آموزش

اصلاح قیمت در بورس به چه معناست؟

اصلاح قیمت به حرکتی گفته می‌شود که برخلاف روند غالب بازار است. این اصطلاح به آن معناست که قیمت، در جهتی مخالف موج اصلی سهم تغییر می‌کند و این روند را خنثی می‌کند. به طور کلی روند صعودی و نزولی سهم مسئله‌ای نیست که به‌ یک‌باره رخ دهد. این امر معمولا در جریان حرکات پلکانی انجام می‌شود. به این ترتیب قیمت بالا یا پایین می‌رود.

اما گاهی پیش می‌آید که سهم بیش از اندازه رشد کرده است. از سویی دیگر نیز سرمایه‌‌گذاران سهام خود را به فروش می‌رسانند. به این ترتیب شاهد دوران استراحت در سهم خواهیم بود. اگر این رشد بیش از اندازه‌ قیمت، منجر به فروش‌های سنگین در آینده شود، به اصطلاح با اصلاح قیمت روبه‌رو هستیم. عموما اصلاح می‌تواند شامل یک حرکت نزولی در روند صعودی یا برعکس باشد؛ یعنی وقتی روند نزولی است، شاهد حرکت صعودی باشیم. اما آ‌ن‌چه که در اکثر موارد از آن با نام اصلاح قیمت یاد می‌شود، به کاهش نسبی قیمت‌ها در روند صعودی اشاره دارد.

در تحلیل تکنیکال با مفهومی با عنوان الگوهای برگشتی مواجه هستیم. این الگوها در پایان روندهای رو به رشد یا روندهای نزولی سهام تشکیل می‌شوند. شکل‌گیری چنین الگویی حاکی از بازگشت بازار است. به بیان دیگر باید گفت که الگوهای برگشتی تغییر روند بازار را در پی دارند.

اما از کجا می‌توان به تشکیل این الگوها پی برد؟ یکی از نخستین مسائلی که از تشکیل الگوهای برگشتی خبر می‌دهد، شکست خط روند است. از جمله الگوهای برگشتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • الگوی برگشتی سر و شانه
  • الگوی برگشتی سر و شانه معکوس
  • الگوی برگشتی سقف یا کف دوقلو

انواع اصلاح قیمت کدام‌اند؟

اصلاح زمانی و اصلاح قیمتی در روند صعودی و نزولی

تمام نمودارها شامل دو محور افقی و عمودی هستند. یکی از این محورها نشان‌دهنده زمان و دیگری بیان‌گر قیمت است. بر همین اساس اصلاح نیز می‌تواند در دو بعد قیمتی و زمانی به وجود آید.

در اصلاح قیمت زمانی، روندی برعکس روند پیشین سهم خواهیم داشت. این اصلاح در زمانی طولانی‌تر ولی با تغییرات کمتر رخ می‌دهد. یعنی روند قبلی هرچه که باشد، اکنون خلاف آن رخ خواهد داد. البته مجددا تاکید می‌کنیم در اکثر موارد، روند جدید نزولی است. این اصلاح قیمت ممکن است مدت‌زمان طولانی‌تری ادامه پیدا کند، اما سهم افت قیمت زیادی را تجربه نخواهد کرد.

از سوی دیگر، اصلاح قیمتی را داریم. در این شیوه اصلاح، شاهد تغییرات قیمتی بیشتری هستیم که در زمانی کوتاه‌تر اتفاق می‌افتد. معمولا در مواقعی که سهم با رشدهای سریع، یک‌باره و پی‌درپی روند صعودی را تجربه می‌کند، چنین اصلاحی رخ می‌دهد. یعنی باز هم شاهد حرکتی بر خلاف روند قبلی سهم هستیم. درست است که بازه زمانی در اصلاح قیمتی کوتاه است، اما کاهش قیمت در همین مدت کوتاه، سنگین است.

تفاوت میان اصلاح، پولبک و ریزش

پولبک و اصلاح قیمت

پولبک (Pullback) را با نام بوسه خداحافظی (Last Kiss) می‌شناسند. چرا که سهم طی این حرکت و در مسیر آماده شدن برای صعود یا نزولی پرقدرت، به خط روندی که از قبل برایش ترسیم شده برخورد می‌کند. سپس حرکت خود را در مسیری که برای آن آماده شده بود، ادامه می‌دهد. پولبک موجب ایجاد شرایطی می‌شود که در آن، قیمت برای بار آخر به محدوده‌ پیشین خود برمی‌گردد و به اصطلاح، آن را لمس می‌کند.

تا این‌جا دریافتیم که پولبک و اصلاح قیمت هر دو منجر به تغییر روند می‌شوند. اما پولبک‌ها موقت هستند و اصلاح‌ها در مدتی طولانی‌تر رخ می‌دهند. در واقع سهم در هنگام پولبک پس از برخورد به خط حمایت مجددا به سطح حمایت برمی‌گردد. در این‌ زمان خط حمایتی نقش مقاومت را ایفا می‌کند و سهم به حرکت پیشین خود ادامه می‌دهد. در اینجا چون برخورد با خط حمایت انجام شد، حرکت سهم ریزشی بود. لازم به ذکر است که اگر خط شکسته‌شده، مقاومت باشد نام دیگری برای آن در نظر می‌گیرند که به Throwback‌ معروف است.

همان‌گونه که پیش‌تر نیز در همین مطلب گفتیم، پولبک حاکی از تغییر روند است. این عمل منجر به تغییر سطوح می‌شود. یعنی مقاومت‌های شکسته‌شده به حمایت و حمایت‌های شکسته‌شده به مقاومت تبدیل می‌شوند. اصلاح قیمت نیز به معنای ادامه روند صعودی یا نزولی است. این امر برای ایجاد الگوهای پلکانی قیمت انجام می‌شود.

ریزش و اصلاح قیمت

برای این‌که ریزش را شرح دهیم، بهتر است به کمک شاخص آن را توضیح دهیم. در زمانی که شاخص در حال اصلاح قیمت است، تمام شرکت‌های حاضر در بازار بورس افت قیمت را تجربه نمی‌کنند. اما وقتی پای ریزش در میان باشد، افت شاخص موجب منفی شدن سهام تمامی شرکت‌ها خواهد شد. در چنین شرایطی صف فروشهای طولانی‌مدت به سرعت ایجاد می‌شوند. به همین ترتیب ارزش سهام شرکت‌های مختلف نیز در زمانی اندک به شدت کم می‌شود.

خرید سهم در دوران اصلاح قیمت

فرض کنید ارزش ذاتی سهام بالاتر از قیمت بازار و شرایط بنیادی هم مطلوب و مناسب باشد. هم‌چنین در نظر بگیرید که شاهد تکرار و پایداری، و یا بهبود و افزایش سودآوری آتی در سهام یک شرکت هستیم. با این‌همه باز هم حرکات صعودی به صورت مداوم انجام نخواهند شد.

در آغاز این مطلب هم گفتیم که حرکت سهم به صورت پلکانی خواهد بود. اما این امر چه دلیلی دارد؟ دلیل اصلی چنین اتفاقی، نیروهای عرضه و تقاضا در بازار هستند. یعنی زمانی که عرضه از تقاضا پیشی می‌گیرد، شاهد روند نزولی خواهیم بود.

با کاهش قیمت‌ها در سهام مختلف، فاصله قیمت بازار با ارزش ذاتی بیشتر و بیشتر می‌شود. یعنی سهام با قیمت پایین‌تری نسبت به ارزش ذاتی خود در بازار معامله می‌شوند. این امر خود یک فرصت مناسب را برای خریداران ایجاد می‌کند تا به سهم ورود کنند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا