گروه ۷ برای انرژی روسیه سقف قیمت تعیین میکند
سران گروه هفت به دنبال راهی برای کاهش درآمد نفتی پوتین، قصد دارند در اجلاس ماه آینده خود در مورد پیشنهاد اعمال سقف قیمت بر واردات انرژی از روسیه گفتوگو کنند.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از بلومبرگ، سران گروه هفت (G7) در اجلاس ماه آینده خود در مورد پیشنهاد اعمال سقف قیمت بر واردات انرژی از روسیه گفتوگو خواهند کرد تا راهی برای کاهش درآمد نفتی پوتین پیدا کنند. رهبران گروه ۷ که از کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و آمریکا تشکیل شده، بین ۲۶ و ۲۸ ماه جاری در نشست کوههای بایرن آلمان دیدار خواهند کرد. در این دیدار قرار است در مورد سقف قیمت برای واردات انرژی از روسیه گفتوگو شود، اما هنوز مشخص نیست این مسئله دستورکار این اجلاس را تشکیل دهد.
حمله پوتین به اوکراین در اواخر فوریه، روابط اروپا با روسیه را بر هم زد و سطح بالای وابستگی انرژی این بلوک به روسیه را آشکار کرد. این امر سبب شد تا قبل از آنکه تقاضا برای گرمایش خانگی افزایش در فصل زمستان به طور طبیعی افزایش یابد،ا اتحادیه اروپا منابع مورد نیاز خود را از جای دیگری تامین کند.
ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا یکی از طرفداران اعمال سقف قیمت بر واردات انرژی روسیه است، اما سایر کشورها نگرانند این اقدام بازارهای نفت را مختل کرده و باعث اقدامات تلافیجویانه روسیه شود. روسیه در این هفته جریان گاز طبیعی به آلمان، ایتالیا، فرانسه و سایر کشورهای اروپایی را کاهش داد. این اتفاق درست در زمانی افتاد که سران این سه کشور دیدار مشترکی از کیف داشتند و با رئیسجمهور اوکراین ملاقات کردند.
برخی دیگر نیز نگران این موضوع هستند که اگر به اندازه کافی کشورها از اعمال سقف قیمت برای انرژی روسیه حمایت نکنند، مسکو به سادگی میتواند خریداران جدیدی پیدا کند. مردم اعلام کردند که این موضوع هنوز در دستور کار رسمی اجلاس سران قرار نگرفته است.
سقف قیمت حداکثری برای واردات گاز یا نفت یا هر دو از روسیه به طور جداگانهای توسط هر کشور تعیین میشود تا افزایش قیمت انرژی روسیه جلوگیری کند. کشورهای اروپایی این اقدام را روشی برای مقابله با تورم ناشی از قیمت انرژی میدانند.
دراگی در جریان سفر به واشنگتن در ماه مه، زمانی که علناً در مورد ایجاد یک کارتل از خریداران نفت صحبت کرد، این موضوع را با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در میان گذاشت. دراگی روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که روسیه عرضه گاز به ایتالیا را قطع و تا ۱۵ درصد کاهش داده است اما قیمتها به همین میزان افزایش یافته است و ابتکار ایتالیا برای پیشنهاد تعیین سقف قیمت گاز مورد توجه قرار گرفته است. وی همچنین ادعاهای مسکو مبنی بر اینکه کاهش عرضه عمدی نبوده، بلکه به دلیل نقص فنی بوده است، را دروغ خواند. سخنگوی دولت ایتالیا در مورد اینکه آیا آن را در دستور کار نشست G-۷ قرار خواهد داد یا خیر اظهار نظری نکرد.
یک مقام ارشد فرانسوی گفت که این کشور نیز در حال بررسی پیشنهادهایی است که فشار بر روسیه را حفظ کند و تأثیر اقتصادی جنگ در اوکراین را کاهش دهد.
کشورهای G-۷ و اتحادیه اروپا توافق کردند که واردات نفت روسیه را به تدریج متوقف کنند. در اوایل این ماه، جنت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده گفت که مذاکرات در مورد ایجاد یک گروه خریداران بسیار فعال بوده است. یلن اعلام کرد که باید تعداد زیادی از کشورها در این راه ما را همراهی کنند و ایجاد چنین ائتلافی ضروری است.
محدودیت قیمت گاز همچنان گزینه مشکلسازتری نسبت به نفت است؛ یرا برخی از کشورهای اتحادیه اروپا به شدت به عرضه روسیه وابسته هستند و فعلا هیچ برنامهای برای ممنوعیت واردات وجود ندارد.
برخی از این کشورها نگران این موضوع هستند که مسکو بتواند در مقابل توقف صادرات دوام بیاورد و راهحلی برای این مشکل داشته باشد. سیاستمداران اروپایی قبلا کرملین متهم به این کردند که از گاز به عنوان ابزاری سیاسی سواستفاده میکند.
گروه هفت ماه گذشته متعهد شد خرید نفت روسیه را به خاطر حمله این کشور به اوکراین کاملاً متوقف کند، اما مشخص نشد این اقدام چگونه و چه زمانی صورت میگیرد. از زمان آخرین اجلاس گروه هفت، اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدیدی علیه روسیه اعمال کرده و واردات نفت دریایی این کشور را متوقف کرده است که طی ۸ ماه آینده اجرایی خواهد شد.
علیرغم تمام این تحریمها، درآمد فروش نفت و گاز روسیه به خاطر افزایش قیمت انرژی بسیار بالا رفته است. بنابراین سران گروه هفت به دنبال راهی برای کاهش درآمد نفتی پوتین هستند. فروش نفت بخش مهمی از درآمد دولت روسیه را تشکیل میدهد.
مسکو اعلام کرده کاهش ارسال گاز به اروپا به خاطر تاخیر در تحویل توربینهای گازی بوده که برای تعمیر به شرکت زیمنس در کانادا تحویل داده شده بود. اما سران اروپا این ادعا را دروغ دانسته و آن را یک اقدام سیاسی از طرف کرملین میدانند.