دیدار بایدن با سران عرب خاورمیانه | مذاکرات برای کاهش اثرگذاری ایران در منطقه
جو بایدن پس از سفر به اسرائیل، به جده عربستان رفت و در نشست سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به علاوه سه، با رهبران ارشد کشورهای عرب خاورمیانه دیدار کرد.
به گزارش توان تحلیل، در جریان سفر رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه که با اولویت تقویت امنیت منطقه، تولید نفت و مسئله ایران انجام شده است، جو بایدن امروز به جده رفت و در نشست سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به علاوه سه، با رهبران ارشد کشورهای عرب خاورمیانه دیدار کرد. در این نشست سران کشورهای عربستان، کویت، امارات، عمان، قطر و بحرین (از شورای همکاری خلیج فارس) به همراه سران کشورهای عراق، اردن و مصر حضور داشتند.
بایدن پیشتر در نخستین روز سفر خود به خاورمیانه به اسرائیل رفته بود و در گفتوگو با شبکه ۱۲ تلویزیون اسراییل تاکید کرده بود که در صورت لزوم در آخرین مرحله از زور علیه ایران استفاده میکند. او همچنین گفت، سپاه پاسداران حتی به قیمت فروپاشی برجام در فهرست سازمانهای تروریستی باقی میماند.
امروز نیز بایدن در حاشیه نشست سران عرب خاورمیانه، با رهبران ارشد این کشورها دیدار کرد. بایدن در رابطه با این سفر گفت: هر قدر که رقابت در دنیای جدید شدیدتر میشود و چالشهای پیشروی ما پیچیدهتر میشود، برای من روشنتر میشود که چقدر منافع آمریکا با موفقیت خاورمیانه در هم تنیده است.
او همچنین گفت که واشنگتن اجازه نخواهد داد هیچ کشوری آزادی رفتوآمد دریایی را در تنگه هرمز مختل کند. وی همچنین اظهار کرد: نمیگذارم در خاورمیانه خلائی شکل بگیرد که چین، روسیه و ایران آن را پر کنند.
در چارچوب همین نشست، بن سلمان، ولیعهد عربستان صعودی به ایران نیز اشاره کرد و گفت: از ایران میخواهیم با کشورهای منطقه همکاری کرده و به اصول قانون بینالملل پایبند باشد و با آژانش بینالمللی اتمی همکاری داشته باشد.
وی در رابطه با جنگ یمن نیز گفت: ما همچنین از همه میخواهیم که برای حل سیاسی یمنی-یمنی بحران در یمن تلاشهای مضاعفی کنند.
عبدالله دوم، شاه اردن نیز در این نشست گفت: بدون دست یابی به راه حلی برای مسئله فلسطین و ایجاد کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی، منطقه روی ثبات نخواهد دید.
وی افزود: همکاری منطقهای باید شامل برادران فلسطینیمان در تشکیلات خودگردان فلسطین نیز باشد.
شیخ تمیم بن حمد، امیر قطر هم طی سخنانی در این نشست گفت: امنیت و ثبات و توسعه در سایه منازعات و درگیریها محقق نمی شود . وی تاکید کرد که بحرانها و جنگ در هر منطقه برکل جهان تاثیر دارد.
وی بر لزوم حل اختلافات در منطقه از راه گفتوگو و احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی شان تاکید کرد.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر نیز گفت: حل مخاطرات پیش روی خاورمیانه مستلزم یافتن راه حلی عادلانه و پایدار برای مسئله فلسطین است.
امیر قطر همچنین بر حق کشورهای منطقه در استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز بر اساس قواعد و منشورهای بین المللی تاکید کرد.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر هم برگزاری چنین نشستی را در لحظهای استثنایی از تاریخ جهان و منطقه دانست و گفت زمان آن فرا رسیده است که تلاشهای مشترک خود را برای جلوگیری از درگیری و جنگهای داخلی در منطقه به کار گیریم. رئیس جمهور مصر همچنین بر دستیابی به حل و فصل عادلانه و فراگیر مسئله فلسطین بر اساس دو دولت تاکید کرد.
السیسی همچنین تاکید کرد: ما تعهد خود را به مبارزه با تروریسم و ایدئولوژی افراطی در همه اشکال آن تجدید میکنیم . جایی برای شبه نظامیان یا حامیان آنها که پول، سلاح، سرپناه و آموزش به آنها میدهند، وجود ندارد.
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق نیز در حاشیه این سلسله نشستها، پیشنهاد ایجاد بانک توسعه و ادغام خاورمیانه را مطرح کرد و در رابطه با مسائل منطقه نیز گفت: عراق نقش کلیدی در مبارزه با تروریسم و از بین بردن داعش داشت، اما همچنان باید استراتژی جامعی برای مبارزه با تروریسم در منطقه ایجاد کنیم.