مقالات

افزایش قیمت تراشه لوازم الکترونیکی را گران‌تر می‌کند

به گزارش توان تحلیل، سال‌هایی که هنوز به موبایل و کامپیوتر این‌قدر وابسته نبودیم، هرگز گمان نمی‌کردیم روزی افزایش قیمت این کالاها خللی در زندگی‌مان ایجاد کند. اما حالا افزایش قیمت تراشه های الکترونیکی باعث افزایش قیمت کالاهای مرتبط شده است. اتفاقی که سال گذشته هم رخ داد و امسال هم شاهد آن خواهیم بود. رایانه‌، موبایل، اتومبیل و حتی اسباب‌بازی با افزایش قیمت مواجه خواهند شد. تولیدکنندگان هم دو راه پیش روی خود دارند. یا باید چشم بر سود بیشتر بپوشند و یا باید هزینه‌ها را به سمت خریدار منتقل کنند.

مقاله‌ی زیر ترجمه‌ای است از مقاله «Electronics are set to get even more expensive as chip giants hike their prices» که Sam Shead آن را نوشته و نخستین بار در سایت CNBC در تاریخ ۲۴ می ۲۰۲۲ (۳ خرداد ۱۴۰۱) منتشر شده است.


تحلیل‌گران می‌گویند هم‌زمان با اعلام آمادگی کارخانه‌های ریخته گری تراشه برای افزایش قیمت، محصولاتی که به این قطعات نیمه هادی متکی هستند گران‌تر خواند شد. آن‌ها در گفتگو با سی‌ان‌بی‌سی اظهار کرده‌اند که بزرگ‌ترین کارخانه‌های ریخته گری جهان – از جمله Taiwan Semiconductor Manufacturing Company، سامسونگ و اینتل- در حال بررسی افزایش بیشتر قیمت‌ها هستند.

پیتر هانبری (Peter Hanbury) تحلیل‌گر بخش نیمه هادی ها در شرکت Bain به سی‌ان‌بی‌سی می‌گوید: «ریخته گری‌ها در سال گذشته قیمت‌ها را ۱۰ تا ۲۰٪ افزایش داده‌اند. انتظارمان این است که دور بعدی افزایش قیمت‌ها در سال جاری باشد، اما به میزانی کمتر (یعنی بین ۵ تا ۷٪).»

یکی از دلایلی که کارخانه‌های ریخته گری قیمت‌های خود را افزایش می‌دهند این است که می‌توانند این کار را بکنند. اما دلیل دیگر این است که تامین مالی عملیات توسعه‌ برای آن‌ها گران‌تر تمام می‌شود. هانبری می‌گوید: «قیمت مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید [تراشه] ۱۰ تا ۲۰٪ افزایش پیدا کرده است. به شکل مشابه با کمبود نیروی کار موردنیاز برای ساخت تاسیسات نیمه هادی جدید و افزایش نرخ دستمزد نیز مواجهیم.»

بررسی افزایش قیمت تراشه در جهان

با توجه به گزارش Nikkei Asia در سه‌شنبه گذشته و به نقل از افراد مطلع در این زمینه،‌ TSMC برای دومین بار در کمتر از یک سال گذشته به مشتریان خود در خصوص افزایش قیمت هشدار داد. مطابق گزارش‌ها، این شرکت که مقر آن در هسینچو (Hsinchu) است، قصد دارد قیمت‌های خود را با درصدی تک‌رقمی افزایش دهد. عواملی هم‌چون افزایش هزینه‌ها و برنامه‌های توسعه‌ای و هم‌چینن نگرانی‌های احتمالی ناشی از تورم، دلایلی هستند که برای توجیه افزایش قیمت این شرکت ذکر شده‌اند. سخنگوی TSMC به CNBC گفت که این شرکت در خصوص قیمت‌گذاری صحبتی نمی‌کند.

جمعه‌ گذشته بلومبرگ در گزارشی اظهار کرد که شرکت رقیب یعنی سامسونگ قرار است قیمت تراشه های خود را تا ۲۰٪ افزایش دهد. شرکت سامسونگ به درخواست CNBC جهت ارائه‌ی توضیحات سریعا پاسخ نداد.

هانبری می‌گوید: «با ادامه پیدا کردن کمبود تراشه های نیمه‌رسانا، تولیدکنندگان می‌توانند با فشار مشتریان برای عرضه ایمن کالا، قیمت بیشتری را دریافت کنند.» او هم‌چنین گفت که این شرکت انتظار دارد تا انتهای سال جاری کمبود تراشه های خاص برطرف شود. اینتل به درخواست سی‌ان‌بی‌سی برای اظهار نظر در این خصوص بلافاصله پاسخ نداد.

افزایش قیمت همراه با تورم

گلن اودانل (Glenn O’Donnell) تحلیل‌گر Forrester به سی‌ان‌بی‌سی گفت که افزایش قیمت تراشه ها نباید موجب غافلگیری در شرایط اقتصادی فعلی شود. او اضافه کرد که انتظار دارد قیمت‌ها همراه با تورم بین ۱۰ تا ۱۵٪ افزایش پیدا کند. در طی دو سال گذشته، همه‌گیری ویروس کرونا کمبود جهانی تراشه ها را تشدید کرده است.

اودانل گفت: «تراشه سازان با مشکلات زیادی در زمینه عرضه مواجه هستند که جنگ اوکراین آن را تشدید می‌کند… و در حالی که عرضه محدود است تقاضا هم‌چنان بالاست. قیمت انرژی از جمله برق هم رو به افزایش است. ساخت تراشه هم به مقدار زیادی انرژی برق نیاز دارد.» با وجود تشدید بحران افزایش هزینه‌های زندگی، شرکت‌هایی که از این تراشه‌ها در محصولات خود استفاده می‌کنند، ممکن است مجبور به انتقال هزینه‌‌ها به سمت مصرف‌کننده شوند.

هانبری ادامه می‌دهد: «افزایش قیمت تراشه ها بر مشتریان پایین‌دستی فشار وارد می‌کند. مشتریانی که یا باید این افزایش قیمت‌ها را به مشتری‌های خود منتقل کنند که این کار در شرایط کنونی سخت است و یا این‌که باید سودآوری کم‌تر را قبول کنند.»

اودانل می‌گوید که انتظار دارد رایانه‌های شخصی، اتومبیل، اسباب‌بازی، لوازم الکترونیکی مصرفی، لوازم خانگی و بسیاری از محصولات دیگر گران‌تر شوند. او ادامه می‌دهد: «در حال حاضر حاشیه‌های این محصولات کم است. پس چاره‌ای جز افزایش قیمت وجود ندارد.»

سید علم (Syed Alam) مدیر جهانی بخش نیمه هادی در شرکت اکسنچر (Accenture) به سی‌ان‌بی‌سی گفت که میزان افزایش قیمت کالاها، به سهم هزینه نیمه هادی ها در هزینه کلی تولید بستگی دارد. او اضافه کرد که این مسئله هم‌چنین به توانایی تولیدکنندگان برای کاهش هزینه‌ها در سایر زمینه‌ها و به علاوه چشم‌انداز رقابتی هر دسته از محصولات بستگی دارد.

علم می‌گوید: «با نگاهی به این عوامل، محصولاتی که از تراشه های پیشرفته‌تری نظیر GPU (واحد پردازش گرافیکی) و CPUهای پیشرفته (واحد پردازش مرکزی) استفاده می‌کنند، احتمالا قیمت‌شان افزایش پیدا خواهد کرد.»

هانبری می‌گوید در برخی از بخش‌ها شاهد کاهش تقاضا هستیم. تولیدکنندگان در این بخش‌ها برای انتقال هزینه‌ها به سمت مشتریان‌شان، تلاش می‌کنند. او ادامه داد: «به عنوان مثال بازار گوشی‌های هوشمند با کاهش تقاضا مواجه است. به همین خاطر آن‌ها نمی‌توانند این افزایش‌ها را به همان میزان منتقل کنند.»

منبع
CNBC

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا