سهام شناور به سهامی گفته میشود که دارندگان آن قصد فروش آن سهام را دارند و تصمیم ندارند که سهام خود را حفظ کنند.
مزایای شناوری سهام یک شرکت عبارتند از:
- زمانی که شناوری یک سهم بالا باشد به این معنا است که ارزش سهم به ارزش اسمیاش نزدیک است. به اصطلاح گفته میشود که قیمت سهم در بازار حبابگونه نیست و قیمت سهم به قیمت واقعی آن نزدیکتر است.
- بالا بودن میزان شناوری، احتمال سفتهبازی روی سهم را کاهش میدهد؛ به ویژه سهامی که در بازه زمانی مشخصی معاملاتشان در حجم بالا انجام میگیرد. در این حالت افراد با اعتماد و اطمینان بیشتری میتوانند سهام را خریداری کنند.
- قابلیت نقدشوندگی و میزان شناوری سهام رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند؛ به این معنا که اگر شناوری سهم بالا باشد، میزان نقدشوندگی سهم هم بالا خواهد بود.
اما چطور میتوان میزان شناوری سهام را تشخیص داد؟
معیار اصلی برای انتخاب سهام، میزان شناوری آن در بازار است که این امر از طریق سایت tsetmc.com قابل مشاهده است. برای محاسبه شناوری سهام ابتدا باید ضریب شناوری را به دست آورد.
ضریب شناوری از حاصل «تقسیم روزهای سال مالی که حجم معاملات در آنها بیش از یک ده هزارم تعداد سهام شرکت باشد بر نصف روزهای معاملاتی همان دوره مالی یک ساله» به دست میآید.
از «حاصل ضرب ضریب شناوری در مجموع سهام»، سهامداران غیرمدیریتی و خرد و میزان سهام شناور آزاد شرکت محاسبه میشود.
به طور معمول گفته میشود که میزان شناوری مناسب برای یک سهم بین ۲۵ تا ۳۵ درصد است و اگر شناوری سهمی از این مقدار کمتر باشد، مشکلاتی مانند سفتهباری یا نقد شوندگی آن سهم را تهدید میکند.
بالا بودن میزان درصد شناوری نیز میتواند معایبی داشته باشد. به طور مثال، به خاطر بالا بودن گردش سهام شرکت احتمال اینکه سرعت رشد سهم پایین بیاید، وجود دارد. در نتیجه بهتر است سهمی را انتخاب کنیم که درصد شناوری آن بین ۲۵ الی ۳۰ درصد باشد.