آموزشویدئو

حمایت و مقاومت استاتیک و داینامیک؛ قیمت یا قدرت؟

مبتدی باشید یا حرفه‌ای، اگر قدم در دنیای سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی مانند بورس گذاشتید، با خطوط حمایت و مقاومت سر و کار دارید. پس باید انواع آن را نیز بشناسید. خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال به دو دسته استاتیک و داینامیک تقسیم می‌شوند. در این مطلب، مفهوم و تفاوت این نوع از سطوح و کاربرد آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

حمایت و مقاومت استاتیک چیست؟

حمایت و مقاومت‌های استاتیک سطوحی هستند که در هر شرایطی مقدار قیمت آن تغییر نمی‌کند. این مقدار ریالی به زمان وابسته نیست.

مثلا می‌گوییم مقاومت سهم خمحرکه ۱۴۰ ریال یا ۵۵۰ ریال است. یعنی هر زمان که قیمت به این سطح نزدیک شود، شاهد حمایت و مقاومت خواهیم بود.

زمانی که قیمت در حال ریزش باشد با حمایت روبه‌رو هستیم و در هنگام صعود قیمت‌ها و رسیدن به سطح مورد نظر، شاهد نزدیک شدن سهم به مقاومتش هستیم.

ساده‌ترین نوع از سطوح حمایت و مقاومت، حمایت و مقاومت افقی است که پیش‌تر درباره آن‌ها توضیح داده‌ایم.

به طور کلی در تحلیل تکنیکال هر چه شیب خط حمایت یا مقاومت کمتر باشد، آن سطح قوی‌تر خواهد بود. با توجه به این اصل، می‌توان نتیجه گرفت که سطوح حمایت و مقاومت افقی که دارای شیب صفر هستند، قوی‌ترین نوع از این سطوح هستند.

حمایت و مقاومت داینامیک چیست؟

حمایت و مقاومت داینامیک

اما حمایت و مقاومت داینامیک، بر خلاف حمایت و مقاومت استاتیک به زمان وابسته است. یعنی این میزان در بازه‌های مختلف زمانی تغییر می‌کند.

خط روند نمونه‌ای از مقاومت و حمایت داینامیک است که اگر در چارت‌های تحلیلی آن را بررسی کنیم، شاهد تغییر میزان قیمتی آن در مقاطع زمانی گوناگون خواهیم بود. خطوط داینامیک در تشخیص روندها کاربرد بسیاری دارند.

طبق اصلی که در بخش قبل درباره قدرت سطوح حمایت و مقاومت با توجه به شیب آن‌ها گفتیم، می‌توان نتیجه گرفت که خطوط داینامیک بسته به زاویه شیبی که دارند، به اندازه خطوط استاتیک قوی نیستند و برای مطمئن شدن از میزان اعتبار آن‌ها باید عوامل دیگری را نیز بررسی کرد.

مثلا همان‌طور که در تصویر بالا مشخص است، نقاط B‌ و C هر دو توسط خط روند صعودی حمایت می‌شوند. اما با توجه به این‌که برخورد قیمت با خط روند در چه زمانی صورت می‌گیرد، مبلغ حمایت متفاوت خواهد بود. در مورد مقاومت‌ها نیز به همین صورت است.

بررسی حمایت و مقاومت استاتیک و داینامیک روی نمودار

بررسی حمایت و مقاومت استاتیک و داینامیک

حال که با تعاریف حمایت و مقاومت استاتیک و داینامیک آشنا شدیم، بهتر است این موارد را روی چارت یک سهم بررسی کنیم. در تصویر بالا نمودار سهم خمحرکه را مشاهده می‌کنید.

گفتیم که حمایت و مقاومت استاتیک مربوط به قیمت‌های خاص و مشخصی هستند که در هر بازه زمانی ثابت هستند و تغییر نمی‌کنند. بدر این تصویر خطوط زرد رنگ، خطوط حمایت و مقاومت استاتیک سهم را نشان می‌دهند. در این‌جا مقاومت سهم برابر با ۲۴۱ تومان است که سهم نتوانسته از آن عبور کند.

این سطح در آینده هم می‌تواند سطح حمایتی یا مقاومتی سهم باشد.

سطح ۲۷۱ تومان را نیز می‌توانید در این نمودار مشاهده کنید که تعداد برخوردهای نسبتا خوبی با آن وجود دارد. هر زمان (چه یک ماه آینده، چه سه ماه آینده) قیمت سهم به این محدوده (یعنی ۲۷۱ تومان) نزدیک شود، باید انتظار افزایش عرضه را داشته باشیم. چرا که این سطح مقاومت استاتیک را نشان می‌دهد.

اما اگر به خط روند سهم که با رنگ قرمز نمایش داده شده است نگاه کنید، درمی‌یابید که سهم در حال اصلاح است. هر زمان که سهم به این خط نزدیک شود، شاهد حمایت خواهیم بود.

در این‌جا مسئله زمان تعیین‌کننده مبلغ ریالی حمایت است. یعنی باید دید چه زمانی سهم به خط روند برخورد می‌کند. مثلا اگر در تاریخ ۲۴ مهر شاهد برخورد باشیم حمایت روی ۲۲۹ تومان خواهد بود. یا اگر در تاریخ پنج آبان این برخورد اتفاق بیفتد، حمایت ۲۳۴ تومان را نشان می‌دهد. این مساله در خصوص مقاومت‌های خط روندی نیز صادق است.

جمع‌بندی

حمایت و مقاومت استاتیک و داینامیک دو مفهوم مهم و پایه در تحلیل سهام هستند. در اندیکاتورها و اسیلاتورها هم با سطوح استاتیک و داینامیک مواجه می‌شویم. مبلغ ریالی حمایت استاتیک همیشه ثابت است. اما مبلغ ریالی در حمایت داینامیک با توجه به زمان برخورد نمودار سهم به خط روند مشخص می‌شود.

باید در نظر داشت که سطوح استاتیک قوی‌ترین حالت حمایت و مقاومت هستند و هر چه شیب حمایت یا مقاومت بیشتر شود، از قدرت آن کاسته می‌شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا