رونمایی از معاملات شمش طلا | عشقی: گواهی سپرده مس نیز راهاندازی میشود
مراسم رونمایی از افتتاح معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران با حضور معاون اول رئیس جمهوری و وزیر امور اقتصادی و دارایی در محل وزارت اقتصاد برگزار شد.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری تسنیم، در مراسم افتتاح معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران، که در محل وزارت اقتصاد و دارایی با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری، سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و محمد پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و برخی دیگر از اعضای این کمیسیون برگزار شد، از سه سامانه مرتبط با معاملات شمش طلا در بورس کالا نیز رونمایی شد.
معاملات گواهی سپرده شمش طلا به عنوان یکی از جذابترین ابزارهای طلایی بورس کالا در شرایطی راهاندازی میشود که حتی میتوان با وجه یک دهم گرم طلا اقدام به خرید یک گواهی سپرده شمش طلا کرد؛ به عبارت دیگر سرمایههای خرد نیز امکان ورود به بازار جدید طلای بورس کالا را خواهند داشت.
معاملات گواهی سپرده شمش طلا در سامانه معاملات ابزارهای نوین مالی بورس کالا توسط مشتریان اینگونه انجام میشود که مشتریان باید اقدام به اخذ کد معاملاتی بازار مالی از بورس کالا کنند.
البته اخذ کد بازار مالی برای اشخاص حقیقی فرآیند سادهای دارد و مشتریان با مراجعه به درگاه آنلاین شرکتهای کارگزاری دارای مجوز معاملات مشتقه مبتنی بر کالا، در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به دریافت کد بازار مالی بورس کالا کنند. مشتریان حقوقی نیز از طریق شرکت کارگزاری خود میبایست اقدام به اخذ کد معاملاتی کنند.
بورس، ساختار اساسی بازار سرمایه
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در مراسم افتتاح معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران گفت: ما در کشورمان بورس را به عنوان یک ساختار اساسی بازار سرمایه پذیرفتهایم. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی از زمان تدوین برنامههای توسعه اقتصادی از سال ۶۸ جایگاه بازار سرمایه در اقتصاد کشور کامل تعریف شد و با اتفاقاتی که از سال ۸۴ در خصوص قانون جدید بازار سرمایه افتاد و تکمیل این قوانین در دستور کار مجلس قرار گرفت، ما شاهد اتفاقات مطلوبی در این بخش بودیم.
پورابراهیمی اظهار کرد: مسائلی که باید در حاکمیت و در ارکان نظام یعنی مجلس، دولت و قوه قضاییه قرار بگیرد این است که اگر ما این ظرفیت را به عنوان یک ساختار مهم مورد پذیرش قرار دهیم، باید ضوابط و مفروضات اجرای عملیاتی این ساختار را نیز مورد توجه قرار دهیم. نمیتوان اساس بازار سرمایه را بپذیریم اما الزامات آن را نادیده بگیریم.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس با بیان اینکه توسعه بازار سرمایه موجب حذف رانت در کشور میشود، عنوان کرد: جنس بازار سرمایه الزامات خاص خود را دارد؛ اگر میخواهیم خروجی بازار سرمایه شفافیت اطلاعات، جلوگیری از رانت و رونق تولید در کشور، جلوگیری از خروج از سرمایه، افزایش کارآیی و اثر بخشی در حوزه اقتصادی کشور شود، باید این الزامات بازار سرمایه را رعایت کنیم.
وی افزود: متاسفانه در سالهای اخیر و یا حتی اکنون شاهد اظهاراتی هستیم که الزامات بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار میدهد و قطعا در دولت به این مسائل همه آگاهند.
معاملات شمش طلا سبب جذب نقدینگی میشود
پورابراهیمی با اشاره به مراسم رونمایی از معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالا تصریح کرد: معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالا سبب جذب نقدینگی و مانع ایجاد تلاطمهای مداوم و مرتبط با بازارهای موازی در اقتصاد کشور میشود و در عین حال شفافیت اطلاعات را هم تعریف میکند.
وی ادامه داد: اگر کارکرد این حوزه و عملیات آن در بازار سرمایه با الزاماتش در نظر گرفته نشود، قطعا نتیجهای که بر این فعالیتی که باید در این خصوص به دست بیاید، انجام نمیشود.
افزایش ۵۶ درصدی ظرفیت بورس کالا
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: آمار بورس کالا نشان میدهد که از سال گذشته تاکنون حجم معاملات بورس کالایی از هزار همت فراتر رفته است. از نظر عددی و کمی تقریبا ۵۶ درصد ظرفیت بورس کالا نسبت به سال قبل افزایش داشته است و حدود ۵۳ درصد نیز ارزش معاملات از نظر قیمتی داشته که این نشاندهنده این است که بورس کالا از عدد ۶۵۰ همت به هزار همت رسیده که این جای تشکر از دست اندرکاران این بخش دارد.
وی با بیان اینکه دو الزام مهم باید در این خصوص مورد توجه قرار بگیرد، اظهار کرد: اول اینکه در حوزه تصمیمات اقتصادی بازار سرمایه را از تصمیمات دستوری جدا کنیم. تصمیمات دستوری در بخشهای مختلف خود را نشان میدهد و اولین اثر مخرب و مخل این تصمیمات در بازار سرمایه در ابعاد مختلف در خصوص نرخ ارز است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس اضافه کرد: ما تجربه تصمیمات دستوری در بازار ارز را داشتهایم و چندین بار هم تکرار شده و شاید نیاز به تکرار و دادن هزینه مجدد نباشد. رابطه تصمیمات دستوری نرخ ارز در بازار سرمایه کاملا مشخص است و این با یک برآورد در سیاستهای دستوری با وضعیت نابسامانی در خود نرخ ارز داشتیم.
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: دومین الزام که باید در بازار سرمایه مد نظر قرار گیرد، قیمتگذاری دستوری در حوزه بازار کالا و خدمات است. اگر هدف از قیمتگذاری دستوری در حوزه سیاستهای دستوری این است که به نفع مصرفکننده رفتار کنیم و این فرآیند را از صفر تا صد کنترل و نظارت کنیم؛ ما با این مسئله مخالف نیستیم بلکه مطلوب هم هست اما به نظر میرسد، گاهی برخی از تصمیمات در این حوزه نتیجه آن به نفع مردم نیست؛ چرا که در برخی موارد این تصمیمات هم به ضرر مصرفکننده و هم تولیدکننده است و در عین حال یک رانت نیز ایجاد میشود.
عرضه خودرو در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است
عضو کمیسیون اقتصادی در خصوص عرضه خودرو در بورس نیز اظهار کرد: برخی مطالب در فضای عمومی کشور مطرح شد که مجلس پیشنهادی را در کمیسیون تلفیق مطرح کرده بود و در صحن علنی با تغییراتی مواجه شد و یک پیشنهاد خاصی هم رای آورد که در نهایت نیز قابلیت اجرایی هم نداشت؛ ما در کمیسیون تلفیق تصمیم گرفتیم این پیشنهاد مدنظر قرار نگیرد، این مسئله سبب شد تا برخی تصور کنند که عرضه خودرو در بورس با مشکل مواجه شده که چنین چیزی نیست و با صراحت اعلام میکنم که عرضه خودرو در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است.
عشقی: شمش طلا یکی از حلقه های مفقوده بازار سرمایه
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مراسم رونمایی از معاملات شمش طلا در خصوص امکان وثیقهگذاری گواهی شمش طلا گفت: یکی از اهدافی که در بازار سرمایه پیگیری میکنیم، معرفی ابزارهای مالی مورد نیاز جامعه سرمایهگذاری است. سهامداران و سرمایهگذاران در مقاطع مختلف نیازمند ابزارهای متفاوتی برای سرمایهگذاری هستند.
رئیس سازمان بورس اظهار کرد: گاهی حفظ قدرت خرید در بلندمدت مطرح و این مسئله سبب میشود تا به مردم حق بدهیم که به دنبال سرمایهگذاریهایی باشند که مصون از تورم بوده و بتوانند ارزش سرمایه آنها حفظ شود.
وی اضافه کرد: ما در این خصوص دو بازار مناسب را رونمایی کردیم؛ یکی گواهی سپرده نفت است که یک ابتکار تاریخی و شروع یک تحول جدید در فروش نفت محسوب میشود و امیدوارم که در ادامه بحث زنجیره ابزارهای مرتبط با نفت را داشته باشیم که هم قراردادهای مشتقه با نفت و هم نیازهای اشخاصی که نفت را تحویل میگیرند و هم افرادی که مایل به سرمایهگذاری در این بازار هستند تا از نوسانات قیمت نفت بهرهمند شوند را به نوعی جوابگو باشیم.
عشقی بیان کرد: ابزار دوم بحث شمش طلاست که یکی از ابزارهای مورد مراجعه مردم است و به صورت سنتی و عمومی در طلا سرمایهگذاری میکنند. شمش طلا یکی از حلقه های مفقوده بازار سرمایه محسوب میشود ما در چند مرحله قصد راهاندازی آن را داشتیم که امروز گواهی سپرده شمش طلا راهاندازی شد و اشخاص میتوانند حتی در اندازه سرمایههای خرد خریداری و قدرت خرید و فروش خود را هم حفظ کنند.
وی افزود: به طور کلی تکمیل زنجیره این ابزارها در آینده در دستور کار سازمان بورس در شرکتهای بورس کالا و انرژی هست، بحث قراردادهای مشتقه و آتی و اختیار معامله روی گواهی سپرده نفت و صندوق کالایی که افراد به صورت خرد افراد بتوانند در آن سرمایهگذاری کنند. در خصوص گواهی شمش نیز روی ابزارهای آن کار میشود که بتوانیم یک زنجیره کامل را در اختیار مردم قرار دهیم.
راهاندازی گواهی سپرده مس
عشقی بیان کرد: نقطه شروع همه این کالاها گواهی سپرده است که اوراق بهادار است که امروز شمش را داشتیم و در مرحله بعدی مس و سایر کالاهای صنعتی که خود عرضهکنندهها تمایل داشته باشند، معرفی میشود و پس از آن بحث راهاندازی صندوق هاست که انجام خواهد شد.
رئیس سازمان بورس گفت: دوستان در بورس کالا امکان توثیق را از اول در توسعه سامانه دیدهاند و بلافاصله بعد از عید این موضوع را عملیاتی خواهیم کرد.
عشقی تصریح کرد: خوشبختانه با توجه به این که سامانه معاملات این شمشها بومی است، دوستان در بورس کالا بحث امکان توثیق را از اول در توسعه سامانه دیدهاند و زمان زیادی نخواهد برد و بلافاصله بعد از عید این موضوع را عملیاتی خواهیم کرد.
این مقام مسئول اظهار کرد: البته یک نکته این که بستر لازم برای توثیق فراهم میشود، اما این که بانکها یا نهادهایی که بخواهند از این ابزار استفاده کنند، موضوع دیگری است خود بانکها باید تمایل داشته باشند؛ چرا که توسعههای نرمافزاری هم سمت بانکها باید انجام شود که اشخاص بتوانند با توجه به نیاز خود این توثیق را انجام دهند.
به گفته عشقی، سرویسها از طرف بورس کالا در اختیار قرار خواهد گرفت.