تضمین سرمایهگذاری در بورس؛ حقیقت یا خیال؟
بسیاری از افراد بر این باورند که با سرمایهگذاری در بورس میتوانند در مدت زمان اندکی به سودی کلان برسند و سرمایه خود را در بازه کوتاهی چند برابر کنند اما این تصور درست نیست. یکی از پرسشهایی که احتمالاً برای شما و دیگر علاقهمندان به سرمایهگذاری در بورس مطرح است، این است که تضمین سرمایهگذاری در بورس چیست یا اصلا تضمینی در این زمینه وجود دارد یا خیر. اگر شما جزء آن دسته از افراد هستید که به تازگی تصمیم به ورود به بورس گرفتهاند و قصد آغاز سرمایهگذاری در آن را دارند، بسیار مهم است که تصور و ذهنیتی درست و واقعی درباره شرایط و روند این بازار داشته باشید و بدانید بازدهی سرمایهای که در بورس صرف کردهاید، تضمین نشده است. با این حساب چطور میتوان وارد این بازار شد و ریسک معاملات را کاهش داد؟ در این مطلب اصول مقدماتی ورود به بورس و روشهای ابتدایی جلوگیری از ضرر را مرور خواهیم کرد.
- ریسک، بخش جدایی ناپذیر بورس
- با همه سرمایه خود وارد بورس نشوید
- همه تخم مرغها را در یک سبد نچینید
- راه ۱۰۰ ساله یک شبه طی نمیشود
- جمعبندی
ریسک، بخش جدایی ناپذیر بورس
وجود ریسک در بازارهای مالی یکی از عواملی است که سرمایهگذاری در بورس را تضمینناپذیر میکند. دستیابی به سود و از دست ندادن سرمایهی اصلی از مهمترین اصول در حوزه سرمایهگذاری هستند. در این راستا، مساله ریسک که بخش جدایی ناپذیر بازارهای مالی است، عاملی است که باید در سرمایهگذاریهای خود همواره به آن توجه ویژهای داشته باشید تا بتوانید با درصد احتمال بالاتری سرمایه خود را حفظ کرده و به بازده برسانید. فردی که قصد سرمایهگذاری در بورس را دارد باید نسبت به میزان ریسکپذیری خود آگاه باشد و با توجه به آن برای ورود به این حوزه تصمیمگیری کند.
ریسک در بازارهای مالی تهدیدی همیشگی محسوب میشود. اگرچه این عامل هرگز به صفر نمیرسد اما میتوان با یادگیری سرمایهگذاری صحیح در بورس و آموختن روشهای تحلیل و پیشبینی بازار، سودآوری را تا حدودی تضمین کرد.
هنگامی که پا به عرصه سرمایهگذاری میگذارید باید به خاطر داشته باشید که این حوزه پر از شایعات و جوسازیهایی است که پیروی از آنها میتواند شما را متحمل خسارتهای سنگینی کند. بنابراین سعی کنید ذهن خود را برای تصمیمگیری و تحلیل بازار مستقل از هیجانات آماده کنید تا بتوانید به تصمیمگیریهای درستی در معاملات خود برسید.
آگاهی از ارزش ذاتی و واقعی سهام نیز عاملی بسیار مهم در این زمینه است که میتواند نقش تعیینکنندهای در جلوگیری از ضرر و زیان شما داشته باشد.
مبادلهکنندگان حرفهای از استراتژیهای مختلفی برای مدیریت و کاهش ریسک و همچنین افزایش تضمین سرمایهگذاری در بورس و بازارهای مشابه استفاده میکنند که از جمله آنها میتوان به پوشش ریسک، خرید و فروش پلهای، سیو سود، سرمایهگذاری روی داراییهای بدون ریسک، استفاده از ابزار مشتقه و بررسی نسبت سود به زیان اشاره کرد.
بیشتر بخوانید
با همه سرمایه خود وارد بورس نشوید
همه افرادی که به سراغ بورس میروند، به دنبال سود و چند برابر کردن سرمایه خود هستند اما با توجه به محدودیتهایی که برای سود و ضرر در این بازار وجود دارند، میزان سرمایه اولیه نقش مهمی در بازده آنها خواهد داشت. هرچه سرمایهتان بیشتر باشد، در صورت بازدهی سهام خود، به سود بالاتری خواهید رسید. این اما به آن معنا نیست که هر چه دارید در بورس سرمایهگذاری کنید تا به سود بیشتری برسید زیرا همانطور که تاکنون متوجه شدهاید، هیچ تضمینی برای سوددهی در معاملات وجود ندارد.
بنابراین اگر احساس میکنید تحمل از دست دادن بخشی از سرمایه خود را ندارید، نباید تمام دارایی خود را وارد این بازار کنید. در این زمینه پیشنهاد میشود که برای سرمایهگذاری از سرمایه مازاد استفاده کنید؛ یعنی سرمایهای که محتاجش نیستید و در صورت از بین رفتن آن، مخارج روزمره شما محدود نمیشود.
همچنین توصیه میشود که برای سرمایهگذاری از وام یا قرض استفاده نکنید زیرا بدهکار بودن فشار روانیای را با خود به همراه دارد که علاوه بر از بین بردن تمرکز در تصمیمگیریها، دید سرمایهگذار را نسبت به سرمایهگذاری کوتاهمدت میکند.
برای درک بهتر ضرورت استفاده از سرمایه مازاد، میتوانید مقاله زیر را مطالعه کنید:
همه تخم مرغها را در یک سبد نچینید
باید توجه داشته باشید که با سرمایه خود تنها سهام یک شرکت یا سهام شرکتهای زیرمجموعه یک گروه بورسی را خریداری نکنید زیرا اگر شرکت یا گروه بورسیای که همه سهام شما متعلق به آن است، دچار ضرر شود، همه سرمایه شما نیز گرفتار این خسارت خواهد شد و به یکباره زیان قابل توجهی دامنگیر سرمایهگذاری شما میشود.
داشتن سبد سهام متنوع از ضرر سنگین شما جلوگیری میکند و میتواند تا حدودی سرمایهگذاری شما در بورس را تضمین کند. پس از آن که سبد سهام خود را تنظیم کردید، باید توجه داشته باشید که اوضاع در هر یک از نمادها و گروههایی که سهامدار آن هستید، چطور پیش میرود تا در صورت افزایش ریسک ضرر، سهام مورد نظر را در زمان مناسب به فروش برسانید.
بیشتر بخوانید
راه ۱۰۰ ساله یک شبه طی نمیشود
سود یا ضرر سرمایهای که در بازار بورس صرف میکنید، تصاعدی یا به عبارتی مرکب است اما این جهشها بازهای مشخص دارد و نمیتوان انتظار داشت که طی چند روز سرمایه اولیه چندین برابر شود و به اصطلاح یک شبه پولدار شوید اما میتوانید با رسیدن به تحلیلها و معاملات درست، میزان رشد سرمایه خود را افزایش دهید.
بورس هم مانند همه بازارهای مالی دیگر، هم روزهای خوب دارد و هم روزهای بد و همواره با ریسکهای خاص خود همراه است. علاوه بر اوضاع سیاسی، اقتصادی و وقایع داخلی و خارجی، دیگر بازارهای سرمایه از جمله بازار مسکن، ارز، کالا و انرژی نیز بر بازار بورس تاثیرگذار هستند و دقیقا به همین دلیل هیچ تضمین مطمئنی برای سرمایهگذاری در بورس وجود ندارد. از این جهت، آموختن روشهای تحلیل بازار و تجربه در معامله میتواند در به حداقل رساندن ریسک سرمایهگذاری به سهامدار کمک چشمگیری کند.
بیشتر بخوانید
جمعبندی
بازار بورس و به طور کلی بازارهای مالی سرمایهمحور، از دور شبیه به اتاقهایی به نظر میرسند که با ورود به آنها، افراد پولدار و پولدارتر میشوند. اما حقیقت این است که این گونه بازارها اگر بخواهند یک اصل اساسی داشته باشند، آن ریسک بالا و عدم قطعیت است. بر اساس همین اصل، میتوان گفت هیچکس نمیتواند تضمین کند که سرمایهگذاری در بورس بدون ضرر خواهد بود. در صورتی که یک معاملهگر تازهکار هستید یا هنوز وارد بازار نشدهاید و حضور خود در آن را سبکسنگین میکنید، بهتر است اصول اولیهای مثل پذیرش ریسک، استفاده از سرمایه مازاد و تشکیل سبد سهام را مد نظر قرار دهید و از همه مهمتر سطح انتظارات خود را در حد معقولی نگه دارید. بعد از اینها حتما لازم است که یادگیری تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی را شروع کنید و یا اگر وقت کافی ندارید که شخصا معاملهگری کنید، از گزینههایی مثل صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهایی که در زمینه سبدگردانی فعالیت دارند، استفاده کنید.