرین و معاملات مجازی می‌­تواند برای شما مفید و بسیار خوب باشد اما به واقع تا زمانی که آن را به ­طور واقعی انجام ندهید و درگیرش نشوید، نمی‌­تواند چندان موثر واقع شود. برای یادگیری درست معاملات اگر تعهد و زمان کافی صرف نکنید، معاملاتتان کارا نخواهد بود. پس بهتر است برای اینکه متوجه شوید آیا این حرفه با سبک زندگی شما و میزان درآمد مورد انتظارتان مطابقت دارد یا خیر، ابتدا زمانی را صرف آزمایش این کار کنید.

به هر معامله باید به چشم موقعیتی برای کشف مهارت‌های خود نگاه کنید. در این صورت می‌توانید به دلیل داشتن تعهد به این کار، معامله خود را با قطعیت و اطمینان کافی انجام دهید.

تمرکزتان را بالا ببرید و همه چیز را نادیده بگیرید

بهتر است شما به عنوان یک معامله‌­گر بر معاملات خود و فرآیند آن­‌ها به دقت تمرکز کنید و سعی کنید از تمام عوامل بازدارنده‌­ای که شما را از انجام یک معامله که در مورد آن اطمینان و دانش کافی دارید، منصرف می­ کند، دوری کنید. برای مثال، اگر بر اساس سیستم معاملاتی خود که برای طراحی و توسعه آن وقت صرف کرده‌­اید، سهمی را خریداری نمایید اما سیگنال فروشی برای آن از تلویزون یا رسانه‌­های دیگر صادر شود، آیا باید به حرف‌های تلویزیون مبنی بر اینکه بازار در روزهای آینده بسیار بد خواهد بود گوش دهید؟

شما باید به سیستم معاملاتی خود پایبنده بوده و از عوامل بازدارنده و منفی دوری کنید.

انجام درست معاملات چندان هم دشوار نیست. داشتن شناخت کافی از سهم می‌­تواند به داشتن معاملات خوب کمک کند. به همین خاطر است که معامله‌گران تازه کار چون در می‌یابند که نمی‌توانند همزمان مراقب تعداد زیادی سهام باشند، به همین خاطر خیلی زود یاد می‌گیرند که تنها بر روی تعداد محدودی از سهام باید متمرکز شوند و کار کنند.

هنگامی که آن‌ها در شناخت رفتار آن سهام خاص مهارت کافی به دست آوردند، می‌توانند روی سهام بیشتری کار کنند.

به طور مثال بر اساس سیستم تکنیکالی که دارید، به خود بگویید در صورتی سهم را خواهم فروخت که اگر RSI پایین تر از ۷۰ بیاید، و اگر از ۲۰ بالاتر رود، آن را خواهم خرید.

تمام معامله‌گران باید تلاش کنند تا با انجام تمرین تمرکز خود را بیش­تر کنند عوامل مزاحم مانند درد جسمی خفیف یا ناراحتی‌های روزمره را فراموش کنند. تا رفته رفته در انجام تمرکز قوی‌تر شوند.

تاثیر احساسات خوشایند ماندگار بر معاملات

کرامر در رابطه با قطعیت تاثیر حس خشنودی و رضایت پایدار در انجام معاملات می‌گوید، مسرت پایدار دو جنبه دارد؛ اولین مورد آن است که پیش از انجام معامله سیستم معاملاتی خود را به ­خوبی بشناسید. برای شناخت سیستم معاملاتی خود و چگونگی کارآیی آن در شرایط گوناگون بازار وقت کافی صرف کنید. زیرا شناخت بهتر این سیستم، اعتماد به نفس کافی برای انجام معاملات بهتر را به شما خواهد داد.

جنبه دوم این است که باید دانست و مطمئن شد که هر سیگنال معاملاتی نمی‌تواند موفقیت‌آمیز عمل کند، اما باید آزمایش‌های خود شما این نکته را ثابت کند. به همین خاطر باید از سیگنال پیام‌­های سیستم خود پیروی کنید. باید آزمایش‌های خود شما این نکته را ثابت کند که در طول زمان سودهای دریافتی بیشتر از زیان‌ها خواهد بود. این کسب تجربه و اعتماد به سیستم معاملاتی خود منجر به کم و دور شدن حس شک و تردید در شما خواهد شد.

یک مشاور سرمایه گذاری به نام لیندا، فردی بود که به اصطلاح در کشیدن ماشه بدون تردید توانایی خیره‌کننده‌ای داشت.

روزی دوست او ایمیلی برایش فرستاد و به او اطلاع داد که قرار است سود سالانه سهمی که اخیرا خریداری کرده، کاهش یابد. پس از خواندن این ایمیل لیندا چه کاری انجام داد؟

سهمش را با قیمت ۲۶ دلار (که کمتر از قیمت خریدش پس از ۳۲ روز بود) بلافاصله پس از باز شدن فروخت. او با این کار حدود ۲۷ درصد از منافع مشتریانش را حفظ کرد.

تجربه به او نشان داده است که هنگامی که معامله‌ای خوب پیش می‌رود و سودها در حال جمع شدن هستند، استراحت کند و  به سرعت و بدون یک لحظه فکر بیشتر، زیان‌های خود را متوقف نماید.

اکنون هر‌گاه سهمی که خریده‌اید خوب پیش نمی‌رود، از خود بپرسید او در این موقعیت چه می‌کرد؟ شما هم باید سریع آن کار را انجام دهید!

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا