رشد تولیدات جهانی کارخانجات با بازگشایی بازار و بهبود زنجیره تامین چین
مقاله پیش رو گزیدهای از گزارش کامل منتشر شده از سنجش شاخص مدیریت خرید جانی JPMorgan است که تحت عنوان شاخص PMI شناخته میشود. بر اساس نتایج حاصل از این سنجش، میزان رشد تولیدات جهانی کارخانجات در طول ماه فوریه افزایش پیدا کرده است. با توان تحلیل همراه باشید تا میزان رشد تولیدات جهانی، زنجیره تامین کالاهای واسطه ورودی کارخانهها و تاثیر بازگشایی بازار اقتصادی سرزمین اصلی چین را در دوران پساکرونایی در این حیطه مورد ارزیابی قرار دهیم.
رشد تولیدات جهانی کارخانجات در نتیجه سنجش شاخص PMI
طبق شاخص مدیریت خرید جهانی جی پی مورگان (PMI) که به کمک S&P Global گردآوری شده است، خروجی تولیدات جهانی کارخانجات در ماه فوریه و پس از طی کردن دوره شش ماهه رکود، به روند رو به رشد خود بازگشته است.
این روند رو به بهبود به کمک سیاستهای اتخاذ شده در آسیا و با بازگشایی دربهای اقتصادی سرزمین اصلی چین پس از مرتفع شدن محدودیتهای کووید ۱۹ آغاز شد. در طول ماه فوریه سال ۲۰۲۳ شاهد رفع شدن بسیاری از محدودیتهای مربوط به حمل و نقل بودیم و زمان تحویل به بهترین حالت خود از سال ۲۰۰۹ رسیده و امکان افزایش میزان تولیدات را فراهم ساخته است. میزان تقاضا برای هر دو عرصه کالاهای مصرفی و کالاهای سرمایهپذیر نیز به محدوده مطلوب رسیده است. این در حالیست که سیاستهای حوزه کاهش موجودی و ذخایر موجب شده است تا همچنان با کاهش میزان رشد مواجه باشیم. البته شایان ذکر است که با توجه به رویدادهای ماه فوریه، با کمتر شدن میزان سختگیری در این دست از سیاستها نیز مواجه هستیم.
با نیم نگاهی به آینده میتوان متوجه شد که رویدادهای حول محور رشد تولیدات جهانی کارخانجات موجب افزایش میزان قابل اتکا بودن مشاغل در عرصه تجاری میشود. در طول ماه فوریه، کسب و کارها از میانگین قابلیت اطمینان بلند مدت خود نیز فراتر رفتند و این امر نوید رشد بیشتر تولیدات در طول ماه مارس ۲۰۲۳ را به ما میدهد.
رشد تولیدات جهانی کارخانجات تحقق مییابد
بر اساس بررسیهای صورت گرفته و دادههای گردآوری شده از سنجشهای PMI توسط S&P Global، پس از گذشت هفت ماه برای اولین بار و در ماه فوریه سال ۲۰۲۳ شاهد رشد میزان تولیدات جهانی بودیم. در طول این ماه، ارقام خروجی شاخص PMI جی پی مورگان عدد ۵۰.۸ را به ما نشان میداد که بدون شک محدوده ۵۰.۰ را پشت سر گذاشته و از ماه جولای ۲۰۲۲ تا به امروز به بالاترین حد خود در مقایسه با ماه ژوئن رسیده است. با وجود اینکه اعداد حاصل از این شاخص تنها رشد اندکی در زمینه تولیدات را به ما نشان میدهند، خروجی این شاخص به مدت سه ماه متوالی و از پایینترین میزان خود در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ به محدوده فعلی دست یافته است. صرف نظر از دوران قرنطینه کووید ۱۹، شاید بتوان ماه نوامبر ۲۰۲۲ را بدترین و ضعیفترین ماه ارزیابی شده بر اساس شاخص PMI از سال ۲۰۰۹ در نظر گرفت.
آسیا روند رشد تولیدات جهانی کارخانجات را رهبری میکند
قدرتمندترین گسترش یا رشد تولیدات کارخانجات در آسیا به ثبت رسیده است و تایلند، چین و البته فیلیپین برای دومین ماه متوالی در جایگاه پیشگام رشد تولیدات جهانی کارخانجات قرار دارند. با بازگشت دو کشور چین و ویتنام به عرصه تولیدات، اندونزی نیز رشد قابل توجهی را تجربه کرد.
به صورت همزمان، از میان تمام اقتصادهایی که مورد بررسی قرار گرفتهاند، تایوان بیشترین میزان رشد ماهانه در شاخص تولیدات را به خود اختصاص داده است. این درحالیست که ژاپن، مالزی و کره جنوبی روند رکود تولیدات را طی میکنند که نشاندهنده تصویر متفاوتی از فرایندهای تولید در آسیا است. با این وجود، شایان ذکر است که کل منطقه مورد بحث ما برای اولین بار و در طول شش ماه گذشته به عرصه رشد بازگشته است.
در میان کشورهایی که در جایگاه رکودی این شاخص قرار دارند، آمریکای شمالی جایگاه ضعیفترین ناحیه در زمینه تولیدات ماه فوریه را به خود اختصاص داد. میزان تولیدات آمریکای شمالی برای چهارمین ماه متوالی در رکود به سر برد و در طول فوریه تنها به میزان اندکی بهبود پیدا کرد. در واقع میتوان گفت صرف نظر از دوران شیوع کرونا، یکی از بدترین عملکردهای حیطه تولیدات از زمان بحران مالی جهانی سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ تا به امروز به نام آمریکای شمالی ثبت شده است. با توجه به بهبود اندکی که در روند رشد تولیدات جهانی این کشور شاهد بودیم، آمریکای شمالی در رتبه چهارم انتهای جدول کشورهای بررسی شده توسط شاخص PMI قرار دارد. موضوع دلگرمکننده اینجاست که روند رشد تولیدات کانادا در این بازه زمانی شتاب بیشتری گرفته و مکزیک نیز انقباض و رکود جزئی قابل صرف نظری را گزارش کرده است.
شایان ذکر است که در ناحیه یورو و بسیاری از کشورهای اروپایی نیز شاهد نشانههایی از پایان رکود تولید بودهایم. ناحیه یورو با پشت سر گذاشتن انقباض و رکود تولیدات هشت ماهه و با افزایش اندک تولیدات در ماه فوریه جایگاه رو به رشد خود را تثبیت کرد. شایان ذکر است که برای اولین بار در هشت ماه گذشته شاهد رشد متوسط تولیدات در انگلیس بودیم.
این در حالی بود که اروپای مرکزی و شرقی به دلیل نزدیک بودن به جنگ اوکراین در شرایط تحت فشار باقی ماندند. جمهوری چک شدیدترین رکود را در میان تمام کشورهای تحت نظارت شاخص PMI گزارش کرده است.
زنجیرههای تامین به بیشترین سطح عرضه از سال ۲۰۰۹ رسیدند
تسهیل فرایند بازگشت به روند رو به رشد تولیدات به معنای کاهش محدودیتهای زنجیره تامین بود، که به شدت در دوران همهگیری کرونا موجب محدود شدن تولیدات شده و حجم کارهای روی هم انباشته شده را تا حد زیادی افزایش داده بود. در نقطه مقابل این ماجرا و در طول ماه فوریه، برای اولین بار از ژانویه سال ۲۰۱۹ شاهد کاهش میانگین زمان لازم برای تحویل کالای مورد نظر توسط تامینکننده بودیم. شایان ذکر است که از سال ۲۰۰۹ تا به امروز شاهد چنین اتفاقی در حوزه زنجیره تامین نبودهایم. بهبود صورت گرفته در برنامههای تحویل به دنبال رفع محدودیتهای پدید آمده به واسطه کووید ۱۹ به صورت قابل توجهی به افزایش میزان تولیدات در آمریکا، اروپا و البته سرزمین اصلی چین منجر شده است.
چیزی که در مقابل این رویدادهای دلگرمکننده قرار داشت، کاهش مستمر سفارشات جدید ثبت شده در گستره جهانی در طول ماه فوریه بود، که به تداوم یافتن میزان تقاضای ضعیف اشاره دارد. با این حال، به لطف افزایش قابل توجه سفارشات در زمینه کالاهای مصرفی و کالاهای قابل سرمایهگذاری مثل ماشین آلات و تجهیزات، نرخ کاهش میزان تقاضا طی هشت ماه گذشته به پایینترین حد خود رسیده است.
کاهش ذخایر و موجودی کالاهای واسطه
بزرگترین معضل فعلی، مربوط به کاهش میزان تقاضا برای کالاهای واسطه است که در واقع کالاهای تولیدی هستند که به عنوان کالاهای ورودی مورد نیاز سایر کارخانجات عرضه میشوند. به عنوان مثال به تایر ماشینها، باتریها، تولیدات فولاد و غیره میتوان اشاره کرد.
کاهش میزان تقاضای کالاهای واسطه به نوعی منعکسکننده تلاش مداوم کارخانهها برای کاهش میزان ذخایر و موجودی است. به صورت جهانی و با پشت سر گذاشتن ماه فوریه، خرید کالاهای ورودی و مورد نیاز کارخانجات برای هفتمین ماه متوالی با رکود مواجه شد و این امر موجب شد تا ذخایر عرضه این کالاهای واسطه نیز برای چهارمین ماه متوالی کاهش پیدا کند. سهام کالاهای نهایی نیز به صورت مشابهی با رکود مواجه بودند و دلیل این امر را به صورت عمده به سیاستهای کاهش موجودی و ذخایر کالاها میتوان نسبت داد. خبر خوب اینجاست که با وجود تمام این تفاسیر، در طول ماه فوریه شاهد کاهش نرخ رکود خرید کالاهای واسطه ورودی کارخانجات و موجودی ذخایر آنها بودیم. این بدان معناست که با کاهش رکود در چرخه موجودی مواجه هستیم.
چشمانداز روشن تولیدات جهانی کارخانجات
تغییر نوین فاصلهگیری از اندوختن و ذخیرهسازی کالاها همگام با کاهش کلی رکود تقاضا و افزایش میزان خروجی و تولیدات جهانی میتواند به افزایش قابلیت اطمینان تجاری در سال پیش رو منجر شود. لازم به ذکر است که میزان تولیدات مورد انتظار برای چهارمین ماه متوالی و با موفقیت هرچه تمامتر به بار نشسته است. رشد تولیدات جهانی کارخانجات باعث شده تا برای اولین بار از ماه مارس سال ۲۰۲۲ شاهد افزایش روحیه بازار و رسیدن شاخص احساسات به محدوده بالاتر از حد میانگین بلند مدت شاخص PMI باشیم. البته باید بدانید که با انتشار خبر بازگشایی بازار اقتصادی چین در ماه ژانویه شاهد رشد چشمگیرتری از جانب شاخص احساسات بازار بودیم. با این حال، افزایش میزان قابل اعتماد بودن حوزه تولیدات جهانی به نوعی نویدبخش افزایش میزان رشد تولیدات جهانی کارخانجات در ماه مارس ۲۰۲۳ خواهد بود.
سخن پایانی
با بازگشایی دربهای اقتصادی سرزمین اصلی چین در ماه ژانویه سال ۲۰۲۳ شاهد اتفاقات مثبتی در بازار تولیدات و ذخایر کالاهای نهایی و واسطه بودیم. در طول ماه فوریه و بر اساس سنجش صورت گرفته توسط شاخص PMI، رشد تولیدات جهانی کارخانجات را نظارهگر بودیم که در طول هشت ماه گذشته تغییر چشمگیری محسوب میشود. تسریع و بهبود زمان تحویل کالا توسط تامینکنندگان و اعمال سختگیری کمتر در مورد زنجیره تامین و موجودیها هم به این رشد چشمگیر کمک بزرگی کرده است. این در حالیست که برخی از کشورها مثل جمهوری چک، به دلیل نزدیک بودن به جنگ اوکراین در شرایط مطلوبی در زمینه تولیدات جهانی به سر نمیبرند. آمریکای شمالی نیز به رشد بسیار اندکی در این زمینه، در جایگاه چهارم در آخر کشورهای مورد بررسی PMI قرار دارد. نظر شما در رابطه با آینده تولیدات جهانی در طول ۲۰۲۳ چیست؟ آیا پیشبینیهای صورت گرفته در مورد افزایش قابلیت اعتماد تجاری امری محتمل است؟